Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 64

• 30 673
  • 751
  •   1
Отговори
# 285
В началото като започвах режима и преди това, ми беше направило впечатление че коремът ми вечер беше по-издут отколкото в началото на деня. Срещала съм някъде че това било типично при ИР, ама не запомних обяснението че беше отдавна. А и те тогава толкова много и разнообразни симптоми си намериха обяснението, че вероятно само съм свила рамене и съм го приела.
Другото възможно обяснение дето се сещам са проблеми с чревната флора - СИБО и от сорта, особено ако подуването е все след ядене на зеленчуци.

# 286
  • София
Говорете ми за подуване. Сутрин коремът ми е почти плосък. Вечер - все едно съм бременна в петия месец. Какво ли не опитвах... Ефект йок. Хирургът, които установи, че имам диастаза, каза, че това подуване е от слаба коремна стена, неправилна стойка. Иначе било нормално да има леко подуване вечер, но не и да е видимо.

# 287
Аз също преди ядене гледам да не пия и след.
Но ако трябва да пия някоя добавка- пийвам малко вода. Ето бутарен ину още пия и ензими.

Но това с подуването, определено е някакво дразнене. Тоест Феичка някаква храна те дразни. Само да разбереш коя. Ето от чиа нищо ми няма, но като смеся кисело мляко с чия ставам бременна в 12 месец.
И самото кисело мляко отделно, няма проблем, но говорим за 2-3 лъжици.
Дали пък ензими не са проблема. Сега нали съм на тема ензими Joy
И те са баш за тия неща също.

Фотокод, станах, пих топла вода, отивам да се вакуумирам.

# 288
И при мен има някакво леко подуване, но сигурно все пак е нормално. Пием вода, ядем, седим по цял ден. След рождения ден съм бетон с режима😅

# 289
В някои източници пише, че е нормално, в други не.
Но чак да се издуе като бременна, не мисля, че е много ок.
Другото съчетание мен което ме дразни е месо и млечни.
Обожавам супа топчета, но рядко я правя, издува ме.
Също и мусаката.

# 290
Привет и от мен!

Топла вода с лимон, вакумки и малко месене и от мен, заедно със сутрешния блок към 7ч 🤭

Сега си направих кафе (на 5-ти ден) .. имам нужда от малък празник (измерих още -1 на бедрото , от старта стават -7)
Трябва да спра да се меря 🙄усещам, как залитам.. уж съм си написала мерене за др понеделник🫣

Elena of Avalor към снимката мятай и рецептата Simple SmileРазнообразието е добре дошло за такива начинаещи като мен 😌

# 291
Здравейте. Записвам се във вашата тема. Целта е отслабване (10кг) и по-здравословен живот. Отдавна съм забелязала, че въглехидратите не ми влияят добре. Изпитвам ужасна умора и желание да си полегна след като ги ям. Преди години спазвах режима на Узунов и се чувствах прекрасно. За сега нямам проблеми, но предвид че в семейството ми почти всички жени са с Хашимото/ хипо функция на щитовидната жлеза/ пред диабет, искам да взема мерки от рано. Миналата година бях на еднокринолог, заради фамилната обремененост и трудно сваляне на килограми след раждането. Пусна ми тези изследвания и каза, че всичко ми е наред. Само малко диета и да отслабна. Според вас нужно ли е допълнителни неща да изследвам? Каза тези да си ги пускам всяка година.
Прочетох целия първи пост и темата, ще се върна да го прочета отново, както и старите теми.

# 292
Извинявам се че нахлувам без да чета. Знам, че тук дискусиите са на високо ниво и хората знаят как се търсят и четат научни статии, но ако помогна на някой да се замисли и да избегне подхлъзване, следствие на грозни маркетингови стратегии идвам с ревю на rossi's pure / Роси'с Пюр (оналйн и в София /ул. Веслец). Изключително подвеждащо поведение с лъжливи думи - 'здравословно' например, с подменяне на медицински факти, scare тактики и на моменти чиста злоба. Блокирана съм във фейсбука им, а коментарите ми са скрити. Писах по повод на някакви глупости и лъжи изписани за еритритола и последните научни данни за него, т.е как статията не могла да я намери, но пък тя била за синтетичен еритритол / глупост до глупост/. Както и да е - написах само, че и без статия за мен е ясно, че нещо не е ок при мен с този подсладител, защото при все, че не пия вода (ям страшно много зеленчуци и пия чай), след еритритол изпивам литри. Той се бил изхвърлял от бъбреците - явно се телепортира дотам Simple Smile

