Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №21

• 67 336
  • 781
  •   1
Отговори
# 495
Потърсете и още мнения, но при тези кръвоизливи няма как да не се предприеме нещо.
Аз бях така, сложих Мирена и се родих.

# 496
Полипите могат да паднат и сами.  Рядко но се случва.  Даже гинеколожката вчера не го отрече след като я попитах.
Но и аз мисля че не може да ти кажат категорично имаш ли полип при дебела лигавица, ако ще и да е най-опитния гинеколог. В такива случаи да назначават хистеро или кюртаж за мен е неправилно.

При мен точно при удебелена лигавица и кръвоизлив видяха полипа, което наложи и хистероскопия, която от своя страна го доказа. И аз съм с проблемен цикъл, удебелена лигавица,обилен, дълъг и със скъсен интервал цикъл. За 2 години 2 кръвоизлива - първият завърши с преливане на кръв и абразио, втория с полип и хистероскопия. 48г.Пременопауза уж, Дуфастона докато го пия контролира нещата, спирам лошо, спирала не мога да сложа с двурога матка съм, правила съм вливки на желязо и сега подържам със Сорбифер, за да не стигна отново до преливане с тея обилни цикли. За сега чакам, няма какво да се направи, чакам да ме остави, обсъждахме махане на матката, но казват, че в случая не съм за такава манипулация. Просто трябва да контролирам цикъла.
Пих Див ямс -ефект не, спрях Дуфастона, сега ще започна Вечерната иглика, да видим с нея как ще съм. Чета ви и търся сходен случай за сверяване на часовника 😞 Ако някой има идеи ще се радвам да сподели!

# 497
  • In transit
Валентина, мисля, че дуфастона не е хубаво да се спира просто така. Пиеше се по схема, да не си разбуташ съвсем хормоните. Консултирай се с лекар.
Скрит текст:
Лично аз винаги съм предпочитала утрогестан, вместо дуфастон, по-натурален е и а може да се поставя, като свещичка, по-този начин не натоварва поне черния дроб. 
За хемоглобина, при мен най-добър ефект имаше от тот'хема. Без да ми дразни на стомаха, приемана с малко сок от червени плодове, точно преди хранене.

# 498
При обилен Ц., където се губи много кръв - посоките са две - вдигане на Нв с лекарства , и регулиране на Ц. - пак с лекарства -чрез хорм.препарат, а при патологии - чрез остраняването им/полипи/ или подтискането/отстраняването / им/миоми/ .

# 499
понеже споменавате хемоглобин и обилно кървене. Може ли слабо кървене да повлияе на хемоглобина? миналата година беше стигнал долната граница. сега се сещам, че го изследвах след овулаторно кървене (ама слабо, а не обилно)

# 500
Добре де, момичета. Преди нямах представа, сега след доста четене, разбрах, че за тези проблеми от последните стр.: удебелена лигавица, полипи, кръвоизливи, силен цикъл  и т.н", причината е намален или направо на дъното прогестерон. Защо никой гинеколог не изследва естроген/прогестерон и да допълва с био идентичен. Така освен, че си запазваме органите, елиминираме оплакванията/следствията, но и оставаме по-дълго млади. Това за пре меното. Щото в чисто мено и естрогена го няма. Аз бях при 1 лекар, след силен цикъл, с парцали и той веднага ми казва операция. Не бях убедена, търсех друго мнение, защото знаех от какво имам нужда. Е, при друга лекарка - пробваме, сега с био прогестеронова терапия, още нямам дълготрайни впечатления, сега от днес, ще ми е втори месец прием. Защо не се търси причината, а например 2,3,4 пъти, се махат полипи, които са следствие, от нещо. Ясно, че е по-лесно, но все пак....

# 501
  • Sofia
За жалост, не всеки може да приема хормони. На мен са ми противопоказни заради тромбофилията. Та и аз се чудя как се оправят тези кръвоизливи в такъв случай.
Аз винаги съм била с много обилен и болезнен цикъл и сега не знам какво да очаквам. Засега се сблъсквам само със скъсен цикъл на 26-27 дена (от над 40д), но като продължителност и интензитет на кървене засега няма промяна.

# 502
С прогестерона трябва много да се внимава защото вместо да се изпишат вежди ще се извадят очи. Наистина хормоналните спирали са много добро решение, защото там прогестерона е минимален ибез да минава в цялото кръвообращение се доставя локално където трябва.

Аз съм в следващия кръг на спиралата. Акне и болки в яйчниците няколко дена. Случва ми се когато не ми стигат хормоните за цикъл. Обикновено пия турта, равнец, невен против кисти. Почнах микстурата  и спряха вълните от раз. Цяла седмица спокойствие. Тази вечер не можах да спя заради болезнени гърди. Вчера ме понабокляваха но през нощта беше ад. Купих Фемикур. Няма край.

