Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 48 606
  • 796
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Не, Fancy, нищо подобно не казвам. Казвам, че прогресивността не е фън и липса на дисциплина, нито липса на труд. Другото, което казвам е, че трудно би се съчетала с програмата на МОН. А резултатите от последните матури показват доколко тази система не става за абсолютно нищо. В 21 век, когато информацията е на един клик разстояние, е абсолютно безсмислено да наизустяваш информация. Но нека кипи безсмислен труд, който оставя на заден план усвояването на важни умения и дори, ако щете, елементарната грамотност и уменията за изразяване на родния език.
Кои резултати? За момента има само общи данни за матурата по БЕЛ. За какво наизустяване на информация говорим там?

# 631
Не, Fancy, нищо подобно не казвам. Казвам, че прогресивността не е фън и липса на дисциплина, нито липса на труд. Другото, което казвам е, че трудно би се съчетала с програмата на МОН. А резултатите от последните матури показват доколко тази система не става за абсолютно нищо. В 21 век, когато информацията е на един клик разстояние, е абсолютно безсмислено да наизустяваш информация. Но нека кипи безсмислен труд, който оставя на заден план усвояването на важни умения и дори, ако щете, елементарната грамотност и уменията за изразяване на родния език.

Аз пък не съм съгласна нито с изводите за наизустяване в традиционнита система, нито с изводите от резултатите на ДЗИ.

Ще ти кажа аз какво мисля. Да, системата си има много дефекти, вкл. и некадърно написани учебници. Но проблемът всъщност не е програмата или учебниците толкова, колкото учителите. Ако учителите са адекватни, нито ще карат децата да наизустяват, нито ще излизат неграмотни. И това го виждам по моето си дете. Постигна отлична грамотност и може да се изразява адекватно. Единствено по история им се налагаше наизустяване и от една година са с нов учител. Wink Да не говорим, че нашето поколение учеше по-още по.... система и сме далеч по-грамотни и с обща култура от следващите.
Честно казано, аз лично съм крайно скептична как същите тези учители изведнъж и с магическа пръчка ще си променят мисленето и ще започнат да прилагат прогресивни методики, които видите ли правели децата по-грамотни и усвоявали необходимите умения, за разлика от традиционното образование.

И в крайна сметка какво очаквате? Не съм гледала скоро данни, но маргинализираното население скоро може и да мине 50%

Амели, ама много точно казано.

# 632
  • София
Ами тя елементарната грамотност е свързана И с наизустяване. И не само тя. Не мога да си представя за всяко нещо непрекъснато да търся информация какво и как, пък ако ще да е на един клик разстояние Joy В крайна сметка как се изписват буквите, цифрите, имената на цветовете, че се пресича на зелено и т.н. си е все наизустена информация... А че на МОН програмите подлежат на коментар е съвсем друг въпрос.

# 633
А резултатите от последните матури показват доколко тази система не става за абсолютно нищо.
Нищо подобно, има предостатъчно деца, които завършват МОН-ската система с топ ниво на знания и биват приети (и се справят отлично) във всякакви чужди университети. Не се справят тези, които нямат мотивация и традиции в семейството, социално слаби, изолирани в селата и прочее. Но тези деца няма да се справят и в никаква прогресивна система. накратко - който иска и има качествата се справя перфектно с МОН-ската система.
В 21 век, когато информацията е на един клик разстояние, е абсолютно безсмислено да наизустяваш информация.
Но нека кипи безсмислен труд, който оставя на заден план усвояването на важни умения и дори, ако щете, елементарната грамотност и уменията за изразяване на родния език.
Типичното клише - в обикновените училища само се зубри и кипи безсмислен труд. Ами дрън-дрън Simple Smile Ако беше така как ще обясниш успеха на децата от горната ми забележка?  Иначе не може ВСИЧКО  да е само в нета, някои базови неща трябва да останат и в главата все пак. Точно граматиката и правописът са добър пример за това. А зубрене има в слабите училища, не отричам, но то е за да могат немотивираните и прочее деца все пак да научат нещичко.

# 634
Въпрос на избор е, Амели. И определяне на приоритети. А реалностите се менят и скоро няма да са това, което бяха. Но не можеш да предлагаш реалност от преди два века на деца от съвсем различно поколение и да очакваш всичко да е наред. На какво точно ги учат сега в обикновеното българско училише, което да е толкова жизнени важно като умение та чак да е незаменимо?

# 635
  • софия
Скрит текст:

Аз пък не съм съгласна нито с изводите за наизустяване в традиционнита система, нито с изводите от резултатите на ДЗИ.

