В момента чета ... 84

• 47 139
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
За съжаление прочетох в уикипедия - преди да прочета третата книга, резюме на седмата.
А че има дразнещи детайли или събития, определени персонажи- съгласна съм.
Но друго имах предвид- под формата на история за магическия свят дали по-натам не се включват и по-сериозни теми, като борбата за власт и надмощие, както и чисто философските за добро, зло, справедливост и съвест (макар и по-слабо, смятам че донякъде са засегнати и в първите книги, но в следващите предполагам и очаквам това да е задълбочено, включително и като политически алюзии - не конкретни, а като начини на действия и типове поведение  …)
Скрит текст:
Като например поведението на Фъдж към края на книга 4…? Или пък примера за нелоялна и некоректна журналистика  в същата книга.
Или, ако мога така да го обобщя, освен забавното и интересния магически свят, се засягат и социално значими въпроси и проблеми, върху които да се замисли читателят и които вълнуват света ни като цяло…

Последна редакция: пт, 26 май 2023, 13:15 от fenyx

# 511
Ще ми се да да започна да чета на сина си "Хари потър". Успях с триста зора да посадя някакъв, макар и нищожен интерес към книгите. В началото се правех на клоун, за да го впечатля, вече не се налага. Той скоро става на 7 г. Според вас подходящо ли е съдържанието на "Хари потър" за такова малко дете? Иначе в училището, в което ще бъде малкият, организират разни интересни дейности в библиотеката. Лично се запознах с библиотекарката, която дава сърцето и душата си за това да възпита любов към книгите у децата, и има голям успех. Как да обясня и на него, и на сестра му, че книгите са цял един свят, който е несъизмерим с този, в който пребиваваме.
С дъщеря ми ще е по- лесно, тя прилича на мен в някои отношения. Синът ми е по- насочен към точните науки.

# 512
Моето лично мнение е, че първите три книги могат са се четат на дете на такава възраст. Разбира се, зависи и от самото дете. Третата книга, може би донякъде е под въпрос- има някои малко по-страшни сцени, но като гледам някои безумни детски анимации, вероятно не са чак толкова страшни въпросните сцени, а и по преценка на четящия, някои неща могат да се преразкажат с подходящи думи.

# 513
Има сериозна тематика - още в следващата книга се появява Ъмбридж и тя ще ни представи сбито как действат диктаторските режими. Като се започне от цензурата и изкривяването на истината, за да се угажда на властта, мине се през репресии и се стигне до съпротива.
От друга страна, аз не съм съгласна с много неща, които според авторката са правилни -
Скрит текст:
според мен, няма нищо хубаво в това учителите да приканват малки деца ако искат да се сражават, за да защитят училището. Не е тяхна работа.
На мен ми се струва, че и в Хари Потър, и в книгите за Страйк, Роулинг понякога е повърхностна.
Примерно, когато в Мастиленочерно сърце
Скрит текст:
Страйк сплашва педофила и го оставят да избяга - и от читателите се очаква да повярват, че той никога повече няма да прави така?!

# 514
Това звучи интересно! Чакам да ми пристигнат следващите книги и ги почвам на на хартия (макар че далеч по-удобно е на четец, заради много предимства - и по-леко и удобно за четене, и шрифта може да се увеличава, и да си четеш на тъмно…). Офф, с тези поредица ми заминаха всички други планове и чакащи по списък книги 🤭.
А колкото до някои идеи на авторите - както споменах напр. и за Цъсин, невинаги всичко в книгите като идеи/идеологии лично харесвам или одобрявам, но независимо от това, което една книга е добра и добре написана- я оценявам като добра книга.

# 515
  • София
Forest rainр по лентичката в подписа ти виждам, че нашите деца са абсолютни връстници - с разлика 1 ден Grinning
Аз също бях питала за Хари Потър дали е подходящ, но реших за по-натам да е.
Моят син обожава книгите. Аз му чета от бебе. Най-голямото му наказание преди беше да му кажеш "Тази вечер лягаш без книга!" (Сега има и по-големи наказания - като "без компютър" Simple Smile )
Осъзната му любовта към книгите започна с поредицата за Франклин, която я четохме всяка вечер в продължение на години. Дори сега от време на време иска да четем някой и друг Франклин Grinning
Сам се научи да чете , но още му е трудно Simple Smile

# 516
За малчугани има още едни интересни книжки- Шаро Холмс* (който живее на улица Баркър и доктор Котсън), засега май само две са преведени и издадени тук.

