Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 299
  • 764
  •   1
Отговори
# 180
Тези "къщи" са всичко друго, но не и представата за къща в класическия смисъл.

100 годишна клетка с високи и мрачни тавани, пък било то и на "пъпа на София".
И пак опираме до субективен момент.

Леле, влизали ли сте в ремонтирана къща с високи тавани, лично и на живо?

# 181

Леле, даже съм живял в такива (за да не ми напишете, че гроздето е кисело). И пак акцентирам: освен цени, коментираме и удобство на имотите.

# 182
Не знам кой би отказал имот в кв. Докторски паметник. За мен поне това е едно от възможно най-хубавите места в София. Но не знам как стои въпросът с паркирането там.

В двора имаме два гаража, иначе се купуват едногодишни винетки за паркиране и в общи линии няма големи проблеми.

# 183
Не мога да разбера, ако беше толкова яко в центъра, защо всичките къщи за милиони не са в центъра, а са на майна си по селата? Разбира се не във всяко село, но има определени локации. Може би хората там изсипват една торба пари заради "привилегията" да си прекарват деня в пътуване? Или може би въпреки това?

О, има предостатъчно скъпи къщи и в центъра. Но разбира се в центъра парцелите са малки и няма място за имения с басейни и декари двор. И затова който харесва центъра според мен предпочита скъп апартамент на високо в хубава нова и луксозна сграда.

Аз за идеално място в София смятам ниските дълги блокчета при парка Заимов - имат южен изглед към парка, на втора линия са спрямо "Дондуков" и е тихо, метрото е на ъгъла на Парка, тролеи, трамваи и рейсове също, идеалният център е на минути пеша... Лошото е, че нямат гаражи и за стари, но питането беше за локация Simple Smile

Последна редакция: пн, 15 май 2023, 13:43 от Черна станция

# 184

О, има предостатъчно скъпи къщи и в центъра. Но разбира се в центъра парцелите са малки и няма място за имения с басейни и декари двор.

Не само в София е така, във всеки по-голям град в "чужбина"-та е същото - има градски къщи, има и къщи в предградията/близките селища. Който иска голям двор, басейн, тенис корт в двора и т.н., не купува в града, а извън него (близо до него).

Като пътувах от Париж към Версай с влакчето, точно в селищата (нямам представа дали се водят села, квартали или градчета) между Париж и Версай се виждаха басейни (или по-скоро басейнчета), в самия Париж, още по-малко в централните или близките до тях райони, няма как да има големи дворове с басейни (дори с басейнчета).

Да се разхождаш по гащи (пардон, бански) в двора на градска къща е нонсенс, противоречи на доброто възпитание, което е част от градската култура. Маса и столове, саксии или лехи с цветя, ако си късметлия - и малко парче с трева е максимумът на двора на градска къща.

Леле, даже съм живял в такива (за да не ми напишете, че гроздето е кисело). И пак акцентирам: освен цени, коментираме и удобство на имотите.

И аз съм живяла, при това доста време - в североизточната стая (прозорец на изток и балконска врата към дълбок балкон на север, 3 етаж (вкл. партера)), слънце влизаше от изток от 8 до 10-11 ч. (прозорецът беше към малка уличка, с висока 9 етажна кооперация срещу нас). Но в другите 2 стаи (големи, около 20-25 квадрата), с прозорци на изток и юг и на юг и на запад, беше светло и слънчево целодневно, защото нямаше засенчване. На всеки 2-3 години пребоядисвахме и не беше никак мрачно.
В партерен апартамент на малките 5 кьошета беше мрачно, обаче, заради близките съседни сгради. Не беше и боядисвано скоро.
Височината и в двете жилища беше една и съща.
Със сегашните лампи и осветления (лунички, шини, пендели и т.н.) всяко жилище ще бъде светло. Разликата между НС и СС, обаче, включително къщите с високи тавани в центъра, е, че СС, особено къщите, често имат по 2 прозореца на 2 стени в помещенията, включително любимите ми еркерни прозорци, или ъглови прозорци (пак на 2 стени). Никакви "френски" прозорци на тясната страна на дълъг кухньохол в НС не могат да осветят така, както 2 прозореца на 2 различни стени.

