В момента чета ... 84

• 47 225
  • 747
  •   1
Отговори
# 330
А Вие всяка една книга, която прочитате ли харесвате? На всяка ли давате висока оценка?
Не, но оценявам само книги, с които съм се справила и мога да се обоснова. Такива, които не мога да прочета, защото не ги разбирам или намирам нечетивни, не ги оценявам като тъпотии, а като висока топка.

# 331
  • София
В моите очи със сигурност не са висока топка. 😃 Винаги като пиша мнения, независимо по каква тема, се опитвам да вкарвам "според мен" "аз така мисля" и т.н. Със сигурност има много книги, които не харесвам и които са любими на други, но не смятам да търся в мен проблема, че дадена книга не ми е допаднала, камо ли да я определям като "висока топка".

# 332
  • София
Happy Mijj, коя от двете книги ("Стълба към небето" и "Невидимите фурии на сърцето") препоръчваш да си взема от Панаира, че ще съм с ограничен бюджет? Колебая се много и нямам никаква идея.

И двете са чудни, но на мен "Стълба към небето" повече ми хареса.
Разбира се , и тук гей-тематиката е застъпена. Правя това уточнение не за друго, а да не би някой да се шокира прекомерно Simple Smile

# 333
Видях, че е засегната и тази тематика, но в един друг коментар пишеше, че е по-ненатрапчиво отколкото във “Фуриите”. Затова избрах първата негова книга, която да прочета да е “Стълба към небето”.

# 334
“Verity” (все не мога да стигна до Колийн Хувър и отлагам първа среща с нейна творба)
Ох, "Верити" ... това недоразумение наречено книга, която от първа страница знаеш как свършва. За мен Хувър си е тийн-драма автор, а дебютът ѝ в трилър /уж/жанра е трагичен. Явно и сама си го е осъзнала, щом продължава да пише нейните си сълзливи. Та, Феникс, може да я задраскаш направо и да видиш нещо по-интересно. Но пък, ако си харесала разните му момичета от влака, на прозореца, в апартамента, мълчаливи и т.н., току виж ти допадне.

# 335
Джон Бойн е гей, нормално е темата за дискриминацията на хората с нехетеро ориентация, проблемите им и т.н., да е застъпена в творчеството му, къде по-силно, къде по-слабо.

Аз чета "В тесен кръг" на Вивека Стен, тази криминална поредица много ми хареса. За после се чудя какво да избера - ще бъде или "Олив Китридж", или може да е "Стълба към небето".

# 336
  • София
В "Стълба към небето" не е такава тематиката - не е за дискриминации или неприемане на гей хората.. Повечето герои са гейове, но не е това водещото.

# 337
  • Plovdiv
Скрит текст:
А Вие всяка една книга, която прочитате ли харесвате? На всяка ли давате висока оценка?
Не, но оценявам само книги, с които съм се справила и мога да се обоснова. Такива, които не мога да прочета, защото не ги разбирам или намирам нечетивни, не ги оценявам като тъпотии, а като висока топка.
За мен книгата не е висока топка, напротив. Просто от моя гледна точка е абсолютна тъпотия. Има далеч по-стойностни автори, които остават в сянката на ЗА МЕН прехвалени други такива. Пак казвам това си е мое мнение и не го налагам на никой, както и не коментирам умствения капацитет на хората

# 338
Да, не е задължително това да е водещото, но за автор, който е гей, би било странно напълно да страни от тази тема, това искам да кажа. А темата за дискриминацията на различните, независимо по какъв признак, и за трудностите, с които се сблъскват, е доста голяма и важна тема по принцип.

# 339
Ооо, благодаря за “Верити”, имах към тази авторка някакво възпиране досега, затова и не съм чела още нищо, с удоволствие я задрасквам от списъка. А “Момичето от влака” изобщо не успях да изтърпя, много досадно написан текст, заподозрях някои неща, попрелистих диагонално и до там бях с тази книга. “Жената на прозореца” дори и не погледнах. Мисля, че след “Милениум” станах много капризна към трилърите, обаче Бюси с “Черните лилии” много ми хареса, Франк Тилие ми завъртя главата, че още не мога да разбера историите от трилогията за Калеб Траскман (те имат пропуски, според мен), “Сюжетът” (The Plot) донякъде ми хареса- до момента, в който и там станаха ясни някои бъдещи разкрития, а пък главния герой ми беше изключително неприятен, а крайното усещане от прочита на книгата сега, след като е минало повече време е същото - неприятно. Книгата на Саманта Даунинг “За ваше собствено добро” пък ми хареса, защото я четох не като трилър, а като дисекция на отношенията между различните групи в училище (учители-ученици-директор-родители-настоятелство и т.н).
Някои трилъри стилово вече почнаха да ме отказват след прочит на откъс от някоя книга, която уж била интересна.
Затова сега се спрях на вече споменатата книга на Бойн, там вече възлагам надежда за нещо интересно и добре написано.
Някъде в списъка ми са и следващите (втора и трета) книги на Майк Оумър от поредицата за Зоуи Бентли, а евентуално бих погледнала и книгите на Виктор Метос, срещам добри отзиви за тях. Но преди тях - вероятно “Гняв” на Кинг.

Последна редакция: ср, 17 май 2023, 14:54 от fenyx

# 340
  • София
Джина, "Чудо" си е книга за деца, моите я четоха към 6-7 клас доколкото помня. Аз също я четох покрай каката, много ми хареса, но това си е детска история.

# 341
Приключих с "А планините ехтяха " Халед Хосейни. Сравнявайки я със " Слънцата " е доста по-слаба за мен. До около средата на книгата ми беше интересно и след това нещо ме загуби. Имаше излишни герои и истории, някак като пълнеж ми дойдоха можеше да е значително по-малко обемна и нямаше да се загуби идеята.

В Сторител изслушах "Четирите споразумения" нищо впечатляващо добре, че не си я взех на хартия когато ми я похвалиха. И едно изречение ме потресе , незнам да се смея или да се замисля : " Да не приемаме нищо лично макар и да ни гръмнат в главата " 😳

# 342
“Четирите споразумения” подозрително ми прилича на книга, описана като вид категория в “Котаракът, който спасяваше книги” (ако не греша само книгата)-  книги, написани с комерсиална цел (не е цитат, а по спомен - смислово, за книги за личностно развитие, написани единствено с цел големи тиражи, а не от реални подбуди за желание за помощ на ближния). Не съм я чела, но от това, което срещам за нея имам такива подозрения и затова старателно я избягвам.
Докато отдавна съм запланувала да прочета някоя на Ялом, повече имам доверие на него, но може и там да се заблуждавам.

Последна редакция: ср, 17 май 2023, 16:10 от fenyx

# 343
Нещо като Тънкото изкуство да не ти пука?
Толкова безсмислена ми се стори, когато опитах да я чета...
Едно време беше модерна Тайната - тя поне е забавна - човек може да си манифестира разни неща и ако не дойдат от Вселената, сам си си виновен, защото не си вярвал достатъчно силно Joy

# 344
Тези двете също попадат в кръга на заобикаляните от мен. Както стопанки,скали и архангели в родна версия. Сега се замислих дали пък в “Махалото на Фуко” не беше иронизирането на такъв тип литература. А може и в двете книги да я има идеята всъщност, изглежда че не умея да помня добре прочетените книги 😏.

Общи условия

Активация на акаунт