# 503
В хорм. спирали няма био прогестерон, а има прогестини, което е вредното и лошото.
Значи при нас има дефицит, прогестерона е надолу, т.е. трябва да го попълваме, дали с крем, таблетки или вагинални глобули или билки някакви. Ако не го правим, то естрогена надделява и идват всички тези оплаквания, за които споделяте всеки ден. То е едно и също, примерно дефицит на б12- попълваме, дефицит на д3- попълваме. Равновесие му се казва , в природата. Иначеее менопауза и хоп, сме се предали, сбабичосали и външно и ментално. Затова са кръвните изследвания, щото рутинен гин. преглед , не е достатъчен, според мен.

# 504
  • In transit
Галина, всеки прогестерон е опасен, извън този, който се произвежда от организма ти. Независимо дали е био, мио и прочие. Трудно е да се дозира, може да ти реши един проблем, но да ти докара друг.

На всеки 4-6 месец след прием на прогестерон(и/или естроген) е хубаво да се правят изследвания и ехо на млечни жлези, защото се увеличава шанса за рак на яйчниците.

# 505
С извинение за това което ще напиша, но аз основно чета критики към  хормалните спирали от хора, които без всякакъв практически опит  анализират спиралата от каквото са прочели.
Аз  съм била 10 години с такава и мога да изброя плюсове и минуси. Всъщност няма минуси! Десет прекрасни години от живота ми.  При което трябва да бъде отчетено че не мога да приемам хормони орално и се налагало, когато трябва да ми ги бият на инжекции.

за тези 10 години
- кистата на гърдата ми , която следим с мамоложката не претърпя никакви промени
- миомата не нарастна
- при предразположение към тромбофлебит , никога не развих такъв докато бях със спирала. Случи ми се едва след като ми я махнаха  и организмът ми  избухна с високи нива на прогестерон вече без контрола на спиралата. Даже съжалихме че я махнахме но възрастта ми вече не предполага хормонална намеса от такъв тип.
- Качих хемоглобин от 90 на 130
- навлязох в менопауза  на 50
 - никога съм нямала,  удебеляване на лигавица

Спиралата никога не влошава нещата. За който има късмет да му помогне. Тя може само да подобри състоянието. Ако ли не-  нещата не стават по-лоши отпреди.  Но трябва и малко търпение и дисциплина организма да се адаптира. Да отнема време, но си струва.

Галина, всеки прогестерон е опасен, извън този, който се произвежда от организма ти. Независимо дали е био, мио и прочие. Трудно е да се дозира, може да ти реши един проблем, но да ти докара друг.

На всеки 4-6 месец след прием на прогестерон(и/или естроген) е хубаво да се правят изследвания и ехо на млечни жлези, защото се увеличава шанса за рак на яйчниците.
Абсолютно да! затова в момента с тези вълни не знаят какво да ме правят, защото на тази възраст вече не трябва да приемам нищо пък било и био. Даже билките да ограничавам. Затова правя една къцижа смесени билки а не по една лъжица като преди ... просто не мога да търпя, нечовешко е това. Според доцентката е удивително че до сега не съм финиширала. Казвам й че съм роднина на Шотландския боец. Според ММ съм вампир Simple Smile ..

Последна редакция: чт, 29 юни 2023, 20:23 от _re_ge

# 506
  • 1st floor
Обикновено пия турта, равнец, невен против кисти.
Пиеш го против кисти, тоест в момента нямаш? Каква е дозата и схемата за превенция?
При мен минаха три месеца с билки за кистата, изпих си и Регулона по схема. Сега отивам на море и след това ще видя какво се случва с кистата. Дано се е разкарала.

# 507
  • София
Мацки, минавам да се отчета. Бях на гинеколог. Технически 😁 всичко е наред и в норма за възрастта.

# 508
  • Варна
Може ли както си ми е идвало горе-долу редовно (с едно изключение последната година, когато пропусна един месец) просто МЦ да спре, без никакви други симптоми, проблеми и неразположения? Последно ми дойде на 22 март, беше нормално като количество и продължителност и това беше. Чудя се да ходя ли на АГ или просто да си трая засега.

# 509
Момичета, да ви питам имате ли отзиви за Лотосоник, или какво ви е мнението за състава на тези хапчета, при стрес и тревожност? 🤔
Днес се загледах в аптеката, и понеже любимия ми Симпатил изчезна, търся някакъв билков заместител. В състава му са Дискорея (това не беше ли див ямс) и разни други неща 🤔
https://apteka.framar.bg/30014568/%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%81 … D1%81%D0%BE%D0%BD

Общи условия

Активация на акаунт