Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 49 125
  • 796
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Вероятно ще съжалявам за въпроса си, XuHuHa, но обясни ми как математиката е в основата на биологията, историята, географията, правото, медицината, всички хуманитарни науки…
Оххх, знам че сме в темата за ЧУ, детето ми е в АК и не съм XuHuHa, но ето:
https://smg.bg/?s=%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F
https://smg.bg/?s=%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%8F

за историята, географията, правото, медицината, всички хуманитарни науки… си права.

# 136
Освен за физиката, аз не се сещам за коя друга наука е основа математиката.

Много разпространено мнение сред хората, които нямат много общо с математиката. Всъщност математици се търсят все повече и повече, да не говорим за смесени специалности, каквито вече имат всички водещи университети, начело с "математика + компютри".  Иначе няма нищо лошо в ЕГ, трябва да има всякакви професии и специалности в края на краищата, хората имат различни интереси и не е нужно да се измъчват в неправилното училище. Но все пак е хубаво да се знае, че математиката съвсем не е безперспективно направление и с висше образованието в областта на математиката и производните/сродните специалности човек може да стане не само учител по математика или математик в университета. 

https://www.thinkimpact.com/average-college-graduate-salaries/

# 137
В СМГ задължителният профил е математика и информатика. Това е много отблъскващо за някои деца. Моята дъщеря да речем щеше да преглътне математиката, но профилиращ предмет с информатика нямаше никакъв начин да я накарам да учи, нито виждам смисъл, за да не хабим бал.
Всъщност много малко деца от СС отиват в СМГ.
И моля ви се стига с това математика има във всичко. Има, но заради това не е нужно да се учи профил математика.

# 138
  • София
Вероятно ще съжалявам за въпроса си, XuHuHa, но обясни ми как математиката е в основата на биологията, историята, географията, правото, медицината, всички хуманитарни науки…
Оххх, знам че сме в темата за ЧУ, детето ми е в АК и не съм XuHuHa, но ето:
https://smg.bg/?s=%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F
https://smg.bg/?s=%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%8F

за историята, географията, правото, медицината, всички хуманитарни науки… си права.
Математиката я давам като нещо изключително важно не заради изчисленията (още от ерата на първите електронни калкулатори ЕЛКА, а сега вече с компютри и скоро ИИ не самите изчисления са важни), а като начин на мислене - логически, пространствено, възможност да се запомня (т.нар. mind palace), дори въображение. Това са нещата, които после помагат в различните сфери на живота. Но не искам да си натрапвам мнението, разни хора, разни идеали...

# 139
  • София
Всъщност много малко деца от СС отиват в СМГ.
Така е, сега като се замисля, тези които искаха да учат на по-високо ниво математика се ориентираха още в 5 клас към СМГ или Питагор.

# 140
  • София
XuHuHa, логическо мислене се развива далеч не само с математика, да не говорим за въображение и възможност за запомняне. Да не говорим, че тези неща можеш да ги развиваш, само ако изначално са ти заложени. Но дори да оставим това настрана, пак твръдението, че "Математиката е в основата на почти всичко" е изпразнено от съдържание клише. И ти не каза нищо, с което да го аргументираш.

Supermint, не разбирам какво общо имат дадените линкове с настоящия разговор.

Черна станция, кой е казал, че математици не се търсят или че специалностите с математика са безперспективни? Flushed И кажи, моля те, на коя друга наука, освен физиката /информатика също, разбира се/, основата е математиката. Аз наистина нямам много общо с математиката, затова ще ми е интересно хора, които имат общо с нея, да кажат мнение и да го обосноват.

# 141
Средното образование може и да няма общо с висшето! Хубаво е да знае детето, какво иска, но обикновенно други неща го вълнуват в тази възраст. Лично аз съм завършила икономическо средно образование и после продължих в УАСГ, нищо общо едното с другото,  примери много.

В МГ 5-7кл за мен си е общо образователна. Няколко часа повече математика няма да им навреди. Средата е важна!

# 142
  • София
Говорим за гимназиален етап.

# 143
Всички инженерни специалности са производни на физиката, от там на математиката.
Архитектурата и строителното инженерство пак са физика, от там математика.
Компютърните науки.
Финансите са до голяма степен статистика и моделиране, от там математика.
Химията също не може без математика и моделиране.
Метеорологията днес е почти изцяло компютърно моделиране.
В мениджмънта и управлението на проекти също има много математика, даже и да не е пряко.
Сигурно и още има, ама на първо четене това.

# 144
Математика е нужна общо взето навсякъде. Ама не до толкова, че да го учиш, като основен профил.

На мен логиката ми е топ и без да съм учила в МГ. При това не точно логиката от Немо. Wink И си я развивам цял живот, защото до тук и професионално ми е трябвало да стоплям причинно-следствените връзки по-бързо от обичайното.
Та стига това фаворизиране на МГ-тата. И от ЕГ има инженери и архитекти. Пък за финансисти няма да говоря колко са.

# 145
  • София
Всички инженерни специалности са производни на физиката, от там на математиката.
Архитектурата и строителното инженерство пак са физика, от там математика.
Компютърните науки.
Финансите са до голяма степен статистика и моделиране, от там математика.
Химията също не може без математика и моделиране.
Метеорологията днес е почти изцяло компютърно моделиране.
В мениджмънта и управлението на проекти също има много математика, даже и да не е пряко.
Сигурно и още има, ама на първо четене това.
Говорихме за науки, не за професии, производни от тях, но съгласих се. Освен за химията и мениджмънта. Там, ако е необходима някаква математика, тя е общо взето на ниво основно училище, може би малко отгоре, но съвсем не е в тяхната основа. При всички положения за тях  не ти трябва изучаване на математика и информатика на ниво СМГ. А разговорът всъщност е за това - защо не отиват в СМГ всички, които могат да си го позволят. Joy

# 146
  • София
Supermint, не разбирам какво общо имат дадените линкове с настоящия разговор.

Ами че в МГ може да се развиват бъдещи химици и биолози и то на световно ниво.

# 147
Дори и за физика, като професия не е нужно и задължително да си учил в СМГ. Полезно е в 1 курс. После все тая. Някой, който има интерес да учи точно физика, инженерни или архитектурни специалности е наясно, че в 1-2 курс на Унито ще му се сбръчка главата от мат. Но в тези специалности има безброй много деца без МГ.

# 148
  • София
Ами аз съм малко скептична към "няколко часа математика повече няма да им навреди". Историята помни много случаи на деца в МГ 5-7 клас, които след това не искат да чуят за математика. И не защото просто са имали "няколко часа повече". Едно е да си философстваме за ползите от математиката по принцип, друго е да си говорим за училища и на кого какви ползи би донесло конкретно училище. Ами че тя и музиката е много полезна и развиваща, включително и за развиване на математическото мислене. Дайте сега да запишем всички деца в музикалното Joy

# 149
Ако стане престижно..., ще запишем.
Математиката има общо и с изобразителното изкуство, и с музиката. Разбира се, ако някой би искал да стане диригент, не бих го записала информатика и математика.

Общи условия

Активация на акаунт