*(Харесва ми превода на имената - в оригинал са Sherlock Bones, доктор Catson, улица Barker - последното пък особено сполучливо хрумване на автора - Тим Колинс е според мен).

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 10:28 от fenyx

# 517
  • София
И аз искам да прочета трилогията Трите тела. Добре че брат ми е книжен плъх като мен, та купува много книги и ги има. Аз иначе не бих си ги купила. Както и Времеубежище е негова. Ще започна направо с нея. Нещо не с еспогаждам с разказите аз. Ето, сега чета Чудати разкази на Токарчук. Не че не са хубави оценявам ги. Ама тъкмо ми стане интересно и разказът свърши. Друго си е роман.

# 518
За съжаление прочетох в уикипедия - преди да прочета третата книга, резюме на седмата.
А че има дразнещи детайли или събития, определени персонажи- съгласна съм.
Но друго имах предвид- под формата на история за магическия свят дали по-натам не се включват и по-сериозни теми, като борбата за власт и надмощие, както и чисто философските за добро, зло, справедливост и съвест (макар и по-слабо, смятам че донякъде са засегнати и в първите книги, но в следващите предполагам и очаквам това да е задълбочено, включително и като политически алюзии - не конкретни, а като начини на действия и типове поведение  …)
Скрит текст:
Като например поведението на Фъдж към края на книга 4…? Или пък примера за нелоялна и некоректна журналистика  в същата книга.
Или, ако мога така да го обобщя, освен забавното и интересния магически свят, се засягат и социално значими въпроси и проблеми, върху които да се замисли читателят и които вълнуват света ни като цяло…

Според мен авторката усложни и задълбочи сюжета, езика и проблематиката в книгите успоредно с порастването на героите, което съвпадна с порастването  на читателите. От подрастващи - към пълнолетни хора. Поне аз винаги така съм го възприемала...

# 519
Много добре, значи ще става още по-интересно!

За децата ми отлагам четенето на книгите след трета (евентуално четвърта- само ако много настояват, ще е с някои “адаптирания” и преразказ на определени сцени, защото са още малки, не са в тийн възраст, а пък ако имат желание- тъкмо да ги има да четат като станат по-големи).

# 520
  • София
Днес прикючих едно готино крими на Рос Макдоналд "Нечисти пари"

# 521
Happy Mijjj, аз май не съм обновила лентите. Синът ми на 17.06 става на 7г., а дъщеря ми на 06.07, става на 3г. Simple Smile

# 522
  • София
Happy Mijjj, аз май не съм обновила лентите. Синът ми на 17.06 става на 7г., а дъщеря ми на 06.07, става на 3г. Simple Smile

E, моят на 16.06. става на 7г. Simple Smile
Съвсем са връстници и съвсем ти е точна летничката  Grinning

# 523
Явно само тази на дъщеря ми не съм обновила. Simple Smile Значи синовете ни са направо чисти набори.❤❤❤
Момичета, търся отзиви за "Незнайко на Луната". Аз от малка съм влюбена в двете книги. Не знаех дори че има трета.

Последна редакция: сб, 27 май 2023, 08:28 от Forest rain

# 524
Явно само тази на дъщеря ми не съм обновила Simple Smile значи синовете ни са направо чисти набори.❤❤❤
Момичета, търся отзиви за "Незнайко на Луната". Аз от малка съм влюбена в двете книги. Не знаех дори че има трета.
Много е хубава, но на мен любима ми остава в Слънчевия град.

Не съм сигурна, че разбрах въпросите, но книгите на Хари Потър далеч не са само за магията и магическото, темите са много повече, независимо за коя по ред книга става дума.

Iris04, така е, дори самите филми имат различни възрастови ограничения според възрастта на героите. За мен няма проблем
да ги четат и по-малки деца.

Общи условия

Активация на акаунт