Болоня и Флоренция- може и още нещо...

• 43 901
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Записвам се с едно предстоящо пътуване през ноември до Флоренция. Датите са ми фиксирани тъй като имам конференция. Уиз не ме устройват, само Раян, дано няма промени на полетите.
Доколкото се ориентирам, има само един директен шатък от летището в Болоня до Флоренция - Апенино. Другите тръгват от гарата. Вижда ми се много сложно да ходя до гарата пък от там да хващам шатъл, че и Фликсбус спира на майната си във Флорениция. Ще го мисля.
Най-кофтито е, че полетът ми на връщане е в 06.00 сутирнта. Остава ми варианта да спя в хотела до летището, който предлага и шатъл. Мислех сама да ходя, но май ме е шубе и ще взема мъжа ми.

# 691
.........
Уиз не ме устройват, само Раян, дано няма промени на полетите.
Доколкото се ориентирам, има само един директен шатък от летището в Болоня до Флоренция - Апенино. Другите тръгват от гарата. Вижда ми се много сложно да ходя до гарата пък от там да хващам шатъл, че и Фликсбус спира на майната си във Флорениция.
........
Няма нищо сложно Blush Ако директният шатъл до Флоренция не ти е удобен, хвани Маркони експрес до гарата на Болоня и от там - влака за Флоренция, не Фликсбус. За 35-40 минути си във Флоренция.

Аз пък се спретнах да организирам една екскурзия в Емилия-Романя и Верона с акцент върху кулинарните преживявания Blush Ще бъде в чест на малкия ми доведен син, който навършва 16 г. на 3. септември. Прекрасно дете, което в момента има нужда от повдигане на духа. Обожава италианската кухня, затова така го измислихме. Не мога да повярвам, че вчера успях да организирам самолетни билети и чудесни места за преспиване за 4-ма души съвсем скоро - 2-8 септември. И да, Райън имат много по-удобни часове от Уиз. Много съм щастлива, че се справих. Сега остава да наглася детайлите и да се надявам на страхотно време и добро настроение Blush

# 692
Аз пък се спретнах да организирам една екскурзия в Емилия-Романя и Верона с акцент върху кулинарните преживявания Blush
Съжалявам, че не съм видяла поста по-рано, за да препоръчам ресторант в района. Отчитаме го като едно от най-вкусните места за ядене, които сме посещавали изобщо в Европа. Малко семейно ресторантче, с типичното за региона ограничено работно време, кратко меню, съвършена храна.
https://maps.app.goo.gl/HC9RMZ2Hp3qDCTiu8

Може пък на някой друг да послужи. Подходящо е само за хора с кола, в малко село е.

# 693
Здравейте и от мен.

За началото на февруари планираме пътуване до Болоня. За единия ден съм планирала самата Болоня + ходене до Флоренция.
А за другия ми се иска да отидем до Пиза. И тук идва въпросът ми - има ли влак от Болоня до Пиза?

# 694
# 695
Здравейте и от мен.

За началото на февруари планираме пътуване до Болоня. За единия ден съм планирала самата Болоня + ходене до Флоренция.
А за другия ми се иска да отидем до Пиза. И тук идва въпросът ми - има ли влак от Болоня до Пиза?

Лично аз не си представям как в един ден ще Ви е възможно да разгледате Болоня и Флоренция, като имате и две пътувания с влак. По мое мнение само Пиза може да "претупате" за няколко часа. За Болоня, а да не говорим за Флоренция, си трябва доста повече време. А влакове има.

# 696
И на мен ми предстои пътуване като съм взела отиване до Болоня и връщане от Пиза. Планирам 1 нощувка в Болоня, 3 във Флоренция и 1 за Пиза. И Сиена ми се искаше, но няма време, а и не обичам само да тичам.

# 697
И аз щях да пиша същото, но се отказах, защото Kramergirl не пита дали да ги съчетае, а вече ги е съчетала Simple Smile. Не е възможно Болоня и Флоренция в един ден + пътуване, дори с претупване.

# 698
Влакове Болоня - Пиза има, обикновено със смяна във Флоренция. Планът ви обаче не е добър и ще останете с кофти/никакви впечатления от цялата работа.

# 699
  • Враца
Здравейте. И аз планирам едно двудневно приключение във Флоренция. Понеже ще сме с кола, избрах едно място за настаняване с охраняем паркинг. Ще се придвижваме до града с градски транспорт.
Ще помоля за помощ за билетите.
Намерих сайта, но ме интересува карнетите по 10 дали могат да се ползват от повече от 1 човек, защото ние сме 4-ма.
Също така как се валидират, има ли нещо специфично.
Къде се продават билети и как изглеждат будките- такива, практически въпроси ме вълнуват.
Ето го сайтът с цени и някакви разяснения, но и достанеща не са ми ясни.
https://www.at-bus.it/en/ticket

# 700
  • България, София
Билетите се валидират се в самото превозно средство. Има си машинки за това. В рамките на 90 минути може да се прекачвате и на други превозни средства с валидирания билет. При самото валидиране се  изписват дата и час.
Ние купувахме билетите от рецепцията на хотела. Близо до гарата на една от спирките имаше автомат.
Може да се купуват от места, където се продават вестници и цигари, но не сме вземали от такива места.
Информацията ми е от миналата година.
Тази година дъщеря ми беше във Флоренция и каза, че може и с приложение да си вземе човек билет, но тя не се беше справила с приложението и разчиташе на хартиени билети.

