Болоня и Флоренция- може и още нещо...

• 44 584
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
Summer.3, извинявай, че чак сега пиша, но едва днес успях да мина да ти снимам спирките.
Щом автобусът ви спира на Монтелунго, това е зад Фортеца. Като слезете, ако не можете да се ориентирате откъде да заобиколите, питайте стюарда, който обикаля спирките на Монтелунго - обикновено са със светлоотразителни жилетки и говорят все някакъв елементарен английски. Като заобиколите Фортеца-та, отпред изглежда така:

Скрит текст:

Като застанете с гръб към нея и погледнете напред, ще видите това. Вторият автобус е точно номер 17, специално го дебнах да видя къде точно спира, та тъкмо там, където е, му е спирката във вашата посока:

Скрит текст:

Като се качите, първата му спирка е Independenza XVII aprile. Тя не ви интересува. Слизате на втората, която се казва Santa Reparata. Веднага където ви е спирката, пресичате улицата - спирката на С1 е точно отсреща, спирката се казва San Zanobi. Автобусите по линии С1-С4 са едни малки и много маневрени въшки, обикновено са или бели, или синьо и сиво.

Ей така изглеждат двете спирки, уличката между тях е много малка, не може да се объркате. Номер 17 ще ви спре там, където се вижда светещото табло, а спирката на С1 е на тротоара, от който съм снимала (вижда се къде чакат хората):

Скрит текст:

Ето и разписание, актуално e, снимано днес:
Скрит текст:

За понеделник-петък ви интересува най-лявата секция.

Слизате на последната, Санта Мария ди Сопрарно. Нея не съм я снимала, но е много близо до Понте Векио, а него като го видите, ще го познаете.

Ако искате да си кажем здрасти някоя вечер, точно от другата страна на Понте Векио, вечер между 19:30/45 и 20:50/55 свирят Old Florence Jazz Band, аз съм там в общи линии всяка вечер (идния петък няма да ходя, че съм на театър), че сега ми е паднало да ги слушам, без да се налага да ги издирвам и гоня из града. Като пресечете реката, продължавате още двайсет метра по същата улица (която е все едно продължение на моста), Por Santa Maria се казва. Ще ти драсна на лично как да ме познаеш (не се чувствайте длъжни!). Пичовете си заслужават, особено ако харесвате диксиленд джаз.

Приятно изкарване!

# 226
Къде може да ядем наистина хубаво приготвен флорентински стек? Някъде в централната част преди моста, защото ми се струва далеч от Дуомото да преминаваме моста и минем от другата страна.
И да не ни отрежат главите.
Четох че цената е между 5-9Е за 100гр, обичайно порциите са около и над килограм.

# 227
https://trattoriadalloste.com/en/
Най-добрите стекове във Флоренция. Както и навсякъде другаде, всичко хубаво е скъпо

# 228
Къде може да ядем наистина хубаво приготвен флорентински стек? Някъде в централната част преди моста, защото ми се струва далеч от Дуомото да преминаваме моста и минем от другата страна.
И да не ни отрежат главите.
Разкошен стек ядохме на втория етаж на централния пазар, от специализирания щанд за телешко.
Не е евтино, но си струва.

# 229
Country Strong, изключително много благодаря за подробната информация! Имаш ли представа дали искат билет и за куфар/багаж в градския транспорт както е в БГ?
Стига да имаме сили, с удоволствие ще дойдем да послушаме малко хубава музика.
Малко се ядосвам, че не запазихме по-близо до гарата - със сигурност щеше да е доста по-лесно придвижването. Все още не съм се отказала да отидем до Чинкуе Тере и пак ще трябва да ходим до гарата и то рано сутрин/късно вечер. Сутрин си мисля, че ще е приятно да повървим пеша, но вечерта гледам последния автобус е в 8:29, така че вариантита са пак пеша или такси.

