СНБМ инициативи -3-та част

• 15 318
  • 293
  •   1
Отговори
# 180
За инициативата за КАТ, отново да си кажа (въпреки че преди няколко дни го направих, макар и с 2 думи) -
не сме готови, наистина.

1. Проектът трябва да е на ниво, изпипан отвсякъде, инициативата да е описана конкретно, точно и ясно, т.е. какво и къде (райони) смятаме да направим, с какви средства, по какъв начин. (цитирането на цели страници от закона за движение по пътищата е неудачно, предполага се че всички заинтересовани страни го знаят).
2. Както при кандидатстване за кредит - трябва да има и икономическа обосновка: прогнозни разходи по пера, социален ефект от кампанията и т.н.
3. Никой няма да ни финансира 100%. Ще има изискуем минимум за самофинансиране (обикновено е не по-малко от 20% от разходите).
4. СГО, КАТ или СКГТ не могат да ни финансират, дори да искат. Това, което можем да искаме от тях е съдействие и кампанията да бъде "с подкрепата на ...."
5. Залог за успеха на всяка кампания е и правилния избор на време за провеждането й. Според мен това е лятото (или пък началото на учебната година), когато има затишие откъм медиини новини и съответно пространство за отразяването й (а това е важно), децата са във ваканция (или току-що тръгват отново на училище) и проблема с безопасността им е още по-осезателен.
6. Подходящи спонсори на такава инициатива биха могли да бъдат застрахователните компании. Трябва да се търси и контакт с медиите, за партньорство, изразяващо се в повече ефирно време.

Така че, здрава работа ни чака.
Идеята си заслужава усилията.
Просто трябва да си разпределим задачките и да действаме.

Последна редакция: чт, 18 яну 2007, 07:31 от Cruela D'Evil

# 181
Днес си внесох лептата в ПИБ
Не забравяйте да го направите и вие

# 182
 И аз ще платя...обаче чакам постъпления до края на седмицата
Иначе.....Влади.....имам 2 мейла потвърждение на наявлението ми за членство...обаче там където пише парола..... е празно...
Нали няма да е проблем ако закъснея с ден-два....не знам кога ще мине превода.....
ЯЯЯЯЯЯЯЯЯ пари в сметката....да ги похарчим
Иначе казано....платих.....обаче не ни се събира името в полето Simple Smile та посъкратих титуляра....
Който проверява сметката ни....нека да ми каже дали е минал превода, че за сефте превеждам пари през e-pay .... да ми е спокойно

Последна редакция: ср, 17 яну 2007, 22:13 от BgViki

# 183
Иначе.....Влади.....имам 2 мейла потвърждение на наявлението ми за членство...обаче там където пише парола..... е празно...
Грешката е моя. Но то няма значение сега, това е за тези който ще разпечатват молбите си.

# 184
Не знаех че ние няма да си ги разпечатваме
Ама по-добре....да не търся принтер Simple Smile

# 185
От днешния брой на в. Марица:

Програма връща майките на работа

Безработни ще получават по 180 лева, за да се грижат за малчугани
Пловдив, Галина Константинова

Майки ще могат да се върнат на работа, ако се възползват от новата програма на социалното министерство, информираха вчера от ведомството. Стартът ще бъде даден веднага, след като се уточнят всички неясноти между дирекциите по социално подпомагане и бюрата по труда.

..................

Възнагражденията на бавачките ще се поемат от държавния бюджет по програмата "Подкрепа на майчинството" . Молбите вече могат да се подават в офисите на "Социално подпомагане", съобщи директорът Тани Комбаков. Желаещите трябва да подадат там заявление и удостоверение от НОИ, че имат право на майчинство. Молбите ще се изпълняват по реда на постъпване. Социалните работници ще подават бройката на нуждаещите се от подобна услуга майки на БТ. Там ще набират детегледачки, които задължително са регистрирани на трудовата борса. Няма ограничение за ценза на жените.Условието е те да имат документ , че не страдат от психически заболявания. От новата програма могат да се възползват и роднини на майките. Трудовите посредници ще осъществяват срещи между безработните и майката, която ще има право да избира детегледачка за детето си. Жените ще минават през инструктаж. Те ще получават по 180 лева на месец. Срещу парите щ е са длъжни да се грижат за храненето и хигиената на детето.

