Второ дете

• 9 502
  • 173
  •   1
Отговори
# 120
Естествено, че пътят на родните братя и сестри може да се раздели,  но самото израстване и  възпитание е друго. Едно е да израстеш в семейство с братя и сестри, едно е сам. Едно е децата да знаят, че трябва да помислят и за брат си или сестра си, да са съпричастни с проблемите на другия,  да знаят, че когато няма, трябва да се раздели, а друго е да расте със съзнанието, че всичко е за него.
В живота тези хора, също стават егоисти .

# 121
Или да им е писнало да споделят и да нямат нищо лично... и като възрастни да станат яките егоисти, щото вече могат да си го позволят, като разполагат със себе си.
Пак клишета де...

# 122
Т.е в живота тези хора трябва да помислят за какво, трябва да делят какво? Ние работим, за да имаме, полагаме усилия, за са сме добре.
Целта в живота е личен просперитет, кой колкото вложи толкова и получава. Ами колкото  и да въздишаме с носталгия по този модел "Трябва да мислим за братчето/сестричето, трябва да не сме егоисти" това звучи нереално. Трябва да мислим за себе си, тъй като сме единственото, което притежаваме. Нямам как ти да влагаш от себе си и да искаш благородно да делиш с някой друг. Чак такова благородство и не съществува, но не е и нормално да съществува.

# 123
Това е много странно разсъждение, от поколение в което двете деца бяха стандарт съм и всички сме били много привързани към братята и сестрите си. Аз самата умирам за моята,  като започнах работа, а тя беше още ученичка непрекъснато и купувах дрехи и каквото иска, и до ден днешен си носим подаръци от командировка, например.  Като гледам и колеги и познати и те непрекъснато общуват с братята и сестрите си, събират се по празници, ако са лели/чичовци се радват ужасно и въобще са близки и обичащи се хора.
Ако няма диви травми и ужасно детство, в това семейство,, защо децата да не се обичат помежду си, да делят и да се грижат едно за друго и да си запазят обичта и като големи? Това е  обичайното,

# 124
Чак като възрастни разбират дали се обичат или не.  Като деца им се казва кое е правилно и кое не, включително че са братчета/сестричета и трябва да се обичат, трябва това, трябва онова - по модела. Като възрастни обаче фабричната настройка губи силата си и започват да оценяват детството си. Сега по-малко умните казват, че такива са били трудни годините, а умните разбират, че това зависи най-много от мисленето на родителите. Никой родител няма да признае, че едното от двете деца обича повече, че характера и поведението му са предпочитани. И ако на едно дете може да се каже, че са обичани еднакво, то  на вече порасналото дете - възрастен няма как да му ги пробутваш тези.

# 125
Много задълбавате. И аз съм израсла със сестра и никак не бих искала да бях едно дете. Какво би ме накарало да искам да съм сама?

# 126
Не, тук не се коментира това. Това е само във вашите глави. Деца без пари не се гледат, но не всеки с едно дете няма второ, защото няма пари. Което си е негова работа реално, мен не ме засяга.

Точно! Примерът, който дадох целеше да покаже, че с малък финансов ресурс може да се задоволи нематериално преживяване. Вместо излет в планината (не всеки е близо до Витоша), пикник в парка. Не че не водим децата си на театър/пица или друг вид платено забавление, но има и такива, които не струват много, но пък ще допринесат с нещо към развитието му. Като човек с опит в хранително-вкусовия бранш, предпочитам да избягвам купуването на храна със съмнително качество и срок на годност от разни будки по парковете. Много рядко позволявам този “лукс” на децата си.
Съгласна съм с happy doc, че средата, в която расте само̀ дете, се различава от тази, в която са повече.

П.П. Познавам човек (единствено дете), който съвсем спокойно си каза, че понеже е “нарцис”, по-скоро не би имал повече деца.

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 09:08 от Ice_ice_queen

# 127
  • пустинята Гоби
Ние сме три деца, мнението ми е че колкото повече деца има в семейството, толкова по-добре. Добре ни гледаха, в рамките на нормалното едно време, нито сме имали по-малко, защото сме три, нито повече.

Децата са богатството, всеки човек си е отделна вселена. Това е най-ценното от второто дете - ново човече, което да радва. Близостта между децата се възпитава, сигурно има и изключения, но аз това съм видяла, това мисля.

# 128
Всеки си има мнение.Дано авторката избере най-доброто за себе си и за децата.

# 129
  • София
Може и евтино да се гледа едно дете по отношение на някои нематериални неща, но то все някога става гимназист и студент и не може все на пикник в парка да ходи.

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 09:29 от Fever Ray

# 130
Аз пък познавам много хора с брат или сестра, но пак са си егоисти или изпокарани с брата/сестрата. Или и двете.
Аз съм си сама и никога родителите ми не са ме възпитавали да смятам, че светът е мой и трябва да имам всичко на секундата.

# 131
И добре са направили, защото иначе щеше да те научи, че всичко се плаща з усилия и труд.

# 132
Надявам се някой от яростните защитниците, на концепцията за едно дете, да напише защо изобщо и едно е родил (тези с нероден Петко изобщо не трябва да коментират, според мен). Толкова по-добре материално живее човек, който няма деца.

# 133
Аз яростни защитници на концепцията за 1 дете не видях.
Видях хора (включително и жена с 5 деца) да казват, че децата искат пари и грижи. И ако не можеш да отделиш достатъчно и от двете е по-добре да не ги правиш.

# 134
Аз яростни защитници видях, които във всеки свой пост споменаваха само пари, пари, пари и травми от съжителство на 2 деца в семейството. Всеки от нас написа, че парите са важни, един не го е отрекъл, но за радостта, любовта, съзнателното изграждане на едно и повече деца, далеч в не всеки пост прочетох. Не виждам смисъл някой да ражда деца, ако мирогледа му се свежда само до материалното. За такива хора и едно дете е много.

Общи условия

Активация на акаунт