С какво ви дразнят свекървите? - 147

• 40 282
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
  • при късмета
Дени, как не вдяна, че говорим за нещо, което старите искат да наложат на чужда сватба? НЕ младите го искат. Те за това, което искат сметка са си направили. Отказват го и изобщо не ги притеснява, че за него няма да им дадат парите. Не го проумяваш, защото си се тръшнала, че те са всичко и ти си тази, която го повтаря до безкрай. А те не са.
А родителите, ако се фръцнат, че няма стане на тяхната, сватбата и без тях ще мине, празника не е техен. Като се заженят самите те, тогава да определят какво да има и няма на тази сватба

# 136
Не всички са си направили сметка. Иначе просто като deskatta и Янтра щяха да откажат парите.

# 137
С "тропане по масата", нищо не се постига. От опит го казвам.Ето една реална ситуация - никога не са ни давани пари от една личност, преди две години за първи път реши да даде - ние отказахме, защото подозирахме че, има цена това безпричинно даване. На нашия отказ да ги вземем, последва сърдене/цупене/ обиждане че, тя се опитва да ни помогне, но ето ние отказваме -така, взехме ги. Веднага след като ги взехме, последва, ето аз ви давам, значи завбъдеще вие трябва да ме гледате и когато имам нужда да ми дадете.
Сумата беше 300 лв. Simple Smile И в двата случая,бяхме оплетени в интриги-при всеки удобен случай  се искаха пари и се споменаваше как е помогнала. Предложих да ги върнем, отказа да ги вземе. Няма да навлизам в подробности, но последва голяма наглост. Понякога е по-лесно да се каже, отколкото да се направи Simple Smile Как постъпихме в тази ситуация?
Разбрахме се с мъжа ми, че когато той реши, когато тя ги поиска или ги спомене отново, може да и ги върне, приехме че, е заем и толкоз. Още не ги е върнал, защото смята че, тя ще стигне още по-далеч и ги пази за спешни / за  нея/ случаи.

# 138
Аз си мисля,че сватбата  е събитие,което трябва да носи радост за всички,а не повод за сръдни.
Правихме сватба веднъж и беше много   хубаво.  Остана ни прекрасен  емоционален   спомен! Чакам с  нетърпение да има и  друга. От тях  организацята,  от нас със  сватовете  финансите.  Нямаше налагане,нямаше надцакване,нямаше сръдни. Беше голям купон  за всички присъстващи120  човека..

# 139
То да бяха 30 000 лв да изтърпиш, ама те 300. Защо ги взехте ? Не беше ли по-добре да се цупи и сърди,ма да не сте длъжни?
    Аз като човек с големи деца, да се изкажа. Като родител, за мен няма по-голямо удовлетворение да видя, че децата ми са станали отговорни.Че ако се женят/омъжват , то това не е щото ние искаме , или някакво друго обстоятелство, а е защото те са го поискали и почувствали.Дъщеря ми се омъжи на крехките 21г. за повечето хора. Тя едновременно учи и работи. Сами си платиха сватбата, от-до.Сами си направиха списъка с гости , сами си организираха нещата. Аз бях съпорт, защото дъщеря ми искаше да съпреживеем двете тези моменти -изпрати снимка на чашите, отидох и ги взех, заедно направихме тейбъл картичките, подаръчета за гости, куфарчето , в което бяха халките. Купила съм 5м тюл и едни 20тина розички за една кошница.
   Нито за един момент не е станало дума да очакват от нас финансова помощ. Ние не сме предлагали. Получиха подарък от нас, който в никой случай не е половината сватба. Празникът беше страхотен, така както те са си мечтали да бъде.Децата са достатъчно възпитани и уважителни, бяха поканили бабите си , лели и чичо, братовчеди с които контактуват реално.
    Цялото излияние е , за да покажа и друга гледна точка. Никога не съм смятала за нужно да плащам сватба, да купувам костюм, а някой да купи рокля на дъщеря ми.Щото така се прави. Не - за тези,които искат сватба,това е един вид празник на тяхната любов и нещата се случват единствено и само както те са си решили.
   Тъй като си познавам щерката , бях казала, че ако решат да подпишат и да си направят купон с приятели някъде на морето, ние изобщо няма да се сърдим. Но децата държаха на традиционна сватба.
   Ако едните родители нямат възможност да платят половината масраф какво се прави?

# 140
изкара нещата така, сякаш аз съм проблемът, т.е. тя като майка искала да даде, но аз съм настроила мъжа ми да не взима. Вярно е, виждах на къде вървят нещата и предугадих какво ще последва.
Така че, за да не се сърди че, се опитва да направи нещо за нас, ги взехме. След тази случка, и мъжът ми стигна до моя извод - дава, само когато иска нещо и то винаги неудобно за нас и като не се угоди, ни го повтаря при всеки удобен случай. От тогава не сме взимали, грубо, не грубо, мъжът ми вече не иска нищо от нея.
както и да е, целта на това, което написах беше, че понякога е трудно в такива ситуации, особено, ако полагаш някакви усилия за контакт с тези хора /например близки роднини са/ Когато вече, стане открито ясно какво целят, нещата са по-лесни. Трудно някой им се връзва, дори да се сърдят.