Ще ти кажа аз какво мисля. Да, системата си има много дефекти, вкл. и некадърно написани учебници. Но проблемът всъщност не е програмата или учебниците толкова, колкото учителите. Ако учителите са адекватни, нито ще карат децата да наизустяват, нито ще излизат неграмотни. И това го виждам по моето си дете. Постигна отлична грамотност и може да се изразява адекватно. Единствено по история им се налагаше наизустяване и от една година са с нов учител. Wink Да не говорим, че нашето поколение учеше по-още по.... система и сме далеч по-грамотни и с обща култура от следващите.

Честно казано, аз лично съм крайно скептична как същите тези учители изведнъж и с магическа пръчка ще си променят мисленето и ще започнат да прилагат прогресивни методики, които видите правели децата по-грамотни и усвоявали необходимите умения, за разлика от традиционното образование.

И в крайна сметка какво очаквате? Не съм гледала скоро данни, но марфинализираното население вече скоро може и да мине 50%

добре че си възпитана, аз това на кратко го казах така:

Може би трябва да разделите разглеждането на темата на идеални части и реални части.
То идеи много, ама изпълнители? Има един лаф  - нов бардак с нали...

Скрит текст:
Аз съм фен на всякакви алтернативни методи способни да допринесат за обогатяването на личността, но ключовото тук е "допринесат", не основна роля. Няма как, има си изначално важно неща на които човек трябва да бъде научен и приспособен, защото все пак живее в конкретна реалност. Разбира се винаги има други планети, реалности, които не се ползват с много добро име като реализация на млад човек. Иначе изглеждат яко признавам.

Оф, що ли не си трая.

Въпрос на избор е, Амели. И определяне на приоритети. А реалностите се менят и скоро няма да са това, което бяха. Но не можеш да предлагаш реалност от преди два века на деца от съвсем различно поколение и да очакваш всичко да е наред. На какво точно ги учат сега в обикновеното българско училише, което да е толкова жизнени важно като умение та чак да е незаменимо?

оооооооо любимото ми- реалностите. Знаех си аз, че трябва да си трая. Ще изчакам някой да отговори за да мога да пиша в отделен пост със специално внимание към реалностите.

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 11:38 от Амели

# 636
На какво точно ги учат сега в обикновеното българско училише, което да е толкова жизнени важно като умение та чак да е незаменимо?

Нищо по принцип. Хората могат да си живеят съвсем добре и като неграмотни и неуки. Въпросът е как ще се впишат, ако не са наследствени богаташи. Но ако дете иска да следва в университет, а после да се впише в обществото и да си намери добра реализация, трябва да притежава определени знания + тапия (документ) за тях.

# 637

Ох, ох, ох.... типично клише на поколение X, Y, Z.... Има едно понятие "приемственост". Цялата математика например  се базира на открития и методи от древността. Дай сега да започнем да мислим нова математика, защото всяко следващо поколение родители се мисли за гениално и революционно ново.
А на последния въпрос може би ще си отговориш, след като децата ти станат поне 7 клас.

И принципно казано, новите поколение са склонни да вменяват и личните си отговорности на някой друг. Ама това училище не е всесилно. Вие като родители къде се вписвате в картинката? Аз например смятам, че преди всичко, е мое задължение образованието и обучението на детето, и едва след това на училището. Затова правя всичко възможно да подпомагам и доразвивам процеса на образование с други техники - като пътуване, книги, изкуство, трудови и спортни занимания, личен пример и т.н.

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 11:50 от Fancy

# 638
  • София
На каква възраст са ви децата, fauvette?

А на какво точно ги учат в "необикновеното" българско училище, че да е чак пък толкова жизнено важно като умение, че чак незаменимо?

# 639
А резултатите от последните матури показват доколко тази система не става за абсолютно нищо.
Нищо подобно, има предостатъчно деца, които завършват МОН-ската система с топ ниво на знания и биват приети (и се справят отлично) във всякакви чужди университети. Не се справят тези, които нямат мотивация и традиции в семейството, социално слаби, изолирани в селата и прочее. Но тези деца няма да се справят и в никаква прогресивна система. накратко - който иска и има качествата се справя перфектно с МОН-ската система.
В 21 век, когато информацията е на един клик разстояние, е абсолютно безсмислено да наизустяваш информация.
Но нека кипи безсмислен труд, който оставя на заден план усвояването на важни умения и дори, ако щете, елементарната грамотност и уменията за изразяване на родния език.
Типичното клише - в обикновените училища само се зубри и кипи безсмислен труд. Ами дрън-дрън Simple Smile Ако беше така как ще обясниш успеха на децата от горната ми забележка?  Иначе не може ВСИЧКО  да е само в нета, някои базови неща трябва да останат и в главата все пак. Точно граматиката и правописът са добър пример за това. А зубрене има в слабите училища, не отричам, но то е за да могат немотивираните и прочее деца все пак да научат нещичко.

