Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №21

• 67 320
  • 781
  •   1
Отговори
# 435
  • тук и там
На мен са ми изписвали Примолут нор по същата схема-за три месеца по 10 дни. След това ми се регулира цикъла за година. Предвид това ,че сте на 39 -според мен е по-добре да се доверите на лекарите и да си го пиете хормона.
При мен го бяха изписали за зацапване извън цикала -подейства.Та не ви го изписват за да удължат нещата, а да вкарат в ред разбалансираните хормини.(нисък прогестерон обикновено).

# 436
  • In transit
Има ли изследване, на някой хормон примерно, което абсолютно да доказва, че съм в пременопауза? И аз съм в чудене защо ми прескача, закъснява, имам продължиетлно кървене и пр. От кистата , от миомата или просто си е дошло времето и да се примиря,  че ще е така и да не задълбавам в излишни лечения и терзания.
Според АГ-то ми, нивата на LH и FSH показват накъде си. Въпреки, че по мое мнение и това не е съвсем така...защото преди 3 месеца, като не ми дойде FSH ми беше 65 и тя отсече, че съм в менопауза. Да, ама сега взе, че ми дойде и то точно на датата (ако ми беше идвало през тези три месеца). Пуснах си пак двата хормона и FSH ми е 9.

# 437
На моя близка скоро ѝ правиха точно такова обследване(млада е, казаха-менопауза):
Виж хормоните:

Последна редакция: нд, 18 юни 2023, 12:13 от ДХ3

# 438
  • 1st floor
Благодаря!

# 439
Здравейте момичета, след преглед при гинеколог заради нередовен цикъл (на 39 години съм) доктора каза,  че влизам в климакс. Без да ми изследва хормоните ми изписа Дуфастон 10 дни по 2 таблетки за 3 месеца. Единият месец вече мина, но да ви кажа се чувствам доста отпаднала и сънлива откакто почнах този хормон. Освен това цикълът ми този месец беше само 2 дни и сега ми се отича само някакво кафяво зацапване. Чудя се, какво да правя? Не е ли по -добре да се оставят нещата на естествения им ход? Аз съм с един яйчник и може би това е причината да навлизам по-рано в този период. Има ли тук някой като мен, с ранни симптоми и знаете ли дали е опасно, ако скоро напълно спре да ми идва това ще се отрази ли на здравето ми в последние. Объркана съм доста, а и лекарите нищо не обясняват.
Moя съвет е, да четеш много по темата. Аз ще ти споделя, каквото знам. Дуфастон е синтетичен прогестин, който е наречен прогестерон.  Ако все пак изследванията показват, че ти трябва, то говори с лекаря, да ти дозира био идентичен истински прогестерон.
Аз ползвам естрогенов крем, само и единствено на 2 и 3 ден от цикъла и то само, ако усетя, че главоболието ми не се търпи и тръгва към мигрена.
На 07.06. бях на гинеколог, която ми изписа био прогестерон капсули, които да започна от 14 ден, след началото на цикъла, да приемам до началото  на следващото кървене, след 3м., контрола. Но приемам капсулата само вечер, преди лягане, защото има наистина заспиващ ефект и подобряване на съня, като цяло. Все още тествам и мнението ми не е пълно. Но съм и с 10г., по-голяма от теб и не се страхувам, да пробвам с хормони, при нужда, ако това ще минимизира оплакванията ми и ще повиши качеството ми на живот в този период.

# 440
  • Sofia
Идвам с малко странен въпрос, не знам.

Цял живот съм била с дълъг и нередовен цикъл (от 20д до 70д), като най-често е бил между 30-45/9 дена.
Сега съм на 43г. и от 6 месеца цикълът ми е редовен! В същото време доста се скъси - закова се на 26-28 дена.
Други оплаквания или симптоми засега нямам. Но тази промяна в цикъла за пременопауза ли говори?
Малко ми е странно да отида на гинеколог без оплаквания (вече съм минала годишния профилактичен преглед), само защото на дърти години цикълът ми е станал редовен 🤔.

# 441
Да, на това се дължи.

# 442
Здравейте, момичета!
Приемате ли нови попълнения?
На 46 години съм и към момента от всички екстри на предменопаузата мога да се "похваля" с изключително суха кожа, напълняване в областта на талията и много продължително кървене/цикъл.
Изследвах хормони преди 2 години, когато се появи този проблем и бяха в референтни граници. Съответно нищо не ми изписа гинекологът. И така, от тогава , както по-напред някой сподели, или не ми идва или не иска да спира. Разбира се на моменти е по-обилен със съсиреци, после намалява, но не спира съвсем и отново се засилва.Може и до 3 месеца да се проточи. Сега се чудя при кой лекар да отида ( от Варна съм), който да ми обърне внимание, а не само да гледа референтните граници. Нищо ми няма уж, а не съм добре Simple Smile.
Не пия почти никакви добавки,
само витамини D и C, и то от скоро. Можете ли да ме насочите как да опитам да си помогна малко сама, докато избера лекар?
От темата разбрах за Индол 3 Карбинол, дали би бил подходящ или друга добавка /витамини/билки?

