Ергенът 2 ❤️ Симфония от чувства - Тема 12

• 126 235
  • 2 442
  •   1
Отговори
# 2 145
  • софия
Dimana-nova1, ако не се лъжа вие сутринта пуснахте един психопортрет на Елена с обещание, че ще има за двете главни героини. Ще видим ли и за втората. И ако може да открехнете завесата малко, от къде дойде. Защото написахте,  че е професионален, ако добре си спомням. Дано не бъркам, но карам по памет.

# 2 146
"Сън в лятна нощ" има интересни допирни точки с основния сюжет на този сезон на Ергенът. Слагам няколко пасажа в спойлер, ако на някой му е любопитно. Елена обича Деметрий (Евгени), който пък обича Херния (Валерия). Дълго е, не отваряйте, ако не искате чаршафи Wink

Тук много се изписа как една жена не трябва да се унижава и разголва толкова пред мъж, който не отговаря със същото и даже я тормози, но явно такива жени и такива страсти е имало още в шекспирови времена през 16 в.
Скрит текст:
Влиза Деметрий, следван от Елена.

ДЕМЕТРИЙ
Не те обичам и не ме преследвай!
Къде е Хермия? Лизандър где е?
Тя мен уби, аз него ще убия!
Ти каза, че се крият в тез гори,
но вече ревността ме изгори!
Не виждам тука своята желана,
а теб, която виждам, не желая
и стига си се влачила след мен!

ЕЛЕНА
Ти дърпаш ме, безжалостен магнит,
привличащ не желязо, а стомана,
защото преданото ми сърце
е като нея. Само престани
да ме влечеш към себе си и аз
веднага ще престана да те следвам!

ДЕМЕТРИЙ
С какво влека те? С ласки? Със измами?
Нима не ти го казвам във лицето,
че не, не те обичам и не мога
да те обикна?

ЕЛЕНА
Казваш го, Деметрий,
и затова аз двойно те обичам!
Като ловджийско куче съм ти вярна
и — като куче пак — след всеки удар
по-предано в нозете ти се галя!
Добре, прави със мен каквото щеш,
налагай ме, ругай ме, дръж ме гладна,
но дай ми незаслуженото право,
щастлива да те следвам по петите!
В сърцето ти и мястото на куче
е висша чест за мене, но кажи ми,
какво по-малко бих могла да искам?

ДЕМЕТРИЙ
Какво ще искаш! Като те погледна,
и мигновено ставам зъл и мрачен!

ЕЛЕНА
А аз, горката, ставам тъжна, бледна,
когато да те видя нямам начин!

ДЕМЕТРИЙ
Но може би рискуваш да загубиш
ковчежето на своята невинност,
като, дошла след мен, го поверяваш
на случая, предлаган от нощта
и лошия съвет на пустошта?

ЕЛЕНА
Защита ми е твойта добродетел!
Щом гледам те, светът навред е светъл,
как искаш да ти вярвам, че е нощ?
Ти цялото човечество за мен си,
как искаш да допусна, че съм в пустош,
когато си пред моите очи?

ДЕМЕТРИЙ
Тогава ще се скрия в храсталака,
а ти стой тук сред зверовете хищни!

ЕЛЕНА
Най-хищният от тях е по-добър
от тебе, о, Деметрий! Да, върви!
И нека всичко си смени местата:
да гони Дафне[27] своя Аполон,
гугутката да литне след сокола,
сърната да преследва злия тигър —
безсмислена гонитба, във която
страхливостта е погнала със шпага
безстрашието, хукнало да бяга!

ДЕМЕТРИЙ
Какво съм седнал да говоря с тебе!
Аз тръгвам и отново ти повтарям,
че тръгнеш ли след мене, тук, в гората,
ще си пострадаш!

ЕЛЕНА
А нима не страдам
в града, в полето, в храма? О, Деметрий,
чрез мен ти целия ни пол обиждаш!
Защо ме принуждаваш да те гоня?
За да се браним, ние сме моми,
а не да ви обсаждаме сами!

А в този диалог между Елена и Херния има доста от динамиката между двете главни реалити героини в онзи разговор на коктейла, когато Елена се тресеше как Валерия без да се напъва само с красотата си може да привлече любовта

Скрит текст:
ХЕРМИЯ
Здравей! Де бързаш, прелестна Елено?

