Развод For Dummies

• 4 796
  • 33
  •   1
Отговори
Здравейте,
Предполагам, че има не малко хора тук минали по този път...
Имам чудене относно подхода за обявяване на решението на децата и най-близките роднини. Има ли правила, препоръки за това, какво да избягваме в обсъждането, на какво да наблегнем?
Нямам намерения да определям виновна страна или да настройвам мнения против някого, просто е дошло време за това. В интерес на истината никой и не подозира за това около нас.
Едва ли има лек/мек начин за поднасяне на подобна новина, но все пак ми се иска да спестя колкото мога негативни емоции в най-близките ми хора.
Така че моля ви за съвет каква стратегия да избера по въпроса.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 22:38 от VelinNi

# 1
Нямам опит, но и не съм чувала за правила и подходи. Мисля си, че трябва да подходите спрямо конкретната ситуация, имало ли е индикации за проблем доколко близки и роднини са запознати с тях, говорили ли сте по въпроса, има ли замесено дете/ца...

# 2
Децата обикновено много добре разбират отношенията в семейството и няма нужда да им се обяснява кой знае колко. Те самите виждат напрежението, скандали, неразбирателства и тн. Просто имс е казва, че мама и тати много ги обичат ама вече не могат да живеят заедно, но пак ще са им мама и тати. Нещо такова в зависимост от възрастта. На роднини не знам кво има да с еобяснява... не се разбираме, не се обичаме вече и толкоз.

# 3
Действайте по усет, в зависимост от възрастта на децата и пр. Не допускайте да се настройват и разделят на отбори мама/татко. Бъдете искрени и най- вече честни с тях!

# 4
Щом никой не подозира, очаквайте доста лоша реакция. Ако е имало караници, скандали е по-лесно за възприемане. Няма стратегия, която да помогне в тази ситуация.

# 5
  • София
Аз бях пуснала подобна тема за стъпките при раздяла. Ако е до моето мнение лично, то е да се направи всичко преди това - раздялата /първото и най-важното/. Развода като документи, всичко черно на бяло. Да говорите с екса кой къде и какво.
И чааак накрая да кажете. Даже след няколко месеца живот сама примерно.
Ей така небрежно пред роднините:
Къде е Х?
Ами ние вече не живеем заедно.

# 6
  • София
Ние отидохме на гости и им казахме - "Ние се разделяме". По същия начин нямаше нищо видимо, приеха го. Никой нищо не е казвал, вътрешно са го изстрадали, но това е животът. Майка ми плака естествено, но пред нас/мен се опитваше да се държи. Нормално, жените сме по-емоционални, а и влизаше в критическата, което са допълнителни хормони.
А странното е, че техните, които ги виждахме 2 пъти в годината и изобщо не са били около нас, само влязохме в къщата, аз държа бебето и майка му започва да плаче. Аз се обръщам към него с въпрос защо веднага ѝ е казал, а тя отвръща "Нищо не ми е казал, майчинското сърце усеща". Свекър ми (лека му пръст) се ядоса и хвърли ядно дистанционното с "Ееееее", промърмори (в яда си естествено), че щом той плаче аз съм виновна, но БНД му се скара. Та, нормално е да се обвинява, да търсят причина, особено чуждия човек. Не съм се сърдила. Ще свикнат, просто обяснете, че така са се случили нещата, че не искате детето/децата да растат с грешен модел, а да знаят, че когато двамата души вече не се обичат и няма необходимата емоция няма смисъл да остават заедно. Ще свикнат. Запазете приятелски отношения и всичко ще е наред.
А пък за приятели и познати роднини въобще не мислете. В крайна сметка това е животът. И да, ние се разделихме без дума лоша да ми е казал, да ме е нагрубил и т.н. Нямаше я вече искрата, не бяхме истински. Не исках да давам този модел на дъщеря ми. Още беше бебе на 10 месеца, но децата са изключително сензитивни и попиват всичко. Това им обяснете. Без нападки, лоши думи, за тях е важно да разберат, че са обичани, макар и поотделно.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 09:01 от Светулчица

# 7
За децата съвет не мога да дам. За останалите не мислете толкова. Тъстовете и свекърите вероятно може да помрънкат и да се разстроят. Възрастните често са възпитавани да търпят, но да не се разделят и за тях разводите са много мъчителни. Обяснете спокойно, че сте взели най-доброто решение за всички, че сте добре и така сте по-щастливи. На останалите няма особена нужда да се обяснявате. Това е вашият живот, вашите решения.

