Второ дете

• 9 512
  • 173
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Ние в парка не харчим пари. Предпочитам за уроци по тенис и плуване. Или за боровинки (примерно), вместо за захарен памук. Което няма нищо общо. Не се хващайте за думи.
Ето, преди няколко дни излязох с кръщелника - шишенце със сапунени балони беше 10 лв., но игра щастливо с него 2 часа.

# 76
Крайно време е всякакви павилиони с огромна надценка и прашни атракциони да се премахнат от паркове и градини.
Човек винаги може да вземе със себе си вода, закуска и забавления.

# 77
Естествено, че не ходим всеки ден в парка /далеч е/, ходим в почивен ден. И естествено, че не си купува от всички неща, даваме право да избере едно нещо за пиене и едно за ядене и той си избира измежду тези, просто ги изброих като опции. Батут няма как да си сложа в апартамента, това пък изобщо как му хрумна на някой. Знаете какви са батутите по парковете, това и в къща да живееш, къде ще го събереш?!? Може би вие живеете в замъци.. ама пък тогава що ви се видяха много пари за парка Rolling Eyes Захарен памук никога не е ял, защото не иска. Яде сладолед от едни бутки дето продават на топка. Миналото лято топката сладолед беше 3-4 лв, две топки ако иска плюс сироп/шоколад отгоре плюс пръчици и става към 10 лв сладоледа. Ние няма ли да си купим или ще седим да гледаме детето как яде? Количките също се плащат на време, батута също. Един час е 10лв. Количките и люлките със жетони за с левче, но може да поиска и десет пъти да се люлее конкретно на една люлка. Не знам дали отиват точно 50лв, защото не смятам. Може и 43лв да е.
Имах предвид, че нематериалните преживявания /като забавлението от скачане на батут/, струват пари. И това е факт. Вие си спорете колкото искате.

# 78
При нас едно излизане, с двете деца, е около или под 10 лв. Парче пица, пуканки или сладолед, за двете. Излизаме като са се назакусвали и хапнали плодове, отиваме в парка или на екопътеки през почивните дни. Винаги гледаме да сме с други семейства с деца и за всеки да има компания. Ако сме в града, се прибираме да обядваме и като хапнат следобеда, излизаме пред блока да играят със съседчетата. Имаме около 8 деца на близка възраст в блока, накупихме им палатка с тунел, различни федербали, тебешири, игри наоткрито. Отделно карат коли, колелета, тротинетки и повече от 5 лв в магазина не заминават, но се прибират щастливи, уморени и мръсни.

# 79
Ти може и батут, подходящ за Цирк дьо Солей, да си представяш. Говоря за стандартните батути, които се продават в Юск и пр. Всяка втора къща има в двора такъв, както и надуваем/сглобяем басейн, който може да не е с олимпийски размери, но за 2-3 деца да се плацикат вътре, става.

# 80
Нищо не си представям. Говорех конкретно за батутите в парковете и детските центрове, които са ей такива
Скрит текст:
Това в коя точно къща можеш да го сложиш? А и повечето хора живеят в апартаменти, btw

# 81
Очевидно не става дума за хора, живеещи в къща, а за такива, които се разхождат в парка, тоест живеещи в град. Тъй като няма как да имат в двора батут, надуваем замък, или басейн, за да ползват тези неща децата им, се плаща.  какъв е смисълът да четем съвети - купи си батут, къде да го сложи, в хола ли. Не са евтини развлеченията за деца, факт. И с повече деца се умножават по броя на децата. Но не са пък и жизнено необходими.

Виж други, като храна, лекарства, жилищна площ, които също се умножават по броя на децата са по-разумни като аргумент.

# 82
Има и евтини, както и напълно безплатни развлечения за деца. Баба знае 2 и 200, аз на батут като дете не съм скачала.
Освен това всичките тези батути са толкова мръсни и неподдържани, че наистина трябва да се премахнат и на тяхно място би могло да се изградят съоръжения за игра (тип катерушки, люлки, с висящи елементи и пр.), които да се поддръжат, както и зелените площи около тях, с повече дървета.
Ако зависеше от мен всякакви такива “атракциони” щях да премахна от всеки софийски парк.

# 83
На мен пък ми харесват, даже съжалявам, че вече съм стара  да се спусна от някой надуваем замък. Не мисля, че са по-нехигиенични от катерушка, или люлка, както и всяко друто нещо, което се използва от други деца.

Но зависи от родителите, къде ще заведат децата си,  дали ще е постоянно, често, рядко, или никога. Има и други опции за хубаво прекарване.