# 185
  • пустинята Гоби
Идеални места в центъра на София има много, всичко е въпрос на бюджет. Даже хубави къщи с дворчета има, но за съжаление са малко. Най-хубавото нещо е да живееш в такава, ама както си беше едно време - около теб само къщи, цялата махала се познавате, целия град се изрежда на гости щото си в центъра и т.н. Нещо, на което съвременният градски човек ще сбръчи нос и ще се пули с недоумение.

# 186
  • Sofia
В София има много къщи, които сами по себе си са хубави - по някога дори и двор в добро състояние. Обаче това, което мен ме отблъсква, че тази къща са в средата на "гето". Все едно циагнски палат, насред циганската махала.
Хубава къща, а около нея панелки или пък порутени сгради.

# 187
Но разбира се в центъра парцелите са малки и няма място за имения с басейни и декари двор. И затова който харесва центъра според мен предпочита скъп апартамент на високо в хубава нова и луксозна сграда.
Всъщност точно това е и моята лична "дилема" - аз харесвам или "ниско и просторно" (къща с двор), или "високо и с красива гледка" (което няма как да е къща, щото не може къщата да е на 10 етажа). В градски апартамент бих живял ако е нависоко, най-добре на последен етаж, и с необходимите удобства и инфраструктура (най-вече наличен гараж и свързаност).

Но градската къща реално взема лошото от двата варианта - хем си на ниско и няма как да имаш гледка, хем нямаш смислен двор, хем си заобиколен с други сгради (повечето по-високи от тебе), които те засенчват, и на всичко отгоре комшията ти гледа в паницата. И на всичко отгоре струва няква баснословна сума. Отделно че ще е стара и ще иска голяма инвестиция да се приведе в някакви днешни стандарти на оборудване.

Вероятно за същите пари може да се вземе апартамент на високо в града, плюс къща с голям двор извън града. Остава само да можеш да си и в двете едновременно...

# 188
  • София
Може къща на високо място, гледка, оростор... Ехххх... Е, не в градски условия предполагам 😄

Влизам да питам всъщност, някой има ли идея къде в Лозенец е това
https://offnews.bg/obshtestvo/shefat-na-sos-novosformiranoto-get … hnato-801057.html не мога да се ориентирам по снимките нещо...

# 189
  • sofia
Става дума за административния район Лозенец, който обхваща територия чак до околовръстното. Включва Хладилника и кв. Витоша. Кръстова вада не знам дали е към Лозенец или Триадица.
Кой знае къде по поляните е това място.

# 190
Границата между Лозенец и Триадица минава по бул. Черни връх - частта източно от него мисля че също се води Кръстова вада и е към Лозенец, частта западно от Черни връх пак е Кръстова вада и е в Триадица.

Любопитен детайл е, че тази граница прави "чупка" точно на мол Парадайз - там завива по Хенрик Ибсен и след това върви по Козяк край Южния парк надолу до Арсеналски. По този начин Парадайз се пада в Триадица, почти всичко около него е в Лозенец. Дали е случайно? Simple Smile

# 191
То това административно деление сигурно е правено когато на мястото на парадайз бяха гумаджийници - като влезеш в някоя половин метрова дупка по Ф Кутев и директно насреща ти удобен гумаджия🤪

# 192
Да а малко по надолу е гадост един от "прелестните" спални на София -наречена Дружба 1
бл.68

Който е проектирал тази гадост, заслужава да бъде обесен!

# 193
Smiley Това реална снимка ли е?
Прилича ми на нещо, сглобено с Фотошоп.

# 194
Нищо му няма на блока като идея. Грозното е безразборното саниране по него,остъкляването и дограмата...

Общи условия

Активация на акаунт