ЕЛЕНА
Аз — прелестна? На теб е отредено
да имаш тези къдри, таз уста!
Деметрий люби твойта красота!
Очи като звезди! Но туй не стига,
ти имаш и гласа на чучулига,
издигнала се в купола дълбок
над нивата, над цъфналия глог,
край който говедарчето почива.
Да беше красотата прилепчива,
отнесла бих като безброй зарази
таз искрица във погледа ти, тази
извивка в говора… О, ако бе
всемирът мой, земя-море-небе,
бих дала всичко — без Деметрий само! —
за щастието, в дребно и голямо
да ти приличам! Дай ми ти урок:
как завладя владетеля ми строг?

ХЕРМИЯ
Ах, аз се мръщя, той след мене тича!

ЕЛЕНА
Смехът ми тъй да ще да го привлича!

ХЕРМИЯ
Прогоня го — след миг е пак отсреща!

ЕЛЕНА
А бяга от молбата ми гореща!

ХЕРМИЯ
Все по го мразя — той все по е пламък!

ЕЛЕНА
Все по го любя — той все по е камък!

ХЕРМИЯ
Но за това не аз съм виновата!

ЕЛЕНА
Не си! Във твойта прелест е вината!

# 2 147
Значи вярно казах, че едната е Убава , другата не. Grinning
Няма лошо...ей го и Шекспир го е написал. Природа, какво да се прави.

# 2 148
Не знам дали сте коментирали преди. Явно е, че фокусът на предаването са участничките. И това е, защото още нямаме супер харизматичен Ерген, който да обере точките. Като типичен Рак, мога да кажа, че мъжете Раци стават супер за приятели. Като мъже, не съм много сигурна. Била съм и с такъв и изобщо нещата не бяха розови. Рак и Скорпион е взривоопасна комбинация. И предполагам, Евгени извън предаването сам трябва да се постарае да задържи жената до него, не да чака все да бъде обожаван и да го изисква, защото е сладичък, според някои и има бейби фейс.

# 2 149
Аз изгледах рекламата от ритуалната зала, много мило ми стана , защото жената беше същата, която ни ожени с моя съпруг. Дори и статистка да е пак са я оприличили на Елена, поне аз така я виждам. За мен Елена не е някаква муза или поет, тя също си има слабости и прави грешки, но кой няма. Кой е перфектен, силен , начетен, безгрешен. За мен Елена е истинска, много много истинска, а почти не познавам хора, които вече да са такива в днешно време, да не са скрити зад някакви маски. А за да бъдеш себе си и така да се разкриеш ти трябва много , много смелост, да оставиш егото си, да рискуваш всичко без страх , че ще паднеш от високо. Аз за това й се възхищавам, без значение какъв й е правописа , дали е високомерна, аз не я смятам за такава, дали говори с чуждици, колко била ниска или висока. Тя също си носи емоционален товар явно ,че е била разделена от майка си, според мен от там идва по-ниската самооценка и несигурността, която повече я краси за мен. Въпреки това , тя намира сили да бъде себе си, аз съм била в такава ситуация и просто знам колко ужасно трудно е да обичаш така , да се разкриеш докрай и да поставиш любовта пред всичко, без страх. Самият Евгени казва,че търси жена за брак, че търси любов без его. Бях чела, че за една истинска любов ти трябват 3 неща и тя е като да съградиш къща, а основите бяха приятелство, страст и за съжаление не помня какво беше третото. Аз от срещите им с Елена видях и приятелство, и страст, той самият казва, че не може да я нарисува толкова красива, колкото я вижда той. Валерия според мен я харесва, но някакси по бащински начин, така аз поне виждам нещата и то от последните епизоди. Със сигурност има емоции към всички, все пак ги е опознал повече, те към него също, а и в тази среда на романтични срещи няма как да останеш безчувствен. С Елена като възраст са по-близо, като преживявания, дори някакси са на една вълна дори и в шегите, разбират се. Разбира се,че Елена е несигурна понякога, трябва да си някакъв тапир , за да не си бил никога несигурен в себе си. Аз и във Валерия не виждам нищо лошо, младо, красиво момиче с кауза, с вярвания, със самочувствие. Просто не я усещам като готова да се омъжи на този етап, по детски ми се виждат разсъжденията за къща, животни и правнуци, не че не са красиви. Но зависи от него все пак и неговите чувства, каквито и анализи да правя, колкото и някой да е по-подходящ за друг, намеси ли се любовта, нищо не се знае. Аз обаче си имам чувството, че това ще е Елена, ще видим, чакам с нетърпение. Извинявам се за дългите размишления.

