Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 49 102
  • 796
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Да, наясно съм с нивото на НВО (7 клас!)  по математика в сравнение със състезателната математика. Също съм наясно, че от випуск 160 човека ( в гимназията на СМГ), има максимум един клас деца, които стават състезатели и имат истински математически талант. Обаче математиката е основа за много други науки и ако едно дете е изкарало бал за влизане в СМГ ( което значи макс. по математика на НВО), аз лично се чудя защо да се запише в испанската или немската. Това беше казуса.

# 121
  • София
А защо мислите, че в Испанската или НЕГ не се учи математика, особено в светлината на профилиране то в 11 и 12 клас, когато спокойно може да се избере профил Математика и да се учи същия материал и със същата интензивност като в МГ?

# 122
Да, наясно съм с нивото на НВО (7 клас!)  по математика в сравнение със състезателната математика. Също съм наясно, че от випуск 160 човека ( в гимназията на СМГ), има максимум един клас деца, които стават състезатели и имат истински математически талант. Обаче математиката е основа за много други науки и ако едно дете е изкарало бал за влизане в СМГ ( което значи макс. по математика на НВО), аз лично се чудя защо да се запише в испанската или немската. Това беше казуса.

Защото не харесва СМГ и не иска да учи в СМГ. Например. ЗАщото СМГ за някои не е крем де ла крем. А и математика има и във всички останали гимназии все пак.

# 123
А защо мислите, че в Испанската или НЕГ не се учи математика, особено в светлината на профилиране то в 11 и 12 клас, когато спокойно може да се избере профил Математика и да се учи същия материал и със същата интензивност като в МГ?
За мен тук дискусионният момент е единствено в това дали преподавателите по МАТ в ЕГ са достатъчно подготвени да преподават сложния материал от профилираната подготовка в 11 и 12 клас.

# 124
  • София
Ами ако наистина много се интересувате, най-добре да прочетете няколко от седмокласните теми назад. Там има различни примери за деца с бал достатъчен за СМГ, които са избрали друго. Включително и такива, които са били в СМГ 5-7 клас.

# 125
  • София
Да, наясно съм с нивото на НВО (7 клас!)  по математика в сравнение със състезателната математика. Също съм наясно, че от випуск 160 човека ( в гимназията на СМГ), има максимум един клас деца, които стават състезатели и имат истински математически талант. Обаче математиката е основа за много други науки и ако едно дете е изкарало бал за влизане в СМГ ( което значи макс. по математика на НВО), аз лично се чудя защо да се запише в испанската или немската. Това беше казуса.
Ще се опитам да обясня защо, понеже попадаме в казуса. Joy Това, че харесваш математиката и лесно ти се отдава /както е при дъщеря ми/, съвсем не е достатъчна причина за избор на МГ. То е за деца с изявен интерес към математиката, за които е ясно, че бъдещата професионална ориентация ще е в тази сфера. Освен за физиката, аз не се сещам за коя друга наука е основа математиката. Може би доста далечно на химията, но основата е в знанията до етап 7 клас. За деца без ярко изявени интереси и порфесионално неориентирани, каквито са 99% от тях в 7-клас, за мен ЕГ е по-добър вариант, защото:
Не че и в СМГ не можеш да се преориентираш в по-късен етап и да избереш професии като право, медицина и др. и има не малко деца, което го правят. Обаче: В СМГ /и в МГ изобщо/ първите два профила, фиксирани още с приема са математика и информатика /отскоро и физика/. Към каквато и професия да се ориентираш по-късно, в 11-ти и 12-ти клас, щеш-не щеш ще учиш яко математика и информатика/физика, на ниво университетски материал, с между 5 и 8 часа седмичен хорариум /без да броим часовете ООП/, което, освен че ти е абсолютно ненужно, ако няма да се развиваш в тази сфера, ще е и доста натоварващо. Абсолютно излишно натоварващо в период, в който фокусът е вече към следващия образователен етап и усилията, хвърлени в посока на реалните интереси ще имат много по-висока добавена стойност. И за чий, по дяволите, едно дете, което иска да стане лекар или юрист, например, трябва да решава интеграли, вместо да се съсредоточи в интересите си? Да не говорим за информатиката. За да се хвали мама, че детето е в гимназията с най-висок бал?
В ЕГ фиксираните два профила са двата чужди езика, което са изучавани до този етап. Те са вече усвоени на доста добро ниво /особено първия/, изучена е граматиката, доста лексика, вече говорят и пишат свободно на него. В 11-ти и 12-ти клас просто го доусъвършенствавт, което е доста по-ненатоварващо и оставя повече време за задълбочаване в сферата на бъдещите професионални интереси. Същевременно, в 10-ти клас, когато вече са доста по-осъзнати и ориентирани, си избират вторите два профила според реалните си интереси и си работят по тях. И ако решат да се ориентират към математически и инженерни специалности, съвсем спокойно могат да си изберат профили математика и физика, и ще учат същия материал, който учат и в СМГ.

И все пак, може да е изненада, но има живот и извън математиката, и не всички искат да стават инженери. Joy

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 15:27 от sanaka

# 126
  • София
Да, покрай четвъртокласните истерии се оформи това убеждение, че всеки с бал за СМГ трябва да се запише там, за да не го "хаби". А всъщност за много деца това се оказва погрешно решение. Дъщеря ми също мислеше за профил математика и физика на гимназиално ниво, но сега е със съвсем други нагласи и добре, че може да си промени решението.

# 127
  • София
Математиката е основата почти всичко в този живот. Което не означава, че СМГ само е решението - и го казвам, като човек завършил точно СМГ.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 15:36 от XuHuHa

# 128
  • София
Математиката е основата почти всичко в този живот.
Ох, ... Rolling Eyes

# 129
  • София
sanaka, нали казах -"200 вица" е тези дни положението JoyJoy

# 130
Ох, ... Rolling Eyes

Ох на 1000000000000000000 степен.

Ахахаха. Чак пък само СМГ да е решението. Хайде посмалете малко. Ох, извинете. Не било само СМГ решението.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 16:37 от Fancy

# 131
  • София
Ох, ... Rolling Eyes

Ох на 1000000000000000000 степен.

Ахахаха. Чак пък само СМГ да е решението. Хайде посмалете малко. Ох, извинете. Не било само СМГ решевието.
Извинени сте Simple Smile Иначе, под математика нямам предвид висшата, а тази от средното - повече от достатъчна е.

# 132
  • София
И все пак, може да е изненада, но има живот и извън математиката, и не всички искат да стават инженери. Joy
... или програмисти. Да, явно трябва да излезна от този стереотип. Иначе, ако питаш тийновете е възможно да им се струва по-готино да джиткат студенти в Барселона, отколкото някоя по-северна, математическа дестинация. Sweat Smile
Наскоро познати се отказаха от прием в Питагор, защото им се сторило доста безрадостно като за малки деца. Явно математическите училища са си с такъв ореол, малко азиатски тип учене.

# 133
  • София
Вероятно ще съжалявам за въпроса си, XuHuHa, но обясни ми как математиката е в основата на биологията, историята, географията, правото, медицината, всички хуманитарни науки…

# 134
  • София
В биологията е малко висша математика. 1+1 = 3 или повече. Понякога и само 1 може да е равно на 2, ама това тук вече е за напреднали Joy

Общи условия

Активация на акаунт