В момента чета ... 84

• 47 091
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
Не знам с кое да започна - толкова неща сте коментирали, по които искам да се включа и сигурно ще пропусна половината Simple Smile
Първо - много се радвам за наградата на Г. Господинов. Аз съм един от феновете му и много харесах Физика на тъгата. Просто е по-скоро автор, който по-лесно се възприема от хора, от моето поколение. Така си мисля аз. Разказите му не съм чела, но просто не си падам по този жанр.
Влизам също така да споделя впечатлението си от "Сол при солта" и видях, че и други са я коментирали. На мен ми хареса, макар че направих отново  грешката да вляза да прочета анотацията на книгата и да разбера около какво се върти сюжета, та след това погледнах и в гугъл за случая, за който се разказва и си мисля, че си изядох от преживяването. Същата грешка направих и с "Аз още броя дните' Sad Колкото и да е хубава книгата, като предварително знаеш какъв ще е финала, някак не е същото. Иначе много добре бяха развити героите и е трогателна. Ще потърся и други книги от авторката.
Алиенде много ми харесва - бях влязла в една серия с нея. Много увлекателно разказва и включва много биографични елементи. Животът й е изпълнен с обрати и има богат житейски опит, коjто да направи книгите и героите в тях пълнокръвни и истински.
Олив Китридж все се надявам да излезе някъде онлайн Rolling Eyes Много ми се иска да я прочета.

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 14:05 от Джинa

# 571
  • в сърцето на един мъж...
Преди бях чела Паула и Ева Луна и много ми харесаха. Не знам защо повече не съм посягала към Алиенде. Сега като я споменахте, се разтърсих он лайн, понеже нямам възможност да си купя, оказа се, че има няколко, та вероятно ще прочета пак нещо от нея.

# 572
Джина, ще си позволя да цитирам нещо от твоя пост -
“ Колкото и да е хубава книгата, като предварително знаеш какъв ще е финала, някак не е същото. ”.

Преди бих се съгласила напълно, обаче интересното е, че с Джоан Роулинг и една от книгите за Хари Потър при мен това не се случи. Още по-интересно е, че сега, сравнително скоро след като съм прочела и третата и четвъртата книга, като чета третата на децата (още не сме я преполовили), отново ми е интересна, но вече като знам някои подробности и последвали събития, още повече ми е интересно как е написана. Е, тук-там има и някои детайли, които ми правят впечатление, но тези подробности не ги вземам под внимание.
Скрит текст:
Като например кога точно е посадена Плашещата върба, ако помня добре във втора книга се споменаваше един доста по-дълъг период от засаждането ѝ, отколкото в следващите книги.

# 573
Може би са я засадили като голямо дърво? Т.е. пренесли са я от друго място...

И при мен го има това - аз обичам да препрочитам книги, които са ми харесали. Ако не обичах, нямаше да има смисъл да държа библиотека у нас.

# 574
Pppqqq, доколкото мога да си спомням детайли- във втората книга просто бяха посочили преди определен брой години, а после изведнъж станаха много по-малко тези години
Скрит текст:
За да може да се обвърже с дадено събитие от сюжетната линия
Но не ми се търси специално, просто ми направи впечатление.
Но това не ми пречи - в процес на писане е нормално някои идеи - и свързани с тях вече написани неща да търпят някакво изменение, пък и авторът може ли да помни всичко в такива детайли и сам да си търси несъответствия. Спомням си по този повод, че Стефан Русинов беше обяснявал как се е натъквал на такъв тип разминавания при Цъсин например.
А пък трилогията за Калеб Траскман имам чувството, че е пълна каша и там има куп неизяснени моменти или детайли.
Но да се върна Роулинг- въпреки че скоро я четох - първо да преценя дали мога да чета третата книга на децата, второ- защото ми харесваше, сега като чета, и то скоро отново същата книга на малките, ми харесва да се потопя отново в магичния свят, който в първите три книги е повече приказен, отколкото плашещ, но за следващите книги определено смятам да не избързвам да им ги чета, още повече, че имаше неща, които и ме натъжиха, и подразниха - като поведението на определени герои, като с това по никакъв начин не критикувам авторката, а по-скоро описвам емоциите, които предизвика. Следва продължение, вече имам хартиеното издание и на петата книга, макар че ми е по-удобно да чета на четеца.

