Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 130
  • 764
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Almond12, доколкото знам от същия дядо-предприемач тогава във всички градове, в общината е имало планове как да се развиват по квартали. За да отвориш магазин или заведение в собствено помещение са искали разрешение. Имало е и ограничение на колко м. един от друг трябва да бъдат бакалии, кинкалерии, железарии. Около Халите периметъра е бил около 1 км. за нещата, които са се продавали на техните сергии. Женския и кварталните пазари са били изключение.
Кой пита по-горе имаме ли имотите сега? Не, продадени са преди бомбардировките на София за да може с парите да се разшири дърводелска фабрика. Следва национализацията през 1947 г., после реституираха само помещенията, но не всички. Дадоха и някакви компенсаторки.
И друга лична история за кварталите - през 60те год. децата на същите тези сестри оплакали майка ми и семейството, че получили апартамент в Лозенец, под х-л Орбита, в джендема. Помня как 3 ет. блокче се извисяваше над къщички-съборетини с външни тоалетни.
Развива се града, кварталите.

# 526
Преди време (май по време на Ковид карантината) бях намерила в нет-а линк към тогавашните строителни норми (ЗУТ-а по царско време) - имаше си изисквания за височината на сградите по квартали/карета, за еркерните етажи, за магазинните помещения, дори е имало комисия (или нещо подобно), която е следяла проектът на фасада да се вписва в облика на карето/квартала. И това са били изисквания, които не са се променяли и са се спазвали сигурно 30-40 години.
Писала съм и реди - до нас, дори в момента, в който пиша това на балкона, гледам 4 кооперации НС, но с разлика в строежа от 10-15 години. На ъгъла 10 етажа (ОК, на ъгъл винаги може с 1 етаж повече), след това 6+2 мансардни (тип гълъбарник), след това 6+3 горни нормални етажа с тераси и плосък покрив, но навътре от фасадата (това е най-новата кооперация, на 2 години), след това пак 6+2 мансардни тип гълъбарник, но различни като визия от предишната. Е, "модата" с многоетажната торта с тераси и плосък покрив е от няколко години, там някаква норма има в ЗУТ за мислена линия под еди-си-колко градуса между кота било и кота корниз. И никнат торти една след друга. Това в квартал, който е изначално с къщи на по 2-3 етажа и стари кооперации от максимум 5 етажа. Като не те устройват нормите, вместо да се съобразяваш с тях и да ги спазваш, намираш си начин да ги промениш и всичко вече е законно.
Сигурно пак ще бъде изтъкнат аргумента, че така има повече застроена площ на кооперациите и цената на квадратен метър пада, което е в полза на купувачите - хем има повече жилища, хем са по-евтини (усреднено). Но не е справедливо (честно) спрямо по-старите инвеститори, които първи са строили при по-строги регулации и са реализирали по-малка печалба. Не е справедливо и спрямо обезщетените собственици при тези по-стари нови сгради, защото са получили по-малко РЗП като обезщетение. Не е справедливо спрямо всички живеещи в квартала/карето, защото се получава свръхзастрояване във височина - засенчват се съседни сгради, увеличава се и броят на колите, които трябва да се паркират. За естетиката да не говорим.

Инж. Иван Иванов действително е много висока летва, но отдавна няма кмет, който дори да се опита да вдигне ръка, за да докосне тази летва.

# 527

Инж. Иван Иванов действително е много висока летва, но отдавна няма кмет, който дори да се опита да вдигне ръка, за да докосне тази летва.

Абсолютно вярно, за съжаление.
" Той е вторият най-дълго управлявал кмет на София – от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. (10 години, 3 месеца и 15 дни).[2] Този период се определя като „10 златни години за София“. "
А е бил осъден на смърт от Народния съд. Добре поне, че  е помилван и освободен от затвора.

# 528

Абсолютно вярно, за съжаление.
" Той е вторият най-дълго управлявал кмет на София – от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. (10 години, 3 месеца и 15 дни).[2] Този период се определя като „10 златни години за София“. "
А е бил осъден на смърт от Народния съд. Добре поне, че  е помилван и освободен от затвора.

