Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 242
  • 764
  •   1
Отговори
# 330
Какъв университетски квартал е Овча купел? Моля, моля... Нищо университетско няма в него...
...има университет и студенти.

# 331
Аз бих сложила кавички...
Но ако се абстрахираме от различните ни гледни точки за тази институция, тя се намира в края на ОК, няма нищо общо с останалата част на двете части на ж.к.-то.

В така популярните МанЛи няма ВУЗ, но пък е много желан. В Люлин също няма ВУЗ.

Една потребителка, която живее в ОК под наем, близо е до метрото, беше споделила в темата за наемите, че може да наеме за по 1 бира 2-3 момчета-каратистчета от местното кръчме да я съпровождат при изнасяне на багаж от квартира, за "респектиране" на хазяина при уреждане на окончателните сметки... Това го пиша като илюстрация за средата в ОК.

# 332
  • пустинята Гоби
Средата в ОК изобщо не е такава, освен това не е добре да се генерализира, защото старата част не е панелен квартал, за разлика от споменатата Обеля. Овча купел стара част на места е страхотен квартал с много скъпи къщи, явно не си стъпвала там, затова цитираш мнение на някой си потребител. Та, това е квартал с много нови кооперации, където живеят млади семейства с деца, общо взето същия контингент като в Манастирски ливади. Недостатъците - няма читаво училище, защото кварталното е превърнато в интеграционно. ОК 1 и 2 предполагам са средностатистически панелни квартали, нямам представа, но университета далеч не е в края, а баш преди въпросните квартали, на границата с ОК стара част. Относно качествата на университета не мога да дам мнение, но познавам доста читави хора, които са учили в него и са се реализирали добре. Та и тук не бих генерализирала.

# 333
Обикаляла съм кварталите - Овча купел, Надежда са много над Обеля. Наистина някаква безпомощност се усеща още като слезеш от метрото. ОК и Надежда с всички нови строежи се развиха последните години. Имат някои неприятни части, разбира се.

# 334
  • Сф
Горе долу съгласна с Мими за ОК. Но освен 66 то има още две училища. Прилични. Моята приятелка скоро се премести в ОК1. Дойде от Младостите и средата ( хората) я потресоха, толкова за манталитета. Това в панелките. Естествено има и читаво население, в новите кооперации също вероятно е ок. Аз също съм изненадана от възхода на ОК. На места прилича точно на Ман ли- всичко има. И сега с метрото, не е лош квартал. Обаче близостта на Факултета е неприятна. И влизането и излизането в квартала в час пик с кола. Какво като има университет? НБУ. Ми то и в Модерното има НГДЕК , ама това не променя неприятното в квартала.
Навсякъде обаче има и ще има презастрояване. Отвратително. Но важи за повечето квартали.
Обеля също има хубави къщи, особено 1 ва част , където си е селото. Там ми е странно. 2 не е толкова призрачна като че ли. Като цяло и микролокацията на съответното жилище има значение . Естествено, това са квартали с хора с по- малки финансови възможности. Колкото до преселението на народите в и към Сф , за манталитета на обкръжаващата среда вече си е въпрос и на късмет донякъде Wink

# 335
За старата част на Овча купел не говоря, само за 1 и 2. В старата част дори не съм стъпвала, знам, че има "съдийски" карета, само съдии (и то от висшите съдилища) и сътрудници на съдии от тези съдилища. Имам и познати (от съдийските среди), които живеят там, с деца - децата определено само живеят там, родителите ги развозват с колите в училища в съвсем други квартали.

Не знам какво променя това, че "има много млади семейства"? Това как променя облика на квартала?
Преди години, когато живеех в Обеля и работех в Надеждите (с по-големи номера) и Връбница, те също бяха квартали с много млади семейства. Да уточня - работех като учителка в местни училища, така че имах преки наблюдения върху децата на младите семейства. Нямаше деца от малцинствата. А Свобода и Толстой се водеха "пенсионерски", стари квартали, което се смяташе за минус. Децата са си деца, не са добри или лоши по презумпция, те са като попивателна хартия, копират семейната и приятелската среда. Но определено средата/отношението на семействата от кварталите "с млади семейства" се различаваше от тази на децата от "застарелите" квартали, в полза на "старите" квартали.
Свестни деца, които са завлечени от средата, това виждах всеки ден. Без амбиции, без желание да постигнат нещо повече от това да са сервитьорка в местното заведение или квартално "борчЕ" или дилърче. И в случая причината за това е средата, а не самите деца. Тези деца най-вероятно вече също имат деца, най-вероятно повечето са останали в квартала, защото с бакшиши от кафето/бирарията до 25 годишна възраст (когато ще назначат някое ново "свежо" момиче) няма как да спестиш пари, за да се преместиш в друг квартал, средата просто се възпроизвежда.

