Второ дете

• 9 487
  • 173
  •   1
Отговори
# 45
Второто ни дете дойде непредвидено, аз бях несигурна дали е правилният момент, как ще се справим с малката разлика (2.5 г.) и прочие. НО съпругът ми беше толкова щастлив и ми помогна да осъзная, че моето призвание, преди всичко, е да бъда майка. Той иска поне 3, а защо не и 5 деца Grinning  Не само работи, но и доста помага с грижата покрай децата.
Годините напредват и ще видим как ще се развиват нещата.
Та, както човек може да живее с 2 и с 200, така и деца могат да се гледат добре, без да са презадоволени.
Наистина няма нищо материално, с което да замениш чистите детски усмивки, или моментите, в които се радват един на друг. По-голямото ни дете не ревнува чак толкова и се учи да бъде грижовно от малко. Със сигурност има трудни моменти, но, ако всичко ни е дадено на готово, няма как да израстваме, да се променяме към по-добро!
Не мога да си представя да имам само 1 дете, а и не мисля, че е справедливо спрямо него. То винаги ще иска братче или сестриче, а и възможността да стане разглезено и егоистично е по-голяма. Примери около нас има много, за жалост.

Ние със сестра ми имаме ок. 4 години разлика и си спомням колко много ревнувах от нея. Трябваше ни известно време да изградим правилните отношения.

# 46
Разглезени и егоистични стават и деца с братя/сестри. Всичко си е до родители, възпитание и характер на детето. Покрай мен пък точно обратният пример - лигави, невъзпитани и силно егоистични деца, които имат 1 брат или сестра.

# 47
  • София
Въпросът е и какво се разбира под презадоволеност, защото всеки има различно виждане от това кое би изградило правилно децата му.

# 48
  • София
За разглезени не е само до брой в семейството, а възпитанието най-вече. Племенницата ми беше наскоро навършила 5г като се роди братчето й. Определено имаше ревност първите месеци, но тя беше свикнала всичко за нея (не само материално, но и внимание). Сега обаче гледай ги, не могат да се отлепят един от друг, и много помага по нейно желание.

# 49
Ами приемете, че някои хора не искат да гледат две деца с "2", а предпочитат едно с "200". Всеки си преценява според разбиранията си.

# 50
Назад в темата се спомена за базовите нужди - ако те са налице, всичко друго е допълнителна екстра. Мнението ми е, че днешните родители се стремят да осигуряват повече материални придобивки на децата си, за сметка на нематериалните.

# 51
Моето мнение пък е, че родителите искат да осигурят както нематериалните, така и материалните нужди на децата си. Едното не изключва другото, не знам защо все се мисли в крайности. Повечето сме по средата.

# 52
  • София
Не бих родила дете, за отглеждането на което да са необходими компромиси. Разбира се, спрямо моите собствени разбирания.
Обичайно нематериалните неща изискват повече разходи, затова вероятно наблягат на материалните.

# 53
Именно. Съгласна съм с Фивър.
 Моето дете в събота скача два часа на батута в парка.  Това към нематериалните неща ли е или към материалните? Или като го заведем на екскурзия? Това нематериално или материално е? Щото и двете струват пари, ама носят нематериални преживявания...

# 54
Най-ценното, според мен, е времето, което прекарваме с нашите деца. Ако е качествено прекарано време, нищо, което се купува с пари, не може да го замени.
Не казвам, че не е хубаво детето да получава материални неща, но не те да са акцента в отглеждането му.

# 55
И на екскурзията как точно не прекарваш време с детето си? Просто му показваш и света, разширяваш му мирогледа, учи чрез опита, създаваш нови споделени преживявания и тн. да изброявам ли още..

# 56
Да, съгласна съм за екскурзията, така е наистина. Но мисълта ми беше друга.

# 57
  • София
За да прекарваш време с детето си, това също изисква средства.
Примерно, писала съм в други теми, че ние сме привърженици на минимализма. Не трупаме вещи. Така си учим и децата. Нямаме разни модерни джаджи. Но най-важно ни е децата да пътуват, да спортуват, да изкарват много време сред природата, да научават нови неща, да опознават други култури, да говорят чужди езици, да посещават театри и концерти и т.н. Това са все нематериални неща и са точно различни начини на общуване вътре в семейството, но те не са без пари.

# 58
В крайна сметка важна е и нагласата на родителите. Някои много държат да имат повече от едно дете - няма лошо. Но други са си решили да имат 1 дете като целта със сигурност не е да го направят разглезено и егоистично. Ние с мъжа ми сме така - не искаме второ дете. Той може и да е на друг акъл след време (съмнително), но аз съм категорична, че не искам. Аз самата съм едно дете и никога в живота не съм искала брат или сестра, дори и като съвсем малка като са ме питали. И предпочитам както каза Мая - да го гледам с 200, а не с 2. Всичко с мярка, естествено. Нито аз съм била презадоволявана, нито имам намерение така да възпитавам детето си. Но затова е важна и финансовата култура на родителите - ако са свикнали да си угаждат и да пръскат пари за глупости, доста е вероятно да задоволяват всяка една прищявка на детето си. Примери покрай мен бол.

# 59
Простата истина е, че материалните неща /парите/ осигуряват свободата да получиш нематериални преживявания. Затова няма как да обясняваш, че като са задоволени базовите потребности е ОК, ззащото над базовите има още един куп потребности, за задоволяването, на които са нужни средства.

Общи условия

Активация на акаунт