Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №21

• 67 195
  • 781
  •   1
Отговори
# 120
При мен започна, след като здравословното състояние на близък се влоши.

# 121
Добавката True Calm вдига кръвното,внимавайте...Моя мъж я по 10 дена и се чудехме какво е това кръвно,ужасно главоболие и изобщо общо неразположение. Внимавайте с прием на Габа

# 122
То моят пулс и без това не пода под 90...😬

# 123
Аз цял живот съм с ниско кръвно и ме е страх да вземам всякакви успокоителни добавки, защото нали уж и те го смъкват.
Всъщност, на мен не ми е толкова гадно когато ми "притреперва" от нерви, а когато ми изчезна радостта от живота. Като се сетя на какви дреболии колко съм се радвала и пак ми се плаче. Като видя възрастен трудноподвижен човек и ми напират сълзите, гледам стари, изоставени порутени къщи и ме стяга една мъка-ужас. За публикациите за тежкоболни хора въобще няма да споменавам. Гледам да ги ограничавам и избягвам, ама няма как просто.

Добавката True Calm вдига кръвното,внимавайте...Моя мъж я по 10 дена и се чудехме какво е това кръвно,ужасно главоболие и изобщо общо неразположение. Внимавайте с прием на Габа

# 124
Всъщност, на мен не ми е толкова гадно когато ми "притреперва" от нерви, а когато ми изчезна радостта от живота. гледам стари, изоставени порутени къщи и ме стяга една мъка-ужас.
Същата работа, + всичко ретро и тн. Мъка по отминалото, безнадеждност, все едно живота свършва....

# 125
  • Бургас
Аз си мислех, че на мен нещо ми има, само на мен, а то било от това.При мен също започнаха симптоми около 42-43г, но след  45г. го усетих осезаемо, все едно всичко изчезна и остана една празнота, точно все едно съм стар човек и животът свършва, а къде е още старостта.

# 126
  • Бургас
И аз съм в отбора на тези без особен ентусиазъм и радост от живота, за съжаление след 50г. И менопаузата наистина започва началото на старостта, нашите майки на 55г. бяха вече баби-пенсионерки, трябва да приемем философски този процес, щото всяка следваща година ще става все по-тегаво, нереалистично е да се чувстваме по същия начин, както на младини, аз лично гледам да нямам високи очаквания и да се радвам на малките неща от живота, че съм сравнително здрава, че имам дете, което е добре, че имам покрив и храна….опитвам се повече да се разхождан навън, тази сутрин се събудих рано-рано в кофти настроение и излязох на тричасова разходка край морето, върнах се каталясала, ама с малко по-ведро настроение

# 127
Галчудо,  ти си мислиш, че само на теб ти има нещо, аз си мисля, че само аз съм луда , и се измъчваме,обвиняваме и самонараняваме допълнително. Затова споделянето в темите е полезно и на мен лично ми олеква от това да знам, че не съм само аз с такива оплаквания и няма да спирам да си повтарям, че И ТОВА ЩЕ МИНЕ 🤞
bur02, надявам се, че няма да е все така. Майка ми е на 70 и е по-енергична и жизнерадостна от мен, има планове, идеи. Подпитвам я при нея как е бил този период, а тя твърди, че не е имала никакви проблеми, ама според мен послъгва😂

# 128
  • In transit
Фрезия, ако имаш възможност, иди на екскурзия. Поне при мен тези емоции ми действат много зареждащо и ме държат дълго. Grinning

Онзи ден се сетих за една книга, която имам. Textbook of natural medicine. Извадих раздела за менопаузата, за да го споделя с вас. Има полезно инфо, кои билки, витамини и минерали помагат, кой за какво точно помага, как да се пият и прочие.
Скрит текст:
https://dox.abv.bg/download?id=873b78c4a6# - Линк за сваляне
Линкът ще бъде активен само 7 дни.

и нещо за депресията, което ми попадна от същата книга:
Скрит текст:
Депресия
Въпреки че 6 mg мелатонин с бавно освобождаване за 4 седмици не показват значително подобрение на симптомите на голямо депресивно разстройство, някои хора могат да се възползват от употребата на мелатонин, като тези с депресия и синдром на забавена фаза на съня и жени по време на перименопауза или менопауза.

Депресия и синдром на забавената фаза на съня
В двойно-сляпо, плацебо-контролирано кръстосано проучване, 13 мъже (на възраст 35,6 ± 14 години) и 7 жени (на възраст 30,8 ± 12,4 години) с установен синдром на забавена фаза на съня бяха разделени на групи: тези с (група I; n = 8; 3 мъже и 5 жени) или без депресия (група II; n = 12; 4 жени и 8 мъже) въз основа на клинична оценка и резултатите от скалата за депресия на Центъра за епидемиологични изследвания (CES-D) и депресията на Хамилтън Рейтингова скала (HDRS). Пациентите са разпределени на случаен принцип или на 5 mg мелатонин, или на плацебо и са помолени да приемат лекарството между 19:00 и 21:00 часа в продължение на 4 седмици, последвано от 1-седмично измиване преди преминаване на лечението за още 4 седмици. Тези в група I са имали значително намаление на техните HDRS и CES-D резултати в сравнение с плацебо (P <0,05).
Освен това, според полисомнографските резултати, латентността на заспиване е намалена и в двете групи I и II в сравнение с плацебо и изходни мерки (P = 0.03).77

