Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 48 611
  • 796
  •   1
Отговори
# 615
Е, БШ лежи на стара слава, та не мисля да има чак пък толкова кандидати. Наистина се случва нещо много странно в това училище. Ще изплува накрая, но за много деца ще е късно.

# 616
Е, БШ лежи на стара слава, та не мисля да има чак пък толкова кандидати. Наистина се случва нещо много странно в това училище. Ще изплува накрая, но за много деца ще е късно.

От моя личен опит и ретроспектива мога да кажа, че училището не е никак лошо.

Това, което не харесвам е прогресивността като идея.

# 617
Ама не е лошо, разбира се. При старата директорка. Вероятно и част от персонала е още от тогава. Вместо да се продължи старата линия с адекватна приемственост и иновации, те се мъчат да разрушат всички основи, върху, които се гради имиджа на БШ.

# 618
  • в страната на чудесата
Явно все пак се търси прогресивно иновативно образование в начален етап. Класиката иска труд и добро възпитание. И двете са очевидно ретро...

# 619
Де да се събираха по възпитание децата..
Не беше лошо представянето на последния им седми клас.

# 620
  • София
Ама не е лошо, разбира се. При старата директорка. Вероятно и част от персонала е още от тогава. Вместо да се продължи старата линия с адекватна приемственост и иновации, те се мъчат да разрушат всички основи, върху, които се гради имиджа на БШ.
Имам много нехубави неща да кажа за старата директорка. Като, примерно, толериране на внуче на колежка, побойник, накрая трябваше да открадне сериозна сума пари, за да го изключат от училището. Побойничеството явно не беше сериозен мотив за изключване. И това е най-малкото...

# 621
  • Пловдив/София

От моя личен опит и ретроспектива мога да кажа, че училището не е никак лошо.

Това, което не харесвам е прогресивността като идея.
Може ли да посочиш плюсове и минуси спрямо новото училище? Ако кажеш и кое е то, ще бъде вече супер полезно Simple Smile
За разчупване и иновации съм твърдо за, както и излизания извън училище и тн. Просто не е нужно да е Прогресивно, всичко това работи в класически паралелки с добри педагози, които периодично минават обучения, както и с активно опитно ръководство.

# 622
Е колко да е странно.
Кадри няма, от къде да намерят преподаватели за класическите паралелки.
Затова иновацията е добра идея. Според мен посоката им е правилна, все по-малко росители харесват класиката. Трябва труд, възпитание и ангажираност на родителите.
По-добре детето да е щастливо а ние да сме спокойни. Което вече не съм сугурна дали не е правилният път за младото поколение.

# 623
Няма нищо лошо в прогресивността. Взели са за основа педагогиката на Мария Монтесори, която в никакъв случай не изключва труд и дисциплина. Дори напротив. Проблемът е, че в България не се познава този метод и още по-зле, не се прилага адекватно. Друг проблем, огромен при това, е съчетаването му със системата на МОН. Имаше опити в тази насока, но лично за мен, неуспешни. И няма как да е иначе. Тази програма, по която се работи в момента, е трудно съчетаема с който и да е метод. Няма как матурите да се изкарат успешно без да положиш всички безсмислени усилия в тази насока под формата на екстра часове в училище или частни уроци. СС е нагледен пример за това. Всякакви валфдорски, прогресивни, канадски и прочие системи са чудесни сами по себе си, но ако родителите, които ги избират, не се интересуват особено от МОН или работят по монската програма извънредно с детето (самостоятелно или с частни уроци). И всичко това само ако искат успех на НВО след 7-ми клас за кандидатстване в добра държавна гимназия. Ако не им пука за успеха на НВО, могат да си живеят спокойно и щастливо. Пак казвам, изборът на прогресивно и всякакво друго алтернативно образование е грешен само ако гониш успех на монски изпит. И нито осакатява децата, нито ги прави неграмотни, както тук се шири подобно мнение. Но за подобен избор се изисква много сериозна информираност от страна на родителя за това какво точно избира и за това какви са поставените цели пред детето.

