Венеция /Тема 7/

• 34 864
  • 496
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте. Моля ви, не ме съдете строго🙈, някой би ли ми пояснил, от паркинга на Flixbus във Венеция( до някакъв people mover) как точно се стига до Сан Марко?
Бях споменала, че незнайно защо винаги заставам от другата страна на спирката, много съм зле с ориентацията за  транспорта😔. Ще обясня колко точно- След получените указания тук как да стигна Триест от летище Тревизо, излизайки от летището,  уверено пропуснах автобуса точно пред него и отидох на автобусната спирка вдясно. Обаче, пристигайки в Неделя  видях, че следващият автобус е чак след около час, а този пред летището( срещу 11е) тръгва почти веднага, та взех "бързата" връзка.  Пристигнах до гарата и тръгнах да я търся😂😂😂. Казвам ви...не знам защо, ориентирам се пеша без проблем, но не и за транспорт😡. Вали, аз с куфар търся гарата, тя се оказа невзрачното нещо зад мен, но след като питах една компания. А, защо не я познах- точно този ден железниците стачкуваха😂. Аз, обаче, успях от машина да си купя билет за  влака до Триест, но ...след като платих и машината го пусна, ми изписа да отида на Гише. Огромна опашка, чак до магазините в гарата, аз обаче смело прередих всички и  питам- валиден ли е билета. Е- не е, защото няма влакове,в  стачка са🤣🤣🤣. Аз, в шок и ужас се чудя какво да правя. Гледам, че  Фликса тръгва след малко, отивам да го търся, три пъти съм минала покрай спирката, но ...хем вали, хем ми е притеснено, как да предположа, че спирката всъщност е табела, сложена на пътя, като обикновена автобусна спирка, очаквах перон, отделен... Хубаво ги намерих тия автобуси, но ...няма места онлайн. Пак отидох на гарата, въртях се, питам....казаха ми да питам в травъл агенцията на гарата- жената явно ме съжали( щях да се разплача от безсилие) и ми намери билет за автобуса вечерта. Щастлива, седнах да пия аперол шприц в хотелчето отсреща( да изпусна напрежението). Връщайки се на гарата виждам, че железниците все пак са решили да пуснат влак в моята посока,който тръгва 40 мин.преди моят автобус и  ...разбира се пътуването освен по- евтино,  ще е и  по-кратко. Само набързо да кажа, че пристигнах в Триест( до гарата) 15- ина мин.преди полунощ. Валеше си.  Не можах да намеря спирката на автобуса за моят хотел. Познайте, оказа се, че съм била точно до нея, но ...не можех да повярвам, че е тя. Разбира се, бях позиционирана в грешната посока( т.е, в посока обратно на там където искам да отида). Изненадата ми беше, че около гарата беше пълно с бежанци. На третото ми минавате покрай тях( докато опитвам да се ориентирам) почнаха да ми свирят, подвикват.., дъжда се усили...видях, че идва такси, излязох по средата на пътя и го спрях. Горкият човек, уплаши се 😂😂😂. Така безславно завърши моят първи опит за самостоятелна ориентация с транспорта. Съжалявам, ако съм разводнила темата, опитах да поясня, защо може би питам нещо, което за вас е ясно, но за мен....

# 256
Seeflower, звучиш като много тежък случай Joy Joy Еми най-добре при теб е направо да питаш на място....иначе трябва да хванеш вапорето 1 или 2 в посока Сан Марко 😅 ще се намираш на Пиацале Рома и там от фериботиния терминал хващаш варорето номер 1 или 2 и питай...аз също питам за "дайрекшъна" 🤣🤣

# 257
Seeflower, звучиш като много тежък случай Joy Joy Еми най-добре при теб е направо да питаш на място....иначе трябва да хванеш вапорето 1 или 2 в посока Сан Марко 😅 ще се намираш на Пиацале Рома и там от фериботиния терминал хващаш варорето номер 1 или 2 и питай...аз също питам за "дайрекшъна" 🤣🤣
Така е, тежък случай съм😁😁😁
Благодаря много за насоката, Отново🤗🤗🤗

# 258
От Piazzale Roma може и пеша да се стигне до Сан Марко. Навигацията (walk) ще ти покаже пътя, тъкмо да разгледаш Венеция. Не е много далече. Аз лично бих ползвал вапорето до по-отдалечени острови (Мурано, Бурано, Тронкето).

# 259
От Piazzale Roma може и пеша да се стигне до Сан Марко. Навигацията (walk) ще ти покаже пътя, тъкмо да разгледаш Венеция. Не е много далече. Аз лично бих ползвал вапорето до по-отдалечени острови (Мурано, Бурано, Тронкето).
Подкрепям! Все пак Венеция е оградена отвсякъде от вода и ако обикаля известно време пеш, все ще стигне до Сан Марко. С плавателните съдове е по-опасно. Току виж ги обърка и се озове в Триест.

# 260
  • Варна
От Piazzale Roma може и пеша да се стигне до Сан Марко.

цяла Венеция е осеяна с табели сочещи пътя за Сан Марко.

