С какво ви дразнят свекървите? - 147

• 40 279
  • 746
  •   1
Отговори
# 120

Чу ли, възпитаните хора се справят без драми. Важи и за двете страни.
Да, така е. Ама с тая музика, дето ще плащаш и поръчваш, драмата ти е в кърпа вързана.

# 121
На нашата сватба, моите родители ни подариха картичка. Майка ми помоли си отворим подаръка от тях и да го прочетем. Беше много мило посланието, струваше си. Не помня на ум ли четох, на глас ли, ама помня, че пролях сълзи от емоции. Е, всички очакваха да извадя може би кошница с пари, но уви. Какво са ни дали те, така и никой не разбра, защото не смятахме за нужно. Това не попречи свекъра /лека му пръст/ да ми бутне една пачка с пари и да настоява да ги броя пред всички, не че го изпълних де. Сватбата си я платихме ние с ММ, но през цялото време свекърите мърмореха колко много пари отивали и как те нямали. Нищо, че сина им каза, че ги каним като гости и не искаме нищо от никого.
Месец след това ни попитаха дали новия ни хладилник е точно с техните пари, защото те затова ги били дали. Казах им, че всички пари са на едно място и че точно техните нямам идея за кое по ремонта сме изхарчили. Може би трябваше да ги отделя и с тях да платя хладилника.

# 122
  • София
Така е ма ко,но само който го е преживял на собствен гръб може да те разбере. Пример - за Коледа свеки даде на всеки по 50 лева и после до Великден звъня да пита какво сме си купили. Последва РД на дъщеря ми и при поръчението - да си купиш баба нещо с тези пари и да ми звъннеш какво, дъщеря ми и върна парите. Аз си купих един сутиен, а тя като се завайка - кой нормален човек дава 50 лв за сутиен ... И не, не е само тя такава ... Правим ремонт на апартамент за дъщерята, татко намери майстори и ми казва - с тях за пари няма да говориш, аз плащам... Ама аз искам да си искам каквото ми е на сърце с ремонта, не да се съобразявам - казах, аз плащам на майсторите, пък ти като искаш помагай и той се нацупи и не помага - ми няма как да се похвали на целия град, че е платил ремонта на внучката... Ми не ща да ми помагат изобщо. И детето не искам да ми гледат, две оживяха аз като ги гледах.
П.п. за бала на внучката свеки брои една пачка пари, трябваше да надцака всички, да има детето, да не живее с нас,.че току виж сме го изяли. Сега дъщерята работи и  тя пита - е, че кога свършиха парите, че трябва да работи, аз мислих, че ще стигнат поне за една година.

# 123
Чу ли, никаква музика няма да поръчвам, защото синът ми печели вече достатъчно, за да се ожени както си реши и когато си реши.  Отношенията ни са такива, че няма как да се скараме за това.

Ма Ко, разбирам аз.... ти се правиш на неразбрала 2+2=4, колкото и да се опитваш да го извърташ.

Luellis, не бяха забранени венчавки и кръщенета, но хората се страхуваха да се афишират и ако ги правеха преди 1989 бяха повечето тайно. След това настана бум, но все пак 90-те бяха бедни години, та не бяха толкова пищни.

# 124
Моите пък искаха огромна лимузина, за да се возят всички кифлички с всичките си кроасани. Казах, аз за такива циркове 1700 лв няма да дам, сори. Сами си ги платиха и сигурно още ги боли кръста за тия пари Grinning

# 125
Може и нищо да не ги боли за тия пари. Имали, дали, забавлявали се.

# 126
  • Пловдив
Вярно е за хора с робско мислене. Как ще си проведе някой родител сватбата на детето без него, можеш ли да ми кажеш? Като младоженците кажат това и това го няма и отпада, няма сила на земята, която да ги принуди да го направят.
ЪЪЪЪ, майка ми например. Не сватба, а бал. За моя бал майка ми каза, че ще прави това и това и ще покани този и онзи. Аз и казах да прави каквото иска и да не ме занимава. От моя гледна точка имах малък бал - от вкъщи ме изпратиха бабите и няколко много близки братовчеди, 15-тина човека. Дойдоха да ме гледат как излизам и да ронят сълзи. Това, че майка ми прави бал още ТРИ пъти си е лично нейна работа. Кани си гости, посреща си, плаща си, аз очите не съм им виждала и на тези мои балове не съм ходила.

Гледай колко е забавно, минаха много повече от 20 години от тогава, аз още се забавлявам. Няма да кажа точно колко години, ама имам още две години и аз ще стягам бал на детето.

