Мълчание или наказание?

• 6 263
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
Зависи кого конфронтираш и защо го правиш. Примерно не върви такива случки да са чести на работното място, било то с шефа или с колеги, защото комуникацията се натоварва, създават се конфликти и най-много ти самата да пострадаш. Да си пряк и директен с роднини и близки приятели - там сякаш повече има смисъл, но понякога твърдата откритост обижда хората.
Важно е да си наясно кой е срещу теб и как ще реагира. Избирай си битките дето се вика.

# 16
Е какво ще постигнеш, ако не направиш забележка на служител, че не си върши задълженията? По какъв начин очакваш да се реши проблемът или да го споходи наказание? Естествено, че ако нищо не кажеш, ще се приеме за поощрение и никой няма да се трогне.

# 17
Със служителите - пак зависи. Аз имам преки подчинени на работа. Ако нещо не е ок и работата не върви, ще направя забележка. Нямам притеснения - открита съм с хората си, очаквам същото и от тях. Но се е случвало някои неща да не ми харесват, но да премълча, защото работата се върши, спазват се срокове и таргети, хората са щастливи и мотивирани и едната забележка е излишна.

# 18
  • София
В случая бих казала директно.

# 19
За приятели и познати думата и действието е дистанциране. Ако много държи да ми се вре в пространството и ме хване на фаза, ще му кажа, че не желая да разнася и други неща за мен като нещото Х.

За форума - мога да покажа какво служебно съм свършила за този половин час. Ако шефката не е доволна, е свободна да прегледа закона и да подбере начин да се раздели с мен.  Като и двете, разбира се, сме наясно, че това ще значи проблем за нея, не за мен.

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 14:59 от Нарцùса

# 20
Скрит текст:
Явно си много крайна личност, че да ти се случват често такива случки. Яко надуто Его, ще се пукне направо.

Ето конкретика: например - работиш за мен. Виждам, че за 30 мин си писала във форума 3 пъти в работно време такива мнения, когато е трябвало да свършиш нещо.
Да ти пратя скрийншота на мейл ли предпочиташ и да ти обясня някои неща или да ти гледам сеира, знаейки какво всъщност правиш?
Ако имаше служители щеше да знаеш, че:
- Добрите/производителните/старшите/по-тясно специализирани служители често се разминават с такива забягвания и почивки от работа. Непроизводителните не са заслужили тази привилегия и там се действа съответно.
- Всички шефове знаят, че няма служител, който да работи на 100 % ежедневно всеки ден. Затова понякога шефът си премълчава, ако не е всекидневно провинение или пък служителите му са кът и трудно си намира хора.
- Пасивно-агресивното пращане на мейл със скрийншот не е добра стратегия, шефът трябва да е голям простак.
- Никой шеф не си мълчи, защото иска да "гледа сеира" на служителя, а поради съвсем различни причини. Шефът не е приятел, не е и някой злобар, който мечтае да гледа сеир, той иска да му изкараш пари и само това го вълнува.

Допълвам се за личните отношения - там винаги конфронтирам човека лице в лице. Всеки има право да се защити, да чуеш аргументите му.

# 21
Близък, приятел винаги може да сгафи, никой не е застрахован от грешка поради глупост или други причини. Ако иска да вреди умишлено, не е никакъв приятел.

# 22
  • Бургас
Нито наказвам, нито мълча. Нямам нито време, нито желание да се занимавам с глупости.
Ако нещо се случи, изговарям го. Казвам какво, защо и приключвам. Не виждам причина да продължавам с наказване или сумтене под мустак. Въпрос на преценка е дали приключвам и късам отношение или приключвам и оставям вратата отворена, за втори шанс. Но да мъча и да наказвам....не.

Аз лично не работя 100% в работното си време. Но пък задачите ми са свършени. Ако не спирам за ментална почивка ще ми гръмне бушона. Приемаме, че шефа ми има проблем с това. Идва и ми казва, аз казвам защо. Ако не се разберем кой от къде е. Ама ако ми прати мейл, да ми гледа сейра хубаво ще се замисля какво диря при такава особа. Пу,пу от едно известно верме работя с читави хора.

# 23
По принцип, ако е умишлено и злонамерено, отсрещният няма и да се трогне от сумтенето и другарския съд, та за какво наказание изобщо иде реч?

# 24
Ако не ми е важен човека се дистанцирам и приключвам, ако ми е важен, казвам директно какъв ми е проблема. Мълчаливите цупни не учат на нищо, дори дават сигнал, че няма да има последици за лошото поведение, че просто ще се помълчи малко и ще мине.

# 25
Явно си много крайна личност, че да ти се случват често такива случки. Яко надуто Его, ще се пукне направо.

Ето конкретика: например - работиш за мен. Виждам, че за 30 мин си писала във форума 3 пъти в работно време такива мнения, когато е трябвало да свършиш нещо.
Да ти пратя скрийншота на мейл ли предпочиташ и да ти обясня някои неща или да ти гледам сеира, знаейки какво всъщност правиш?

Ох, това ли е падане на маската на сериозно провинил се, измислен герой? А очаквах поне двама женени, не един за друг, колеги да си хванала на калъп, и да се чудиш как да реагираш. Или някакви финансови машинации във фирмата. Пък то на Пенка ѝ паднала маската на ползуваща интернет само по работа.

# 26
Не, това е отговор на госпожата, която се пъне да се заяжда…

# 27
Как избирате да осъждате некоректността на хора, които са част от живота ви? И кое ви носи по-голямо успокоение: че сте подминали с игнор или че сте зявили ясно и категорично позицията си?

Хората не са роботи, за да действат по зададена програма. Един и същ човек може да действа най-различно в различни ситуации с едни и същи или различни хора.
А примерът, който беше даден, е толкова дребнав, че... Толкова ли е трудно просто да се направи забележка на човека? Ако изобщо действията му са в ущърб на работата. Защото той може да виси половината си работно време в нета и пак да свърши повече и по-качествена работа от други, симулиращи дейност и чакащи да свърши работното време.

# 28
Тук темата нали е семейни отношения. Ако някой е направил нещо подло в семейството, щом сме близки хора, очаква се да си казваме нещата. А и какво да му казвам на този, че знам, нали щом аз съм го видяла как прави... каквото там прави, значи вероятно и той ме е видял. Големи хора, няма как да се наказваме.

Примерно ако съм видяла мъжа на сестра ми да се целува страстно с някаква знойна блондинка на гара Бов... Понеже ми е сестра, а той не ми е никакъв, ще го наклеветя, даже може да го снимам.

# 29
Примерът беше към заяждащата се потребителка и няма отношение с въпроса ми.

Общи условия

Активация на акаунт