Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 125
  • 764
  •   1
Отговори
# 540
  • София
За училища и градини, вероятно си права, това е проблем на вс нови квартали.
в частта до гората където дълги години все някой от семейство е живял, нямаше, имаше едни гаражчета и или на плиска или нагоре към автогарата  трамбовка за нормален пазар. Изток обаче, не е малък квартал. Манастирски ливади също, вероятно и там зависи къде си точно.
Като раждах 1година бяхме в борово. През ден бях в южен парк, пешачката с количката. При все, че кв имаше площадки, улиците и тогава(а и сега като сме минавали с колата) са тесни, разбити с изпоспряли коли, мн е трудно за разходка с количка.

# 541
  • пустинята Гоби
Със сигурност има денонощни аптеки, че и магазини в квартала, може да проверите с един клик. Аз се сетих за аптека на границата с Бъкстон, там има и огромен ДМ. Любимата ми пекарна се оказа в МЛ, мислех че е в Павлово. Изобщо не е толкова умрял квартала, ама пак ще каже, не питай тук, идете и вижте. Аз например там не бих живяла, ама вие си преценявате спрямо бюджета. Познавам доста хора с възможности, които се набиха там, доволни са. Всеки си знае.

# 542
  • София
Така е, отивате денем, отивате нощем, гледате как е паркирането, разхождате се хубаво из квартала и около сградата ви, но и целия и пеша и с кола... Няколко пъти ако трябва... И си преценявате.

# 543
То пък защото в Изток магазин до магазина, аптека, до аптека и все денонощни... 🤷♀
Иначе признавам, една от малкото денонощни аптеки в сф е до автогара юг.

Извинявай обаче в изток има 4 денонощни и аптека както и 5 детски градини и 3 училища , а в манастирски няма

Ох, наистина се запознайте с правилата за прием. Това, че има 5 детски градини, не означава, че детето ще бъде прието автоматично в някоя от тях. Голяма е и вероятността просто да останете да си ги гледате отвън само, докато минавате на разходка. Т.е. близостта на детска градина до дома не е равно на прием, в която и да е детска градина в квартала. Някои квартали имат по-добри шансове за прием от други, но като цяло в повечето южни и източни квартали рядко има вероятност над 50%. Пък нека са ви близо.

# 544
Ами да - може детската градина (и особено яслата) да ви е на отсрещния тротоар срещу кооперацията и пак да не ви приемат там. В по-добрия случай ще ви приемат по-далече. В по-лошия - няма да ви приемат никъде.

# 545
Точно детските градини не са му проблем на Изток. Местата не са малко, миналата година се влизаше с 7 точки в първа група в "Зорница", тази не съм проверявала с колко, но пак не е шок и ужас като другаде. Сега и разширяват една съществуваща градина, строи се изцяло нова ясла и пр.

Така или иначе Изток не им е вариант, всъщност се пита за друг кватрал.

# 546
Дълбоко се съмнявам да се влиза в Изток с 7 точки. Темата ми е достатъчно близка, за да знам, че в София няма такъв филм за влизане с 7 т. освен в някои крайни квартали. Вероятно това е била нова градина или новооткрита група,за която малко хора са знаели и затова в конкретна година се е получило така. Иначе е абсурд прием с 7 т. в Изток и е по-добре да не подвеждаме хората.

# 547
В западната част започна строителството на училище и детска градина, голям обект за много деца. В източната част, до обръщалото на автобусите, детската градина е почти готова. Децата от Майли изток учат в училище в Гоце Делчев, в момента. Брат ми живее точно там, и детето му ще ходи на училище на 3-4 спирки с автобуса, а пеша е на 20 минути. Другото дете е на ДГ също в ГД. Айде да не си съчиняваме по картинка Simple Smile

# 548
Много ви моля, спрете да пълните темата с глупости.
Живея в Изток, детето ми и всичките му приятелчета са в градини точно в Изток, нека по-добре да знам точно как стоят нещата за детските градини.

Сигурна съм, че има тема специално за детските градини, където можете да преливате от пусто в празно в продължение на години, тази е за кварталите.

Пак да кажа - потребителката пита за Манастирски ливади, пише, че Изток не им е вариант.

# 549
Ок, спираме. Едната част от Манастирски ливади е в район Витоша. Да си прецени тогава какви са и шансовете за ДГ и другите неща. На потребителката не й е вариант Изток, но не й се ходи другаде. Та ще трябва вярно да реши кое и колко й е важно.

# 550
  • София
😂 😂 😂 Ама... Румката за манастирски ливади пише 🙃

# 551
Тя пише доколкото виждам за МанЛи Изток, което е разпределено явно към училища и детски градини в Гоце Делчев. Но МанЛи Запад, за което мисля беше оригиналното питане е към район Витоша, а там е зле положението. Но спирам, наистина си има тема за ДГ, пък и който се интересува ще намери да се запознае кои са му градините по район, с колко точки се е влизало и т.н.

# 552
  • пустинята Гоби
В системата за прием по принцип може да се провери с колко точни къде се влиза. Не е нужно да се спори.

# 553
  • София
По принцип жената тепърва е бременна, докато стигне до детска градина/училище критериите и ситуацията може да са други.
Сега не съм запозната точно има ли точки за местожителство, месторабота.
Моят син въпреки че ходише в същия кв на детск и училище те бяха на 30-40мин пеша, малко по-малко с гт и ест с кола на 10...не е супер гот, но се оцелява и като не ти е до блока.

# 554
Да, така е, не е нужно да се спори, точно, че всичко се вижда. Ние също имаме познати в района. Тук важното е да се обърне внимание, че МанЛи Запад и Изток административно са в различни райони и оттам различни ДГ и училища. Пък всеки вече да си издири в системата каквото го интересува. И, не, нещата няма да се подобрят, докато роди. Все едни и същи са от 15-20 години тук-таме с отваряне на някоя нова градина или група, които не компенсират недостига. В нейн интерес е да се зпознае сега как стоят нещата, а не постфактум. Това може да им окаже влияние при избора на квартал и жилище

Общи условия

Активация на акаунт