# 186
Момичета, много се ядосах!
Повече от 25% от средствата по програма "В подкрепа на майчинството" представляват разходи за осигуряване на т.нар. безработни от бюрата по труда. Е, това програма в подкрепа на майчинството ли е или програма "от помощи към заетост"?

Година     Брой заети лица   Източници на финансиране   ОБЩО (лв.)
2007         2000                       Държавен бюджет                       1 680 000 лв.   
                                                Фонд “Общо заболяване
                                                и майчинство”                              4 320 000 лв.

6 000 000 лв.

И, продължава да не ми е ясно, кой и защо е решил, че по програмата могат да се включат 2000 жени.
И какви са критериите за избор при повече подадени молби.

Пълният текст на програмата и приложенията можете да изтеглите оттук:
http://www.mlsp.government.bg/bg/projects/index.htm

Последна редакция: чт, 18 яну 2007, 09:38 от Cruela D'Evil

# 187
Крю ....то си беше ясно още от началото..."от помощи към заетост"
нищо ново под слънцето....те си го казаха още в началото при идеята за подобна програма...още тогава си говорихме че се пробвад с един куршум да треснат 2 заека....майката на работа взима пари, а като ги взима и налива в същия този фонд за майчинство...има кой да и гледа детето....а нейните пари дават заплата на някой от бюрото дето ...нали..
Майчинството отива за заплата на детегледачката, като държавата поема само осигуровките на детегледачката ....демек....не ги взимат от теб....пък ти ако искаш...можеш да си доплатиш...на протеста някой такива ги разтягаше...ама не помня кой "Simple Smile
Само не ми е ясно тези 2000 бройки докъде ще стигнат...при 70000 раждания годишно....освен това....тези 2000 са отпуснати до 2009 или аз пак не съм разбрала нещо.....това значи че който се уреди сега...уреди се...Нови бройки ще се отпуснат от отказалите се след 2 години
Леле момичета...аз не се разбирам дано ме разберете
Отивам да лягам....уф...тези зъби да излизат вече че с това недоспиване...

Последна редакция: чт, 18 яну 2007, 00:09 от BgViki

# 188
Момичета, какво е това войнствено настроение в темата? Laughing
Първо за програмата:
както и преди казах, програмата ще започне да действа след като одобрят Националния план по заетостта.
Утре ще се обадя да проверя дали наистина могат да се подават молби вече.
А иначе разходите от държавния бюджет (в случая от бюджета на МТСП) са за осигуровките , отпуска и т.н. други разходи по трудовия договор на детегледачката.

Момичета, утре ще пусна писмото до кмета Peace

За среща предлагам тъй като другия уикенд е обучението да се видим на 3-ти февруари събота.

# 189
Момичета, горния постинг е мой, ама неще форума ми прави номера напоследък #Cussing out

напомням ви , че утре е четвъртък Peace

# 190
напомням ви , че утре е четвъртък Peace

... и на този ден Наси ни е именячка! Наси, да си жива и здрава!   bouquet

А иначе разходите от държавния бюджет (в случая от бюджета на МТСП) са за осигуровките , отпуска и т.н. други разходи по трудовия договор на детегледачката.

да, както обаче си говорихме, вместо в бюджета да влизат "свежи" пари (от наемане на безработни от бюрата по труда от работодатели, различни от държавата), те само се прехвърлят от единия джоб в другия и реално са доп. разходи.  Wink

Последна редакция: чт, 18 яну 2007, 07:01 от Cruela D'Evil

# 191
Момичета, чудя се нещо. Какво е основанието, на което държавата поема голяма част от разхода на служителите за транспорт? Кои са тези служители и защо ползват тази привилегия от нашия джоб. Хриси, в комисията, в която работиш и изобщо в държавната администрация кой и къде и защо се ползва с такива привилегии? Аз лично съм на мнение, че не може служителките в Агенция за социално подпомагане, които са си обикновени администраторки, чиновнички, или не знам как да го нарека, да получават на месец по 20лв за карта за градския транспорт, а да се оправдяват от министерството, че няма пари за детски и други. Според мен полицаите също не би трябвало да се ползват с подобни привилегии, единствено пенсионерите и евентуално учителите /тук не знам каква е ситуацията, получават ли или не/... На всичкото отгоре работното време на тези служители е най-леко - до 4-5-5 и полвина най-късно. Но наистина ме интересува какво е основанието, на което им се поема този разход и привилегия.

