Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №21

• 66 697
  • 781
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Неуместно е приемането, че жени на тази възраст се тревожат не за друго, ами защото не знаели какво е наближаваща менопауза. Дори е без значение чия майка как е влязла в менопауза. Заболявания са възможни на всяка възраст. Също са възможни безобидни, но странни за конкретното лице симптоми. И да, кръвотечение, видимо различно от менструация, по никое време, дори на тази възраст е странно.

# 691
Купих менопауза тест, скоро ще го направя (уринен е). Чувствам се много странно без спирала - зацапване, болки в кръста…

Може ли линк какъв е този тест, че ми стана интересно.

# 692
  • Пловдив
Мери ниво на ФСХ в урината, ако е същият, за който съм чувала. Над определено ниво се счита за "положителен" за менопауза.

# 693
Здравейте! Ето че дойде и моето време да се появя в тази тема. Не съм ви чела, директно пиша с молба за разяснение, информация и съвети. На 45 години съм. От доста години страдам от главоболие, но последните се засили жестоко преди и около цикъл. Никакви лекарства не помагаха. Правих ЯМР - чист. Казаха - мигрена. Тогава разбрах, че майка ми преди да влезе в менопауза е страдала също от силно главоболие. Станах и доста нервна последната година, цикъла ми почна все да закъснява, напоследък и пропускам месеци. Почнаха се и едни атаки с горещи вълни, които много зачестиха и се чувствам много зле от тях. Все съм изморена и ми се спи. Миналата година ми се появи и киста в едната гърда. И тези всички неща, без да съм правила каквито и да било изследвания, ми подсказват, че влизам в менопауза най - вероятно. А има ли някакви изследвания и тестове всъщност, които установяват, че това ми предстои и какви са те? Какво правите или пиете за да се облекчат тези странични реакции? Има доста лекарства и добавки, но не знам точно какво да взема. Доста непознато и стряскащо е за мен всичко това, въпреки че като всяка една жена знам, че е неизбежно.

# 694
  • Sofia
И аз уж знаех какво ме очаква, след като вече съм на почти 54год.,от 2-3год.с доста нередовен мц,последен .12.’22год.и с леко зацапване през май’23...,но като започнаха вълните,сърцебиенето и ПА бях като луда няколко дни 🥺
Добре,че прочетох доста тук в темата и в подобни други,че това са нормални симптоми и трябва да свикнем и преживеем някак и тоз период.
Засега съм намерила може би правилните добавки и съм ОК 🙏🏻

Вчера питам майка ми/80/как е минала през мп,пила ли е нещо...каза,че нямала вълни и др подобни неразположения и нищо не била приемала 🤔
Била е на 57год.
Според мен ги е забравила вече 😁

Последна редакция: пн, 24 юли 2023, 17:16 от Doli

# 695
При мен хич не е плавен процес.
Миналата седмица от нищото, на почивка на море, вдигнах 180/110 с пулс 115. Ходих до спешното, биха ми Хлофазолин. Направиха ми ЕКГ - нямало проблем със сърцето, посъветва ме да ида на ендокринолог. Оттогава всеки ден от време на време ме души, сякаш не мога добре да си взема въздух.
За горещите вълни от няколко месеца пия вечерна иглика. Засега, да чукна на дърво, почти ги няма поне тях. Но всеки ден различни други оплаквания.

# 696
Купих менопауза тест, скоро ще го направя (уринен е). Чувствам се много странно без спирала - зацапване, болки в кръста…
Може ли линк какъв е този тест, че ми стана интересно.

https://remedium.bg/test-za-menopauza-1br-advent-life-073991/p

# 697
А има ли някакви изследвания и тестове всъщност, които установяват, че това ми предстои и какви са те? Какво правите или пиете за да се облекчат тези странични реакции? Има доста лекарства и добавки, но не знам точно какво да взема. Доста непознато и стряскащо е за мен всичко това, въпреки че като всяка една жена знам, че е неизбежно.
Можеш да започнеш например от началото на темата да четеш и ще видиш,че не си сама в това" пътуване".Аз я следих няколко броя поредни преди да се включа.Много ми бяха полезни споделените истории и много научих.Скоро пак се обсъждаха добавките.

# 698
  • Sofia
Аз взимам Бленд,Прим Ойл,Лейди Хармония,капки мента,глог,валериан,Вит.Д,Валидол и някои хомеопатични.
Четох и за разни билкови чайчета-маточина,розмарин,мента,салвия...