# 127
  • София

От желание да си интересна скоро очаквам да напишеш, че 2+2=5.
Разбира се, че който плаща той поръчва музиката.
Плащащият може да е възпитан и да попита другите каква музика харесват, но не променя факта, че той я поръчва.

Ето, това е. Че има хора, които се съобразяват и питат каква музика харесват останалите, за да е мирно и приятно на всички. Обаче има и друг тип, които си пускат тяхната музика и хич не  им пука за другите.
Но да, който плаща той поръчва музиката!

# 128
това с даването на пари и търсенето на отплата е често срещано. Дори ние да приемаме нормално че, ако ни дадат пари, не трябва да чакат да направим точно това, което даващите са решили, не означава че, даващите не го очакват / искат /настояват / и накрая развалят празника.
Хубаво е да се каже, колко е приятно да взимаш и да даваш. Но, ако хората, които ти дават не са добронамерени и търсят само повод да се намесят / да изкомандват/ да контролират и т.н. тогава, не е ли по-добре да не взимаш от тях, за да не ти натякват и тормозят.

# 129
Затова сватби се правят от младоженците. Плащат си, решават си кое как да става и си спестяват нерви. Аз лично не го приемам това родата да ти плаща сватбата, не и за хора над 18-19 години. Работиш, взимаш заплата, щом си достатъчно голям да създаваш семейство, значи си и достатъчно голям да си правиш сметката. Ако нямаш пари - скромна сватба или подпис, а купон по-нататък. Няма задължителни неща. И аз обичам да подарявам и да ми подаряват, но бих се чувствала крайно неудобно родители или свекъри да ми плащат сватби или други събития.

# 130
Хората сами се поставят в позицията на вечните малки деца, финансово зависими от родителите си.

# 131
даването на пари понякога се използва за манипулиране и налагане на мнение. Лесно е да се каже, дават пари, а ние си правим каквото сме решили, обаче, когато ответната страна използва това за създаване на проблеми...
Според мен, всеки случай и при всеки е различно. Всеки от нас има различни роднини и си ги познава най-добре- дали са добронамерени или целят нещо с даването на пари. И това, трябва да е определящо, дали да взимаме или сами да се оправяме, колкото можем.
Колкото до даването от наша страна, също е условно. Има хора, които наистина се нуждаят от помощ, но тя е еднократна, и обективна нужда. Има и други, които се опитват да живеят на гърба на другите, без да се съобразяват/нахалстват/изискват. Отново трябва да се преценява ситуацията и хората за които се отнася.
Няма решение, което да е общовалидно за всички хора и ситуации

# 132
  • при късмета
Има решение разбира се. Ясно и категорично заявяваш, че на тази манипулация няма да поддадеш. Казваш, че ако ще дават пари, ги считаш за подарък и казваш, че на вашата сватба ще се случва само това, което вие сте решили. Нали все пак и само гости да са родители, трябва да дадат подарък. Тогава вече условия не могат да ти поставят за какво да са парите. Ако искат да поканят примерно техни гости или да има нещо, което за тях е важно, тогава могат да помолят, да кажат като хората, да го обсъдят с младоженците, но не и да е условие. Разликата е огромна.
Пак стигаме до там, че младоженците поставят условията, останалите или се съобразяват или питат, молят, обсъждат каквото и да е друго

# 133
Мако и ти всички останали от 2 страници повтаряте едно и също: Младоженците решават. Така е.
Само че ти удобно забравяш и не споменаваш, че като си поставят условията младите, старите могат да откажат да дадат парите.
Там е разковничето и тaм явно много се препъват, защото искат парите.

# 134
Ами добър начин да разберат, че меда и жилото вървят заедно.
Преди време моите родители искаха да ни дадат пари за кола. Аз казах, че ако ги взема ще отидат за кредита, за да го погасим по-бързо. Баща ми каза не, държа на кола. Ние казахме не, ще си караме старата кола. Излишно е да казвам, че пари не видяхме, но и сърдити нямаше. На скоро пак му отказах една голяма сума, защото нямах нужда от нея. Пак нямаше драма. Ама не съм ок и да ми дават едни пари наготово, а ние просто да си ги харчим, след като не са ни нужни за нищо належащо.
Предпочитам да имат за здравето си и да не спират да пътуват с майка ми, отколкото ние да пилеем тяхното, събирано с труд и лишения. Сега като са пенсионери нека се радват на свободата си и да са безгрижни.

Общи условия

Активация на акаунт