Подкрепям с две ръце, размишленията ти са чудесни, просто не ми се пишеше толкова дълго, благодаря, че си си направила този труд. А и че има хора, които още могат да изпитват емпатия Heart, тук често губя тази надежда....
Мрежата ни направи някакви изроди, все се мерим кой е по-по-най и кой влиза в нашия мироглед-калъп, другите, видиш ли, са недостойни да живеят, да обичат, да се борят, дори не трябва да си подават носа навън с тези правописни грешки и кофти вежди...

# 2 150
  • Варна
Възможно е, но тях напоследък не ги забелязвам, по-тихички и/или малобройни са.
Може да си харесваме Елена и без да влизаме във словесни битки по форумите. Wink

# 2 151
Може ли снимки на Боряна преди операциите, че ми стана интересно?
Тя го беше показала в Инстаграма си. Нямам снимка обаче.
Беше един с бая гърбица и издължен.

Боряна също се оказа много неприятна извън формата (за мен и в него). Голямо самочувствие на базата на какво - че става за любовница? Големи хвалби за краката, а стойката и походката и са като на онези детски играчки магаренца, на ластични крачета, дето кльофват като ги натиснеш. И това пристискване в Ергенът беше толкова измислено и престорено.

# 2 152
Аз изгледах рекламата от ритуалната зала, много мило ми стана , защото жената беше същата, която ни ожени с моя съпруг. Дори и статистка да е пак са я оприличили на Елена, поне аз така я виждам. За мен Елена не е някаква муза или поет, тя също си има слабости и прави грешки, но кой няма. Кой е перфектен, силен , начетен, безгрешен. За мен Елена е истинска, много много истинска, а почти не познавам хора, които вече да са такива в днешно време, да не са скрити зад някакви маски. А за да бъдеш себе си и така да се разкриеш ти трябва много , много смелост, да оставиш егото си, да рискуваш всичко без страх , че ще паднеш от високо. Аз за това й се възхищавам, без значение какъв й е правописа , дали е високомерна, аз не я смятам за такава, дали говори с чуждици, колко била ниска или висока. Тя също си носи емоционален товар явно ,че е била разделена от майка си, според мен от там идва по-ниската самооценка и несигурността, която повече я краси за мен. Въпреки това , тя намира сили да бъде себе си, аз съм била в такава ситуация и просто знам колко ужасно трудно е да обичаш така , да се разкриеш докрай и да поставиш любовта пред всичко, без страх. Самият Евгени казва,че търси жена за брак, че търси любов без его. Бях чела, че за една истинска любов ти трябват 3 неща и тя е като да съградиш къща, а основите бяха приятелство, страст и за съжаление не помня какво беше третото. Аз от срещите им с Елена видях и приятелство, и страст, той самият казва, че не може да я нарисува толкова красива, колкото я вижда той. Валерия според мен я харесва, но някакси по бащински начин, така аз поне виждам нещата и то от последните епизоди. Със сигурност има емоции към всички, все пак ги е опознал повече, те към него също, а и в тази среда на романтични срещи няма как да останеш безчувствен. С Елена като възраст са по-близо, като преживявания, дори някакси са на една вълна дори и в шегите, разбират се. Разбира се,че Елена е несигурна понякога, трябва да си някакъв тапир , за да не си бил никога несигурен в себе си. Аз и във Валерия не виждам нищо лошо, младо, красиво момиче с кауза, с вярвания, със самочувствие. Просто не я усещам като готова да се омъжи на този етап, по детски ми се виждат разсъжденията за къща, животни и правнуци, не че не са красиви. Но зависи от него все пак и неговите чувства, каквито и анализи да правя, колкото и някой да е по-подходящ за друг, намеси ли се любовта, нищо не се знае. Аз обаче си имам чувството, че това ще е Елена, ще видим, чакам с нетърпение. Извинявам се за дългите размишления.

Съгласна съм с всичко, което си написала. Възможно ли е третото, което не си спомняш да е... мусака. Звучи ми като страхотна комбинация от съставки за истинска любов - приятелство, страст и мусака Wink Шегувам се, но не съвсем - третото да е битът.

# 2 153
Наистина ли видяхте страст в Евгени към Елена? На мен винаги ми изглеждаха някак принудени интимностите,  за да оправдае очакванията.. дали на Елена, дали на сценаристите...

# 2 154
  • Варна
Наистина ли видяхте страст в Евгени към Елена? На мен винаги ми изглеждаха някак принудени интимностите,  за да оправдае очакванията.. дали на Елена, дали на сценаристите...
Само страст видях от негова страна.
Не мисля, че е влюбен, не мисля, че си я представя до себе си, но тя поне умее да го пали.