Бил е помилван единствено защото им е трябвал като строителен инженер за строежа на язовир Искър...

# 529
Не мисля, че е нужно да подхващаме политическа дискусия в тази тема. В случая няма значение защо и как.

# 530
Здравейте на всички,

Пиша този пост защото искам да се обърна към вас за мнение относно покупка на жилище.

Израстнала съм в жк.Изток, наскоро се омъжих и чакаме бебе , налага ни се да купим по-голямо жилище къде да се преместим. Моето желание е разбира се да останем в Изток , но имотите са на безбожно високи цени , а търсим апартамент около 120-130 + кв.м., по възможност ново строителство в не голяма сграда с двор или голяма тераса. Абсурдно е да намерим такъв имот според мен в Изток или източните районни.

Предлагат ни имот с двор в Манастирски ливади -запад  на изгодна цена, но на мен някак си ми е много далечно , улиците ми се струват адски разбити , няма детски градини ,площадки , училище , много ми е важно детето да е социално и да има къде да играе с други деца. Не виждам нито денонощен магазин , нито аптека в този квартал , за всичко трябва да се пали колата, заведения кафета също няма. Моля споделете вашето мнение за този квартал дали си заслужава или по-добре да изчакаме и да видим дали няма да тръгнат цените надолу .

Благодаря предварително,

Поздрви!!

# 531
Моя приятелка купи наскоро апартамент в Манастирски ливади, ново строителство, нещо като комплекс е, но изглежда полупразен и малко занемарен.
Апартаментът е като мезонет и е към 120кв., купиха го обзаведен и готов за нанасяне за над 200хил. евро, което за мен е ненормално висока цена за този квартал. Тя си харесва квартала, познава го, преди това е живяла в същия квартал под наем.
На мен изобщо не ми хареса. Минусите са, че е сякаш си в село близо до София. Като отидохме, аз не бях ходила никога, то са едни улици нагоре-надолу, баири, замислих се как ли е зимата с почистването, докато се возех. Всичко е с колата - до магазин, до аптека, нямат нищо на пешеходно разстояние, дори детски площадки (поне аз не видях). Транспорта засега също не е особено развит, освен 5цата и още един автобус. За майка с дете не знам изобщо къде ще се разхождате. Много са застроили, явно там е имало парцели и сега гледат да продават на баснословни цени.
Плюс, за мен единствен, гледката от терасите им - планината Витоша и телевизионната кула, красива е, но само заради нея не бих купила имот там.

# 532
  • София
Има и други квартали освен изток и манастирски ливади, просто продължете да търсите.

Последна редакция: вт, 15 авг 2023, 15:35 от Angel_Dust

# 533
Ами зависи основно от бюджета ви.  Ние също сме в търсене на подобен 120-130 кв., но Изток отпада като вариант поради цените. 4-стаен ли търсите с тази площ или 3-стаен? При всички случаи, ако е 4-стаен за Изток под 400 000 евро според мен забравете да се намери нещо читаво, отделно, че вероятно ще имате нужда от паркомясто/гараж. Т.е. ако повече държите на това да имате ново жилище, отколкото на квартала - то ще трябва да се откажете от Изток, ако не можете да отделите около 400К поне. Оттам нататък не е нужно да бъде в Манастирски ливади, предлагат се големи апартаменти насякъде в общи линии. Седнете и направете списък в кои квартали можете да направите компромис и в кои твърдо не. По коментара ви в момента излиза, че сте много привързани към квартала и ще ви е трудно с този списък, така че започнете най-напред от него. След като направите списъка вижте в тези квартали има ли нещо по обяви, което да се вписва в бюджета ви и ако не, разширявате още списъка. Дайте си време поне едно 8-10 месеца за преглед на обяви, ходене по огледи или обсъждане на чертежи. След това време вече ще ви се е изяснила картинката къде какво може да намерите и ще сте доста по-наясно в сравнение със сега, ако още сте в началото на търсенето. Освен квартала, вероятно ще ви се наложи да направите и други компромиси, свързани със жилището. Всички тръгваме с много изисквания в началото, които накрая намаляват поради обективната причина, че такъв имот не се предлага или се предлага на космическа цена. Големите жилища, ако са ново строителство, са по-достъпни, разбира се в по-крайните и нови райони. Голям апартамент на приемлива цена в квартал като Изток, Изгрев, Дианабад, Дървеница, Яворов, Гео Милев и т.н. е по-скоро голямо изключение. Евентуално някой старо строителство и зависи вече какъв ремонт ще се налага. Също имате изискване за голяма тераса - тези апартаменти са масово по последните етажи на блоковете ново строителство и действително са с добра площ, но са с цена отгоре доста в сравнение с подобен апартамент на по-долен етаж, ако има такъв, да си знаете.