# 84
Ами нали точно от там тръгна спора. Някои хора предпочитат да гледат едно дете с "200" вместо две/три деца с "2".
То и пясъка на морето е мръсен, ама предполагам си водите децата на море. Или и това се счита за "разглезване"? За какво му е да ходи на море на детето.. то там едно мръсно, едно скъпо, пък и вие на море не сте ходили като малки...

# 85
Море и надуваем батут в парка са напълно несъвместими като аналогия.
Никъде по света не съм видяла надуваеми платени атракциони в парк, но това не пречи хората да имат едно, две или много повече деца.
Има безкрайно много възможности в парк едно дете да се забавлява, движи, играе и храни и без това да струва пари (без храната, разбира се, но тя винаги може да се набави от вкъщи) Не винаги (и не всичко) свързано с отглеждането на малко дете струва пари.

# 86
"Спомени от преживявания" можеш да си направиш в близкия парк или в близката околност и без пари, вярно е. Но ако искаме децата да имат адекватно поведение в обществото, те трябва да живеят в това общество и да познават правилата му. Култура на поведение в кино, в театър, в ресторант, в обществена библиотека, в музей и картинна галерия - няма как да се възпита дистанционно. В момента 4 билета за кино са 52 лв, 4 билета за куклен театър - 40 лв, в Квадрат 500  едно семейство влиза за 30 лв, а в нашумелия музей на илюзиите семеен билет за 2 възрастни+2 ученика е 68 лв. За концерти да не говорим, отделно че големите изпълнители заобикалят страната, и за нещо по-качествено трябва да се пътува до съседни страни. Правила съм у дома куклен театър, когато децата бяха малки, и енциклопедии сме чели и разглеждали до втръсване (мое), и филмчета сме гледали, но идва един момент, в който детето излиза от дома, и трябва да му покажеш нещата на живо, там, където им е мястото. А това струва не малко пари.

# 87
Батутите едно, че са мръсни, но и са изключително опасни, при спиране на тока, например. Спихват за секунди и има опасност от задушване на децата. Отделно, че се претрепват вътре едно върху друго и разни деца по 40 кг не се съобразяват и скачат върху малките. Както и да е. В нашия парк има подобни надуваеми батути към две заведения и единия е безплатен за посетителите на заведението, така че само конусмация е достатъчна. Другия е нещо от сорта на 5 лв. за два часа, та не е кой знае каквъ разход, не ходим всеки ден на подобни неща. Иначе то може да иска да се вози 10 пъти на една и съща количка, но няма как да му разреша. Не защото ще обеднеем, а защото всичко си има мярка и не угаждам до безкрай на детски прищевки. От моите познати, дори и хората със скромни възможности, пак успяват да плащат уроци по спорт/танци или каквото занимание искат за две деца, успяват и на почивка да ходят. Тези, които не биха могли да го правят с две, няма да могат и с едно дете.

На театър, кино, особено пък музей не се ходи всеки ден и едва ли цената на още един детски билет ще спре някого да отиде, ако има желание. Картите за библиотека са на символични цени, а за ученици са безплатни.

# 88
Море и надуваем батут в парка са напълно несъвместими като аналогия.
Скрит текст:
Никъде по света не съм видяла надуваеми платени атракциони в парк, но това не пречи хората да имат едно, две или много повече деца.
Има безкрайно много възможности в парк едно дете да се забавлява, движи, играе и храни и без това да струва пари (без храната, разбира се, но тя винаги може да се набави от вкъщи) Не винаги (и не всичко) свързано с отглеждането на малко дете струва пари.
Че защо? Защото на батута майката не може да се качи, ама на морето може да се плацика? Забелязала съм, че често някои неща ни се струват безмислени и вредни, а други неща задължителни, в зависимост кое ни харесва и на кое можем също да се наслаждаваме. Нищо, че едно море за четирима в момента е минимум 2000 лв за 5 дена, ако ще да си носиш храна от вкъщи. Нищо, че морето също е опасно, мръсно, изгарянето на слънце е изключително вредно, храната е гадна, водата е гадна и не се знае какъв вирус ще лепнеш. Като дете след всяко море бях болна по 7 дни. Ако maiathebee харчи по 50 лв на уикенд за батути и други атракциони в парка, то с парите за едно море може да заведе детето си на батута 40 уикенда.
Въобще повечето аргументи тук звучат като "ама как може да даваш пари, ние пари не харчим, детето даже ни изкарва."

# 89
Каквото и да си приказвате,децата се гледат с пари,а повече деца се гледат с повече пари.

Общи условия

Активация на акаунт