В момента чета ... 84

• 47 192
  • 747
  •   1
Отговори
# 315
Продължавам бавно и славно "Шестимата на Атлас" - нелошо фентъзи с добра идея, но още съм много в началото за да кажа повече.
Тези дни си чета от "Избрани истории" на Георги Господинов. Първа среща с автора. Избрах книгата първо защото са разкази и второ, защото ми хареса много  корицата, просто ме привлече. Преполовила съм книгата и мога да кажа, че в момента се въртя около средна оценка някаква. Има разкази, които много ми харесаха, и такива, които не ми, но това е нормално при разказите (както аз и по принцип рядко чета такава форма). Надявам се да я завърша тези дни.

# 316
В един подкаст,Радослав Бимбалов обясняваше колко по-трудно е един автор да издаде сборник с разкази отколкото роман,защото разказът сам по себе си е една вселена с герои,един малък роман,където в малко страници трябва да потопиш читателя в света на разказа и да го въвлечеш в действието,така че да му повлияеш,да го развълнуваш.Затова много автори си пестят идеите и ги развиват в романи,един вид се пазят от бърза авторска амортизация.И тук се сещам,че много романи,които съм чела,са били излишно разтегнати,и предопределени да бъдат разкази.
На мен също не ми харесаха всички разкази на Господинов,но аз рядко чета разкази.Корицата е 6+.
Сега слушам подкаст с Т.Димова,много е сладкодумна.

# 317
  • Plovdiv
Приключих с "Не толкова кратка история на самолета" на Захари Карабашлиев. Ми остави ме леко разочарована, а толкова да харесвам автора. Да обясня, че книгата е разделена на две части- едната е с разкази, а другата с есета. Баш частта с есетата ми уби целия добър вкус от книга. Нелогични, ненамясто и някак изсмукани ми седяха. Имаше едно, което беше като извадено от някой учебник. Тематиките им варираха от Левски до Циклопа и обратно. Оценката ми е 3.5 да не кажа, че и 3 мислих да дам.
Днес подхващам "Последна спирка Аушвиц" на Еди де Винд. Обичам книги на тази тематика, доста съм прочела и още доста съм набелязала.

# 318
Почти всички разкази от сборника на Георги Господинов ми харесаха, дори бях номинирала книгата миналата година. Заради тях (беше първа среща с неговото творчество) взех след това и “Времеубежище”, но тя вървеше при мен доста бавно.

От постоянно променящия ми се списък с предстоящи заглавия, в челните позиции на който бяха Хавиер Мариас и Итало Калвино, Азимов с Фондацията, “Trois” на В. Перен, няколко набелязани трилъри, сред които “The Flight”, M.R. Hall и “Verity” (все не мога да стигна до Колийн Хувър и отлагам първа среща с нейна творба), в крайна сметка заради “Сюжетът” (The Plot), след прочита на който ми остана неприятно чувство накрая, предпочитам следващия ми избор да бъде “Стълба към небето”, но ще потърся първо откъс, защото още не съм решила дали искам в превод или в оригинал да я прочета.

# 319
  • Галифрей
Сега осъзнах че не съм чела  нито една книга на Георги Господинов. Една съм я слушала ама не се брой. А майка ми има всичките му книги, ще я помоля да ми една книга да видя дали ще ми хареса.

# 320
  • Plovdiv
На мен Георги Господинов грам не ми допадна, то беше нечетяемо на моменти. Говоря за така прехвалената и превъзнесена "Физика на тъгата". За мен той е типичен пример, че набедят ли за голям автор, каквато и тъпотия да напишеш ще се прехласват по теб. Затова още не съм се захванала с "Живот в скалите", "Стопанката на Господ" и Людмила Филипова, защото имам чувството, че ще е поредното българско фиаско.

# 321
  • София
На мен пък точно "Физика на тъгата" ми е любимата ми негова книга. Не защото някой за нещо я е набеждавал.

# 322
  • Plovdiv
На мен пък точно "Физика на тъгата" ми е любимата ми негова книга. Не защото някой за нещо я е набеждавал.
Затова сме различни хора, с различни вкусове.

# 323
Аз приключих с "Виждам те" на Клеър Макинтош на един дъх. Обичам такива книги, които не ти дават да заспиш, докато не стигнеш до края.
Ако можете да препоръчате нещо подобно, но да го има в ел. вариант, ще съм благодарна.
Започвам "Чудо" - Р.Дж. Паласио, макар че ми се вижда малко детска, но предполагам, че пак ще е хубава.

# 324
Джина, ако не си чела “Игра на лъжи” от същия автор- подобна е, може би даже по-добра. От нейните книги (без последната, новоиздадена и “Донорът”), най-много харесах “Оставих те да си отидеш”.

# 325
  • София
Аз толерирам и оценявам всяко мнение (дори повече отрицателните) стига да са обосновани.

Има автори, които не разбирам и не ме е срам да си го кажа Wink
Джонатан Франзен , Казуо Ишигуро, Магда Сабо.
За тях се сещам на прима виста.
Но никога няма да тръгна да ги "плюя".
Това че сега не ги харесвам не значи, че някога няма да ги преоткрия.

# 326
Джина, ако не си чела “Игра на лъжи” от същия автор- подобна е, може би даже по-добра. От нейните книги (без последната, новоиздадена и “Донорът”), най-много харесах “Оставих те да си отидеш”.
О, мерси, не съм я чела. Мислех, че има само две Simple Smile С "Оставих те да си да отидеш" ме спечели.
Миж, може ли да припомниш пак твоите 5, макар да се съмнявам, че някоя от тях е налична в ел. вариант Simple Smile

Аз и руските класици не харесвам, и не ги разбирам, ама си мълча Simple Smile

# 327
Мога да препоръчам и Мишел Бюси- “Черните лилии”, не знам има ли я електронно, интересна история (преводът не ми хареса особено, но четох и в оригинал).

Нещо по повод книгите, които не ни се иска да оставим, докато четем:
Скрит текст:

Намерих откъс на английски от А Ladder to the Sky, мисля че вече избрах, коя книга скоро ще чета.

# 328
  • София
Джина, те даже са 6 книгите, които са ми харесали изключително много Grinning

"Вода за цветята"
"Евангелие на отровното дърво"
"Стълба към небето"
"Пътни"
"Град на момичета"
"Олива Денаро "

Давам си сметка колко са различни като тематика, но всички те са ме докоснали много и са ми харесали като за 5* Simple Smile

# 329
Happy Mijj, коя от двете книги ("Стълба към небето" и "Невидимите фурии на сърцето") препоръчваш да си взема от Панаира, че ще съм с ограничен бюджет? Колебая се много и нямам никаква идея.

Общи условия

Активация на акаунт