Cavapoo, maltipoo, мини пудел

• 2 516
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте, реших да отворя тема, защото четох, четох из всички теми, за тези породи, но сякаш липсваше такава отделна тема.
Искаме да си вземем такова кученце (вероятно кавапу), т.е. аз вече от няколко години проучвам, търся за породата инфромация и искам да съм максимално подготвена с всичко. За съжаление нямам близки които мога да питам и ми се иска да се съберем хора, отглеждащи тези кученца, за да си помагаме със съвети.
Ето, аз имам няколко:
Вие от къде взехте вашите кученца? За сега съм се спряла на Кенел България, като етичен развъдник и много искам да отидем на място и да си задам всички въпроси..
Ако знаете друг такъв развъдник, ще ви бъда благодарна.
С каква храна храните вашите любимци? На колко месеца можем да ги извеждаме навън?
Кои ваксини трябва задължително да сме сложили, за да може да пътуваме заедно с него?
Колко често го водите на грууминг?
Тъй като много пътуваме, вероятно ще си го вземаме с нас навсякъде, но много се притеснявам за случаи в които ще пътуваме със самолет за 2-3 дни как ще процедирам, тъй като изобщо не знам как ще преживя това да го оставя в хотел... Имала съм йоркширче, което живя до 16 години и изпитвах болка да го оставя..
Тогава родителите ми живееха по близо и той ходеше на гости на баба и дядо и беше щастлив, но сега са ми доста далече.. Разбира се отново ще правя всичко възможно да го планирам предварително и ако се налага да оставя при тях, а не на хотел, но все пак имате ли такива места, на които сте оставяли вашите мъничета и те са били щастливи?

Ще се радвам да видя и снимки на вашите мили топчици любов Yellow Heart

# 1
Колкото и да са сладки, нито кавапуто, нито малтипуто са сертифицирани породи, така че за мен и развъдник за тях би бил доста съмнителен. Избере си кученце от сертифицирана порода и го вземете от развъдник. Ще ви го дадат с поставените необходими ваксини, паспорт и документи за здравето на родителите.
Храната по начало е с каквото е било захранено в развъдника, после вече вие можете да я смените плавно и постепенно с някоя друга. Добре е да не съдържа зърно.
Извеждането се случва след поставяне на третата ваксина и обезпаразитяване вътрешно и външно.
Какви други ваксини и документи са ви нужни за пътуване може да попитате вашият ветеринар.
Всичко останало е индивидуално според породата.

# 2
Колкото и да са сладки, нито кавапуто, нито малтипуто са сертифицирани породи, така че за мен и развъдник за тях би бил доста съмнителен. Избере си кученце от сертифицирана порода и го вземете от развъдник. Ще ви го дадат с поставените необходими ваксини, паспорт и документи за здравето на родителите.
Храната по начало е с каквото е било захранено в развъдника, после вече вие можете да я смените плавно и постепенно с някоя друга. Добре е да не съдържа зърно.
Извеждането се случва след поставяне на третата ваксина и обезпаразитяване вътрешно и външно.
Какви други ваксини и документи са ви нужни за пътуване може да попитате вашият ветеринар.
Всичко останало е индивидуално според породата.
Благодаря ви за насоките Simple Smile
Знам, че са кръстоска, но мен лично не ме притеснява това. Искам да е здраво и енергично кученце, което да бъде част от семейството. Затова искам да взема кученцето от развъдник, който се занимава с тази порода от години, като не са ми нужни сертификати за родословие, но мимимум майката и бащата искам да видя, както и да имам уверение, че родителите са здрави.

Ветеринар все още не съм търсила, но имаме наблизо клиника и вероятно ще се допитам до тях.
Ще се радвам някой, който вече отглежда такова кученце да пише с впечатления Simple Smile

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 13:04 от Joana85

# 3
По-добре търсете mini/toy poodle, защото е официална порода.
Ако сте си наумили кръстоска -  риск е, но е добре, че смятате да видите майката - това е едно от най важните неща, трябва да е дружелюбна, да не се връзвате на 'о, защитава малките' ако проявява някаква агресия - не е нормално.

Защо е рисково кръстоска - не знаете какъв микс ще се получи и колко от двете породи ще вземе. При пудел има стандарти колко кг стават, тоест ще знаете дали ще е под 8кг за самолет, например. Както и за какъв темперамент развъждат.

Погледнах профила на тези кенел България - не ми харесват изобщо споменатите "чаени кученца" - това е измислен термин, развъждат супер малки кучета целенасочено без да се интересуват от здравословните последствия. Кучета под 2.5-2кг имат стотици проблеми и не бих се доверила на някой, който ги рекламира. А щом рекламират това - може ли да им вярвате, че са честни откъм тестването на кучетата и здравето им?

Аз имам друга малка порода и летим със самолет понякога. Но не е нещо приятно, всяко куче си има темперамент, разбира се може да се тренират много неща, но няма как да предвидиш всичко с точност. Имам предвид, че аз си представях как ще летим навсякъде заедно, но реално си е стресово преживяване и понякога е по-добре да остане с приятели. И по тази тема, аз лично на хотел не бих се доверила за такова малко куче. По-добре приятели или някой, който се грижи само за вашето куче.

Бих погледнала тук: https://poodle-bg.eu/26/kennels/

# 4
Тези Кенел България ми изглеждат много несериозно. Никаква информация, само една купчина обработени снимки и лигави думички, някои от снимките ми изглеждат странно познати, няма да се изненадам ако са крадени. Подкрепям съвета да си търсите официално призната порода и легитмен развъдник. Нужни са ви сертификати и документи за произход и здравословно състояние, а не просто да видите родителите, защото продавача може да ви покаже каквото пожелае.

# 5
По-добре търсете mini/toy poodle, защото е официална порода.
Ако сте си наумили кръстоска -  риск е, но е добре, че смятате да видите майката - това е едно от най важните неща, трябва да е дружелюбна, да не се връзвате на 'о, защитава малките' ако проявява някаква агресия - не е нормално.

Защо е рисково кръстоска - не знаете какъв микс ще се получи и колко от двете породи ще вземе. При пудел има стандарти колко кг стават, тоест ще знаете дали ще е под 8кг за самолет, например. Както и за какъв темперамент развъждат.

Погледнах профила на тези кенел България - не ми харесват изобщо споменатите "чаени кученца" - това е измислен термин, развъждат супер малки кучета целенасочено без да се интересуват от здравословните последствия. Кучета под 2.5-2кг имат стотици проблеми и не бих се доверила на някой, който ги рекламира. А щом рекламират това - може ли да им вярвате, че са честни откъм тестването на кучетата и здравето им?

Аз имам друга малка порода и летим със самолет понякога. Но не е нещо приятно, всяко куче си има темперамент, разбира се може да се тренират много неща, но няма как да предвидиш всичко с точност. Имам предвид, че аз си представях как ще летим навсякъде заедно, но реално си е стресово преживяване и понякога е по-добре да остане с приятели. И по тази тема, аз лично на хотел не бих се доверила за такова малко куче. По-добре приятели или някой, който се грижи само за вашето куче.

Бих погледнала тук: https://poodle-bg.eu/26/kennels/
Много ви благодаря за насоките! И на мен не ми допада идеята "чаени кученца"...
Иначе имам информация какви кученца се очаква да се получат и също имам две семейства познати, с кученца от там, прекрасни и здравички.

# 6
Това е добре, не е казано че всички кучета са лоши - просто е по-голяма лотария и не е добре да се подкрепя някой, който се води от печалбата (с тази реклама на чаени кученца е 100% така).
Ако така и така ще давате много пари, по-добре да отидат при етичен развъдник. Успех!

# 7
Това е добре, не е казано че всички кучета са лоши - просто е по-голяма лотария и не е добре да се подкрепя някой, който се води от печалбата (с тази реклама на чаени кученца е 100% така).
Ако така и така ще давате много пари, по-добре да отидат при етичен развъдник. Успех!
Всъщност някой знае ли какво точно отличава етичен развъдник от останалите? Не намирам инфо някъде за утвърдени стандарти?

# 8
По мои проучвания:
- развъдници, които правят необходимите генетични и здравни тестове, като това зависи от породата - всяка порода е предразположена към различни болести. Например, вижте това становище за пудел: https://poodle-bg.eu/24/pravilnik/ Не е гаранция, че бебетата няма да имат проблеми 100%, но това им дава най-добър шанс.
- задават ви въпроси, интересуват се от средата, в която ще живее кучето .
- не ви дават да си изберете кученце по външен вид на 4 седмици - на такава възраст е прекалено рано да се види темперамента на кучето, а по-късно помагат в избора на кученце, защото те най-добре познават разликите в характера между тях
- не дават кученца на по-малко от 8 седмици, при по-малките породи даже 10-12 седмици
- кучетата живеят заедно със семейството, социализират се от малки към шумове като прахосмукачки и т.н.
- имат ограничен брой котила на година, женските не се разплождат на всяко разгонване
- специализират се в 1 порода обикновено, водят кучетата по изложби
- нямат кученца непрекъснато, обикновено трябва да почакате

