За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 35 039
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • в сърцата на децата <3
Не знам дали е за тук или за консервната тема - взех тенекия мед. Ще го пресипвам в буркани с винтове (мисля, но имам и Омния), има ли някаква цака да го съхраня така, че да не го надушат гадните мравки? Виждала съм набутали се през винтовата капачка, но през обикновена май не могат да се промушат? Или пък по един слой стреч да сложа под капачката?

# 571
  • In transit
Сноу, ако имаш мравки, по-добре намери начин да се оттървеш от тях.
Вкъщи медът стои в буркани на винт, но нямам мравки. Омнията ще ги запечатваш ли?

# 572
  • в сърцата на децата <3
Оооо, Мики, ако мислиш, че нямам желание да се оттърва от тая напаст... На моменти са, но като има инвазия е кошмарно. Пръсках, ръсих, наливах им мравуняка с нафта... Там са си. Сега ще пробвам някакъв трик инсектицид напоен в грис и се насипвало около мравуняка да си го занесат и вътре, дано има ефект. Палила съм огън върху него - нищо им няма. А е огромен, под единия орех, вече е над коленете ми на височина...
В интерес на истината в мазето не съм виждала, но то не е имало и за какво да ходят там - всичко е запечатано. Пък бурканите мисля да ги затворя със затварачката, че да прилепне хубаво силикона по ръба 🤔 сега видях и да се сложат в съд с вода, но това са около 20 буркана, освен в басейна 🤣🤣🤣

# 573
  • София
Snow,
Скрит текст:
Пробва ли да изсипеш една пудра Брос в мравуняка? Ако трябва, на няколко пъти.
Ние сме пробвали такива препарати дето уж ги носели вътре и мряла царицата им... нанайси! Само с продукти на Борс сме видели някакъв ефект досега; преди седмица с две стабилни поръсвания разкарах малък мравуняк от градинката с цветята (че исках да сея семенца). Нашите хем си седят в двора, ама ММ ги гони точно защото не ги ще в къщата впоеследствие. Ако не стане с тази пудра, направо търси фирма (и се надаявай, че имат различни от твоите препарати), аз друга оправия не знам да има, когато става дума за мравуняк.
.

# 574
Гъбите от купешка консерва трябва ли да се правят нещо по-специфично преди готвене? Дробчета в гювечета ще е за вечеря днес и се чудех направо ли да ги бутна вътре, или нещо да изкисвам примерно?

# 575
Сигурно ги ядете вече, но нищо не правя с гъбите от консерва. Отварям и изсипвам в ястието.....без водата.

Не бих сложила буркани с мед във вода. Капчица да влезе и медът ще вкисне ....

# 576
  • In transit
Гъбите от консерва ги ядем директно, не ги готвя...по-скоро на салата.

# 577

Не бих сложила буркани с мед във вода. Капчица да влезе и медът ще вкисне ....
1 см на дъното в тава, в която са бурканите е достатъчна. Ние така оставяме кофата когато вадим мед, в тава с малко вода. Но 20 буркана в тава си искат място.
Ако по буркана не е имало покапан мед отвън, мравки няма да се качат.  Като ги напълниш ги избърши хубаво отвън с важна кърпа и затвори с капачките, няма как да минат през капака вътре ако е добре затворен.

# 578
  • в сърцата на децата <3
Те принципно и в тенекията трудно ще влязат (мисля). Дали пък да не напълня 2-3 буркана, а тенекията да я оставя в мазето потопена в тавичка с вода?

# 579
Добра идея , няма смисъл да прехвърляш всичкия мед в буркани , сикато имаш място за тенекията

# 580
бих го прехвърлила целия мед в буркани - първо, да не седи в тенекията /кой знае какво отделя/, а в стъкло. второ, с времето ще бъде трудно да се вади от тенекията /захаросва/.
не мисля, че при добре затворен буркан ще влязат.ако те притеснява сложи отгоре найлонче преди да затвориш. но мисля, че няма нужда.

# 581
  • Русе
+ 1 за стъклени буркани. Тенекиите имат свойството да ръждясват и пускат гадости.
В добре затворените стъклени буркани /капачката минавам с нож/  не са влизали мравки досега при мен. А стоят в мазе на вилата където има мравки. Отвън буркана да е добре измит и да няма мед който да ги привлича.

# 582
  • In transit
Подкрепям написано от Жената и Пейч.
Сноу, ще ръждяса дъното на тенекията, ако я оставиш във вода.

# 583
Напролет вадих мед/рапица от 5 годишна тенекия за подхранване на пчелите, никъде нямаше нищо, като е нова и не е драскана вътре, няма от къде да и избие ръжда.

# 584
  • в сърцата на децата <3
Тенекията изглежда нова. Но все пак ще пресипя в буркани, ще ги измия хубаво и ще ги наблюдавам. Дано не го нападнат. Благодаря на всички за съветите!

Общи условия

Активация на акаунт