В момента чета ... 84

• 47 094
  • 747
  •   1
Отговори
# 585
Благодаря, нареждам ги на челни позиции в списъка ми!

# 586
  • София
Че даже се замислих и книгите под псевдонима ѝ Робърт Галбрайт да подхвана след това.

Не ги пропускай, определено си заслужават!

Не и за мен, а съм голям фен на Хари Потър. Grinning Eдвам дочетох първата.

# 587
Когато стигна до тях ще приложа позната стратегия - да прочета откъс и ще видя 😊. А още отложих така някои вече по-отдавна закупени книги, вкл. “Светлината, която не виждаме” на Доер, нея спонтанно, без кампании и отстъпки купих непосредствено след като прочетох “Облакът Кукуландия”, но ми хареса както идеята зад последната книга, така и стилът му на писане.

# 588
  • София
И на мен много ми хареса поредицата за Корморан, чакам да ми изпадне отнякъде последната, че 40 лв. ми е 🙄 Чак и минисериала по НВО изгледах заради главния герой. 😃

# 589
Първо - много се радвам за наградата на Г. Господинов. Аз съм един от феновете му и много харесах Физика на тъгата. Просто е по-скоро автор, който по-лесно се възприема от хора, от моето поколение.
Taка е, но специално "Времеубежище" е книга за всички възрасти, дори смея да твърдя, че синът ми, който е на 20 и я прочетохме по едно и също време, е доста по-адекватен в преценката си и по-близо до идеята на автора за новите граници, откокото мои близки на по 70+, отдавна зациклили в "помня как жвеехме" и отказващи да излязат от личното си минало, за да оценят исторически дадено десетлетие, те даже се чувстват лично обидени от Георги Господинов, традиционно феновете на соца не обичат нито него, нито Теодора Димова. Докато 20-годишните още нямат стаи на паметта - при тях знанието, когато го има, разбира се, идва от книгите, от изкуството и например на млад студент със задълбочени интереси в миналото на Европа и бъдещето на ЕС, средните части на романа част ще бъдат особено интересни.
Ще се опитам да си добутам "Изгубените рози" - ако има жанр "исторически чиклит", там ѝ е мястото на тази боза.

# 590
  • в сърцето на един мъж...
Когато стигна до тях ще приложа позната стратегия - да прочета откъс и ще видя 😊. А още отложих така някои вече по-отдавна закупени книги, вкл. “Светлината, която не виждаме” на Доер, нея спонтанно, без кампании и отстъпки купих непосредствено след като прочетох “Облакът Кукуландия”, но ми хареса както идеята зад последната книга, така и стилът му на писане.

Колко интересно - "Светлината, която не виждаме" я прочетох и много ми хареса, обаче за "Облакът Кукуландия" не мога да се насиля

# 591
  • Sofia
Много се радвам за "Времеубежище" и Георги Господинов- това е наистина световно признание! Помня че едно време, като работех в библиотеката на Британски съвет, с моята колежка следяхме наградените с Букър и задължително поръчвахме от тях, но никога не съм си помисляла, че може да се случи с български автор тогава. А ето че вече е факт Nature High Brightness

Аз чета в момента "Между два свята" на Сюзан Редвърн- не лоша книжка, добре върви и тематиката е тежка, но засяга много човешки качества, взаимоотношения, как реагираме при екстремни ситуации и как хората се променят, когато са в безисходица. Добре е написана, кара те да се замислиш. Няма да ми е 5ца, но книгата е прилична.

А днес посетих и Панаира и направо прекалих. Сега до заплата ще се яде въздух и хляб, но съм доволна от придобивките InnocentSmiling Imp

# 592
С добри очаквания съм и за “Светлината, която не виждаме”, но все идват други заглавия, които поради леко хаотичните ми в последната година интереси я изместват, а “Облакът Кукуландия” харесах заради същината - защото е книга, в чиято основа е идеята за ценността на книгите.

