В момента чета ... 84

• 47 126
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
Сега тъкмо попаднах на една не толкова прясна новина - “
Джоан Роулинг влезе в читанката за 4. клас на "Просвета"” :

https://www.prosveta.bg/novini/djoan-rouling-vleze-v-chitankata-za-4-klas

От 2019-та е, но какво има в читанките за 4-ти клас сме доста далече, че да знам

(Всъщност търсех да проверя адаптирани ли издания на една друга книга (на български автори) от препоръчителната литература за деца са имали предвид, а попаднах покрай търсенето на тази статия).

# 526
  • София
Прочетох "Сол при солта". Хареса ми, но ще и дам 4/5. Още в началото, вземайки предвид заглавието и корицата му става ясно на човек как ще се развият нещата. Не можах да спра да правя и препратки с
Скрит текст:
Титаник
. 😃 Но пък стилът ми хареса и се чете лесно, бих прочела и друго на авторката.
Продължавам със "Сетният и дъх".

# 527
По повод детските книжки (или обявените за такива), на какво попаднах в ЛИДЛ:
Скрит текст:

Имаше и други нвласкателни заглавия за същия персонаж. ...

# 528
Тия са възпитателни (предполагам).
Едно време имаше "На сърдитко Петко - празна му торбичка".

# 529
Котенце егоист ми сеструва много по-добре от мравка хомосексуалист с дислексия, както е в една друга книжка. Защото за малките деца е важно първо да се научат да отличават добро от лошо и как да се държат с другарчето, преполагам, че накрая котето ще се превъзпита и ще стане добър приятел. Корицата е много смешна 😀

# 530
Тая за мравката не беше ли българска Joy Май имах един познат във Фб, който я защитаваше...

# 531
Българска е 😀 Авторката се е назовала Великан Василева.

# 532
Котенце егоист ми сеструва много по-добре от мравка хомосексуалист с дислексия, както е в една друга книжка. Защото за малките деца е важно първо да се научат да отличават добро от лошо и как да се държат с другарчето, преполагам, че накрая котето ще се превъзпита и ще стане добър приятел. Корицата е много смешна 😀
Ако внеса консипративни теории, каквито според някоои има (препратка, филмите на Дисни), с моето изкривено подсъзнание, открих препратка в корицата, която може да премине и към мравката хомосексуалист, но спирам Simple Smile

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 08:09 от Tsugumi_

# 533
Сега чета новото издание на Цветът на магията (Тери Пратчет), което уж е с обновен превод, обаче не виждам кое му е обновеното. Има грешки - не ужасно много, но достатъчно. И то точно грешки, свързани с превода, а не граматически. Например град Куирм до тук беше наречен няколко пъти Чирм, веднъж Уирм и само веднъж или два пъти с името му от останалите книжки (около 50) - Куирм.

# 534
Сетих се да погледна  е-четимите помагала на Просвета и наистина има откъс в Читанката за 4-ти клас (Просвета Плюс) от “Хари Потър и стаята на тайните” (малко от началото на книгата).
Pppqqq, специално ще отбележа за теб, защото знам че харесваш Пратчет- имаше и текст по негова творба (озаглавен “Компютърът, който писа на Дядо Коледа”).

Последна редакция: пт, 26 май 2023, 23:44 от fenyx

# 535
  • в сърцето на един мъж...
Прочетох "Сол при солта". Хареса ми, но ще и дам 4/5. Още в началото, вземайки предвид заглавието и корицата му става ясно на човек как ще се развият нещата. Не можах да спра да правя и препратки с
Скрит текст:
Титаник

Аз в началото, когато я започнах, имах същото усещане, но после се разрових в интернет за историята на самия кораб и какво точно се е случило. И се оказва, че си е съвсем истински и е с подобна съдба. Загинали са доста хора и изобщо трагедията е съизмерима с другата. Много харесвам Рута Сепетис, винаги те кара да се замисляш и да се разровиш за допълнителна информация около книгите й.

# 536
за тая "Мравка..." "война" водих, словесна, със свободолюбива (прекалено) приятелка. Ами сори, ама не е това начинът да му кажеш на едно дете - "не закачай  (разбирай - "не тормози") Другия (какъвто и "Друг" да е той)"... Не съм я чела "Мравката" но и не смятам. По-добре Библията и да не вредя никому, бил той хомо или хетеро. Нима греша?

# 537
  • София
Скрит текст:
Титаник

Аз в началото, когато я започнах, имах същото усещане, но после се разрових в интернет за историята на самия кораб и какво точно се е случило. И се оказва, че си е съвсем истински и е с подобна съдба. Загинали са доста хора и изобщо трагедията е съизмерима с другата. Много харесвам Рута Сепетис, винаги те кара да се замисляш и да се разровиш за допълнителна информация около книгите й.
Да, да прочетох. Simple Smile  Даже в обяснителните бележки пише, че е по действителна история.

# 538
Знам го това разказче на Пратчет, има го в една от книгите издадени от Сиела, не е лошо Simple Smile
Чудя се дали тези, които са против изкуствения интелект, не биха имали и нещо против него.
За мен това са глупости - напомня ми за протестите срещу автоматичните станове от едно време.
Не се чувствам застрашена и нямам намерение да подписвам петиции срещу ИИ. Дали ще си изгубя работата, заради него - времето ще покаже Simple Smile

# 539
Само заглавието на разказа на Тери Пратчет видях, снощи набързо само разлистих докато търсех текста на Роулинг.
Ще го прочета, да видя за какво става въпрос, тъкмо повод да прочета нещо от него ще е (на ИК Просвета с регистрация някои от учебниците и помагалата могат да се четат онлайн).

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 10:21 от fenyx

Общи условия

Активация на акаунт