Къде в България може да се направи Colonic Transit X-ray Study?

• 264
  • 9
  •   1
Отговори
Близък има проблем с някаква странна форма на запек.

Доколкото знам за запек се приема, че е налице ако 3 дена човек не се е изхождал по голяма нужда. Но в този случай, ако съм разбрал правилно, няма и ден без това да се е случвало. Само дето коства много време.

Гугълвах и май става дума за "slow transit constipation". То по принцип човек не е добре да прави диагнози в Гугъл, ама това мога, това правя. Това се потвърждавало с "Colonic Transit X-ray Study".

Къде в България (за предпочитане София или Варна, но може и другаде) правят такива изследвания? Може ли да препоръчате някой специалист в тази област?

# 1
  • София
Едно време гастроентеролозите казваха на това състояние „лениви черва”. Вашия близък пробвал ли е със по-прости изследвания напр.фецес за гъбички (те водят до запек или диария), колко вода приема на ден (ако приема малко вода тогава се получава подобен запек, който описвате), приема ли пробиотици (те подобряват перисталтиката). Иначе изследването за което пишете е проста рентгенова снимка на пасажа. Гастроентеролозите в БГ ще ви се изсмеят, за съжаление е така.

# 2
Едно време гастроентеролозите казваха на това състояние „лениви черва”. Вашия близък пробвал ли е със по-прости изследвания напр.фецес за гъбички (те водят до запек или диария), колко вода приема на ден (ако приема малко вода тогава се получава подобен запек, който описвате), приема ли пробиотици (те подобряват перисталтиката). Иначе изследването за което пишете е проста рентгенова снимка на пасажа. Гастроентеролозите в БГ ще ви се изсмеят, за съжаление е така.

Благодаря за бързия отговор!

Да, май наистина се нарича и "лениви черва" сега като гугълвах видях, че и на английски някой път го пишат като "lazy bowel"

По принцип май поема по-малко вода защото след като е увреличил приема станало по-добре.  Май и фибрите помагали.

Това за гъбичките - имате предвид Candida? Излизат различни фецес тестове в Гугъл, но май тези за гъбички касаят Кандида

# 3
  • София
Точно така, изследва се фецес за гъбички. Обикновено са Кандида. Но ако е някоя друга също се хваща на микроскоп. Преди да се открие, че Кандида предизвиква запек, гастроентеролозите казваха „лениви черва”. Кандида може да се получи след прием на антибиотици. И да удари в стомаха и червата.

# 4
Точно така, изследва се фецес за гъбички. Обикновено са Кандида. Но ако е някоя друга също се хваща на микроскоп. Преди да се открие, че Кандида предизвиква запек, гастроентеролозите казваха „лениви черва”. Кандида може да се получи след прием на антибиотици. И да удари в стомаха и червата.

Благодаря много! Това е много интересно. Гугълвах и на английски най-често свързват кандидата с диария, а не запек, ама може би аз просто съм видял само първите статии.

На мен неговото ми изглеждаше и като синдром на раздразненото черво защото казва, че има чувствителност към определени храни. Например, тестяните храни често го запичали. Млякото пък му причинявало диария. Това последното явно е лактозна нетолерантност - в родата има и други с този проблем.

Но явно е добре да направи фецес тест

# 5
  • София
Раздразненото черво води до диария а не запек. Най-вероятно просто не пие достатъчно вода. Нека да си пусне изследване фецес и тогава да,види какво става. За 2-3 дни е готов резултата.

# 6
Раздразненото черво води до диария а не запек. Най-вероятно просто не пие достатъчно вода. Нека да си пусне изследване фецес и тогава да,види какво става. За 2-3 дни е готов резултата.

Май има 3 вида "Раздразненото черво" или поне това намирам в Гугъл: IBS-D (диария), IBS-C (запек), IBS-M (смесен).

Но, да, явно си струва да тества фецес. Благодаря много!

# 7
  • София
Извинявайте, ама вашия приятел защо ви кара да търсите в гугъл и по форуми, вместо да отиде на Гастроентетолог?

# 8
Извинявайте, ама вашия приятел защо ви кара да търсите в гугъл и по форуми, вместо да отиде на Гастроентетолог?

Защото с английския не е в час.

Аз поне мога с английския да се оправям. А на гастроентеролог най-вероятно пак ще иде. Но не пречи да се получи колкото се може повече информация. В крайна сметка тоя форум нали и това му е идеята?

# 9
  • София
Незнам какво общо има английският с Гастроентеролог...... Имам предвид, че форума не е най-доброто място за информация. Хора всякакви има в него...някои могат и да ви навредят с мненията си.

Общи условия

Активация на акаунт