Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мълчание или наказание?

• 5 559
  • 55
  •   1
Отговори
Със сигурност на всеки се е случвало в семейните/приятелските/служебните отношения да e в ситуация, в която става неволен свидетел на нечие падение или потърпевш от нечие поведение. Маската пада и виждате, че човекът, когото мислите, че познавате, е някакъв измислен герой.

Какви са наблюденията ви - как изложилите/провинилите се/хванатите в сериозна издънка - е по-правилно да бъдат третирани?

Вярвате ли, че игнорът и мълчанието са достатъчно “наказание” или е по-добре “да се даде урок” и да се назове директно, че “измамата е разкрита”? И вярвате ли, че при втората опция - виновният наистина си дава сметка/изпитва срам, че е разобличен?
Как избирате да осъждате некоректността на хора, които са част от живота ви? И кое ви носи по-голямо успокоение: че сте подминали с игнор или че сте зявили ясно и категорично позицията си?

# 1
Толкова общо описано, че няма как да се отговори смислено..

# 2
  • волно калдъръмче
Отдавна съм скъсала с очакването, че щом съм точна, другите също ще бъдат такива с мен. Никого не наказвам и никого не обвинявам за щетите, които ми е причинил. Щом съм ги преживяла, значи не е болка за умиране и не следва да се задълбава толкова много в тях. Щеше ми се да имах този опит по-рано, но уви - промяната се случва едва когато си готов за нея.

# 3
Толкова общо описано, че няма как да се отговори смислено..

Абсолютно!
Някаква конкретика ако може..

# 4
  • София
За тийн драми ли лафим или за възрастни хора?
Защото не смятам, че набор поведения са удачни след 15 г възраст.

Последна редакция: пт, 05 май 2023, 13:43 от Ms.Gorgeous

# 5
Зависи от конкретния случай - понякога е по-добре да разбере, че е разкрит, понякога да се отмине с мълчание.

Кажи казуса и ще го разнищим, няма как за всички ситуации да има едно решение.

# 6
Последно този човек умишлено ли се крие, или просто е тъп и не съзнава, че греши?

# 7
  • София
Последно този човек умишлено ли се крие, или просто е тъп и не съзнава, че греши?
Първо се пита разобличителя дали да се крие и трае, пука му на виновния за тез радини вълнения.

# 8
Някак злорада тема. Ако ѝ е шеф примерно едва ли ще му мълчи или ще го "наказва", защото е разбрала "какво е направил миналото лято".

# 9
Примери за това, което питам има много: разбирате, че приятел ви е компрометирал, колега/подчинен ви е навредили/близък ви е наранил.
Направено е нещо, което е очаквано да бъде неразкрито, но вие го разбирате. Питам какво избирате - да реагирате или да игнорирате?
Има counter strike ситуации, където е задължително да направиш обратен удар. Но в личните отношения ситуацията е деликатна и зависи дали искаш да рушиш или само да накажеш.
Аз винаги съм харесвала повече, когато се издигна над нещата, сцената, епизода. Това да можеш да посочиш на някой колко ниско е паднал, като ти се дисасоциираш от него и неговото низко поведение, ми дава някакво чувство на тотално превъзходство. Но това може да е и много грешна стратегия, защото създава едно заблуждение, че си толерантен/слабохарактерен и пасивен.
От друга страна, ако покажеш/докажеш, че си спипал някого, това го поставя в режим, който е още по-неприятен за понасяне.

# 10
Аз съм много директна и открита, не понасям лъжи и лицемерие. Не ми пречи да си кажа всичко в лицето на човека, но с годините се научих, че не си заслужават нервите в някои ситуации. Затова - зависи.

# 11
Прекалено е общо, дайте малко конкретика.

# 12
Fire666,
Да, това питам.
Да се конфронтираш и засрамиш другия е много лесно, но и натоварващо. Но понякога е по-добре да го направиш, защото дава усещане, че си взел позиция. Вече после, ликвидирането му е лесно.

# 13
  • София
Понякога е по-добре да реагираш, друг път е по-добре да игнорираш. Зависи от конкретната ситуация и човек. На общ въпрос не мога да дам конкретен отговор.

# 14
Явно си много крайна личност, че да ти се случват често такива случки. Яко надуто Его, ще се пукне направо.

Ето конкретика: например - работиш за мен. Виждам, че за 30 мин си писала във форума 3 пъти в работно време такива мнения, когато е трябвало да свършиш нещо.
Да ти пратя скрийншота на мейл ли предпочиташ и да ти обясня някои неща или да ти гледам сеира, знаейки какво всъщност правиш?

Общи условия

Активация на акаунт