# 230
  • София
Здравейте, благодаря за съветите, които прочетох. Докладвам накратко след моето пътуване до Болоня.

Някой беше писал по-напред, че на летището ти пробутват само Маркони експрес - потвърждавам. В момента влакчето не работи и е заместено от автобус, който спира непосредствено до изхода на летището. Не отричмам, че е много удобен - има хора, които те насочват, показват ти как да си платиш билета, спира на жп гарата и няма други спирки в града. Естествено, струва 11 евро.
Ако за пръв път посещавате Болоня, имате багаж или не сте много печени с навигацията, го препоръчвам. Вариантът с такси не го пробвахме, макар че хостът на мястото, където бяхме отседнали, обясни, че до летището излиза около 15-16 евро.
Като си затръгвахме към България, решихме да пробваме автобус 944, който би трябвало да е с цената на градския транспорт и го  хванахме от болницата Ospedale Maggiore di Bologna. Много лесно се стига от центъра - по улица Сан Феличе само направо за около 35-40 минути пеш. Като поопознаете града, може да хванете и автобус до там. 944 спира на летището, като върти малко из града, има 7-8 спирки. (Ако искате да го хванете при пристигането си в Болоня, като излезете от летището, хванете надясно. Вървите около 50 метра покрай сградата на летището - там му е спирката. Маркони Експрес - автобусът - е в ляво, непосредствено до изхода.)

Иначе, за престоя ни - бяхме отседнали в Болоня, на много добро място на 5-10 минути от жп гарата. Не сме влизали в забележителностите, разхождахме се по улиците, ядохме и пихме. Има чудна уличка пазарче на Пиаца Маджоре - тръгва точно където спират увеселителните влакчета. С едно такова влакче се качиме до манастира Сан Лука - чудесна е гледката отгоре, а и видяхме още повече улици и сгради. Качихме се и на кулата. Също така попаднахме на - не знам как се казва, май не прочетох тук за това - една арка в Palazzo del Podestà на Пиаца Маджоре, където заставаш в ъгъла с лице към стената и човекът в отсрещния ъгъл чува какво казваш. А реално сте на 5-6 метра и с гръб един към друг.
Един ден ходихме с влака до Флоренция и един ден до Ферара. Тихо и спокойно градче с прекрасна катедрала и доста други забележителности. Ако сте любители на панините, Paninoteca - GATE 25 е мястото - няма да съжалявате Simple Smile

Много са хубави италианските влакове, макар че влакът ни за Флоренция закъсня с един час. Много хора пътуват и е направено много лесно. На автоматите за билети - особено на Italo, има служители, които ти обясняват и ти помагат да си купиш билет.

Въобще, много е яко в Италия, пак ще ида. Буона джорната на всички!

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 09:56 от Ivau

# 231
Ето и подробно за автобус 944, от официалния източник:

https://www.tper.it/navettaaeroporto

Важно: Първите два курса за деня тръгват от гарата, а последните два от летището ходят до гарата.

Мястото го е описала ivau, има го отбелязано и на Гугъл мапс.

Купуването на билети: в самия автобус може да се таксувате с кредитна карта, но ЕДНА КАРТА=ЕДИН ЧОВЕК. Има и машинка вътре в летището, точно където е спрял автобуса, излиза си самостоятелно като опция на екрана този билет от 4 Е, лесно е.

От града към летището, на гарата има автомат на ТПЕР, непосредствено на изхода, не търсете вътре при влаковете. В града не съм търсила.

Аз имам 4 излишни билета, ако някой тръгва скоро, да му ги дам, да ги пробва.  Получих мейл, че полетът закъснява с 50 минути и се разпуснахме с времето, а избрахме един маршрут с автобус до Оспедале Маджоре и автобусът взе да закъснява много. Късмет, че срещу спирката имаше стоянка на таксита, иначе надали с махане бихме намерили такси, то в София вече не става да спреш така такси, 20 Е ни взеха.

Друго важно нещо, от Гугъл мапс настройките, трите точки,  отбележете, че искате маршрути с автобус, защото иначе само Маркони и нищо друго не предлага, дори и да си далече от гарата. Аман от това Маркони, намразих го и без да съм го ползвала.

Замислих се, какво ли би таксувало от кредитната карта, ако вземеш довеждащ транспорт до Оспедале Маджоре и после се хване 944. Ако някой пробва, да каже!

# 232
  • София
Има и рейс 54 от летище Болоня, аз с него пътувах, защото ме устройваше до хотела Simple Smile Можете да видите и той дали ви устройва.

