Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №21

• 67 226
  • 781
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
Благодаря,виждала съм я тази книга някъде из някоя фейс група,но не се сещам в коя точно.

https://www.facebook.com/groups/360461317933705/?hoisted_section … s=745934202719746

# 196

Здравейте!

Малко от вратата за краката. Но в листовката на този тест ме заинтригува изречението: " В случай, че навлизането в период на перименопауза е установено достатъчно рано, това дава възможност да се вземат превантивни мерки срещу развитието на остеопороза, повишаване на нивото на холестерол, високо кръвно налягане и др."

Вие какви превантивни мерки срещу гореизброените взимате?

# 197
Мама Барба, аз съм на 43, пак казвам, защото не всеки чете всичко. И имам и трите. Поне остеопения със сигурност, висок холестерол и високо кръвно. За остеопенията знам от години, другите са нови.
Остеопенията и други допълнителни проблеми са ми от огромен недостиг на витамин Д на мен. Пия витамин Д от 5 години вече, постоянно.
Кръвното се е повишавало отдавна, ама кой да обърне внимание, че понякога вижда на апаратчето 130, че рядко и 140, а се оказа че е трявало, ама ...

# 198
Според мен, първо си правиш изследване на костната плътност, например Декса, и после действаш според резултатите и насоките на лекаря(ако се налага).

# 199
  • In transit
Мама Барба, скоро коментирах този въпрос с моя син, който е лекар. Отговорът беше, че се прилага ХЗТ под лекарско наблюдение, като на всеки 6 месеца се прави ехография на млечни жлези, изследват се чернодробни ензими и АГ преглед. Идеята на тази терапия била да забави развитието на остеопороза и другите последици от пременопаузата. Те също си имат странични ефекти и много внимателно трябва да се ползват. Т.е всичко е на кантар, да се избере по-малкото зло.
Но Леми е права, че трябва да се мине задължително и през декса скенер, за да види какво е положението с костите и лекар- ревматолог или ендокринолог да прецени как да се процедира. И аз мисля скоро да ходя.

# 200
Благодаря ви за отговорите! Много ми бяха полезни.
Аз засега имам само топли вълни, понякога съм по-напрегната, проблеми с черния дроб си имам не знам от кога. Миналата година ми махнаха жлъчката и казаха, че имам омазнен черен дроб и хемангиом. Отскоро ръцете ми изтръпват, като се събудя от сън и ставите много ме болят. Другото е, че непрекъснато ми се спи. Но работата ми е свързана с недоспиване и стрес. Вероятно това допринася. Най-много ми тежи това, че нямам тонус да тренирам.

Това, че цикълът ми е нередовен се подразбира от само себе си. Вчера и аз си взех тест за бременност, но като ви чета, явно ще трябва да си купя по-скоро тест за менопауза. Честно казано, пред менопаузата предпочитам бременност, поне знам какво да очаквам. Но няма как, вървим към неизбежния край.

# 201
mama Barba, провери си и щитовидните хормони, също и нивото на вит. Д, то е много важно и за остеопорозата. Захар и инсулин също трябва да се видят.

# 202
  • Варна
Аз искам да питам следното. Едно от най-омразните ми оплаквания е когато коремът ми се надуе като гъба, напоена с вода. Не е всеки месец. Но когато стане, се мразя. Ясно, че имам 5 кг отгоре, но не е от това. Някой да е намерил решение на това безобразие? Опитвам с отводняващи, разхлабващи, резултат много близо до нулата. Минават 10 дни от овуто и хоп, сякаш нищо не е имало.

# 203
  • Бургас
Аз по някога взимам храносмилателен  ензим  папая, ако имам - газове спират.

# 204
  • Варна
Аз по някога взимам храносмилателен  ензим  папая, ако имам - газове спират.
Ползвам отдавна. Не помага особено.

# 205
  • София
Ха, и аз вчера си мислех-как е възможно всеки път при цикъл или  все да е влажно, студено,да вали че да ми дразни алергията още повече.
Стигнах до половината книга-според авторката в перименопаузата може да се активира точно хистаминова непоносимост, инсулинова резистентност, а кървенето е заради нисък прогестерон.

