Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 48 594
  • 796
  •   1
Отговори
# 660
Много време отделихме на БШ, не мисля, че има смисъл. Деца от БШ се местят в Петър Берон, така че там ситуацията е ясна. Виждала съм се и с предишното и със сегашното ръководство, ами не могат да се сравняват. Сегашното може да копира някое и друго поведение и до там.

# 661
ПБ до колкото чух тази година имат 3 седми класа?
Разбрах, че няколко деца от А клас, който се водеше за топ на випуска, са се преместили в Б или В, защото са ги сляли с деца от разформировани класове и било нетърпимо положението.

# 662
Всичко след 4 клас там е загуба на пари и време, но винаги зависи от изискванията. Иначе за 7 клас не е от разформировани, ами местят деца по други паралелки заради не възможност  да ги изключат  и то А клас стана като всеки друг та и по-зле. Сега остава един топ пети клас, ако им набутат пак свободни електрони ще стане същото.

# 663
А защо не ги изключват?

# 664
Нали не съм пропуснала коментари тук за резултатите от матурите в 12 клас? Не че нещо, но темата е като някакъв своеобразен балон на фона на отношението към образованието у нас. И всеки ден влизам да видя дали не коментирате въпроса. Току виж видя някакъв лъч надежда, защото много ме секнаха тези резултати... Под 4, 12 клас - скоро в университета, а след 5 г ги интервюираме, ако изобшо инат интерес да си търсят работа. А може иновативно да решат търсят себе си например и че работенето не е за тях, натоварва много, много стрес и за какво, не си заслужава:))

Смятах ако продължи тенденцията от последните години, как ли ще е в годината на завършване на голямата ми дъщеря. За малкото вече не мисля, вероятно нейният набор вече ще ги пращаме да учат в чужбина още от 7 клас... Такива тежки мисли са ме налегнали тия дни.

Извинявам се, че сменям темата за плочкаджиите. Макар, че всъщност може да се приеме да е и по тази тема, индиректно Simple Smile

Последна редакция: сб, 10 юни 2023, 23:50 от good fight

# 665
Като заговорихме за матурите, има ли някъде статистика на кое място са частните училища?

# 666
  • София
Като заговорихме за матурите, има ли някъде статистика на кое място са частните училища?
Обикновено от МОН правят статистика за всички училища, включително частните, но не излиза веднага с резултатите, а малко по-късно.

# 667
Матурите за 10-ти клас също са много интересни за ориентация.

# 668
  • София
Резултат Добър 3,93 от матурата по БЕЛ си е точно среден резултат. Какъв да бъде средният резултат на изпит, на който се явяват всички - от бъдещите висшисти до бъдещите плочкаджии? Не може всички да са отличници.

Последна редакция: нд, 11 юни 2023, 13:38 от sanaka

# 669
с 3.93 на средното образование, отчитайки и сложността на матурите, плочкаджия няма да се стане. И да, то не е нужно всички да са отличници, но отличните ще живеят по добре в едно общество с по висок среден бал на матури с тази трудност. Защото и да си отличник, и мениджър да ставаш, имаш нужда от добра работна ръка. Според мен, може и да не съм права.

# 670
Всички ще живеем по-добре, ако повечето хора са образовани.
Все пак, да отчетем, че това са и приемни изпити и по същество следва да водят до разслоение на оценките.
На шега, на майтап, ама при този резултат, май на всеки клас с двойки отговаря клас с отличници Simple Smile.

# 671
  • София
с 3.93 на средното образование, отчитайки и сложността на матурите, плочкаджия няма да се стане. И да, то не е нужно всички да са отличници, но отличните ще живеят по добре в едно общество с по висок среден бал на матури с тази трудност. Защото и да си отличник, и мениджър да ставаш, имаш нужда от добра работна ръка. Според мен, може и да не съм права.
Чудя се колко от пишещите тук могат да напишат за отличен ЛИС, есе, теза, сравнителен анализ на две произведения... Защото преобладаващата част от матурата е литература. Всъщност, като гледам и правописа на доста пишещи с претенции за образованост, имам съмнения за нивото на справяне и в езиковата част. Но да, най-лесният изпит е този, на който не сме се явявали.

# 672
Чудя се колко от пишещите тук могат да напишат за отличен ЛИС, есе, теза, сравнителен анализ на две произведения... Защото преобладаващата част от матурата е литература. Всъщност, като гледам и правописа на доста пишещи с претенции за образованост, имам съмнения за нивото на справяне и в езиковата част. Но да, най-лесният изпит е този, на който не сме се явявали.

Как ми се иска да вярвам, че наистина матурите са били толкова трудни, че 3.93 е прекрасен среден резултат Simple Smile

Не мисля, че това колко от тук пишещите и изобщо колко от работещата част на обществото може да се справи с трудността на матурите, има отношение по въпроса обаче. Става въпрос за деца, които последните години са подготвяни (или поне би трябвало да са подготвяни) в 12 клас да могат да се справят с тази трудност. То дори дете с отличен успех на матурите тази година, след 5-10 години. след като навлезе в живота и се съсредоточи в професията си, ако се яви отново на матури с тази трудност, няма да изкара отличен резултат.

А и въпросът не е колко са отличните резултати, а колко е средният резултат. Може би пък именно именно тези резултати са едно добро отражение на обществото ни. И всичко е на мястото си Simple Smile Както е модерно да се казва, на който не му хареса, да не живее тук.

# 673
  • София
Или можеш да пишеш литературен текст, или не можеш. Това не се забравя. Губи се малко тренинг, но ако си можел някога да напишеш ЛИС за 6 и след 30 години ще можеш. Същото се отнася и за писмената грамотност.

# 674
Или можеш да пишеш литературен текст, или не можеш. Това не се забравя. Губи се малко тренинг, но ако си можел някога да напишеш ЛИС за 6 и след 30 години ще можеш. Същото се отнася и за писмената грамотност.

Аз пък не мисля, че става въпрос за постоянни умения, а по-скоро е въпрос на упражняване и работа в тази насока. Тези със 6 може би имат и дарба, но 6цата не е само от дарбата. И дори те, биха имали 6 отново след 5-10 или 30 години, само ако в този период са продължили да упражняват и работят по това си умение, дарбата просто би помогнала и улеснила пред други без дарба. Така си мисля аз.

Но все едно, достатъчно отклоних темата. Може би пък прекалявам с черногледството, след като ветеран в темата смята, че 3.93 е един добър среден резултат за завършващите 12 клас Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт