Любители на котки - Тема 183

• 30 366
  • 762
  •   1
Отговори
# 135
Разбира се,че е😊
Но,според мен,до седмица оставени сами,няма да им стане нищо.

# 136
  • In the land of Never Never
Четири лапи са започнали проект Подкрепи котките на София, за кастрация на бездомните маци.
Копирам по-долу имейла, който получих от тях. Аз ги подкрепям ежемесечно, мисля, че правят каквото е възможно в нашите условия. Който може, да помогне на сайта на Четири лапи.

Подкрепете новия ни проект КоткитеНаСофия

В България има сериозен проблем с популациите на бездомните котки, но няма статистика за неговия мащаб и не се предприемат мерки на национално ниво за справяне с него. ЧЕТИРИ ЛАПИ стартираха първата систематична програма КоткитеНаСофия за овладяване на популацията на бездомни котки съвместно със Столична община. Този дългосрочен проект включва редовни проучвания на котешките популации, масово кастриране и повишаване на осведомеността на собствениците на котки относно проблема.

С трайното намаляване на популацията на бездомните кучета в София, нарасна броят на бездомните котки, които изместват кучетата от техните обитания и населяват все по-големи територии. Те имат вече и по-богати хранителни ресурси, както и все по-често са обгрижвани от живущите в района граждани. Важно е да знаем, обаче, че най-голямото добро, което може да бъде направено за уличните и дворни котета, не е само храненето, а кастрацията, която е най-хуманният начин за намаляване на популацията на бездомничетата.

ПОДКРЕПИ КОТКИТЕ НА СОФИЯ
Голяма част от работата по проекта КоткитеНаСофия се извършва в Клиниката на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Банкя. Само през 2022 година там са кастрирани и върнати на местообитанието им 2 233 котки. На онези, които не могат да продължат да живеят на улицата поради установени медицински проблеми, се оказва ветеринарна помощ и се търси дом. За изминалата година сме помогнали по този начин на 24 мъркащи приятели.

След предварително записан час всеки жител на столицата може да доведе в Клиниката в Банкя бездомно или дворно куче или коте. Кастрациите са напълно безплатни за гражданите, обгрижващи животните, единственото условие е те да се намират на територията на Столична община.

Проектът КоткитеНаСофия се изпълнява с ресурсите на фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ, чиято дейност се финансира изцяло от дарения.

Искате да се включите в проекта? Можете да помогнете със средства за медикаменти за кастрация на една котка - 40 лева, една упойка – 12 лева, доза антибиотик – 2 лева. Всяко дарение е ценно за животинките, независимо с каква сума ще изберете да ги подкрепите. А можете и да доведете за кастрация в Клиниката ни в Банкя котето, което живее в двора или пред блока Ви.

# 137
Благодаря, че пусна информацията тук. Може да се направи мисия в тайм хироес. Ще сложа линк. Много симпатична мода има сред тийновете да участват в мисиите им. Нека се конкурират в добротворство.
https://timeheroes.org/bg/

# 138
@Ну Заяц,
за колко време това саможиво котенце се предаде в ръцете на мъжа ти?

# 139
Момичетаа да ви се похваля.. Преди малко отивам да храня бебетата и кво да гледам мама Маца си спи при тях. Пак си ги дохранвам, но поне вечер има кой да ги топли.
Ето го и моя данък. Тъкмо седнах на леглото и Алиса ми идва под ръката и иска да се намести в скута ми. Заспа като бебе миличката.

# 140
Казват се Мая и Маги за който беше питал.
Но са големи диваци, скриха се зад гардероба и не излизат от там.
Не са близнали храна и по принцип не са научени да ползват тоалетна.
Не ми дават да ги пипам и ме съскат, въобще не отговарят на представите ми за мечтано коте.
Не знам как ще се разбираме с тях, не ми се иска да ги връщам на жената, защото ще отидат на улицата....

# 141
  • София
Не ми дават да ги пипам и ме съскат, въобще не отговарят на представите ми за мечтано коте.
Не знам как ще се разбираме с тях, не ми се иска да ги връщам на жената, защото ще отидат на улицата....
Съскат и се крият от страх. Ще се успокоят и ще се отпуснат. Най-вероятно през нощта ще отидат до храната и до тоалетната, които предполагам са близо до скривалището им. Но нека тоалетната да е бентонит, защото най-много прилича на пръстта/пясъка, в който са свикнали да ходят. Ако искаш сложи малко мръсен пълнеж от другото коте, за да им замирише и да разберат за какво служи. Всички котки, които съм имала са взети направо от улицата. Никой не ги е учил да ходят в тоалетна. Знаят си.

# 142
Съскат и се крият от страх. Ще се успокоят и ще се отпуснат. Най-вероятно през нощта ще отидат до храната и до тоалетната, които предполагам са близо до скривалището им. Но нека тоалетната да е бентонит, защото най-много прилича на пръстта/пясъка, в който са свикнали да ходят. Ако искаш сложи малко мръсен пълнеж от другото коте, за да им замирише и да разберат за какво служи. Всички котки, които съм имала са взети направо от улицата. Никой не ги е учил да ходят в тоалетна. Знаят си.
Имат напредък, изпишкали са се и са хапнали малко, но продължават да се крият.
По отношение здравето на котките, броят отглеждани в един дом от значение ли е ? Смисъл, ако са три увеличава ли се риска от боледувания, вируси, инфекции?
Някъде бях чела, но вече не помня.
Има ли така да се каже оптимална бройка?

# 143
  • Варна
kitty 007, не се стряскай от съскането и хъскането. Правят го от страх и това е единствената им възможност да се защитят в момента. Добри беше такъв, когато дойде вкъщи, даже още по-зле. Учените казват, че когато една котка е силно изплашена, тя буквално обезумява - остава на гол инстинкт да се защитава. Затова е важно котетата да се успокоят и едва след това ще започнат да възприемат нормално околната среда. За Добри помогна една билкова пипетка за успокояване - иначе се беше качил на вътрешното тяло на климатика и нито ядеше, нито пиеше вода, стиска се 36 часа за тоалетна дори. Като му капнах пипетата се успокои, заспа, събуди се, отиде до тоалетна, яде и същата нощ дойде и се гушна в мен (във врата ми). И така стана моето сърце и душа.
Та съвета ми е - ако можете, сложете такава пипетка (даже може да им разделите една, те са малки котета  - преди време струваха по 5 лева, сега не знам). И ако можеш спи при тях една нощ, за да свикнат с теб, присъствието и миризмата им.
Не се притеснявай, по-голямата бройка не увеличава риска от болести. Освен това те нали ще са домашни котета - т.е няма да излизат навън? Тогава за тях остава само риска да не им донесете вие нещо отвън, който си е един и същ, не се променя и всички живеем с него и дори не го мислим, щото няма смисъл. Единствено ако едно от трите например е с по-слаб имунитет, може само то хаване нешо, което сте донесли отвън, без да знаете, а другите да са си здрави. Споко, раздвай се на котетата и спокойно ги социализирай.

Стейси Грей, преместването в къща на котетата ще е голям стрес за тях - ние ги местихме в Приселци преди три години лятото. Бяха много стресирани, Бобо направи цистит, а Добри много плачеше и не се отделяше от мен. От нерви и стрес започнаха да се бият зверски един друг, хвърчаха топки козина и кръв и нокти. Тогава и на тях капах от тези билкови пипетки и дори по съвет на ветовете взех някакви котешки феромони, които се включват в контакта (като машинка против комари). Доста време мина, докато се успокоят и започнат да прочуват двора - около месец-два. Сега са много щастливи и доволни и не помнят пъвите адски месеци. По-лесно ще им бъде ако няма много шум и хора в първите дни. Аз пробвах първо да са в една стая, после да ги пускам малко по малко да разучават къщата, но честно казано не ми се получи - Бобо се беше лепнал за баща си, Добри за мене и ревяха като магарета, ако ги оставиш сам в стаята. Идваха с нас дори в тоалетната и пред душа. Ядяха само ако сме до тях, да ги пазим. Сърдеха се, ако ги оставяхме сами (ние се преместихме през лятото и си бяхме взели 3 седмици отпуска, че местенето в нова къща си е начинание).
Така беше при нас, но не е задължително и при вас да е така. Зависи си от котетата. Ето Блеко например, ако правилно съм разбрала, сравнително бързо и без много драми свикна на хубавото. Ще трябва да видите как ще реагират и да взимате решения според ситуацията. Стискам палци да е леко и безпроблемно и ще чакам да пишеш и да разказваш. Да си новодомец е една от най-хубавите емоции за мен, особено ако е мечтания и дълго чакан дом.

Последна редакция: пт, 12 май 2023, 06:24 от NoProblems

# 144
Pepina_n3, от няколко месеца, когато Марси се навърта около плота, където стои храната, ММ я гушва и й дава няколко гранулки от ръката си, говори й, гали я. Аз съм приела, че както хората и котките си имат темперамент и не се опитвам да ги моделирам според очакванията ми. Но съм щастлива, че се отпусна и "продаде" за шепа гранули:) Иначе тя е на "мама" момичето, винаги до мен, след мен. Тя определя кога и къде ще легне, за да  я погаля. Буда е другата крайност, абсолютно бебе, много гушлива и непретенциозна кой точно ще я мачка или играе с нея.

# 145
Снощи на пазара за пръв път на живо видях как майка котка скочи за да защити малките си срещу огромно куче и то побегна.

# 146
И аз съм виждала, кучето беше издрано и избяга.

# 147
Новата "реколта" на баба. Heart

# 148
  • Варна
Леле, че сладки въшки Heart

Елена преди да си я приберем една година живя в двора на складовете, където работи ММ. Имаше котета през това време и имаме клип как скача срещу едно голямо куче и го гони, а малките са скрити някъде зад нея. Чудихме се после как оставя кльощавата Кетя да я прави на кълбо, но Ленката принципно е много миролюбива, явно майчинският инстинкт ѝ придава смелост, а иначе предпочита да отстъпи.

# 149
Толкова много искам вече да ги гушкам. Едвам се удържам Joy

Общи условия

Активация на акаунт