# 624
ОК, седми НВО след клас не ги интересува и го шунтират. А после след 12 клас какво правят?  Как кандидатстват за университети, как си вземат дипломите и матурите? Доколкото знам всички университети искат кандидатите да имат официалната МОН-ска матура.
Или след седми клас изоставят прогресивната система и превключват на стандартната? Това няма ли да е сътресение?

# 625
Не държа на определена педагогическа система за основното и средното образование. Но държа детето да може да се ориентира професионално и средното образование да е достатъчно адекватно, за да може да влезе в желаната от него специалност в университет.

И тук според мен идва големият проблем на иновативните подходи - да осигурят знания в изискумите за университетската цедка формати и нужните хорариуми. Не искам детето ми да е супер-дупер знаещо и да обикаля кампуса с копнеж.  Традиционните, класическите, остарелите или както там още се наричат системи за момента имат успеваемост, а новите предстои да се докажат, но за това трябват смели родители. На мен не ми стиска да заложа на експеримент с детето.

Едит: ЧС ме е изпреварила Simple Smile

# 626
ОК, седми НВО след клас не ги интересува и го шунтират. А после след 12 клас какво правят?  Как кандидатстват за университети, как си вземат дипломите и матурите? Доколкото знам всички университети искат кандидатите да имат официалната МОН-ска матура.
Или след седми клас изоставят прогресивната система и превключват на стандартната? Това няма ли да е сътресение?
[/quote
По този въпрос би било добре да се включат родители с деца в Прогресивното. Между другото, те стартират гимназия от есента и ще се види каква точно ще е програмата.

# 627
fauvette, в цялото ти изказване лъха нещо, което се опитвам да дефинирам ясно и не успявам. Казваш, че всички, които смятаме, че учението е И труд, а не предимно фън и прогресивност, осакатяваме децата си с повече часове по предмети, на които държим? Да, НВО е излишна истерия, към която сме принудени да се приспособим. Проблемът на всички гореизредение е, че освен фъна рекламират и високи постижения, а тези високи постижения в БГ системата неминуемо и може би за жалост минават през НВО. Разбира се, ако родителите не искат изобщо детето да си остане извън системата.

Всякакви валдорфски, прогресивни, канадски системи запълват нишата на вечно "алтернативните" родители. Няма лошо. Има я нишата, има го търсенето, запълва се. В конкретния случай говорехме, че БШ от доста адекватно и успешно традиционно училище зорлем се бута в неясна посока, въпреки търсененто за другото.

Шарки, аз не казвам нищо в частност за практиките на старата директорка. Ок, ти си имаш частните случки с нея и има за какво да си негативна и недоволна. На обратния полюс, като мнение, е имало много други хора през годините. В случая говорех, че училището вместо да доразвива постигнатото през годините, което не можеш да оспориш, направо руши основите и все едно създават ново училище от прогресивен тип, но доста непочтено продължават да ползват славата на "старото" БШ. И съвсем нормално, клиентите са объркани и се чувстват излъгани. И изгонени, защото видите ли не успявали да се доверят на БШ. Ами как да се довериш, като още от ден първи са те заблудили.

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 17:18 от Fancy

# 628
Не, Fancy, нищо подобно не казвам. Казвам, че прогресивността не е фън и липса на дисциплина, нито липса на труд. Другото, което казвам е, че трудно би се съчетала с програмата на МОН. А резултатите от последните матури показват доколко тази система не става за абсолютно нищо. В 21 век, когато информацията е на един клик разстояние, е абсолютно безсмислено да наизустяваш информация. Но нека кипи безсмислен труд, който оставя на заден план усвояването на важни умения и дори, ако щете, елементарната грамотност и уменията за изразяване на родния език.

# 629
  • софия
Може би трябва да разделите разглеждането на темата на идеални части и реални части.
То идеи много, ама изпълнители? Има един лаф  - нов бардак с нали...

Аз съм фен на всякакви алтернативни методи способни да допринесат за обогатяването на личността, но ключовото тук е "допринесат", не основна роля. Няма как, има си изначално важно неща на които човек трябва да бъде научен и приспособен, защото все пак живее в конкретна реалност. Разбира се винаги има други планети, реалности, които не се ползват с много добро име като реализация на млад човек. Иначе изглеждат яко признавам.

Оф, що ли не си трая.

Общи условия

Активация на акаунт