Дете и баба

• 3 655
  • 68
  •   1
Отговори
Здравейте
Искам съвет или по скоро мнение
Майката на мъжа ми дели нашите деца голямото ни дете го гледа ,отношението и е съвсем различно ,а малкото дете не иска да гледа очевидно го делят не го обичат това ми е ясно вече .Нейното оправдание беше,че не е свикнал с тях те живеят в друг град а той е малък . Вече ще става на 4 г и започна да разбира ,не веднъж сме повдигали темата тя си измисля оправдания а с мъжа ми само се караме защото и той вижда ,че го делят,но мълчи и нищо не казва.Същото прави и с децата на другия си син,но те са в един и същи град и на тях не може много да откаже и там обаче се вижда ,че обичат повече едното детенце. На голямото ми дете не мога да забранят да ходи при тях защото има желание и винаги си прекарва добре там макар и за малко. Незнам как да постъпя чувствам се объркана .. Ще съм ви благодарна за съвет

# 1
  • Бг-мама
Нищо не можете да направите, освен в прав текст да им кажете, че не ви е приятно отношението им към м по малкото ви дете. Без заобиколи им казвате , че и то им е внуче точно колкото и по голямото. Ако си вземат бележка, добре, ако ли не то си е за тяхна сметка.

# 2
Как забелязва малкото дете на 4г?
Аз съм била в тази роля, но не помня изобщо - от 12-13г. нататък не е имало делене.

Но после с години съм слушала как съм страдала, а всъщност знам за деленето само от разкази и опити за манипулация и набъркване в проблемите на възрастните.

Съветът ми е - внимавайте какво говорите на малкото, на тази възраст не разбира, но усеща вашата енергия. Simple Smile

От моя гледна точка - да, сигурна съм, че се е случило, но са се осъзнали, хората правят грешки, и си имахме хубави отношения години по-късно. Имах по-неприятни чувства към тези, които не спряха да ми разказват тези истории, въпреки че обяснявах, че не помня и не ми е важно.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 16:58 от LemonFantastic

# 3
Малкото дете забелязва когато идват да вземат кака му или баща й я закара и пита къде е тя . Аз на сила не искам да ги карам да го гледат ,не знам даже дали той ще се чувства добре там сред хора които го делят. Уви не са от хората които си взимат урок от думите ми .Не се жегват от такива неща.

# 4
Не знам как е като цяло, но лично аз не съм виждала хора, които имат повече от един внук/внучка и обичат само едното.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 17:18 от Borqna Sto 771419

# 5
  • София
Реално не й трябват оправдания, че не иска да гледа дете - това е нейно право. Но не бих давала голямото при нея. Вие пък не сте длъжни да "подпомагате" деленето. Ако не може да се справи с двете едновременно, може да ги редува.

# 6
  • Най-красивата страна
Причините може да са много.
Името-за много от възрастните хора е важно внучето да е кръстено на тях.И ако първото дете е кръстено на бабата или на мъжа и,а второто на другите баба и дядо,то първото е гледано и е любимец,а второто-не.
Мразя я тая традиция,но все още се спазва и има много такива случаи.
Възможностите на бабата-замислете се тази баба дали е в състояние да гледа вашите две деца.
Две деца са по-голяма отговорност и повече грижи отколкото едно.
Предпочита да гледа по-голямото,защото е по-лесно да се справиш с голямо дете,отколкото с 4 годишно.

Аз съм леля,не баба.Но също съм отказвала да гледам две деца едновременно.А откакто и аз имам дете,въобще отказвам да гледам още едно.

Ако усещате,че това се превръща в проблем и по-малкото дете ще страда,тогава не пращайте там и голямото дете.
Ходете на гости цялото семейство с двете деца.

# 7
Децата и двете не са кръстени на никого нито на тях нито на моите родители.Когато се роди голямото дете живеехме с тях и след две години съвместно съжителство се преместихме в друг град и каката е свикнала с тях повече,но и те винаги са показвали повече към нея.Същото прави и с другите внуци ,но там е заради името голямото е кръстено на другите баба й дядо. Общо взето това е картината,но негативите ги отнасям аз за сега и се ядосвам и се тровя...

# 8
Ако детето е по-буйно е разбираемо донякъде, ако примерно не са в състояние да гледат по енергично дете. Каката с колко е по-голяма?

# 9
Каката ще става на 9г тя редовно е оставала при тях още от малка,но баба й не е от най-енергичните, тя не иска много да и се цапа къщата гледа ги само у тях най-много на двора да излязат. Малкия наистина е по палав ,но сега се кротна малко не е невъзможно да го гледа.Особена е като цяло ,но това не е оправдание .

# 10
Аз не бих и оставила нито едно от децата си, щом едното обича, а другото не. Не живеете заедно, не сте длъжна да се съобразявате с техните особености. След като и съпругът ви го е забелязал това, няма какво да се обяснявате. Казвате на баба, че щом дели децата, не ви е приятно и няма да ги водите - нито едното, нито двете.
Мисля, че бързо-бързо при такова положение, баба ще заобича и другото дете.Всичко зависи само от вас.

# 11
Аз бих ги изпратила в тандем, без изобщо да питам. Няколко пъти ако се повтори може да види, че се справя и да се оправят нещата.

# 12
Точно това ще направя ,но преди това ще й кажа ,че като взима децата и двете иначе да ги гледа на снимка ..

# 13
Твърде е възможно да изчакват малкия да поотрасне още малко, за да остава при тях да го гледат. Но ако това продължава и впоследствие, не виждам нищо друго освен да се примирите със ситуацията.

# 14
  • София
Според мен бабата реагира така, защото не може да се справи с малкото дете. С момиче на 9г, а и по-малко е едно, а с момче.. Аз имам две момчета, малкият няма 3г, но абсурд да го оставя на някой, освен ако не мразя човека.
Дели децата само дотолкова, доколкото ще ѝ стигнат силите и е нейно право.

Общи условия

Активация на акаунт