КГБ = Клуб на Готините Баби - 213

• 41 527
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Добро утро!
Заповядайте на кафе:
Днес също е ден на памет! Да си спомним с любов към нашите починали близки, които не са сред нас, но  живеят и винаги ще живеят в сърцата ни. Поклон!

# 616
Здравейте.
От много време май не съм писала, макар че, когато ви чета мислено разговарям с всяка от вас Simple Smile. Тъй де Simple Smile, само където още не сме се научили да четем мисли....
Да се чувстват поздравени и от мен всички имали празници.
За мен нищо различно - еднакво ми е ежедневието, но така ми харесва. Няма нищо заскужаващо похвала, но и не се оплаквам.
Хубав ден ви желая!

# 617
  • Вила Великула
Добро утро и от мен. Порядъчно добре наспала се. Вчера заспах в 9,30 часа , а тази сутри се събудих в 8,30.
Сега пия кафе и ще раздам за задушница, това което съм приготвила.
Въртя първата пералня с чаршафите. Айша, това с химическото чистене е било добър ход-връщат ти ги изпрани и изгладени, но толкова ми харесва когато са съхнали на двора и аромата им е страхотен.
Ениса, не ми се занимава с антибиотик, една отрова, вместо друга. Кърлежа не е престоял много време, а и нали го извадиха. Надявам се да е ок.
Клечице, от снощи си мисля за теб, изчезна ми от пространството. Разкажи нещо интересно от твоите пътешествия.
Фло, това с колите е нищо, важно е да сме здрави.
Гъбче, не се ядосвайте за фиша. И мен вчера от нищото ме спряха полицаи. Беше ми интересно, че предната нощ обикалях по безлудните улици на Радомир и Перник и имаше доста полицейски коли, никой не ме спря. А вчера по обяд в центъра на съседното село, срещу мен се задава полицейска кола, изведнъж на средата на пътя спря и полицаят-шофьор изскочи и ме спря с палката. Като в криминален филм. Задръстихме пътя, аз го попитах дали да не мина 10 метра и да спра в отбивката, че да не пречим, а той ми каза, че няма нужда -само да ми види шофьорската книжка. Показах я и си тръгнах. Замислих се защо ме спря, явно по селата масово карат без документи и затова реши, че ей сега ще ме арестува. Да, ама -не.
Оставям ви, изпих си кафето и сега ще торя градината. Взела съм специален магнезии за туите и боровете. Имам и тор за рози, друг за мушкатата. Чудя се с тези дъждове дали да ръся сяра покрай оградата. Всяка година го правя срещу влечуги.

# 618
Здравейте момичета!

Днес ми е тъжно и ми се мълчи.
Поклон и мир на душите на всички наши близки хора ❤️

# 619
  • Кубрат/ Пишурка
Здравейте и от мен.
И на мен ми е тъжно, но няма как - животът продължава! Тази сутрин направих една баница. Имах купени и вафли Боровец. Раздадох на съседки. Не ходих до гробища, че нямам цветя, нито вино. Но и днес сигурно е голяма галимация! Запалих си у нас. Всъщност важно е не това, което правим на Задушница, а това, което пазим в сърцето си!

# 620
Не се занимавам със задушници, така съм решила.
 Голям дъжд валя , имах чувството , че медец валя ,не спира, вода от горната улица ,от горната съседка,  от нас в долната ,дворовете са на баир. Наноси ,пред къщата , навсякъде ,в цветята най-вече ще оправям щетите дълго, кавала ,пипери и друго - равно. Така не  е валяло много отдавна и дано не вали скоро так. Мъгла беше сякаш от дъжд. Схлупи се  и няма видимост, няма небе. То  и земя не се виждаше. Спря за сега ,леко ръси.

# 621
# 622
  • София
И на мен ми е тъжно. Никога не съм ходила на задушница. Още приживе се разбрахме с моите родители - никакво ходене по задължение. Ходя без повод, когато имам необходимост. Вчера купих череши, днес направих един кекс. Споменахме всичките ни близки хора, запалих си свещичка. По-важно е какво сме правили за тях приживе.
И днес в нашия квартал не е валяло. Вчера в центъра, Овча купел и Люлин небето се е продънило. Брей, голяма София.

# 623
  • София
Да, не валя днес в София. А обещаваха от обяд бури и гръмотевици. Добре, че не познаха и мрънчоците и родители излетяха и кацнаха без проблеми. А как ми се летеше и на мене .....
Борянка, жалко за труда. Дано поне плод-зеленчука даде нещо, да има за децата и за вас.
С Пл. утре ще си правим Задушницата. Днес нямаше как преди да полетят децата да ходим по гробища. Лошо ми се струва, а и днес не пускаха с коли. Той нещо е схванат в кръста, утре с колата ще обиколим, купили сме всичко необходимо. Все помня от дядо баба  ми/нали писах за тях/, че на Задушниците душите на починалите ни чакали на среща. Не мога да се пречупя, ако съм в София в дните петък-неделя да не отида на гроба. Но аз съм си такава фаталистка. Напр. като следвахи  в В. Търново и преди 1 от първите изпити  отидох на гости на определени роднини. Взех го, въпреки че не бях чела много. От тогава 4 г. преди всеки изпит - на гости у тях, играем карти и се смеем. После дъщеря им дойде да следва в София и продължи традицията у нас докато се загаджи и омъжи.