Колко би било добре, хем да ям сладко, хем да е с 0 калории пък и да не вдига ни захар ни инслулин ма нъц. Аз от вече две години не ям кристална захар в количества по-големи от 3-4 грама на порция, въпросните подсладители съм пробвала всички, на вкус само еритритол става за моя език, но ограничавам до кекс с вишни или орехи или бита сметана веднъж месечно и то винаги след магданозена супа. Иначе си хапвам по парче 85% шоколадче от лидл или някой бонбон след хранене, но продължавам да си имам проблем с метаболитните процеси и ако хапна повече става страшно (на мъжа ми на РД ядох фъстъци, малко солени бисквити и торта - е след половин час така огладнях, че щях него да изям Simple Smile)))- явно не съм си оправила витамините или не спортувам достатъчно. Не се оплаквам много де - свикнах си с храненето, намерила съм заместител на всичко. Правя си и хляб за основа за пица или сандвич (яйца, кокосово брашно и подправки), иначе зеленчуци, месо и доста яйчица. Ще чета назад, че отдавна не съм. Успех на всички, които сега започват или продължават с режим, четене и най-вече мислене. Simple Smile

# 293
  • София
fotokod , заповядай Blush

# 294
При мен подуването на корема започна някъде около 40-41-42 години - това беше началото на пременопаузата, която както знаете започва около 40-те. Може и ИР да е изиграла роля по-късно, но хормоните също - много по-голяма, според мен. На мен еспумизан не ми е помагал, доста пъти пробвах, но пък е добре, че има хора, но които помага. И сутрин съм надута в корема, може би чак към обяд се оправят нещата. Оправят се и когато спра салатите за 2-3 дни. Но съм на 49 и почти година нямам МЦ, така че се надявам скоро коремът да се опита да се нормализира Simple Smile.

# 295
Това подуване на корема четох че е от ИР. Странно но аз отслабнал едни 11 кг и то точно там разбира се и на други места. Но при мен може да е било и остатък от кг несвалени от бременността ми преди година и нещо, знам ли. Към момента обаче аз корем нямам. Ама някакъв. Даже и това, което мислех че е диастаза изчезна. Ще споделя как се движим с кг те по натам. Сега е нещо като застой  хубавото е че няма връщане на кг-те. Дано

# 296
Annika Hansen, да много гурута препоръчват ежедневно ядене на подсладители - еритритол, стевия и т.н.
Естествено, че е реклама. Аз не съм чула за излекуван диабетик или човек с ир, който да е ял редовно такива неща.
За влошаване - бол. Да, уж не вдига кз и инсулин, но хората не си дават сметка на черния дроб какво му коства да обработва тия простотии. Джейсън Фънг описва много добре защо подсладителите са вредни.
Ако веднъж в месеца хапнеш сладкиш с подсладител - ок. Но препоръки за ежедневно ядене са откровенно вредни съвети. Зор да си продават стоката.
В първия пост има инфо за еритритол и цяла дискусия. Всеки си преценява.
Ако човек е бил наркоман относно сладкото, не е много логично да използва заместители.
При наркоманията се налага отказване на наркотика, смяна на навици.
Все едно пушач да почне да пуши по-леки цигари или електронни и да си мисли, че прави нещо.
Или пиянде да почне по-малко, че уж за по-полезно.
Колкото до това, че не пиеш вода е лошо. Но ти си решаваш. Чайовете имат танини. Едно е чаша чай на ден, друго е литри. Дозата прави отровота. Дори сега чета Ензимния фактор и обяснява защо зеления чай е вреден. Не говорим за чаша чай на ден.

За подуването. Нали чета сега Ензимния фактор. Естествено, човека отрича протеиновите диети, но не затова я почнах, а заради ензимите.
Иначе съм съгласна с него, че боклуци - пакетирани храни, бързи в, причиняват драми.
И точно одеве като прочетох малко се засегна това с подуването и стомашните киселини.
Свързано е с ензими + неправилно отделяне на стомашни киселини. На който му е интересно да прочете.
Принципно при смяна на режим и като се лекува ир с нввмх е логично тялото да реагира. Има положителни реакции, има и отрицателни.
Определено има плюсове. И в победата над диабета като четох вчера в автобуса и там стигнах точно до това, че хората с неправилно хранене преебават тотално производството на ензими, стомашни киселини и т.н.