Защо клоните към кавапу вместо пудел? По-лесно ще намерите развъдник, ако е за външен вид - могат да изглеждат абсолютно еднакво, зависи от прическата. Simple Smile
Мен лично много биха ме притеснявали сърдечните проблеми при Cavalier. Запознати ли стe, че повече от 50% имат сърдечен проблем до 5г възраст, и 90% до 10г. Забранени са за развъждане в някои държави като Холандия.
Бях се интересувала преди години от породата. Развъждат се тези, които нямат ранно отключване на заболяването, тоест женската трябва да е на минимум 2.5-3г и всяка година да има изследване от кардиолог. Сигурна съм, че ако поискате тези документи тези кенел бг няма да ги имат, пробвайте. Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 11:18 от LemonFantastic

# 9
Всъщност някой знае ли какво точно отличава етичен развъдник от останалите? Не намирам инфо някъде за утвърдени стандарти?

"Етичен развъдник" е по-скоро нарицателно, с което много търговци се рекламират и което нищо не значи. "Легитимен развъдник" е такъв, който членува в клуб по порода и спазва установените от него правила и стандарти - изследвания на родителите, условия на отглеждане, ваксини, родословия, паспорти. За тези неща се следи и ако развъдникът не ги спазва може да бъде изключен от клуба, след което той вече не е легитимен. Да се поддържа такъв стандарт е доста трудоемко, съответно кученцата от легитимен развъдник са с гаранция за произход и здравословно състояние и са доста по-скъпи.

Ако няма клуб на породата в България, по-добре е да се вземе кученце от легитимен развъдник в чужбина. Клубове има само за породите признати от FCI (Световната федерация по кинология).

# 10
Да раздвижа темата..
Споделете снимчици на вашите кученца, колко са големички и пр..Нека се запознаем!
Ще се радвам на полезна информация за това, как понесоха ваксините и пътуват ли с вас кученцата ви от мънички?

# 11
  • Там някъде
И мен ме вълнуват в момента същите емоции.Искам вече нещо ДС подскача вкъщи и да се радва, че ме вижда. Този период на децата отмина😆
Направо се влюбих в породата малтипу, но проблемът е, че има много измамници и не мога да се доверя да купя такова кученце. Намерих доста хора, които ги развъждат в Украйна и ги доставят оттам, но пък знам ли и там колко са читави. Не знам таткото, нито майката, имат ли заболявания, нямат ли… абе нещо не смея. Малтийска болонка може пък, ама и за там на кого да се доверя, поне ваксини да бият… абе не е лесно. Желая Ви успех да си намерите вашето животинче👍

# 12
За малтийската болонка можете да си потърсите развъдник. Тя е сертифицирана порода и трябва да има легални развъдници за нея.
Да ми доставят куче от чужбина не бих се наела. Никой не може да ми гарантира в какви условия ще пътува кученцето и дали няма да ми го докарат полумъртво от глад и жажда.

# 13
И мен ме вълнуват в момента същите емоции.Искам вече нещо ДС подскача вкъщи и да се радва, че ме вижда. Този период на децата отмина😆
Направо се влюбих в породата малтипу, но проблемът е, че има много измамници и не мога да се доверя да купя такова кученце. Намерих доста хора, които ги развъждат в Украйна и ги доставят оттам, но пък знам ли и там колко са читави. Не знам таткото, нито майката, имат ли заболявания, нямат ли… абе нещо не смея. Малтийска болонка може пък, ама и за там на кого да се доверя, поне ваксини да бият… абе не е лесно. Желая Ви успех да си намерите вашето животинче👍
Както са ви написали, малтийската болонка е сертифицирана порода и спокойно може да проучите от къде да си вземете , чистокръвно кученце. За малтипу, наистина не знам кка може човек да бъде сигурен.
Малтийчетата са страхотни съкровища Yellow Heart
Голяма радост!
Успех ви желая Simple Smile

# 14
Препоръчвам тази жена. Кученцата са и страхотни, а тя е много точна и отзивчива. Ще останете доволни.
https://bazar.bg/obiava-43378878/mini-pudel

Общи условия

Активация на акаунт