# 2 155
Dimana-nova1, ако не се лъжа вие сутринта пуснахте един психопортрет на Елена с обещание, че ще има за двете главни героини. Ще видим ли и за втората. И ако може да открехнете завесата малко, от къде дойде. Защото написахте,  че е професионален, ако добре си спомням. Дано не бъркам, но карам по памет.

Заради теб прочетох въпросния постинг. Подозирам че това е онази психоложка със свитите очички и размахващото се пръстче Wink

Не помня кой постави въпроса за секса и има ли такъв във формата, защото предстоящ брак, без пробван секс малко не ми се връзва да е така.
Струва ми се, че с Елена се е случило, с Айлин и с Боряна.
Може би затова Елена не се чувстваше уверена е го питаше как я намира като жена?
Според мен това е разковничето в нейното поведение на несигурност и агресия.
Тя трепереше от агресия, особено, когато чакаше Валерия да стане от диванчето, за да му се обяснява на Евгени за
подаръка и т.н. Тогава беше много превъзбудена емоционално, но ми се струва, че е в следствие на това, че се е отдала, а всъщност той е отново с другата и не й обръща внимание.
Доколкото с Валерия мисля, че не се е стигнало до интимност, но знае ли човек, може пък да и да е по-неопитно и неудовлетворяващо за Евгени.

Аз бях. Въпросът ми беше дали е реално да се предложи брак на жена, без задълбочаване на интимността (да го кажем по-завоалирано)? И как тогава се връзва с това, че Валерия ще се жени?
Елена не трепереше тогава от агресия, това е нелепо. Аз например треперя така когато се вълнувам много силно за нещо. И ако му се бе отдала, нямаше да го пита дали я желае физически.

# 2 156
Не помня кой постави въпроса за секса и има ли такъв във формата, защото предстоящ брак, без пробван секс малко не ми се връзва да е така.
Струва ми се, че с Елена се е случило, с Айлин и с Боряна.
Може би затова Елена не се чувстваше уверена е го питаше как я намира като жена?
Според мен това е разковничето в нейното поведение на несигурност и агресия.
Тя трепереше от агресия, особено, когато чакаше Валерия да стане от диванчето, за да му се обяснява на Евгени за
подаръка и т.н.
Тогава беше много превъзбудена емоционално, но ми се струва, че е в следствие на това, че се е отдала, а всъщност той е отново с другата и не й обръща внимание.
Доколкото с Валерия мисля, че не се е стигнало до интимност, но знае ли човек, може пък да и да е по-неопитно и неудовлетворяващо за Евгени.

Димана, останах с впечатление от предишни постове, че си психолог. Как така трепереше от агресия? Не съм специалист, но все донякъде се ориентирам в човешките емоции - Елена беше разтреперена от съвсем други чувства, които много ясно и видимо изрази и показа.

Изразила съм се неправилно. В по-нататъшно изречение съм написала за емоционална превъзбуда, което съм имала предвид. Съжалявам за неточността и благодаря за отбелязването.

# 2 157
Дали ще я избере Евгени или не, е без значение. И в двата случая тя е царицата. Тя, а не Елена.
Защото е хубаво момиче, лоялна към приятелките си, с хуманна мисия в живота. Защото не обиди, не нагруби. Защото не поставяше етикети на хората. Показа поведение на жена със самочувствие и принципи, които не наруши, дори и заради Евгени.
Наричането на някого "тъпа овца" е обида по всякакви критерии.

Ако съм на мястото на майка ѝ и чуя, че няма нещо, което да я накара да избере мен пред кучето и че по-скоро ще се самоубие, отколкото да избере, ще съм доста разочарована и обидена.

И тя трябва да е царицата, защото?
1. Е хубава? Няма и грам заслуга за това, просто трябва да е благодарна за външността си.
2. Лоялна към приятелките си? Мда, лоялна и ронеща сълзи за Елисавета, Айлин и Габи и изрично подчерта, че е намерила много стойностни приятелки в предаването. Хм... странна дефиниция на "стойностен". О, чакай, приятелката ѝ Габи има скъпи марки в гардероба, може би е това.
3. С хуманна мисия в живота? ОК, има мисия, но тя не е точно "хуманна", защото, припомням, "Всяко животно заслужава да бъде обичано, но не всеки човек заслужава". Някак е ориентирана към животните, не към хората и от тази гледна точка това определение не е съвсем точно.
Явно писането на безсмислици в блог, който почти никой не знае е много по-животоосмислящо, отколкото да помагат на ранени животни.Joy

# 2 158
Всъщност, не е нужно много, за да се разбере, че всяка грижа за животните е и грижа за човечеството. В какъвто искате списък избирайте. Някои коментари наистина са толкова измъчени, че не правят услуга на този, за който се отнасят.