За “Времеубежище” - според мен отговорът защо някои по-възрастни хора не я одобряват, е именно заради носталгията към миналото им (когато са били млади, здрави, чувствали са се добре, независимо от политическата обстановка - освен определени хора, които са дръзвали да мислят извън общата тенденция). А младите хора, които нямат спомени от онези времена са по-гъвкави - необременени от влияние и такъв тип спомени, като бял лист, върху който сами избират какво да запишат и по-лесно възприемат различни гледни точки. Мое мнение и виждане, нямам намерение да влизам в дискусия.

# 593
И на мен много ми хареса поредицата за Корморан, чакам да ми изпадне отнякъде последната, че 40 лв. ми е 🙄 Чак и минисериала по НВО изгледах заради главния герой. 😃
Има я за сваляне (мисля, че съм я виждала в Рулит).

# 594
  • София
Шестата книга я има само на английски там, проверявам редовно. 😃 Нищо, ще почакам.

# 595
Прочетох "Стълба към небето" от моя любимец Джон Бойн.
В тази книга авторът разказва за живота и падението на един абсолютен психо- и социопат - Морис Суифт.
Морис притежава фикс-идеята да стане прочут писател, но на практика нулево въображение и способност да изгражда образи и запомнящи се сюжети. Не, че това го спира по пътя му - воден от безгранична жажда за слава и успех, Морис не признава морални норми, чувства, приятелства и буквално с цената на всичко се опитва да се възкачи на литературната сцена.
Но можеш ли да станеш велик и обичан писател, ако си воден от болна амбиция, ако си подъл и недостоен човек? Има ли всъщност  дъно дъното, защото героят на Джон Бойн продължи да копае надолу с долните си постъпки...
Темата за хомосексуалността е загатната и тук, но не е основен сюжет, както при Фуриите. Не е очудващо, предвид ориентацията на автора, но тук се засяга повече, за да покаже, че Морис се държи еднакво безкористно, без оглед на пола на своите жертви.
Въпреки цялата тази арогантност, ми беше изключително интересно да почета повече за писането като занаят, за издателския бизнес и за създаването на литература, било то добра или лоша.
Любимец ми стана Джон Бойн, майсторско перо, безапелационна дисекция на главния герой,  познаване на човешката психика.
Фуриите бяха повече "моя" книга, въпреки необичайната за мен тема, тук просто постоянно бях отвратена от главния герой, но въпреки това, твърди 5* от мен, чакам още Джон Бойн с нетърпение.

# 596
Скрит текст:
Шестата книга я има само на английски там, проверявам редовно. 😃 Нищо, ще почакам.

Значи съм я видяла в Замунда Simple Smile
Да:
Скрит текст:
Във форума не може да се слага линк към този сайт, затова само скрийншот.

# 597
  • София
Вили, за мен ценното в "Стълба към небето" беше дисекцията, която Бойн прави на мозъка на един социопат. Буквално му отваря черепа и ние надникваме вътре.
Това е едно брутално преживяване.
Нито хомосексуализмът, нито някакви творчески или каквито и да било други мотиви са главното тук. Само чистата психиатрична клинична картина.
С това е уникален романът за мен.
Аз винаги съм имала интерес към тази тематика и може би затова предпочитам Стълбата пред Фуриите Simple Smile

Последна редакция: пн, 29 май 2023, 18:59 от Happy Mijjj

# 598
Mijjj, абсолютно съм съгласна с теб за психиатричната картина. Ти го беше описала като психотрилър, аз го усещам по същия начин. Много добър психотрилър при това!
 В ГР видях, че четеш Малинверно. Как ти се струва?

Аз първоначално реших да продължа с "Евангелие на отровното дърво", но другата седмица ще съм отпуска и ще я оставя за тогава, като имам повече време. Много искам да я чета на спокойствие.
Загледах "Камериерката", май ще продължа с нея. Предвид противоречивите мнения, а и след Джон Бойн, има вероятност да ми дойде "слаба ракия", но ще пробвам.

# 599
Добре, “продадохте” ми я тази “Стълба към небето”. Противопоказни сте за bookoholics. 😃 И как все едни и също съфорумки ми се набиват на очи 😉
До Панаира няма да ходя. Ако бях в София, щях със сигурност. Озон ще са моите хора за пореден път.

Общи условия

Активация на акаунт