# 624
Имамси гости ,сами, не знам реда и ми го казват, къпят се сами,  аз трябва отвън до вратата да стоя  и накрая  да проверявам. Не може вътре , не може и да пипам. Нито да помагам  с обличане.
 Ще изпълнявам.
 Понеже отдавна не е валяло , привечер почна пак, но кротко , не като днес. Няма страшно , не е брашно да му търся място.  Сега спането да видим, май не ме пускат при тях. Доколкото разбрах.
 Само да не вали нататък ,че мокренето е проблем, да не свършим дрехите и няма къде да съхнат мръсните и мокри. Другото - каквото кажат ще  е. Поне мнение  си имат за всичко.

# 625
  • Вила Великула
Добро утро в неделя. Не знам днес какво празнуваме, защото Нинка още не се е включила.
Пия кафе и Coffee го споделям с вас.
Чакам да дойде жената, която плеви в двора да и дам задачки и аз ще поработя и след обяд мисля да мия банята, да пусна прахосмукачка и един парцал и това ще е. Не съм измислила какво ще се хапва днес, но остана доста от баницата и гладни няма да бъдем. Най-много един таратор като добавка да направя.
Желая ви усмихнат и слънчев ден, въпреки че слънцето още не иска да се покаже зад плътните облаци. До кога ще вали и ще има ли лято.....

# 626
  • София
Привет, красавици, от мрачна и ветровита София.
Това време ни промени плановете. Мислехме да ходим до село. Днес е курбана на черквата. Прави се курбан чорба, събират се хората, сядат в магерницата, носят погачи, ракийка, люти чушчици. Става веселба, приказка. Хубаво е! Там в момента вали. Оставаме си у дома.
Започвам да дрънкам тенджерите. По заявка на децата - пържени кюфтета, супа топчета, пържени картофки и тиквички. Плодова салата за десерт.
Допивам кафето от ПИПИ, мисля си за БОРЯНА как ще се весели душата й с внучетата,
АЙША, много за малко дойдоха децата, но все пак си е нещо - погушкахте си ги, порадвахте им се. Пак ще дойдат!
МЕРИАН, как сте, миличка?
Хайде да подхващам задачите.
Хубав ден, макар и такъв - намусен.
ПП Току що разбрах, че днес е Международен ден за защита на децата от насилие. Много актуална тема в съвремието ни. За съжаление!!!

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 10:29 от Flo 51

# 627
  • София
Привет мили, приятелки!
Пипи, днес е много голям християнски празник и аз рано, рано отидох на църква, затова закъснях с кафенцето. Вие вече сте изпили своето и аз само ще разкажа за днешния празник.
ДНЕС Е ПЕТДЕСЕТНИЦА

Празникът се отбелязва на 50-ия ден след Великден и е винаги в неделя. На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква.
Петдесетница  или Ден на Света Троица,   прославя явяването на Светия Дух върху апостолите и Дева Мария на 50-ия ден след Възкресението (след Великден). На следващия ден (понеделник) е Ден на Светия дух .
В много стани от Европа има паметници на които са Отец, Син и Дух - триединството /тринидат/. Обикновено те са построени там където е върлувала през средните векове чумата, като молба триединството да ги спаси от тази напаст. Един от най-красивите и величествен е във Виена. Попадала съм и на такива в Прага, Будапеща, Варшава, Севиля, и няколко в Германия /Лайпциг, Берлин, Вюрцбург /където живее голямата ми дъщеря/ , а може би има и на други места.
Паметника във Виена - в центъра близо да катедралата Св. Стефан /Стефансен дом/. Предполага се, че там на ул. Грабен е било градското гробище, където са заравяли в общ гроб умрялите от чумата.

Хубав празник ви желая и направете празничен обяд с чаша вино.

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 10:45 от Nina NN

# 628
  • София
Добро утро!
Времето пак провали някои планове, но каквото такова.
Нина, благодаря за информацията, моята дъщеря е кръстена на този ден, съвпадаше тогава с рождения й ден на 2 годинки.
ММ понесе добре операцията и се възстановява за сега относително добре. Една по една откачват машините и маркучите, с които е опасан. Вчера го видях, но само за секунди, в отделението не пускат, беше станал.
Тепърва ще има още изследванията, ще минава ядрено-магнитен резонанс, но вероятно ще го приемат допълнително за това изследване.
Хубава неделя от мен и оставете и малко време за почивка.

# 629
  • София
Добър ден,момичета!
 Мериан,радвам се,че при вас е спокойно! Дано възстановяването се развие благоприятно и бързо!
 Боряна,може да ти е полезно,да ти споделя,че съм къпала внуците с тъмни очила.Предварително казвам,че заради проблем с очите не мога да виждам изобщо със слънчеви очла.Дори Вики ме е тествала-показва ми два пръста и пита колко са.Смело заявявам-три и съм допусната в банята.Но,това е само за една ваканция,после не става... Момчетата не разрешаваха с никакви очила.Смятаха,че без никакви е по-сигурно.Ма,тия времена минаха отдавна.
   Нина,при сина ми този ден е много уважаван и е почитан като голям празник.
   Вчерашната задушница я почетох  със спомени от ранното ми детство с една приятелка по телефона.Добре ,че имам неограничени безплатни минути към тел.оператор,та си доставям това удоволствие.Изживяли сме първите 12-13  години заедно и си спомняме неща,които по-младите изобщо не са виждали в родния ни град.Да ви кажа,чувствахме се,сякаш сме се върнали в годините и при отдавна отишли си хора,които ни липсват.Та,така почетох задушницата.Бях направила едни сладки по същия повод.
  Тук слънцето се опитва да пробие с лъчите си,но не вярвам да се случи.По-вероятно е след обяд да завали пак.Витоша и Люлин не се виждат,като под поглупак сме.
  Днес ще е мързелив ден! Дано е хубав за всички!

Общи условия

Активация на акаунт