# 141
  • при късмета
Не всички са си направили сметка. Иначе просто като deskatta и Янтра щяха да откажат парите.
Напротив, всички си правят сметката. Ако трябва по някаква причина да се оженят, бременност или заминаване в чужбина или каквото и там да е, а нямат възможност, просто подписват, защото документа им трябва. Ако са решили просто да си правят сватба, сметка със сигурност са си направили. Аз не познавам такива, които са искали от родители пари за сватба. Няма случай около мен, в който някой от младоженците да е казал на техните "решил/а съм да се женя, дай пари". Обратното става, старите като ги уведомят за сватбата, започват да я проектират по своите си възгледи. Т.е погрешното мислене "който плаща, той поръчва музиката" само старите го имат. А е толкова грозно и долно да изнудваш с пари точно собственото си дете, за свой кеф, че трудно ще се сетя за нещо по-грозно. Хем изнудват, хем никой не им иска нищо, а те се бутат. Но после някак така излиза, че пак младите виновни и неблагодарни

# 142
Ма ко, за съжаление не всички разсъждават така. И аз мисля, че дори да си дал, няма нужда да изискваш. Едно е да кажеш примерно имам 2000 лв, които искам да ви дам, вложете ги за каквото прецените - рокля, фотограф, ресторант, изберете сами!
Друго е да кажеш, плащам роклята ама искам да ходя с теб да я избираме и да е дълга с воал и шлейф, ако може да приличаш на торта с нея. Последното малко преувеличено, но разбирате на къде бия.

Има хора, които като дадат нещо и после всеки им е длъжен. За съжаление моята свекърва е повече като примера на Криси. Все знае и все се вре. То хубаво да споделиш момента с близки, ама не и да се напъва като вързано куче, което вижда стопанина си да влиза вкъщи. И накрая да ме споменава на всяка маса какво ми е платила. За това е по-добре да се откаже навреме и да няма претенции.

Преди години свекърва ми искаше да ни подари екскурзия. Аз млада се хванах с мм, тогава бях студентка, работех на 4 часа и взимах малко пари. Ходехме рядко на почивка с мм, защото и той още не изкарваше много, справяхме се трудно, но успявахме без помощ. И тя решила да ни вземе тридневна екскурзия до Халкидики с автобус. Аз още не я познавах добре и се зарадвах много на жеста.

Наближава денят на екскурзията, може би 2 седмици преди тръгването тя се обажда и казва, че няма достатъчно събрали се туристи и отменят. Даже мм не се трогна, вика няма проблем, ще идем друг път. Върнаха й парите от екскурзията (бяха коректни от туроператора) и тя каза, че щяла да си покрие вноската по кредита тоя месец. Значи е това ми стана тъпо… искаш да подариш нещо, ама после си го взимаш. Като си решила да даваш, като ти върнат парите, кажи “ходете някъде с тях, определила съм ви ги, решете си и отидете някъде.” А не казваш “ами ще си платя кредита”. Като нямаш, просто не правиш подобни подаръци и точка.

За това аз имам особено отношение към това кой какво е дал и направил, защото такива ц****** работи мразя и не искам да ме занимават с подобни неща. Каквото можем, сами го правим и това е.

# 143
Мако,
радвам се, че в твоето обкръжение няма такива примери, в моето имаше.

# 144
  • при късмета
Така е, Шери, но пак припомням, че все пак подарък за младите трябва да има от родителите, дори да са само обикновени гости. Т.е.  пари така или иначе ще се дадат. Затова е безкрайно грозно изнудването за какво да се харчат, защото излиза, че подарък няма, изхарчен е за кефа на старите, а на сватба са били.
Ако е в друга ситуация както и да е, би могъл да мине номера, но точно за сватба това изнудване и начина на мислене "който плаща, той поръчва музиката" не важи

# 145
Сигурна съм, че в повечето случаи ако родители или свекъри искат да направят голяма сватба и да пръснат маса пари, след това трудно ще се въздържат да не си наложат мнение.

# 146
  • при късмета
Да де, ама не разбират, че няма значение какво искат те. А номера минава, защото и младите не стоплят

# 147
Всъщност явно има значение какво искат, защото много от младоженците просто ги оставят да се налагат - или за да има мир, или не им се занимава със спорове, или си искат голямата сватба, но не могат да си я финансират сами.

# 148
  • при късмета
Което, както вече казах е грешка № 1. Като оставят родители да се налагат, първо за едно, после за друго, става обичайно и колкото повече от младите минава, толкова повече старите си мислят, че им се полага това право. И другото, което знаем е, че налагащите се и тези с претенциите обичайно са свекърите, по-често свекървата, така че снахите от рано да си правят сметка какво ще минава от тях

# 149
Ма ко, с последното съм съгласна. Ако давам съвет на някой млад и неузрял, ще дам този: "гледайте" внимателно с разума си не само любимия, а и близките му и дръжте на себе си от самото начало, после се "отвоюва" правото на достойно отношение по-трудно.

Общи условия

Активация на акаунт