# 2 159
Етито не е точно умна според мен, на моменти се чудя дали осъзнава какви точно ги дрънка и как се държи, но е по-умна от Валката Smiley
Правиш ли разлика между умна и начетена? По-начетена може и да е, но по-умна не е. Също така излиза, че и по-грамотна не е като и чета грешките, а да се има предвид, че Валерия е учила, и живяла 12 години в Гърция и не е учила български език както се учи тук в училище. А пък съвсем отделен въпрос е, че и тук вече се учи от немай къде и много си личи. Обаче пък претенциите и на Елена са гигантски - аристократка, та чак кралица май беше. Ама моля ви се! Joy Нещо като царят-свинар, обаче и то втора употреба.
Ок. Коя какво учила-недоучила настрана. Като страничен наблюдател повече желание за развитие, повече отвореност към света и повече самокритика, което е важна предпоставка за развитието, виждам в Елена.

Валката, която също се изживява като кралица в главата си, според мен ще си остане на ниво въртене на гюбеци и кучета още много дълго време.
Къде видяхте или има някъде преди снимки Валерия да мята гюбеци? Нито пък я виждам да се е короновала, вярно ходи с достойнство, държи главата изправена, говори правилно и ясно, заявява позиция открито и не е прикрита. Къде мята и кучета не знам, изобщо на вас ясно ли ви е колко бездомни има и страдащи, защото са изхвърлени от такива хора уж начетени и с мнение. Да, разнасят зарази сигурно, пълни с кърлежи, болести, мръсни и сакати повечето се разхождат безпризорни. Има фондации само пари взимат и дори убиват сигурно кучета за пари, ама има и такива дето помагат. И май без да съм начетена, арт, вип, дрън-дрън знам, че хората, животните и цветята са живи същества. А животните имат и душа  Малките бездомничета каква съдба очаквате да имат изхвърлени по гари, поляни, пътища или завързвани и оставяни да умират в мъки. Що за хора? Не е нужно да обичате животни, да се грижите, да имате, но не ги обиждайте, подигравате и да не цитирам тук как била събирала фекалиите на кучетата Валерия, била ги въртяла с гюбеци ли или каква ви е тезата.
Ако са такива защитниците на Елена , направо...
Бъдете обективни, не вие ще се жените за Валерия или Елена.
Отделно не виждам Елена след години физически да му подхожда на Евгени, което пък автоматично води до...Валерия също не му е много подходяща, но има ли тръпка, химия, отстъпки и напасване, то...това може се получи. Мика абсолютно не е за него, а ми беше фаворитка още от първите епизоди и го писах тук. Дори по едно време бях за Елена, все пак важно е един творец да има спокойствие, да има човек сигурен и подкрепящ го, да има на кой да се опре, да гледа деца и къща, за да има време за себе си, концертите, развитието си. Но Елена е ревнива за мен, обсебваща, тя няма да стои и гледа деца и къща, а ще иска да е до него , с него и да го държи под контрол. Отделно и Евгени какъвто и да е по характер, темперамент и т.н. е естет за мен, той търси жена, която и да харесва, да го привлича, но и да показва с гордост. Ако Валерия съумее да се отдели или поне редуцира каузата си и отдадеността си за животните, постави на първо място семейството (а това е възможно с идването на децата) , тя е и значително по-млада от Елена (май с 8 години) , та..има време да се развие, осъзнае, нареди важните неща в живота си. Че то много артисти имат каузи -за децата , за животните, за бедните и т.н. Това не е грях, не е минус, това е нещо за което ги поздравявам. Ние тук обаче ...в нашата си страна не го считаме за нещо полезно ми се струва. Вижте дори една Турция какво правят с бездомните, в Гърция какви са наказанията за изтезавани животни или захвърлени, тук да има такова нещо...Каквото ти е отношението към страдащите без значение хора или животни, такъв си и към близките, обкръжението, колегите, ти го носиш в душата си, както и да се представяш и чупиш пръсти.
Спрете се вече с обидите към животните тук поне, хайде Валерия може да я хапете и със сигурност не е съвършена, но за отношението и към болните и страдащи животни и правите услуга.

Общи условия

Активация на акаунт