Щитовидна жлеза – лечение

• 278 719
  • 593
  •   1
Отговори
# 510
  • Русе, у дома
Момичета, знам че ако питам вас ще получа по-адекватен отговор.
Значи имам наследствена обремененост с щитовидната жлеза. Следя я още след първото раждане. Последно си проверих ФТ3, Фт4 и Тсх преди 4 месеца, всичко в норма. Онзи ден обаче при една позната докторка помолих да ме погледне на видеозон - тя оразмери следното - десен лоб 18/16 мм., истимус - 3,4 мм., ляв лоб - 16/16. Двустранно е установила нодули с рамери до 4мм. УЗ данни за струма нодоза. Преди година и половина пак съм била с тази диагноза без лекарства. Тук в нашия град няма кой знае какви специалисти, а щитовидната жлеза е тънка работа, поне опита с майка ми и още няколко близки. Какво ще ме посъветвате? Да взема ли направление за еднокринолог или да изчакам още някои друг месец и пак да проследя хормони и УЗ. Продължавам да ви чета.  Embarassed

# 511
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=538790.480
barfly,в тази тема голяма част сме със струма нодоза.

# 512
  • Русе, у дома
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=538790.480
barfly,в тази тема голяма част сме със струма нодоза.
Благодаря...  bouquet

# 513
  • Варна
А какво значи тф4 да е на самата долна граница-при 10 да е 10.5?

# 514
То и на мен преди години ми видяха някакви студени възли ама сега няма помен от тях
Ще споделиш ли при какво лечение newsm78

# 515
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Спиране на хапчетата.Доки каза,че съм била предозирана.Сега съм пушка.Хормони,анти-тела всичко е в норма.Аз много се притеснявах да не би случайно сега като съм бременна да ми се наложи да пия хапове-но НЕ.Много съм щастлива от факта,че всичко е наред.

# 516
pipi 29 moje6 li da mi kaje6 kyde si pravila izsledvaneto za kaptaciq. Za6toto i  az trqbva da go pravq , a ne moga da otkriq kyde. Blagodarq ti.

# 517
  • София
Изследването се прави във Военна Болница, влиза се през медицинския център (вляво от входа на болницата). Слиза се на етаж -1 (има стълби, може и с асансьор), и там се започва едно дълго ходене, докато се стигне до сектор за радиоактивни изследвания (казват му още "Нуклеарна медицина").  Аз питах на няколко пъти докато го намеря. Търсиш доц. Радева, тя ще ти запише ден и час (в моя случай-няколко седмици по-късно). Преди това поне 1 м не трябва да са приемани хормонални препарати и поне 1 седмица без йод (разбирай орехи, зеле, медикаменти с йод и т.н.). Изследване не се прави на бременни и кърмещи. Самата каптация - дават ти да изпиеш еднократно радиоактивен йод, разтворен във вода (на гладен и жаден корем) и след това измерват през 2 часа как жлезата поема йод (най-добре планирай 2 дни отпуска). Измерването става чрез допиране на накрайник до жлезата и отнема 4-5 минути, без влизане в гама камера. Няма болка или дискомфорт. Резултатите се получават след последното замерване, което се извършва на втория ден. Важно е да се отбележи, че за 4-5 дни след приема на йод трябва  да избягваш контакти с деца и бременни, аз за всеки случай избягвах всякакви контакти. Хубаво е да се консумира повече кисело мляко, то неутрализирало радиацията.

За цена не мога да те ориентирам, защото моето изследване е през фонд за допълнително здравно осигуряване, т.е. не съм плащала.

Ако те интересува още нещо - питай.

# 518
  Искам да ви попитам, възможно ли е да ми става лошо, да получавам сърцебиене в резултат на наличие на възли на щитовидната жлеза?

# 519
  • София
  Искам да ви попитам, възможно ли е да ми става лошо, да получавам сърцебиене в резултат на наличие на възли на щитовидната жлеза?

А хормоните как са? Аз имах такива симптоми, нямам възли, но съм зле с хормоните.

# 520

А хормоните как са? Аз имах такива симптоми, нямам възли, но съм зле с хормоните.

Хормоните са в норма.

# 521
може ли някой да ми каже дали има отново риск от напалняване или увреждане на сърцето при намалена функция на щитовидната жлеза ако се взима редовно еутирокс

# 522
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Относно напълнявате доктора трябва да направи много точна преценка на състоянието ти,а за сърцето дали уврежда-при мен лично не.Аз съм го пила този продукт със години,но то при всеки е различно.Много е важно лекарят да е читав,а не да си прави експерименти със пациента.

# 523
  • София
искам да се допитам до вас тъй като днес се изследвах, но си записах час за ендокринолог чак след 11 дни (нямаше други свободни часове), но като си видях резултатите tsh е завишен, а другите уж са в норма, а съм и малко объркана, тъй като референтните граници са различни на мн места ( най-вече за ТАТ)...та бих помолила сърдечно според вас дали имам причини за притеснение за момента и трябва ли да предприемам нещо, тъй като 11 дни само ще има да го мисля Stuck Out Tongue

TSH      4.38  ulU/ml    (0.27 - 4.20)
FT4    13.79   pmol/l    (12.00 - 22.00)
FT3    3.91      pmol/l    (3.1-6.8 )
ТАТ/Anti-Tg/Тиреоглобулинови антитела            59,0   IU/ml    (0.0 -115.0)
MAT/Anti-TPO/Тиреоид пероксидазни антитела    1.9   IU/ml    (0-12)

# 524
  • София
hope_n. къде са ти изследвали хормоните? Според мен нещо е объркано...ТСХ е пряко свързан с ФТ3, мисля, ако едното е ниско, другото е високо и обратно...поне така си спомням. Не го мисли, нали знаеш приказката И ТОВА ЩЕ МИНЕ  Hug

А антителата знам, че нормата е до 34....моите бяха над 1000

Общи условия

Активация на акаунт