Защо Румъния вече не е на една река разстояние от България?

• 12 173
  • 247
  •   1
Отговори
# 135
И сърбите ли са ни задминали? Не бях разбрала. Албанците как са? Умираме си да се правим сами на пух и прах, тук поне сме номер едно.

ПП Имах коментар по въпроса, но явно изчезна. Познавайки чужденци, опитвали бизнес в България - не един, аз лично съм сигурна, че политическата обстановка - тоест нейната стабилност, влияе на решението къде ще се строи бизнес. Да, на компания, която не участва в програми на ЕС, няма да и е важно дали държавата е в ЕС, но пак ще се интересува от политическите събития. Няма как да предпочетеш държава, която очевидно политически се тресе години наред. Въпросът обаче е защо толкова им ревем на тези чужденци - руснаци, американци, европейци - а не можем просто да си спазваме собствените закони. Предполагам, че би било достатъчно, държавата е една шепа.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 11:47 от Анонимен

# 136
Не мисля че се правим на пух и прах, но не избираме да изолираме проблемите си и да работим за тяхното изкореняване. Ако търсиш проблема в историята, или съседите си, не си конструктивен, защото нито едно от горните не можеш да повлияеш или промениш в своя изгода

Големината на пазара е от значение, но не е съвсем най-важен критерий за бизнес развитие. Пълно е с примери на малки и проспериращи държави - достатъчно е да се погледне GDP на ЕС, дори страни като Естония и Словения, които са от бившия източен блок. Търси се в какво си най-добър, с уникално развити качества - за България туризъм и селско стопанство са традиционни отрасли, например, и се налива в неща като инфраструктура и развитие на международни връзки. Но трябва все пак от някаква база за сигурност и стабилност да започнеш - да дадеш сигнал, че правова държава ти е мисията от една страна, и второ, че фактически работиш по мисията си, а не пееш празни приказки.

Deaf, щом даже това е възможно, ясно е колко по-напред са като общество, тук само бивши мутромилиционерски типологии са избируеми от гласоподавателите. Горното е базирано на предположението, че ако избираш политически лидер, не му ровичкаш в личния живот, особено в частта сексуална ориентация😀, семейно положение, наличие и брой деца.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 18:40 от ierldan

# 137
Ето в това са основните разлики в мисленето ни и оттам изводите Simple Smile Аз не мога да сравня България и политиката и последните сто години с нито една друга държава. Няма такава. За мен е абсурдно дори с Румъния да бъдем сравнени.

Скрит текст:
Когато Бай Тошо е молел Хрушчов да ни приемат в СССР, са му дали рубли, но Москва не се е съгласила да сме членове. А преди този момент Румъния се дистанцира от Русия и търси Китай, както изгражда връзки с ГДР и дори САЩ. Оттам нататък кой на какъвто кон е заложил. Дори една Москва не е искала да се обвърже официално, изиграни сме от нашите собствени байчовци, бойчовци и какви ли не тарикати. И само въздишки по другите, ние най-зле, най-лоши, най-неспособни... В сравнение с кого, като няма такъв старт като нашия. Мое лично мнение, разбира се - не съм гуруто на форума, а един обикновен човек Relieved

# 138
  • Наблизо
България вечно е някаква губерния.Дали турска,дали руска,дали немска,дали американска.Докато не се отърсим от това да не сме самостоятелна държава,а придатък,щат на някой си,няма да се получат нещата.Щом миниатюрни държави като Люксембург,Лихтенщайн,че дори и Прибалтийските републики(където 30% и нагоре  популацията са руснаци) станаха самостоятелни единици и работят за си вобатвеното си благополучие..а първите две нямат дори официален собствен език..(люксембургския съществува,но официалните са френски и немски)..
Ние сме една Босна,ако ще се сравняваме..но с претенции.Все някой “ни оправя”.
Уж сме един народ,а сме по-разединени от който и да било,където живеят по 5-6 етноса.