# 699
  • София
Това са координатите на д-р Милетиева. Кардиолог.
https://---shortner923-4759T6r

По повод забележката как така жени на 48 -49 години не знаели какво се случва. Да , не знам. На моята майка й спря цикъла изведнъж на 57 години и това беше. Нито вълни, нито някакви други неразположения. При всеки протича различно, така че по- полека с квалификациите. Тук сме за да си помагаме и много благодаря на всички, които ми отговориха толкова добронамерено. Все ще се намери някой да се заяде.
Извинявайте много, но аз квалификации не съм използвала. И казах,че ми е интересно защо жени на тази възраст се изненадват от промените. Това бяха думите ми, ако сте се почуствали засегната, си е ваш проблем.

# 700
Принцесо, не се кахъри. Може и да му е странно на някои който не го е преживява. Масисса, наистина учудването е съвсем естествено. Особено но ако не знаеш че такива неща са възможни. И че има жени при които си е еквивалент на болестно състояние.

На мен след 10 г с мирена ми се възстанови цикъла. И фсх - то дето ми ходи напред назад, никакъв показател за менопауза не е. То е като знак указателен "тръгнали сте натам" но кога и как ще стигнете е голям Х.

Doli, едва ли може да се забрави такова нещи. Майка е била на 40 когато йсе случва и казва че цяла година(но само една година) просто умирала ( кръвно вълни арирмия, виене на свят и много други) . 35 години по-късно го помни ясно, но никога не го е споделяла с мен... Трябваше да почна да я разпитвам за да разкаже...

Стефани
Главоболията ви са на хормонална основа, затова не е коректно лекарите да го наричат мигрена. Мигрената е главоболие с неустановен произход. Имате дисбаланс, който провокира главоболието. естрогенът ви вероятно е нисък. Някои билкови заместители почнете да приемате.

# 701
И аз уж знаех какво ме очаква, след като вече съм на почти 54год.,от 2-3год.с доста нередовен мц,последен .12.’22год.и с леко зацапване през май’23...,но като започнаха вълните,сърцебиенето и ПА бях като луда няколко дни 🥺
Добре,че прочетох доста тук в темата и в подобни други,че това са нормални симптоми и трябва да свикнем и преживеем някак и тоз период.
Засега съм намерила може би правилните добавки и съм ОК 🙏🏻

Вчера питам майка ми/80/как е минала през мп,пила ли е нещо...каза,че нямала вълни и др подобни неразположения и нищо не била приемала 🤔
Била е на 57год.
Според мен ги е забравила вече 😁

Вече няколко човека споделят за менопауза при тях или техните майки ок. 54-57 години. Интересно на какво се дължи. При моята майка е било на 52, сестра ми също казва, че при нея на 52 отведнъж, но мен ме мъчи от две години, в края на годината ставам на 52. Имам две раждания след 40 години. Бях чувала мнения, че щом съм родила на тези години, менопаузата ще е по-късно, но явно няма да е така. Аз нямам цикъл от март насам. Докторът беше казал, ако и след Дуфастон не дойде, да отида да пусне изследвания за доказване на менопауза. Още не съм ходила. Имам доста поносими вълни и то рядко, на периоди ме мъчи замайване, свирене в ушите /не е от кръвно/, замрежване на погледа. Много ми се раздуват червата. Трябва да започна някаква спортна активност, защото макар и да не водя заседнал живот покрай малките ми деца, имам няколко излишни килограма и нужда от стягане тук-там.

# 702
  • Пловдив
Е ми някои на 54-57, други на 44-47, средно е 51, така са го изчислили. Не е задължително да е еднакво при майка и дъщеря. Моята майка почина, но никога не съм я питала, не ми е било удобно. Когато ми дойде на мен за пръв път, тя е била на 49 и ползваше, мисля, дамски превръзки. Друго не знам, нито за време, нито за симптоми.

Късното раждане според мен има връзка дотолкова, доколкото е знак за по-висока вероятност да имаш що-годе запазен яйчников резерв. И пак едва ли е строга зависимост. Не вярвам само по себе си да отдалечава менопаузата.

# 703
Катеричке
Майка роди сестра ми на39. Спря да я кърми нa година и влезе в менопауза. На 41 вече беше без цикъл и с хипертония.

# 704
Аз след 2 седмици правя 42. Виждала съм стойности на фсх 70 или 50 на трети ден, още преди да навърша 40-те. Цикъл нямам от 8 май, когато кървих 4 пъти за два месеца от началото на април до 30-ти май.
Кървенето спря 10 дни след започването на ДИМ формула. Утре приключвам втора опаковка и минавам на Лейди Хармония. Пия и вечерна иглика. Мисля, че имам вълни понякога, то в тези температури как да кажа. Определено се промених визуално, качих рязко може би 10 кг. Предстои ми малка почивка, после ще запазя час за АГ. Но нещата са ясни.

Общи условия

Активация на акаунт