# 233
Summer.3,

Не се притеснявайте, тя гарата изобщо не е далеч, ако бяхте без багаж, щях да ти кажа направо пеша да си стигнете до там, където ще нощувате, щом сте близо до Понте Векио. Ще се ориентирате бързо и ще видиш, че е лесно, приятно и съвсем не е далеч. Като пресечете Понте Векио (от където ще нощувате), вървите все направо, направо, и стигате площада на Дуомото. На практика ще се озовете точно зад Баптистерия. Там на левия ъгъл ще видите кафе Скудиери, и завивате наляво. Като завиете наляво, се придържайте само по десния тротоар (ако ходите по левия, ще видите, че улицата се разклонява на няколко, това вас не ви интересува). Вървите си все по десния тротоар, и след 5-6 минути ще видите доста светофари и широко отворено пространство със сградата на гарата вляво. Ниска и грозна е, не можете да я сбъркате.
По принцип има и по-кратък път, но или следвайте Гугъл мапс, или не се набутвайте сами по малките улички, че ще изтървете и влак, и всичко. Гугъл мапс ми го дава тоя маршрут, че е 18 минути и ми се струва реалистично. Няма стълби, няма изкачвания, няма нищо особено. Таксито ще ви оскубе като кокошки, отделно напоследък има и недостиг на таксита, и отделно и настоящите явно правят фасони като в София, днес даже щяха да стачкуват, ама май са се отказали.

Относно багажа, ето, снимано е днес:

Ако минава за ръчен багаж, би трябвало да влиза в тези размери. Ако е по-голям куфар, бих си платила още един билет за сигурност. Ся, истината е, че за толкова години редовно пребиваване тук с месеци са ме проверили точно веднъж, ама според мен не си струва риска да берете срам и да плащате глоби. Като се разходите из града, ще видите, че е много по-удобно да се придвижвате пеша, и ще ползвате автобус най-много като тръгвате обратно, предвид багажа.

Като казах билети, на спирката на Монтелунго има автомат за билети точно до тоалетните и чакалнята. Обикновено наоколо се навърта някой от стюардите, така че може да го ползвате да ви помогне за закупуването.

И последно, много близо до Понте Векио, на практика между Понте Векио и Пиаца Санта Мария ди Сопрарно има много голям супермаркет с нормални цени (няколко цента по-високи, отколкото в периферията, но не могат да се сравнят с малките магазинчета, които разчитат на туристите, или примерно с цените в заведенията). След 7-7:30 вечерта настава абсолютна лудница, виждала съм опашки, които стигат до входа и като го видите, ще разберете колко разстояние е това от касите. Иначе е ок. Казва се Конад, синя табела, абсолютно невъзможно е да го пропуснете, понеже заема почти цялата въпросна отсечка.

Ако има друго, пиши.

Последна редакция: вт, 10 окт 2023, 16:09 от Country Strong

# 234
  • София
Добавям за влаковете нещо. Може би е валидно за цяла Италия. Много внимавайте, докато сте на перона, дръжте здраво децата. Има влакове, които не спират на гарата, но преминават с ужасяваща скорост.

# 235
Подкрепям. Веднъж видях как от въздушната струя на една мацка косата й се вдигна абсолютно вертикално нагоре, хем беше доволно дълга (полата й също, ама само донякъде).

# 236
  • Milano
Не важи само за Итало, обявява се по високоговорителя, че минава влак транзитно да се отаделечиш от жълтата линия.

# 237
Аз имам въпрос за гарата в Болоня.
Понеже като пристигнем ще вземем такси и няма да минем оттам, лесно ли ще се ориентираме на другия ден на кой перон е нашият влак?
Да знам колко време по-рано да сме там.
Защото ако е като гарата в Милано,  ще ни трябват едни 15мин да се ориентираме.

# 238
Лесно е, не  е голяма.

# 239
Абе, мани ти тая работа. Ако сте с Фреча или Итало, отсега мога да ти кажа, че тръгват от коловози между 16 и 19 (без изключение). Дали обаче ще ги намерите бързо и колко време ще ви трябва да се придвижите, предвид, че са в края на гарата и два етажа под земята, де да знам. По-добре вие да чакате влака, отколкото той вас. Аз имам чувството, че всеки път стигам до тия коловози по различен маршрут. Може да ги намерите от раз, може и да се замотате. Аз бих си оставила половин час за сигурност.

Ако е друг влак и тръгва от коловози 1-15, е елементарно, стига да не е от коловози Est или Ovest, щото не е трудно да се ориентирате, ама там пък има вървене.

Общи условия

Активация на акаунт