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 14:53 от fenyx

# 575
Така е, това е напълно нормално.
Обаче навремето се разпространяваха разни версии за писането на ХП, как Роулинг планирала поредицата 10 години, преди да я напише. Не знам доколко е вярно.

# 576
Още не съм стигала до търсене на информация за процеса на създаването ѝ, не съм попадала на това.
Но видях съпътсващите книги и се чудех дали за децата не са подходящи и “Приказките на барда Бийдъл”?

# 577
Едната е малко хорър (и по нещо напомня за романа й Мастиленочерно сърце).

А тази за даровете на Смъртта е свързана с последната книга за ХП. И е малко мрачна (има относително добър и поучителен край, но все пак има и депресиращ елемент).

# 578
Ясно, благодаря много, да не избързвам с тях (за децата имам предвид, нищо чудно да прочета след поредицата и допълващите поредицата книги, а после да подхвана криминалната ѝ поредица, харесва ми стила ѝ, пише без съмнение увлекателно, щом на стари години се запалих да чета и фентъзи).

# 579
Да ви кажа честно - Хари Потър изобщо не е в обхвата на интересите ми и ви чета по диагонал Simple Smile Но и тя е друг вид книга и за нея не е проблем и да  четеш анотации. Аз имах предвид по-скоро като прочетеш за някоя книга по действителен случай, защото ти вече знаеш историята, ясно ти е мястото на събититето, и самото събитие и само героите вътре са изненадата Simple Smile

# 580
  • София
Аз, както писах за "Сол при Солта" за мен самата корица е супер издайна. Grinning

# 581
Аз, както писах за "Сол при Солта" за мен самата корица е супер издайна. Grinning
Ама аз хубавичко си научих урока, с цялата историческа фактология Simple Smile

# 582
  • Mediterraneo

Преди малко завърших и "Нормални хора" на Сара Руни. Приятна книжка. Остави при мен смесени чувства и оценката ми е неутрална. Интересен стил на писане с който се свиква бързо. Като че ли ми беше на приливи и отливи. Започнах бавно, после темпото и напрежението се усили, после пак едно затишие и накрая пак се динамизираха нещата. Отне ми сравнително дълго да я завърша. Хареса ми финала.

2/5 съм й сложила, прекалено безлична и с нищо незапомняща се ми дойде.

На Алиенде съм чела Ева Луна и Къщата на духовете, трети шанс не планирам да й давам. Като не се разбирам с даден автор, не се разбирам, драма няма.

# 583
За кориците и как някои художници ги оформят много интересно разказваше Текла Алексиева в подкаста “Първа страница”.
Джина, Хари-Потър манията и на мен ми беше много чужда, обаче като поиска едното дете да му чета книгите (имахме първата вече подарена) и взех, че се увлякох и аз, въпреки всичките ми очаквания и предположения, че фентъзи не е моя жанр (научна фантастика обичам да чета), а ето че и аз попаднах във фен-клуба му 😊.
А имам един дълъг списък (и динамично изменящ се, защото вече давам определен приоритет на някои автори/заглавия), който сега тотално се обърка с поредицата 😄. Че даже се замислих и книгите под псевдонима ѝ Робърт Галбрайт да подхвана след това.
Но за някои други автори нарочно пък търся резюме на книгата - ако някое заглавие ми се е сторило относително интересно, но намеря откъс от книгата и никак, ама никак не ми хареса стилът на писане (или преводът), но все пак имам още интерес към самия сюжет - търся някъде накратко представяне на цялата история.

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 22:57 от fenyx

# 584
  • Mediterraneo
Че даже се замислих и книгите под псевдонима ѝ Робърт Галбрайт да подхвана след това.

Не ги пропускай, определено си заслужават!

Общи условия

Активация на акаунт