# 701
  • Враца
Мерси! Опитът ми е, че разни машинки, автомати и т.н. в Италия са масово сао на италиански и трудно се справя човек, който не знае езика. Затова бих предпочела от будка с жив човек Wink
А за карнетните билети по 10 броя- могат ли да се валидират няколко за различни хора, или само за 1 човек важи?

# 702
  • България, София
Според мен трябва да могат.
Миналата година на рецепция служителката късаше от една върволица билети, толкова бройки, колкото искахме. Пътувахме двама и всеки си валидираше билета на машинката в автобуса.
Случи се два пъти да минава контрола.

Опитът ми с гарите и машините за купуване на билети е, че има различни езици и човек си избира.
За билетите за градския транспорт нямам спомен, защото купувахме само веднъж. Но би трябвало да има опция за друг език.

# 703
По рано в темата беше възникнало такова питане и рових в сайта на градския транспорт във Флоренция и с изненада установих, че карнетите НЕ са поименни, т.е. могат да се ползват два поредни билета от двама души за едно пътуване. В София навремето не можеше, та се учудих, но специално го четох това някъде пролетта, писали сме тука в темата. На едно от момичетата бяха отговорили от фирмата-превозвач, че може.

Магазинчетата, в които се продават, се казват tabaccheria/tabacchi, вътре продават разнообразни дреболии като цигари, запалки, вода и разни други безалкохолни, лотарийни билети, сладки неща, магнитчета и прочее. Има ги навсякъде, буквално ако вървите петдесет метра в коя да е посока ще попаднете на поне едно. Отбелязани са и в Гугъл мапс.

На повечето спирки има машинки, имайте готовност за приблизително точни пари и за предпочитане - монети. Елементарни са за ползване. Избирате Biglietti urbani, после бройката с плюс и минус за повече или по-малко, после избирате Contanti (за кеш), или Carta за карти, изчаквате 2-3 секунди да се отворят слотовете, и или почвате да пъхате монетите (една по една, процепът е сравнително горе на машината и вдясно), или банкнота (долу по средата, има и неонова чертичка, която свети там), или карта (вижда се ясно къде е слотът за карта). И това е. Билетът пада долу вляво в дупката на машинката, евентуалното ресто - долу вдясно.

Валидира се от задната страна на жълтите машинки в превозните средства. Като го пъхнете в тях, отпечатва датата и часът, после е валиден 90 минути без нужда от последващо валидиране.

А може и просто да се възползвате от tap and pay опцията и да платите с карта на влизане в транспортното средство (обикновено устройствата са вляво от вратите, едни такива тъмни). Доближавате картата, задържате една-две секунди, докато се появи зелено тикче на дисплея, и готово.

Би трябвало да има снимки, прочетете няколко страници назад в темата. Специално бях писала за билетите и бях снимала устройствата. Страница 41 най-горе първото мнение.

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 16:05 от Country Strong

# 704
  • Враца
По рано в темата беше възникнало такова питане и рових в сайта на градския транспорт във Флоренция и с изненада установих, че карнетите НЕ са поименни, т.е. могат да се ползват два поредни билета от двама души за едно пътуване. В София навремето не можеше, та се учудих, но специално го четох това някъде пролетта, писали сме тука в темата. На едно от момичетата бяха отговорили от фирмата-превозвач, че може.

Магазинчетата, в които се продават, се казват tabaccheria/tabacchi, вътре продават разнообразни дреболии като цигари, запалки, вода и разни други безалкохолни, лотарийни билети, сладки неща, магнитчета и прочее. Има ги навсякъде, буквално ако вървите петдесет метра в коя да е посока ще попаднете на поне едно. Отбелязани са и в Гугъл мапс.

На повечето спирки има машинки, имайте готовност за приблизително точни пари и за предпочитане - монети. Елементарни са за ползване. Избирате Biglietti urbani, после бройката с плюс и минус за повече или по-малко, после избирате Contanti (за кеш), или Carta за карти, изчаквате 2-3 секунди да се отворят слотовете, и или почвате да пъхате монетите (една по една, процепът е сравнително горе на машината и вдясно), или банкнота (долу по средата, има и неонова чертичка, която свети там), или карта (вижда се ясно къде е слотът за карта). И това е. Билетът пада долу вляво в дупката на машинката, евентуалното ресто - долу вдясно.

Валидира се от задната страна на жълтите машинки в превозните средства. Като го пъхнете в тях, отпечатва датата и часът, после е валиден 90 минути без нужда от последващо валидиране.

А може и просто да се възползвате от tap and pay опцията и да платите с карта на влизане в транспортното средство (обикновено устройствата са вляво от вратите, едни такива тъмни). Доближавате картата, задържате една-две секунди, докато се появи зелено тикче на дисплея, и готово.

Би трябвало да има снимки, прочетете няколко страници назад в темата. Специално бях писала за билетите и бях снимала устройствата. Страница 41 най-горе първото мнение.
Мерси много!
П.П. Трябваше ми отговор "наготово", защото нямах време да чета 40 страници. А и да ги прочета, не се знае дали ще има точно този отговор и въпрос.
В първия пост би трябвало да се сложи такава информация, но тук няма.

П.П.П. Не е критика към Блед, тя обикновено изпипва темите си, но сигурно не е имала време, когато е пускала тази тема. Wink

Както и да е, мерси! Ще разгледам темата за повечко инфо като наближи пътуването.
Лека вечер!

Общи условия

Активация на акаунт