# 261
Основният архипелаг на Венеция е абсолютно достъпен пеша за всички без двигателни проблеми.
Само мостовете през Канале Гранде са по-малко (3 или 4), трябва да си ги гледате на навигацията къде са, за да не заобикаляте дълго. Иначе е много приятна разходка и от Пиацале Рома до Сан Марко се стига за максимум 20-30 минути без мотаене - но не виждам как ще стане без мотаене, загубването в малките улички, мостчета и частни каналчета е най-приятната част от Венеция. А Сан Марко - най-противното място от нея. Но ако е за пръв път, няма как да не се мине оттам. Това за табелите също е вярно - накъдето и да вървиш из града, табели за Сан Марко ти вадят очите.
Вапоретото е много скъпо за еднократни курсове, писахме 3-4 поста нагоре, и излиза изгодно с карта за 2 или 3 дни, като може да се ползва неограничен брой пъти. Но както е споменал и neuromancer, подходящо е за посещение на по-отдалечените острови като Мурано, Бурано, Торчело (предполагам това е имал предвид с Тронкето, понеже какво ще правиш на Тронкето, освен да паркираш), Лидо, Джудека.

# 262
Благодаря на всички за упътванията🤗🤗🤗.
Гарганела- в моя случай, някак ...няма да се учудя, ако и това се случи🤣🤣🤣.

# 263
Здравейте пак. Да дам обратна връзка, пък дано и съм полезна на някой.
Взехме Flixbus от Триест за Венеция,  пишеше, че ще е 2 часа пътя, реално беше 3. Спирката му се оказа точно до people mover- а. За него можеше да се плаща както с карта, така и от автоматите отпред да се купи билет и в кеш. На отиване платих с револют, взеха ми 2 цента,вместо 1.5е,  не разбрах защо, но на връщане не ми приеха революта😂. Крайната спирка, третата реално, се достигна за няколко минутки. Знаейки оттук, че всъщност мога да гледам и за табели, къде с навигация, къде следвайки потока хора, къде по табелите, успях да стигна така известният площад на Венеция. Замаях се от толкова хора( към 15 ч.станаха още повече🙆). Успях да видя места, които до сега не бях виждала( била съм няколко пъти във Венеция, но с гид). Искахме да направим обиколка около Венеция с корабче, преди мъжът ми се разхожда така, но ..никъде нямаше такъв тип разходка( успях да вбеся всички продавачки на " градския транспорт", питайки за туристическо корабче🤣🤣).
Исках да се върна по същият маршрут, по който дойдох, е...разбира се не успях да намеря всички пътечки😂😂😂. Загубихме се няколко пъти, но ...нищо страшно. Да не ви отегчавам, само да кажа, че връщайки се на спирката за FLIXBUS, установихме, че има тоалетна не само до people mover- а, но и вътре при ..гаражите?, но и другата тоалетна струва 1е, само дето трябва да обикаляте повече. До people mover- a сувенирите бяха с най- ниска цена, но мнооого агресивни тези продавачи и все викат- "влез навътре, ще се разберем", направо се изплаших🤣🤣.Иначе, където няма цени по артикулите, между самите магазинчета там, разликата  стигаше до 30 е.
И, последно, изядоха ни комарите докато чакаме, автобуса закъсня с един час, ако някой ще чака там- репелент.
Ами,това е от мен. Още веднъж- много благодаря на всички за мненията и препоръките тук, бяхте ми много полезни.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 22:48 от Seeflower

# 264
Моля, за актуална информация за придвижване от ж.п гара Тревизо до летище Тревизо.
Има поне 5 автобусни линии. Основната е линия А на всеки 30 минути.
Възможно е също с линии 6, 101, 102 и др.
Благодаря!
Хванахме автобус 6. От приложението Momup закупих билети - 1,80 евро. Влиза се в Fixed rate tickets, Servizio urbano.
Спирката е отсреща на входа на ж.п. гарата. Има табела с номера на автобуса.
За другите автобуси не знам каква е цената.

Здравейте, извинявам се за връщане на стари неща. Били сме във Венеция 10+ пъти, никога обаче не сме ползвали градски транспорт между летище Тревизо и Централна гара Тревизо. Изтеглих приложението, направих си регистрация, видях и билетите. Как ги валидирате после в автобуса? Без приложението, на място цената е 4 евро, нали така?

# 265
Здравейте,от Лидо как се стига до стария град и как да платя таксата?Има ли все още дни без такса и къде мога да ги погледна за декември?Детето е на състезание,но ще използваме и да поразгледам е през свободното време.

# 266
През зимата няма такса.

# 267
Благодаря ви  за информацията.

# 268
  • у нас
Моля за спешна препоръка за пицария 🙃 гледаме хубави заредения, сядаме или гледаме меню и няма пица :/ нямаме време да обикаляме много в търсене и варианта проба -грешка не е за предпочитане. Качвам локацията ни, имаме карта за транспорт ( ако се налага) 

# 269
https://maps.app.goo.gl/atEFN1y3pzaFQndc6
Все пак мястото в района, което препоръчвам по-силно, е друго, но не е пицария: https://maps.app.goo.gl/TeZdNtNXVdahTWZc9

Иначе далече от острова, но за който обикаля из района на Венеция с кола - по-хубава пица рядко се намира в цяла Италия:
https://maps.app.goo.gl/48vNvUZnyKn8j7JF7

Общи условия

Активация на акаунт