Много ви благодаря за това, че споделяте своя опит и знания Simple Smile
За Варна, съм запомнила др Секулова, че обръща внимание и на жени около тази наша възраст. Иначе по време на силен цикъл, взимам вит.Ц-  3 пъти по 500мг( сутрин, обед, вечер), значително намалява кръвотечението. Няма опасност от предозиране, излишния вит. Ц , се изхвърля с урината. Иначе, когато цикъла е силен, с парчета  и не спира- прогестерона го няма и не си върши работата.

Не намирам в нета д-р Секулова, къде работи?

# 443
  • Бургас
Galina Georgiev, кой прогестерон взимаш? Утрогестан?

# 444
Здравейте, момичета!
Приемате ли нови попълнения?
На 46 години съм и към момента от всички екстри на предменопаузата мога да се "похваля" с изключително суха кожа, напълняване в областта на талията и много продължително кървене/цикъл.
Изследвах хормони преди 2 години, когато се появи този проблем и бяха в референтни граници. Съответно нищо не ми изписа гинекологът. И така, от тогава , както по-напред някой сподели, или не ми идва или не иска да спира. Разбира се на моменти е по-обилен със съсиреци, после намалява, но не спира съвсем и отново се засилва.Може и до 3 месеца да се проточи. Сега се чудя при кой лекар да отида ( от Варна съм), който да ми обърне внимание, а не само да гледа референтните граници. Нищо ми няма уж, а не съм добре Simple Smile.
Не пия почти никакви добавки,
само витамини D и C, и то от скоро. Можете ли да ме насочите как да опитам да си помогна малко сама, докато избера лекар?
От темата разбрах за Индол 3 Карбинол, дали би бил подходящ или друга добавка /витамини/билки?

Много ви благодаря за това, че споделяте своя опит и знания Simple Smile
За Варна, съм запомнила др Секулова, че обръща внимание и на жени около тази наша възраст. Иначе по време на силен цикъл, взимам вит.Ц-  3 пъти по 500мг( сутрин, обед, вечер), значително намалява кръвотечението. Няма опасност от предозиране, излишния вит. Ц , се изхвърля с урината. Иначе, когато цикъла е силен, с парчета  и не спира- прогестерона го няма и не си върши работата.

Не намирам в нета д-р Секулова, къде работи?
Божееее момичета, извинете ме (отивам за Омега 3, че наизуст не съм го запомнила -:) ) - името е Др. Савулева., МЦ Медикал
От темите тук във форума, съм си го записала в тефтера.

Галчудо, последен ми е поста и не мога след него нов да пусна, та ти пиша тук. Аз съм извън Бг (у немско съм) и моя се казва Famenita 200 mg. Май ми идва много, видях, че има и по 100мг, ще се обаждам за нова рецепта.

Последна редакция: пн, 19 юни 2023, 22:49 от Galina Georgiev

# 445
Здравейте, на мен ми се появиха кисти хормонални в гърдите. Някой да е успял да се справи с кистите. Има ли смисъл да се пие геритамин

# 446
Здравейте, на мен ми се появиха кисти хормонални в гърдите. Някой да е успял да се справи с кистите. Има ли смисъл да се пие геритамин
Не губите нищо, ако пиете геритаминю:
От нета:
"Геритамин е комбинация от витамини А и Е, която заздравява косата и ноктите и стимулира растежа им. Спомага за подобряване на цялостното състояние на кожата. Подходящ при акне и други кожни нарушения. Витамин А благоприятно влия на зрението, засилва имунитета и повишава репродуктивните способности. Подпомага възстановяването на лигавиците при възпалителни дихателни, урогенитални и чревни заболявания. "

# 447
  • Варна
И аз така мисля, геритамин е много хубаво нещо. Няма да навреди.

# 448
"Геритамин", може да е хубаво нещо, но не е за нашата възраст и проблеми. Еле пък, за "увеличаване на репрудоктивната дейност", ненужно е. По-добре да се ориентирате към магнезий, омега 3, Q10, колаген, хиалурон - по-пасват, към нашия натурел, нали и запълването на дефицити, след изследвания, да не се забравя - б12, д3, желязо, цинк- допълвайте момичета, ако нещо пропускам....

# 449
"Геритамин", може да е хубаво нещо, но не е за нашата възраст и проблеми. Еле пък, за "увеличаване на репрудоктивната дейност", ненужно е. По-добре да се ориентирате към магнезий, омега 3, Q10, колаген, хиалурон - по-пасват, към нашия натурел, нали и запълването на дефицити, след изследвания, да не се забравя - б12, д3, желязо, цинк- допълвайте момичета, ако нещо пропускам....
Аз за кисти в гърдите конкретно се интересувам.

Общи условия

Активация на акаунт