И аз имам алергичен ринит, който се обостря при кофти време, около цикъл също.
Напоследък имам и една чувствителност на напълно здрави зъби и не знам какво става. Ходих на два зъболекаря, снимка правих, всичко било ок, пратиха ме на унг да видят за максиларен синузит. И унг-то отрече. Много ми е досадно това обикаляне по доктори в търсене на някакъв такъв проблем и се чудя какво е това, дали и то не е от хормони😄

Последна редакция: нд, 28 май 2023, 17:23 от Aurora

# 206
  • In transit
Скрит текст:
Ха, и аз вчера си мислех-как е възможно всеки път при цикъл или  все да е влажно, студено,да вали че да ми дразни алергията още повече.
Стигнах до половината книга-според авторката в перименопаузата може да се активира точно хистаминова непоносимост, инсулинова резистентност, а кървенето е заради нисък прогестерон.

Напоследък имам и една чувствителност на напълно здрави зъби и не знам какво става. Ходих на два зъболекаря, снимка правих, всичко било ок, пратиха ме на унг да видят за маскиларен синузит. И унг-то отрече. Много ми е досадно това обикаляне по доктори в търсене на някакъв такъв проблем и се чудя какво е това, дали и то не е от хормони😄
От известно време и аз имам такава чувствителност. На периоди е. От два имам дразнене на венеца на долната челюст, основно, като се мия с четката. Все едно с телена четка се минавам. Много е неприятно. Снощи и аз си мислех, че може да е свързано с хормоните. Досега не съм имала такива проблеми. Sad

# 207
Здравейте момичета, това със зъбите много ми прилича на невралгия. Много е гадно и аз го получавам от около 2 години периодично, понякога всички зъби ме болят, друг път частично. Дори и без причина, не е като да ям студено или да пия топло. Ей така периодично и държи с дни, дори и нощем понякога. Венците също болят и са чувствителни. Уви нищо не ми помага, чакам да отшуми след няколко дни до седмица. Пия аналгетици за болката. На 44 съм Simple Smile

# 208
Ха, и аз вчера си мислех-как е възможно всеки път при цикъл или  все да е влажно, студено,да вали че да ми дразни алергията още повече.

Напоследък имам и една чувствителност на напълно здрави зъби и не знам какво става. Ходих на два зъболекаря, снимка правих, всичко било ок, пратиха ме на унг да видят за маскиларен синузит. И унг-то отрече. Много ми е досадно това обикаляне по доктори в търсене на някакъв такъв проблем и се чудя какво е това, дали и то не е от хормони😄

Хормонално е. Точно по този въпрос говорих онзи ден с моята зъболекарка, която в момента е бременна с второ дете. Тъкмо два дни преди това ми беше прегледала зъбите и всичко беше наред и вечерта при миене /за пръв път от години/ имах малко кръв при изплакване. Освен това й казах, че от време на време имам страшно усещане по зъбите - понякога като напрежение, понякога като дразнене, понякога сякаш имам развален зъб. Обясни ми, че както по време на бременност хормоните влияят на всичко, така и при пременопауза - появява се чувствителност, кървене, дразнене, които не са свързани с развалени зъби.

Последна редакция: нд, 28 май 2023, 18:25 от Kateriza

# 209
Вчера писах, но изчезна 😀.
За венците много ми помага  вода и сода или чай от лайка със сода - жабурене (водата да заври и малко сода да шупне). Естествено чак сега загрях, че и това е симптом на предменопаузата. Когато бях бременна беше същото.
Понеже мен пак ме прихвана леко безпокойство си дадох почивка 10 дена. Малко море, малко домашно СПА и плаж в градината. Дълги разходки. Нещо не ми се пие алкохол на мен. Повече от месец не мога и половин чаша вино или бира да изпия.
И без друго вече не ми понася, но се чудя и това ли е хормонално😀

Общи условия

Активация на акаунт