СЕДМИ КЛАС - вижда му се края :)

• 57 730
  • 731
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Две поредни години бях квестор на НВО по БЕЛ.
Децата спокойно могат и по БЕЛ,  и по математика да си пишат, решават и ограждат.
Материалите със задачите (със затворен отговор)се вкарват в големия жълт плик и са анонимни,   защото никое дете не си попълва името върху тях.

# 346
Едно нещо, на което няма как да няма сходно от преди доста време и при Дидева, но колкото повече, толкова повече.
https://most-learning.net/moodle/course/view.php?id=46

# 347
Ще си позволя за пореден път да повторя един съвет, който постоянно давам. Прочетете инструктажите - и за ученика, и за квестора. Там ясно е обяснено кое в кой плик и кога се поставя. Преди няколко страници ( може да са били повечко) пуснах и схематично снимково описание. Нека децата не се притесняват да работят върху тестовата книжка. От една страна възможността да го направят е изрично спомената в указанията за работа, които ще получат като част от изпитните материали, от друга страна тестовата книжка изобщо не се поставя в индивидуалния ( големия жълт) плик, а се предава отделно. Тоест няма как да анулират нечия работа, защото ученикът е ограждал отговори върху тестовата книжка, тъй като тя изобщо не стига до комисиите.

# 348
В предишни години четох, че слагат въпроси за автори с годишнини.
Е - тази година има 175 години от рождението на Хр. Ботев
   - 160 години от рождението на Ал. Константинов  (кръгла годишнина)
   -  145 от рождението на Пейо Яворов
  - 125 години от рождението на Хр. Смирненски

за тези знам през 2023, ако някой може да допълни...

# 349
В предишни години четох, че слагат въпроси за автори с годишнини.
Е - тази година има 175 години от рождението на Хр. Ботев
   - 160 години от рождението на Ал. Константинов  (кръгла годишнина)
   -  145 от рождението на Пейо Яворов
  - 125 години от рождението на Хр. Смирненски

за тези знам през 2023, ако някой може да допълни...

Знаех само за Ботев. И преди няколко дни гледах Капките. Рачков отваря плика и вика и автора за матурата е Ботев. Почвам да се смея, припкам при детето и викам: Ботев ще е на матурата. А то ми отговаря : Ооооо моля ти се мамо, госпожата каза на този виц с годишнините да не свъзваме. Ей умно ми е детето : Знае, че Ботев има годишнина. Simple Smile

# 350
  • София
Добро утро, на мен ми е ясно, че могат - то просто е малоумно да помислиш друго и да кажеш, че ще анулираш работа, ако детето е отбелязвало нещо, което никой няма да погледне и както каза Дидева - отива в отделен плик.
Затова не разбирам как може човек да се притеснява да каже къде са дали такива инструкции, а не се притеснява, че детето може да се обърка в отбелязването на отговорите.

Както и да е - като гледам и предишни години си е бил този текст, а не съм чула някой да се е оплакал от забрана и подобни глупости.
Да се надяваме и този директор да се осъзнае.

# 351
Вижте, просто споделих, няма нужда да съдите хората, които също са притеснени. Приемете, че има различни хора, с различни притеснения. В крайна сметка всеки си се явява в своето си училище и щом във вашето са наясно с инструктажа нямате място за притеснение. Оставете родителите, чиито деца така са инструктирани сами да си решат проблема без някой да ги категоризира.

# 352
Вижте, просто споделих, няма нужда да съдите хората, които също са притеснени. Приемете, че има различни хора, с различни притеснения. В крайна сметка всеки си се явява в своето си училище и щом във вашето са наясно с инструктажа нямате място за притеснение. Оставете родителите, чиито деца така са инструктирани сами да си решат проблема без някой да ги категоризира.
Не са ли с "гостуващи" квестори? Или математиците са на БЕЛ, а учителите по езици по математика?

# 353
Квесторите са гостуващи, но инструктажът се прави от директора на училището домакин. М.г. бях наблюдаващ родител и на нво, и на дзи. Една и съща процедура с инструктирането на квесторите. Директорът обяснява и всички въпроси, които се появят се решават от директора на училището домакин.

# 354
  • София
Maria 007, права сте, така е, хората са различни.
Да се надяваме да не се стига до стресови ситуации.

# 355
Здравейте! Възможно ли родител да запише ученик, без той да присъства?

# 356
  • София
Здравейте! Възможно ли родител да запише ученик, без той да присъства?
Да, а ако много настояват в училището -> водите допълнително "дете на заем" както често се съветват в седмокласните теми тук майките. Някое приятелче може да изиграе ролята. Simple Smile

Наистина е време и за розмарина, и за белото - ама при тия температури навън, аз си карам още на червено. Имаме си храст розмарин на вилата и постоянно се носят клонки вкъщи за хубаво ухание, а после сушен отива за подправка. Доста го използваме - ефект не съм видяла Joy.
И моята тревожна девойка си ползва капките на БАХ - класическата комбинация Рескю. Уж бори страхове и паника. Но ако решите за нещо такова една консултация с ЛЛ, може би не е излишна. При нас е по предписание, че и с други добавки.
Дано си намерят баланса децата и покажат най-доброто от себе си! Почваме с палците от 3.06. за НПМГ състезанието и моля, не ги пускайте до 05.07., когато ще рисуват за последно кандидатите към МК- гимназиите!

# 357
Благодаря за идеята! 😀 Чудех се дали не е регламентирано. Все пак не е маловажно, а не съм срещала такъв текст.

# 358
  • София
Имам отговор от МОН. Те все пак са разбрали за какво става въпрос и са отговорили точно и ясно:
 "Изпитният материал от държавния зрелостен изпит или от националното външно оценяване не се засекретява и отбелязването на отговорите в него не е основание за анулиране на работата на ученика."

Нещо, което ние си знаем, но явно не е ясно за всички директори на училища.

# 359
Sanaka, благодаря!
Успех на девойката утре и във вторник Kissing Heart

Общи условия

Активация на акаунт