Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 49 135
  • 796
  •   1
Отговори
# 165
Черна станция, като започна да отдържам  от инженерната +60к заплата на голямата щерката ще сметна и обещавам да кажа кога ще си върна дадените пари за ЧО.
Сериозно, наистина ли някой гледа на ЧО като на инвестиция в панелка в Младост - колко струва и колко наема са необходими, за да избия инвестицията. Съществуват т.н intangible ползи, дето не се измерват само със заплата.

Има много гледни точки по въпроса, но всяко вложение трябва да се изплати, иначе води до обедняване на фамилията с времето, вместо до натрупване.
За другите ползи нямам намерение да споря.

# 166
ТУЕС не е ли професионално училище?

# 167
  • софия
Е, вече всички са налични. Stuck Out Tongue
Вие представяте ли свят само от "кастата "математици"".

а извън София си живеят в чудесно блаженство без смг.

# 168
  • София
Аааа, не си права, освен двете софийски, има още 10 МГта извън София.

# 169
  • софия
И продължават да си имат, но такава истерия категорично няма.

# 170
Скрит текст:
Обожавам мат, във всяка свободна минута се занимавам с нея, винаги изключително съм държала децата ми да са на ниво по този предмет, но въпреки това никога не ги насочих доброзорно към СМГ. Какво, имаме бал и трябва да отидем в СМГ ли? Училището е супер, но не е  за всеки.  Две от трите ми деца (всичките завършили ЕГ)завършиха/завършват скоро специалности с мега много математика. Та е време да  забравим клишето, че от ЕГ излизат само хора с хуманитарна насоченост. Пълно е и с инженери, архитекти,  програмисти, икономисти, физици.. Всъщност ако човек се загледа в единствените резултати от ДЗИ профил мат от миналата година, ще види, че в София, за другаде не знам,  веднага след  СМГ и ПЧМГ се нареждат ЕГ, а не примерно ТУЕС въпреки силно математическата си насоченост. И по старата , и по новата система най-търсените профили за 11 и 12 клас в ЕГ са с мат. Вече  зависи от това какво училището предлага дали комбинацията ще е  с физика, ИТ, география или друго.

И малко майтап, Санака, ама не съвсем.. Simple SmileНе знам как е в БГ, но  навън и в медицината се оказа, че си трябва мат. Simple Smile В 1 курс третата ми девойка учеше много стабилна физика (само задачи на изпита), после медицинска статистика, после и епидемиология, като и в трите има доста математика, при това на по-високо ниво от общообразователното. Та човек и не  знае кое кога и къде ще му потрябва.

Русалка, само да вметна, че ТУЕС изобщо ги няма в ДЗИ математика миналата година, защото те си имат изпит по професията, на тях това им е профила. Виж резултатите им в 10 клас. И това е с 4 часа мат седмично.

# 171
  • София
Ама такъв наплив нямаше за МГ Joy ЕГ-тата бяха по-желани. В Пловдив, ако не се лъжа, Английската все още е с по-висок бал от МГ-то им.

Аз съм казвала, ама пак да се повторя. Имам познат доктор по математика. Участва в разни конференции по света, има много публикации и т.н. А не е учил не просто в СМГ, а в никаква МГ. Та гимназията, за радост, все още не определя чак пък необратимо пътя ни в живота.

# 172
То и всеки нов Мерцедес води до обедняване на фамилията, ама гледам масово ги карат😀

# 173
  • София
Амели, каква истерия очакваш да има...Няма, ама не по причината,  заради която си мислиш. Изключая още една-две МГ в страната балът за прием е нисък, влиза се с посредствени резултати и ножицата между първия и последния приет  е много широко отворена, няма хомогенност. Но хората записват децата си, дори и да не са математици, защото все пак училището е най-стабилното в града. И сега помисли само, влезлият с 40-45 точки  на елементарното НВО по мат дали може да бъде товарен /дали може да усвои задачи със сложност на тези в СМГ и ПЧМГ.. Работи се според нивото на масата, а то към днешна дата между МГ и МГ е несравнимо. Не  е като някога, когато и в МГ извън София нивото беше супер. 

ОК, тинки,  нещата не опират само до това колко часа имат. Просто гледах резултатите и над 5
от ДЗИ профил бяха 3 или 4 училища в София само и предположих, че ТУЕС е надолу, ен съобразих за специалните им изпити. ОК, не са се явили..Гледай тогава 10 клас, в ЕГ също имат 4 часа, даже не знам дали не и 3. И пак ЕГ са веднага след  СМГ и ПЧМГ.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 19:01 от пенсионирана русалка

# 174
  • софия
ТУЕС не е ли професионално училище?
Амели, каква истерия очакваш да има...Няма, ама не по причината,  заради която си мислиш. Изключая още една-две МГ в страната балът за прием е нисък, влиза за се с посредствени резултати. Но хората записват децата си, защото все пак училището е най-стабилното в града. И сега помисли само, влезлият с 45 точки  на елементарното НВО по мат дали може да бъде товарен /дали може да усвои задачи със сложност на тези в СМГ и ПЧМГ.. Работи се според нивото на масата, а то към днешна дата между МГ и МГ е несравнимо. Не  екато янкога, когато и в МГ извън София нивото беше супер.

