Болоня и Флоренция- може и още нещо...

• 44 599
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
Ние като пътувахме не купихме билети за нито 1 транспорт предварително. Купувахме си в последния момент,като 10мин по-късно ни тръгваше влакчето от Флоренция към Болоня. Все си струваха по 29евра на човек

# 211
Аз купих билетите за Итало за 3ма още преди 2сидмици. Бяха на 12.90.
Този който купих вчера вече беше 17.90 и като платих и за смяна на датата, поради заплес...излезе 22.30Е.

Сега се чудя за връщане...да взема билети за 16ч и нещо...или за 18ч.
Ако бяхме само с дъщерята е ясно че щяха да са за 18ч. Ама с малкия, не съм сигурна.

И естествено като гледах прогнозата днес, го дават 3дни да вали. Просто чудно.

# 212
  • Milano
Привет на всички!

Ако паркинга е "наблизо" сте в в зона с ограничено движение (ZTL).

Прегледайте сайта на общината по въпроса, да не се изненадате от глоби.

Във Верона също има Ztl.
Това е паркинга  Garage Tintori (от апартамента казаха да напишем Biblioteca Nazionale в навигацията за по-лесно намиране на адреса) situated inside the ZTL(LIMITED TRAFFIC ZONE) zone which is supervised by cameras. At the moment of your arrival, the operator will provide to regularize the transit through the electronic gates. Има ли някаква специфика в начина на стигане до паркинга след като е в тази зона? Мислех, че щом има резервация трябва да е без проблем.
Във Верона спираме пред апарамента, имаме оставен City pass, който трябва да сложим на предното стъкло и паркираме в сините очертания. Надявам се, че няма да объркаме нещо.

Да, те ще се погрижат, но трябва да паркирате до 2ч след влизането в ZTL.
Не могат да влизат при никои случаи коли на бензин euro 1 и дизел euro 2.

При транзит или влизане с паркиране се прави предварително онлайн авторизацията и плащането.
Във вашият случай видях, че те ще го направят.

За Итало, че цените падали драстично в деня на пътуването ми се струват някакви фантазии.
По-скоро може да няма билети.
Има опция в деня на пътуването, ако желаеш да се качиш на по-ранен влак, плащайки 10 евро - пращат ти мейл за това.

# 213
Аз имам още един въпрос.
Относно местата във влака.
Вторият билет е за друг вагон и място.
Това не се сетих да сменя.
Гледат ли кой къде сяда или е фиктивно като в Бг влак

# 214
  • Milano
Всеки си сяда на мястото.

# 215
Прогнозата отначало беше за дъжд цяла седмица, но я променят към все по-хубава, така че има шанс да се задържи още 10 дена слънце Simple Smile
Ние си букнахме нощувка в Болоня на връщане, а май щеше да е по-лесно обратния вариант - да останем първо в Болоня 1 ден и след това към Флоренция. Така поне щях да имам точни часове за влаковете.
Явно 29€ си е стандартна цена, ако се купи билет непосредствено преди пътуването. Аз се притеснявах да не станат по повече.

# 216
  • Milano
За влаковете, ако има свободно място може да се премести.

До Болоня и Флоренция влаковете са скъпи (стрелите).

Кога го гледате този дъжд?
По прогнозата казаха, че до средата на месеца не би трябвало да има дъждове. Даже днес навлиза африкански антициклон, на юг до 33гр

# 217
Дъжд го дават на 24-26ти октомври, точно когато ще сме там.

Само не успях да купя още един билет за Академията за часа в който са ни другите три. Много ме е яд.

Искам да попитам, някой посещавал ли е най старата Аптека във Флоренция. Интересно ли е?

# 218
  • Milano
Много е рано да гледаш прогнозата за тогава.

# 219
Знам, че е писано много и уж изчетох цялата тема, но се обърках.
Ако минем на вариант автобус от Болоня до Флоренция - има ли директни автобуси от летището?
Гледам Flix bus, но няма удобни часове за нас. Едва ли ще успеем да хванем този в 16ч, а следващия е чак 19:35.

# 220
Освен Flix Bus има и Appennino Shuttle автобус от летището на Болоня до Флоренция. 20 евро беше последно билетът като гледах, и ако си изпуснеш автобуса поради закъснение на самолета, важи и за следващия автобус (пишеше го на сайта им). Билети могат да се купят и онлайн, и не е нужно да се разпечатват.
Мисля, че във Флоренция спират на стационе Леополда, където има спирка на трамвайна линия Т1, с която за 3-4 минути сте на гарата (т.е. на практика в центъра). Това, както и цените, следва да ги проверите на сайта им, щото аз в Италия на автобус се качвам само с пистолет, опрян в главата, и не искам да ви подведа.