От Обеля имам най-кошмарния личен спомен. Имам и познати, живеещи в Обеля и в момента, хора с професия, с амбиции. Но преобладаващо не те определят средата. И тогава, и сега, предполагам, родителите с някакви амбиции не желаят детето им да учи в местното училище, обикновено целта е някое от училищата в Надеждите. Но за там вече писах. Познавам учителки, живеещи в Надеждите, които работят в училища в центъра, за да могат и децата им да учат не в Надеждите, а в центъра. Тези учителки със сигурност знаят много добре какво е положението в училищата в района, няма рационална причина да се местят да работят по-далече, освен за да не учат децата им в местните училища, заплатите в училищата са по държавни нормативи, няма да са с по-големи заплати в центъра, нито пък ще получат възможности за кариерно развитие.

Гледах от любопитство обяви за продажби в Обеля-2 преди време (за да видя каква би била цената на жилището, което имах едно време). За моя изненада, 2/3 от обявите бяха за НС. Значи и там се строи, не само в Овча купел.

Не обвързвам никого с моето мнение, просто го споделям.

# 336
  • пустинята Гоби
В ОК стара част освен всичко, има огромни къщи на богати цигани. Интересно си съжителстват със съдиите Trollface .

# 337
Темата обаче не е "къде бих искал да живея". Като има университет в квартала има доста голямо търсене на квартири и то е непрекъснато, не зависи от мода и от писано в теми в интернет на момента. Отделно от това в ОК последните години се изгради един напълно нов микрорайон от нови съвсем прилични нови кооперации и мястото се модернизира сериозно, освен че от самото начало е доста добре задоволено откъм пазаруване, което болшинството купуващи жилища го отчитат като плюс. Това е  разликата между реалността на пазара и префърцунените лични предпочитания. Покачването на цените е показателно за това.

# 338
Темата е "плюсове и минуси на кварталите" в София. Обсъждането тръгна от мнението на Старидрийм, че е живял в Обеля-2 и не се е чувствал добре. Не пита къде е най-изгодно да купи жилище с инвестиционна цел.

Преди няколко години ми се наложи да ходя 10 дни всеки ден до болница Сердика в Овча купел. Тя е май точно близо до НБУ. Вярно, наоколо имаше нови кооперации, но пътят до там - ужас. Някаква улица без тротоари, някакъв автобус, който минава 1-2 пъти на час...Добавям и центъра за мигранти, като екстра.

Ако аз съм в студентска възраст, с изключение на майсторския клас на Райна Кабаиванска, друго не би ме привлякло в НБУ. Има достатъчно много други утвърдени ВУЗ-ове в София. А и не всички студенти са от провинцията, че да търсят квартира.

Та така, претенциозна или префърцунена съм, няма значение. Магазините са удобство, но има доста квартали с по-малко или по-малко удобни магазини, но цените на НИ в тях са по-високи от тези в Овча купел. Магазини има и в Хаджи Димитър/Сухата река - и Била, и Лидъл, и Кауфланд. Това е удобство за живущите, сигурно има определено влияние върху цените на НИ, но не е определящо.

# 339
"ОК", вече Овча купел ли значи?? За цял свят значи друго.
пишете поне "ОвКуп"

# 340
  • пустинята Гоби
Да, транспорта донякъде е проблем за някои части на ОК, но вече има метро до НБУ включително, до други части има трамваи, автобуси, да не говорим, че някои хора и 10 линии да имат до тях си ползват колите. Големият недостатък на квартала е че се пренасели, сигурно защото е много гаден.

# 341
За транспорт зависи къде точно е жилището, има и по-комуникативни места, може би сега с новите блокчета някъде се ходи повече пеша или е необходимо прекачване, но това са нормални неща за голям град. Като цяло кварталът не е чак толкова зле колкото се описва. Ако държиш на транспорт спокойно може да си купиш и жилище до спирка. Предполагам вече повечето хора ползват метро. Предполагам също е въпрос на бюджет, иначе щеше да се търси друг тип квартал.
"ОК", вече Овча купел ли значи?? За цял свят значи друго.
пишете поне "ОвКуп"
В рамките на разговора вече се е заформил контекст от който се разбира.

# 342
  • София
😂 😂 😂 Ам аз съм учила в нбу преди🤔18-20години.... Докато имаше само автобус 73,1час пътувах, имах до тъмно лекции понякога... Оцелях някак в тоз мн страшен квартал 🤪

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 17:24 от Angel_Dust

# 343
  • пустинята Гоби
Е и до други университети се пътуваше доста едно време, метро нямаше. Оцеляхме и хора станахме.

# 344
Метрото не спира точно до НБУ, а трябва да походят студентите от спирка Мизия

Общи условия

Активация на акаунт