# 8
  • София
Ако някой от вас ще се изнася при някои родители, ще трябва да им кажете.
Иначе продължавам да държа версията да се обяви, след като стане.
Въпреки че аз лично много споделях на майка ми, ама нашата история е много тегава и ми трябва да се излея пред някого.
Сега е болна и гледам да не я товаря.

# 9
Аз също се развеждам в момента и моето лично мнение е ,че децата отдавна са усетили и разбрали ,че нещатата между вас не вървят.
За мен най важно е да дадете на децата ви да разберът, че не са те проблема, и че те не са виновни за вашата раздяла.А колкото за останалите на тях не им дължите никакво обяснение, все пак сме възрастни хора а не малки деца.Ако все пак решите ,че трябва да се обяснявате просто кажете , аз прецених ,че така е най добре за всички.Най важното е децата да разберат , че те не са проблема, иначе вие ги осакатявате до края на живота им.За това ако трябва 1000 пъти им повторете вие не сте виновни , ние ви обичаме и ще продължим да ви обичаме вината не е ваша.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 13:25 от Sandvale

# 10
Едва ли има лек/мек начин за поднасяне на подобна новина, но все пак ми се иска да спестя колкото мога негативни емоции в най-близките ми хора.
Емоциите са отговорност на този, който ги изпитва.
Каквато и стратегия да изберете, всеки ще реагира спрямо собствените си разбирания и характер.
Ние също бяхме тип “идеалната двойка”, никой дори не би си помислил за подобен изход. Повечето хора го приеха нормално - като нещо, често случващо се в наши дни. Майка ми обаче вече повече от 7 години не желае да приеме моето решение и общува с мен само в краен случай. При това тя самата се е развеждала, но е имала “уважителна причина”. Такава за нея е алкохолизъм, домашно насилие, хазарт и под. Всичко останало са “лиготии”, особено ако семейството е било добре финансово и са ме “носили на ръце” (явно така е изглеждало отстрани 😊).
За дечицата не мога да дам съвет. Там възрастта и индивидуалните им особености са най-важни. Успех 😊

# 11
  • София
А как се разделяте? Прилично или с лошо?

# 12

Аз лично и казах на моята бивша жена ако искаш с добро хубаво, ако не искаш с добро няма проблем , просто ще ни загуби повече пари и нерви , на мен ми е все тая решението е твое.Имам в предвид ,че тук в Германия ако е по взаимно съгласие минавате с един адвокат,иначе всеки си взима адвокат и един развод може да трае 5  или повече години ако не се разберете помежду си.И съответно на тия адвокати трябва да им се плаща.

# 13
  • София

Аз лично и казах на моята бивша жена ако искаш с добро хубаво, ако не искаш с добро няма проблем , просто ще ни загуби повече пари и нерви , на мен ми е все тая решението е твое.Имам в предвид ,че тук в Германия ако е по взаимно съгласие минавате с един адвокат,иначе всеки си взима адвокат и един развод може да трае 5  или повече години ако не се разберете помежду си.И съответно на тия адвокати трябва да им се плаща.

Нямам предвид материалната страна. Ако партньорите се развеждат цивилизовано, съобщаването на децата трябва да е заедно. За възрастните все тая. Ако раздялата е с лошо, става по-сложно.

# 14
  • София
Наистина най-важно е децата да разберат, че нямат вина и че родителите им си остават родители. Хубаво е двамата да им го съобщите и да кажете, че ще се разбирате и ще се грижите за тях без да сте гаджета повече. И дано да стане така.

За другите хора  не мисля, че има какво да се обяснява. Разминали са се пътищата ви и толкова.

Това за цивилизованите разводи. Лошо е, че почти няма приятни и мирни разводи, но поне децата пазете, другите хора нямат значение.

Общи условия

Активация на акаунт