Относно времето за втората половина от месеца - не се навивайте предварително. Освен това и италианците имат склонност да драматизират много с прогнозата. Специално за Флоренция редовно ми се случва да има обявени жълти и оранжеви кодове за бури, ти си представяш някакъв апокалипсис, а то накрая даже и не росва. Стискам палци да случите на време!

Последна редакция: сб, 07 окт 2023, 16:09 от Country Strong

# 221
Проверих ги - спират на площад Монтелунго, което е точно до Санта Мария Новела. На място билетът е 25€ и приемат само кеш. Това го пиша като информация просто.
Реших да не купувам билети и да се ориентираме според часа, в който излезем от летището.
Летим след 2 дни и за пръв път тръгвам толкова неподготвена за някъде. Буквално току-що си платихме хотела и нищо друго не съм гледала още.
Твърдо съм решила да отидем до Cinque Terre за един ден. Някой ходил ли е от Флоренция отиване + връщане?

# 222
Монтелунго хем е близо, хем не е точно до гарата. Хъбът с автобусните спирки се пада зад т.нар. Fortezza, където (пред нея обаче) също има спирка на T1 (и тя се казва Fortezza). Ако вземете трамвая оттам, буквално следващата спирка, Valfonda, е тази на гарата. Къде ще спите?

До Чинкуе Терре съм го минавала два пъти от Флоренция (през La Spezia), може да се направи за един ден, но ще каталясате. Единия път правих нощувка в едно от градчетата, и ми беше много по-спокойно. Другия път си беше буквално day trip, и си беше малко на тъгъдък. При всяко положение тръгнете максимално рано сутринта.

# 223
Запазихме съвсем близо до Понте Векио, от южната страна на реката. Дава ми, че може да се хване автобус 17 за 2 спирки и след това C1 за 10 спирки.

# 224
Много интересен избор, браво - аз съм ходила само в музея, понеже тогава градината беше затворена по някаква причина, вече не си спомням. Днес или утре мога да мина оттам и да попитам дали може да се купи билет на място и с каква цена е (както и дали изобщо градината е отворена). За кои дати ориентировъчно?
Помня, че за музея си купихме билет на място, нямаше голям наплив и не беше проблем.

За градския транспорт - вариантите, които знам аз, са еднократен билет от 1.70 евро, който важи 90 минути за всички видове градски транспорт и без значение броя на прекачванията, и карнет от 10 такива билета, който струва 15.50 евро. Иначе има и абонаменти, месечният е 38.70 евро, и ако стоите седмица и ви трябва градски транспорт редовно, като нищо ще ги избиете. Но там проблемите са два: първо, важи за календарен месец, не ме питайте защо. Т.е. ако си го направиш на първо число, важи до края на месеца. Ако си го направиш на 25-о число, ПАК важи до края на същия месец, и си плащаш пак същите пари, няма някаква пропорционална отстъпка. Другото е, че за да ти го издадат, ти искат codice fiscale, което е един италиански номер, който е нещо като ЕГН, ама не точно, понеже може да се издаде и на чужденци безплатно и без проблем, обаче на мен поне навремето ми отне половин ден чакане в Agenzia delle Entrate. На съседното гише на една американка, която учи тук, но няма такъв номер, й казаха, че като чуждестранна студентка трябвало да се регистрира на някакъв сайт, и тогава можело да й издадат без, и я върнаха, та не знам дали има смисъл да пробвате, ако нямате такъв номер.

Билети може да си купите от всяка спирка - има машинки, които по мое мнение са user friendly, хем съм скарана с технологията. Приемат кредитни карти без проблем, а ако ще плащате кеш, гледайте да имате дребни, понеже най-често могат да връщат ресто до максимум 10 евро, което не ви оставя много варианти. Ще видите, то си пише на машинката какво приема в момента, но обикновено са в диапазона от 5 цента нагоре до 10 евро. Понякога съм виждала даже и само до 5, затова имайте дребни. Би трябвало да можете да си купите билети и от магазинчетата тип Tabaccaio (това си пише на тях), много често срещани са и те. Понякога има и в будките за вестници, понякога - не, и ако питате, ще ви креснат в отговор. 😃

Иначе градският им транспорт е отлично уреден, като имам предвид предимно трамваите в случая. Автобусите са малко тука има, тука нема, и поне аз понякога все още се обърквам от маршрутите им (но признавам и че ги ползвам рядко).
Много благодаря за подробното обяснение, във Флоренция ще бъдем на 21.10

Общи условия

Активация на акаунт