ОК, тинки,  не е колко часа имат само.. Гледай тогава 10 клас, в ЕГ също имат 4. И пак ЕГ са след  СМГ и ПЧМГ.

Абсолютен факир си! Признавам те Smiley аз нищо не мисля, точно в този момент пък хептен.

Да помисля сега не мога, ни сега -  ни одеве.

Айде кажете ми, тия завалийки нещастни извън София с мега ниското ниво, недоближило ни  СМГ, ни ПЧМГ как се справят в тоз живот!? Как пък да му се невиди отиват и в Холандия, и в Англия, че и в МИТ....

айде не.....

# 175
ТУЕС няма как да присъстват в резултатите от ДЗИ МАТ ПП, тъй като техните ученици не могат да го положат като втори задължителен ДЗИ.
На миналогодишното НВО по МАТ в десети клас са на трето място в столицата, веднага след СМГ и ПЧМГ и на четвърто в страната.

# 176
  • София
С теб не може да се говори спокойно, Амели, сори, веднага си пълна контра.  Единици винаги има, факт. Но изключенията потвърждават правилото. Както казах,  децата  ми следваха/следват специалности с много мат.  Личи си огромната разлика между СМГ, между ЕГ при това с профил мат (далеч са от МГ и наистина добрите) и между МГ, ама не варненската примерно, а тази в града Х.. Simple SmileНо ти си говори иначе, няма проблем. Естествено, че се справят навън такива деца, но не в специалности с много математика, това написах..Или поне не масово. Или влачат невзети изпити, или се отказват, или гърмят след втори неуспешен опит. И айде, мен ме остави какво смятам , какво ще кажеш за мнението на учител по мат от Монтана, писал неведнъж във форума, че МГ-то е на незадоволително ниво..Сигурно й е доста по-обективна преценката от моята и твоята, нали..

Дидева, поправих се за ДЗИ. А НВО в 10 клас няма само от миналата година..Wink

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 19:29 от пенсионирана русалка

# 177
Във Варна МГ в последните години беше с по-висок бал от ЕГ в града и на повечето ми приятели децата непременно се натискаха/натискат да влязат там след 4 клас. Мисля, че дават и много високи резултати на НВО на национално ниво.
Аз от ЕГ кандидатствах с математика за университет и скромно мога да заявя, че се справих много добре по онези времена. Та съм съгласна, че МГ на всяка цена не е наложително, дори и при последваща кариера, изискваща математически познания.

# 178
То и всеки нов Мерцедес води до обедняване на фамилията, ама гледам масово ги карат😀

Не, Мерцедеси си купуват тези, чиито фамилии не обедняват и не се притесняват от покупката. Е, купуват и парвенюта, които се изхвърлят не по джоба си, ама това си е тяхна работа.

П.П. Никой никъде не е казвал, че МГ (хеле пък СМГ) е НДУ за прием в добър университет, за кариера в математиката или обобщено за успех в живота. Но определено помага, даже и за прием в МИТ (както се спомена по-нагоре).

# 179
  • софия
С теб не може да се говори спокойно, сори. Единици винаги има, факт. Но изключенията потвърждават правилото. както казах,  децата  ми следваха/следват специалности с много мат.  Личи си огромната разлика между СМГ, между ЕГ и между МГ, ама не варненската примерно, а тази в  Монтана.. Simple SmileНо ти си говори иначе, няма проблем. Естествено, се се справят навън такива деца, но не в специалности с много математика, това написах..Или поне не масово. Или влачат невзети изпити, или се отказват.
Наитина ли имаш познанието за ситуацията в цялата страна?
И кой казва, че не си личи разликата? Със сигурност я има. Но ако не се лъжа изначално дискусията е "има ли живот изън математиката" и как се похабява високия бал. И наистина смяташ че в провинцията няма деца с висок бал, който да отива на халос? Щото те там по презумция всичките са Монтана?

Вижте хора, вЕрно е, че сме в София повечето и сме концентрирани в търсенето на добро образование, но би било чудесно ако имаме малко поне респект и уважение, и де да знам, вяра в интелекта и на другите места.

доп: стига с това допълване де, сега наново ли да цитирам и да отговарям?

Общи условия

Активация на акаунт