Деси, честно да си призная никак не ми хареса това ,което си написала.
Първо по принцип такива пари не съм чувала да се дават никъде. В нашата комисия няма, в агенцията където съм работила преди това също. Въобще не знам кой ти е казал, че там взимат по 20 лв, но дори да е така. Какво са 20 лв, картата месечната е 38 лв., освен това ти знаеш ли какви са заплатите на тези хора?
И какво значи работното им време е най-лекото, то е като на всички останали - по 8 часа. Обикновено от 8.30 до 17, като това включва половин час обедна почивка.
Това, че има меко казано отвратително държащи се служителки е ясно на всички. 100 % има и такива , които половината време си клатят краката, но това въобще не означава, че всички са такива, че работното им време е по-малко и че като взимат по 20 лв за транспорт много са забогатели.
Преди някой беше писал и за парите за облекло, да държавните служители взимат пари за облекло - "световната сума" от 150 лв годишно, обикновено срещу фактура.

# 192
Наси, честит имен ден, мила  bouquet

Да ти е живо и здраво името Heart Eyes

# 193
Момичета, аз си пуснах членския внос през epay, очаквайте постъпления по сметка  Grinning Хриси, ти ли ще следиш, какво идва по сметката?

Сега за КАТ: Вчера говорих с мой приятел, който работи в голяма рекламна агенция и относно проекта съм доста обнадеждена. Той ми каза, че ако съумеем да представим добре проекта си и рекламните агинции биха имали интерес от т.н. социална реклама и биха ни подпомогнали про-боно. Тук говорим за възможността да ни изработят безплатно:

1.   Клипа
2.   Рекламни пана – и да ни предоставят, напр. 10 ина рекламни пана
3.   Да ни консултират и евентуално направят самата ПР кампания
4.   Предполагам и дизайна на самите листовки

Той ми каза, че тяхната агенция вече има опит в подобни кампании – правила е такива за БЧК и .т.н. Също агенциите смятат подобни кампании за творчески и мотивиращи, тк не им се поставят големи ограничения. Приятелят ми ми обеща да ни свърже с човека, който отговаря за тези неща при тях.

Ние обаче трябва добре да си подготвим нещата – представяне на нас и целите ни; ясно описание какво искаме да направим с тази инициатива. Каза също, че отивайки при тях ще е хубаво вече да имаме уговорка с някои медии. Медиите също много често предоставяли безплатно време за подобни инициативи. Така че тук сте вие – имаме ли възможност за връзка и среща с някои от медиите, за да говорим дали евентуално биха ни предоставили такова време?

Става така, че ще трябва да творим на 2 фронта – връзки с медии и агенцията – по изработката на нещата за кампанията и връзка с общински власти и КАТ.

Предложението ми е организационно да подходим като с проекта за ФРГИ – да се организираме няколко, човека, които да работим по тази инициатива – писане на документи, контакти, срещи. Естествено като се отчитаме в темата и обсъждаме заедно всичко написано. Мисля, че така ще сме по-концентрирани и по-ефективни. Какво мислите? newsm78 newsm78 Аз съм набрала скорост, така че участвам. Друг? Кали, Ина – ти също се включваш с добри идеи, Хриси?.  Hug Струва ми се, че ще е добре да сме поне 5-6, за да си разпределим времето.  Проектът е доста по-мащабен и ще падне работа. Които сте навити, може да направим една среща в неделя или през другата седмица, за да набележим задачите?!

И още една идея в тази връзка - моя мъж каза вчера - защо не направим едно предаване от типа - един ден с майка с количка из улиците на града. Предполагам, че предавания от типа темата на нова, господарите, сутрешните предавания, биха се заинтересували  newsm78 можем да помислим в тази насока и да ги свържем с останалите идеи в инициативата  Thinking

# 194
Здравейте, момичета!
Честит имен ден на Наси!
Аз след почти едномесечно отсъствие се завърнах във Варна. Благодаря ви много за поздравленията за порасналата ми терминаторка Габи. Много ме трогнахте   bouquet Довечера ще гледам да нахвърля отчета за исканията за Варна и изпълненото от местната управа.

Общи условия

Активация на акаунт