# 297
Говорете ми за подуване. Сутрин коремът ми е почти плосък. Вечер - все едно съм бременна в петия месец.
При мен също е така. Но да уточня! Сутрин след ВЦ и баня коремът ми става плосък. През деня е добре, на обяд хапвам 14,00 ч/, издува се леко и докато се прибера /19,00 часа/ пак става плосък. Обаче като се навечерям и ставам бременна в 5-ти месец. Ама изяждам бая количество храна. И така на другия ден това се повтаря. Проблем констатирам, че има, когато сутринта след ВЦ, коремът ми стои надут като вечерта след наяждане.
Шарпи, а от мастихата как си ?
Аз при такива симптоми вече си разтварям една  таблетка мастиха от Хиос и моментално ми минава. Та замених еспумизана , но това са инцидентни състояния.
Той не пиел вода половин час преди хранене и 2 часа след. Иначе ми обясни, че се раздували червата, ставали газове. Ей тия състояния, които имаме. Та тези дни съм решила да чета по въпросите за водата, кога и как. дойде в
Тайс, правилото за водата аз го знам от едно време. Никога не съм пиела никакви течности, докато се храня. Първо заради разреждане на стомашен сок и второ - не ми е вкусно. Вода пия последно 30 минути преди ядене и най-рано 1 час след ядене. Когато трябва да пия хапове с храна, ги пия непосредствено преди да започна да ям.
За мастихата - изпих си опаковката, те май 20 броя бяха. Добре ми действаше на коремчето, смятах да си купя пак, обаче влизайки в аптеката на щанда на промоциите имаше промо на храносмилателни ензими и си купих една опаковка от тях. Вероятно не могат да се сравняват като ползи за организма, че за мастихата пишеше много благинки. От 4 дни пия тези ензими, засега нищо не мога да кажа. Добре ми е на коремчето де.

# 298
Благодаря Елора Simple Smile, мента и каркаде пия, не много - 600мл макс. Чиста вода само сутрин като стана, една чаша хладка вода и по малко с витамините.
Иначе от зеленчуците мисля ми е достатъчна. Урината ми е светла. Опитах да се насилвам да пия - издържах две седмици. И като казвам, че ям много зеленчуци - наистина ям много, то не останаха алабаши в лидл от мене и сурова целина дъвча редовно по палатки и разходки. Моя корем също се издува - най-много от зеле, от фибри като хуск получавам запек. Явно не е много ок за бактериите в червата ми, но и до това ще стигна да подобря.
Когато бях по-редовна с коремните преси и планкове беше по-добре корема, та тези дни ще започна пак всекидневно.
А вероятността яденето на еритритол да влияе на тромбоцитите и да увеличи риска от инфаркт или инсулт за мен е по-сериозно и от всеки друг подсладител. Чела съм първа страница и постовете на Невена. Това конкретно научно изследване е ново. Иначе в тази ФБ страница специално толкова дезинформация има, че направо се втрещих.Та да си кажа някъде, където няма да ме изтрият Simple Smile

# 299
Момичета, да се включа и аз с коментар относно подуването. То не е само при нас жените и да, много често е свързано с хормоните, ИР. Но в моето семейство и мъжете имат такъв проблем. Аз си го обяснявам пак с коронавируса, защото преди това не сме имали подобен проблем. Коронавирусът засяга в много случаи стомашно-чревния тракт, уврежда стомашната лигавица, води до дисбактериоза и изобщо нарушава стомашно-чревните функции. Никога преди това хората не са се оплаквали така масово от подуване и тежест. В Инстаграм напр. вървят постоянно реклами на млади момичета, които имат същия проблем. Като гледам и по БГ ТВ вървят реклами за ензими, пробиотици и т.н. Според мен е необратимо- има затишие за определено време, после пак един вид възпаление. Отделно от това, че и масово качеството на храната е лошо. Решението е свикване и приспособяване с надежда да не се задълбочи. Ще си пием ензимите и пробиотиците регулярно.
Аз от една седмица съм във фаза "затишие" без подуване, нооо днес чакам с нетърпение да хапна запечено зеле и таратор, тааа ще си ближа раните довечера. GrinGrinning

Общи условия

Активация на акаунт