Депресия в менопауза/перименопауза
Жените с перименопауза (n = 36), пременопауза (n = 25) и постменопауза (n = 18), вариращи на възраст от 42 до 62 години, бяха разделени на две възрастови групи (42-49 години и 50-62 години ) и дават 3 mg синтетичен мелатонин или плацебо преди лягане между 22:00 и 23:00 часа в продължение на 6 месеца. Субектите бяха оценени за мелатонин в слюнката и серумни нива на няколко хормона, включително тироид-стимулиращ хормон (TSH), Т3, Т4, лутеинизиращ хормон (LH), фоликулостимулиращ хормон (FSH), пролактин, естрон, естрадиол и прогестерон по време 0, 3 и 6 месеца. След 6 месеца лечение употребата на мелатонин значително повишава Т3 и Т4 (P <0,0001) в сравнение с време 0. Плацебо групата също има повишения на Т3 след 3 месеца (P <0,05), но не и на 6 месеца. TSH не се повлиява от нито една от терапевтичните групи. Употребата на мелатонин също намалява плазмените нива на LH в по-младата група жени (28,6%), но не и в по-възрастната група (P <0,05). Нивата на FSH също са значително намалени, особено при жени с ниски базални нива на мелатонин (P <0,05). За разлика от плацебо, жените, които приемат мелатонин, имат подобрение в настроението си, като само 6,7% от активната група съобщават за сутрешна депресия в сравнение с 21% от използващите плацебо (P <0,05)

# 129
Мики, благодаря за книгата, свалих я. И за информацията за мелатонина. Тъкмо и кардиоложката ми е изписала 3мг всяка вечер, ама аз несериозно не го пия ...

Аз се чувствам най-луда. По принцип съм с паническо разстройство, но съм си свикнала с него. Живеем си в симбиоза, така да се каже. Но, това нещо сега, вече 6-ти месец, всеки месец, 10 дена преди цикъл е направо лудост.
От тревожността ме избива в много гадна посока. И после 15-ина дена съм си нормалното аз, и айде пак наново, ужасно е.

# 130
Mikkey, благодаря за идеята, но ходенето по екскурзии, почивки и разглеждането на забележителности никога не ми е било интересно🤪
Повече ти благодаря за споделената книга, ще я разгледам да видя какво мога да разбера🤗

# 131

Ще го имам предвид,благодаря.За жалост много от добавките за успокоение са противопоказни при високо кръвно.За сега тази ми действа добре.Аз високо кръвно си имам по принцип,и то на нервна почва.

# 132
  • Бургас
Аз пък много обичам да пътувам, но с този цикъл нищо не мога да планирам.Така се надявам емболизацията да ми помгне и да го намали, че малко да се съвзема от анемията.Мисля, че тогава ще живна.Според мен тези вируси, които има от няколко години ни разказаха играта на имунната система.Аз мисля, че на нашата възраст другите поколения са си били съвсем в кондиция.Моята майка чак сега почна да се оплаква от разни болежки, но за депресия не съм чула да споменава.

Аз днес си поръчах книгата на Лара Байдън за хормоните, от ФБ, под влияние на разговора тук.

!!! Момичета, някой да се е сблъсквал с вътрешни хемороиди и кръвоизлив, имам  нужда информация за възстановяване и лечение след такова нещо, ще помоля за ЛС.

Последна редакция: пн, 15 май 2023, 08:18 от Галчудо

# 133
Момичета и аз повече ви чета,малко пиша за което съжалявам...По повод инконтиненцията,моята лекарка ми препоръча Лазерната вагино-пластика, някой да.и е правил? При мен проблема се задълбочава, съхна и вехна дали ще успея да се въздържа.Иначе поне на седмица имам горещи вълни,но само през нощта-много е гадно.По принцип със съня нямам проблем, но тревожност,апатия и депресия са ми в пълна сила.И аз уж доста съм обиколила по света,уж много се радвам на предстоящото приключение,но някак не е същото като преди  .  Нищо не ме радва ,но и не ме притеснява все едно съм в някаква безтегловност. Ще видим как ще  продължи.
За протокола съм на 46 години,със спирала Милена заради миомни възли.

Това ми е един от проблемите и на мен-нищо не ме радва, все нещо ме тревожи, но аз си мислех, че при мен е от анемията и от щит.жлеза.Движа се, нямам стрес, пия витамини, храня се сравнително здравословно, но нещо става последните 2 години, сякаш съм друг човек.

Хоби, намерете си хоби, даже две, имаше много хубави предложения  някъде из темата или в старата.

# 134
Не знам защо си против психиатър-антидепресанти.Преди време съм се възползвала от този вариант.В момента приемам ,,и масло от вечерна иглика,вит Д(следя си нивото),3 вида магнезий и др добавки.Грижа се за градина,пътувам когато имам възможност,ходя да танцувам,събирам се с приятели,пия вино и т.н.
True Calm, кога се пие, видях го в някоя от книгите, купих го, но не съм си отбелязала кога точно, преди/след храна, вечер/сутрин ?

Общи условия

Активация на акаунт