# 139
Пълни глупости! Един инвеститор се интересува единствено от печалба и от сигурност, от бюрокрацията и кадрите на пазара. Ама някой още бълнуват шизофренично за Крим, Кремал и тн. Нелепи сте! Виждам, че във всичките брътвежи даже съветския паметник е замесен! Head Band

Каква сигурност предоставя една държава на инвеститор, след като държавата се слави с репутация на троянски кон в икономически съюз? Grinning Търсиш къде да отвориш бизнес, поглеждаш към България, където слушаш от парламентарната трибуна как се насъсква населението против ЕС и се заканват, че ще гонят частни бизнеси от България, а след това говори за нормализиране на отношенията с Русия, както Коцето прави вече 2 години, че даже го готвят и за втора сила на следващите избори? Grinning

Мисля, че ако се отървем от лошата слава по линия на корупцията и върховенството на закона, с които се славим съвсем откровено, другото все някак ще се уреди.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 14:10 от Vapor

# 140
Боже, ако човек не знае нищо за Балканите и влезе в тоя форум, ще реши, че не само Румъния ни изпреварва и аха да влезе утре в Шенген, ами и Сърбия, и Босна са много по-напред.

# 141
Има мнения, че големите сили, и то не от сега, а от столетия, нямат изгода на Балканите да цари заедност, сплотеност, защото това би ги стабилизирало и би ги превърнало в застрашаващ фактор. Затова и постоянно биват разплавани конфликти. Къде измислени, къде до някъде съществуващи. Но нарочно тези различия биват акцентирани и довеждани до ескалиране до там, че да се посади омраза в сърцата на близките по съседство , по народопсихология, по традиции хора.
Нормално е да има отличия, всяка група хора има своите характеристики и уникални черти. Но вместо да се допълваме и да пребъдваме в разбирателство, сме постоянно дестабилизирани в противопоставяния и безсмислени борби за кой е по- прав и по- важен.
 Мога да дам за пример: различните провинции в Германия, в които хората също са в групи, говорят на съответния диалект, имат си своите обичаи и особености, но са обединени в добре функционираща общност; в държава, в която в зародиш се избягва всякакво противопоставяне, всякакъв конфликт или вражда.

# 142
Помните ли кога британската фирма Ровър построи завод за автомобили у нас? И почти веднага след това го затвори и си заминаха, понеже тук властите не си удържаха на обещанията и даже опитаха да ги изнудват. И мислите ли, че това не се разчува?

А в същото време как се разви Дачия?

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 18:08 от Черна станция

# 143
Преди тях и „Рено“ се опариха с булгарреното.

# 144
Взаимствам заглавието на статия, публикувана в Капитал наскоро, за да задам въпроса - кои са причините да изоставаме в сравнение с румънската ни съседка.
Веднага отговарям - първата и единствена причина е населението.
Така наречените власти, които се критикуват не се избират от сили свише, а от така нареченият български народ.

# 145
Ravenna,олекна ли ти? След като изхейти българския "народ"...Yum

# 146
И що да е хейт, като си е така? Всеки народ сам си кове благоденствието. И каквото сам си направи друг не може да му го направи.

# 147
Аз гласувах за анти-комуниста Петър Дертлиев,баба ми – за комуниста Жан Виденов. Двамата сме от един народ,нали? Или не сме?

# 148
И що да е хейт, като си е така? Всеки народ сам си кове благоденствието. И каквото сам си направи друг не може да му го направи.
И е така и не е така. Ние не сме сами на този свят, взаимодействието е решаващо.
Когато ти слагат спици в колелото, когато "благодетелите" отвън са със съмнителни благородни мисли, трябва много силни духом управници, които да се справят с кукичките, с всяко изпитание и предизвикателство.

Разбира се, трябва да са неподкупни, да не се подмамват от всякакви съблазни и пр. Важни са реакцията ни, решенията ни.
Имали сме такива управници.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 14:17 от Катерица

# 149
Аз гласувах за анти-комуниста Петър Дертлиев,баба ми – за комуниста Жан Виденов. Двамата сме от един народ,нали? Или не сме?

Сте, ама едните са повече от другите и то тези, които гласуват за левичари, русофили и ченгета.

Когато ти слагат спици в колелото, когато "благодетелите" отвън са със съмнителни благородни мисли, трябва много силни духом управници, които да се справят с кукичките, с всяко изпитание и предизвикателство.

Разбира се, трябва да са неподкупни, да не се подмамват от всякакви съблазни и пр. Важни са реакцията ни, решенията ни.
Имали сме такива управници.

А тези управници нали от народа са произлезли и народът ги е избрал такива? Не са ни спуснати от ЕС или НАТО?

Общи условия

Активация на акаунт