# 534
  • пустинята Гоби
Е хубаво де, няма да се местите на Луната, идете разгледахте квартала, щом имате желание да живеете гам. На прима виста се сещам за 2 Били и Лидъл наблизо, има МОЛ, има аптеки, има площадки, как решихте че няма нищо. И заведения и кафета има, ама той квартала не е малък, вероятно зависи къде точно е предлагания имот. Не мога да запомня коя част е запад, коя изток, но и в двете има изброените от мен неща. Денонощен магазин и до нас няма, да не говорим, че подобен род места не са много добре заредени и предлагат предимно джънк, за какво ви е изобщо такъв? Аптека денонощна вероятно има наблизо, проверете. То не може хем двор, хем 120 квадрата, хем ново строителство, хем комуникативност, хем аптеки и магазини, хем площадки, училища и градини. Последните.наистина са проблем, но ако сте ок с частни, вероятно квартала ще е близо до такива.

# 535
  • София
То пък защото в Изток магазин до магазина, аптека, до аптека и все денонощни... 🤷‍♀️
Иначе признавам, една от малкото денонощни аптеки в сф е до автогара юг.

# 536
Да, Mimi Rose е обърнала внимание на основните неща. Аз бих добавила, ако все пак разчитате на общинска градина да проверите коя част на Манастирски ливади се пада към район Витоша (с такова впечатление съм останала, че част от квартала е към район Витоша, но може и да се бъркам Thinking ) Район Витоша е най-проблемния откъм места за детски градини в цяла София. Добре е да го имате предвид като информация предварително. Вече ако ще ползвате частна градина, това не ви вълнува.

Като цяло се запознайте с правилата за детска градин отсега, ще ви е от полза при взимане на решение за квартал и апартамент. Казвам го от гледна точка на това, че ако детето е прието в Изток и не го приемат в новия квартал, който и да е той, може да ви се наложи да пътувате до Изток и трябва да си имате предвид и тази логистика сутрин.

# 537
То пък защото в Изток магазин до магазина, аптека, до аптека и все денонощни... 🤷♀
Иначе признавам, една от малкото денонощни аптеки в сф е до автогара юг.

Извинявай обаче в изток има 4 денонощни и аптека както и 5 детски градини и 3 училища , а в манастирски няма

# 538
Ман Ли зависи, ако е близо до Каблешков и Братя Бъкстон, там си има и магазини, и аптеки. Вече градинки и ДГ не знам, май няма.

# 539
Има денонощен магазин 345 на ул. Пирин. На въпросната улица има много фризьорски салони (такава концентрация не съм виждала в целия град), има много магазини и аптеки. Най-хубавият китайски ресторант в града също е там. Малко по надолу има пазар в Борово, и още много магазини. Денонощна аптека има на ъгъла на Каблешков и Бъкстон.
Има и по-хубави квартали като Гоце Делчев, Мотописта, Мед. Академия, Хиподрума. Но и този не е лош. Най ми харесва в частта около ул. Пирин.

Общи условия

Активация на акаунт