Колко са тези толкова много деца? Тези от топ гимназиите в София и няколко по-големи града? Колко са като процент спрямо останалите? И не, не става въпрос само за маргинализирани и социално слаби. Става въпрос за масата. Няма как да искаш прогрес без да се натрупа качествена критична маса, а такава няма и няма да има.
Успехът на децата в топ университетите е въпреки системата, а не благодарение на нея. И точно в това е проблемът. И умението за учене не е непременно свързано с приучването към зубрене, мотивацията още по-малко.

# 640
  • софия
Хайде да ги видим тия реалности дето се сменят? Какъв избор, за какво?  И за приоритетите моля, ако е възможно да определим какво визирате?
Ще си говорим цялостно за образование и ефекта у върху личността, последващото щастие на индивида? Стремежът към какво? какво е ценно на този свят? Какъв е смисълът на живота? Според колко възрастен човек и според какви възгледи....

О боже, ама докато пиша ми изкачат новите мнения в темата..... ама то е безмислено да се говори просто.
Fauvette,за световен мир ли се борите? Нешо да сте чували за процентни разпределения, маса, критична маса,

ма тя темата току що стана невъможна за обсъждане...

# 641
Ами да те осветля, че масата вече е маргилизирана и това е проблемът на държавата ни.

# 642
Колко са тези толкова много деца? Тези от топ гимназиите в София и няколко по-големи града? Колко са като процент спрямо останалите? И не, не става въпрос само за маргинализирани и социално слаби. Става въпрос за масата. Няма как да искаш прогрес без да се натрупа качествена критична маса, а такава няма и няма да има.
Успехът на децата в топ университетите е въпреки системата, а не благодарение на нея. И точно в това е проблемът. И умението за учене не е непременно свързано с приучването към зубрене, мотивацията още по-малко.

Колкото, толкова. По принцип около 10 - 20% са хората с висок потенциал и творчески заложби.  Останалите са средна работа и образованието е настроено да им дава средно ниво. И това важи за всички държави, не само за България. Не си мисли, че в Европа средното ниво е някакво супер високо. в Азия може и да е, ама там родители и учители им скъсват задниците от учене, при това съвсем не алтернативно Simple Smile
И стига си бутала това зубрене - дъщеря ми не е карана да зубри нищо, нито е деформирана. И аз, за разлика от теб, говоря от позицията на родител на дете, завършило напълно образованието си и работещо. Нито аз, нито детето ми някога е съжалявало за полученото образование.

Иначе нямам нищо против нови методики, стига да постигат резултат. В края на краищата ако човек иска да отиде до Пловдив може да подходи по много начини - велосипед, влак, кола, самолет... Избор голям и никой не е грешен, ако накрая се достигне до Пловдив. И с образованието е същото - ако има резултат всичко е ОК.

П.П. Аз излизам от спора. По принцип не ми е мястото в тази тема, но направих изключение, понеже се обсъжда принципно положение, некасаещо пряко ЧО. Но от тук нататък нямам мотивация за спор. Всеки може да чете и да решава за себе си. От мен толкова.

# 643
Ами да те осветля, че масата вече е маргилизирана и това е проблемът на държавата ни.
Осветлена съм, Fancy🙂 Но от това не ми става по-леко. Иначе, съм съгласна с теб. Образованието е отговорност преди всичко на родителя и аз си поемам тази отговорност. И не знам защо реши, че прогресивното образование борави с някаква по-различна математика? Една цел може да се постигне по много различни начини. Какво толкова неясно има.

# 644
fauvette имаш ли личен опит с прогресивни, иновативни или т.н. училища и колко са големи децата ти? Това са само думи, които звучат добре и привличат родители, но зад тях не стои нищо стойностно поне от това, което чувам от хора с деца в такива училища.

А относно новите професии, новите реалности и т.н., грамостността и полагането на усилия винаги ще са на мода.

Допълвам се - програмите, учебниците по МОН и т.н. явно нещо куца и всички страдаме от това. но тези училища не са алтернативата. Всички гледаме към Денков и новия мин на образованието с надежда.

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 12:18 от good fight

Общи условия

Активация на акаунт