Cavapoo, maltipoo, мини пудел

• 4 801
  • 61
  •   1
Отговори
# 30
В тази възраст според мен е нормално да е див и да иска много внимание, тичане и игри и да хапе всичко. Сега е идеалният момент да започнете да го учите какво е позволено и какво не.

# 31
Обикновено малките кученца биват социализирани първо от майка си. В играта с другите кученца и с мама се научават да не хапят силно и да са по-внимателни. За това в лицензиран развъдник няма да ви дадат да вземете кученце под 3 месеца. Да, такава реакция е норамална при ранно отделяне и трябва да се работи много с кученцето, за да не се задълбочи проблема и с лаенете, и с хапането. Това, че е дребна порода изобщо не означава, че не му трябва възпитание и социализация.

# 32
Здравейте, взехме си кавапу, (майка кавапу баща пудел), взехме го на 2месеца, и първите два дни беше тихичък, леко играеше, през повечето време спеше. Обаче после като свикна вкъщи, започна да става много див. Вече две седмици е при нас и не спира да тича, да скимти и лае, и да хапе всичко що види. В 90% от будното му време хапе крака и/или кабели и каквото види. Като полудяло е. Даваме му хубава храна, гушкаме го, опитваме се да го успокоим, има много място в апартамента, има си и легло и възглавници и много играчки…
Въпроса ми е, всички ли са така, това нормален характер ли е за породата или за малките кучета като цяло? Някакви съвети? Благодаря предварително!
Ние имаме пуделче - момче и да, такива са диви, хапещи и лаещи Simple Smile Големи сладури. Определено не е лесно да се гледа кученце вкъщи, особено ако нямате много време да му обръщате внимание... Като поотрасне ще поуспокои малко темперамента /предполагам/. Иначе около 6 месец влизат в кучешкия пубертет и определено проявяват характер за всичко

# 33
Здравейте, взехме си кавапу, (майка кавапу баща пудел), взехме го на 2месеца, и първите два дни беше тихичък, леко играеше, през повечето време спеше. Обаче после като свикна вкъщи, започна да става много див. Вече две седмици е при нас и не спира да тича, да скимти и лае, и да хапе всичко що види. В 90% от будното му време хапе крака и/или кабели и каквото види. Като полудяло е. Даваме му хубава храна, гушкаме го, опитваме се да го успокоим, има много място в апартамента, има си и легло и възглавници и много играчки…
Въпроса ми е, всички ли са така, това нормален характер ли е за породата или за малките кучета като цяло? Някакви съвети? Благодаря предварително!
Първи червен флаг - взели сте го на 2 месеца! Това означава че не е с поставена 3та ваксина и според мен е рано за отделяне. Не знам защо се доверявате на такива развъдници/ хора и т.н.
Иначе и нашето беше лудо в първите месеци,  в началото нон стоп слагаше всичко в устата и много трябва да внимавате при разходките. НО преди всичко да знаете, че извеждане навън е задължтелно след 3та поставена ваксина и поне 10 дни след това, до тогава излагате кученцето на голяма опасност!
Учете го на пелени, а после правете супер чести разходки, за да се научи да прави всичко навън.
Препоръчвам ви да си вземете някаква кошарка и да го учите да стои там и да е в безопасност. Първите месеци ние само в кошарката сме го оставяли само, Много страдат и трябва да се приучват от малки по кратко време да са сами в стая, и изобщо без вас.
С времето ще се поуспокоят и ще си изградят рутина на хранене, сън и игра. Първите месеци те трябва да спят по минимум 16-18 часа иначе ще бъдат доста по-хапещи и лаещи. Ако съня им е малко, то се отразява на поведението. Купете играчки, топки и въженца и като започне да хапе вас му подавайте играчките, учете команди и му давайте гранулки за наградки. Не давайте лакомства преди 6 месеца!

Иначе са супер привързани към стопаните кученца, не случайно им казват куче-велкро, но например нашия вече на 8 месеца стои и по 6-8 часа сам и не прави никакви бели.
Да тъжен е и вода не пие понякога, само лежи и ни чака, но се налага да се върши работа..
Успех и търпение желая, голяма любов са!

# 34
  • Варна
Извинете, но за коя порода питате? Понеже вие сте си взели кръстоска, а сега се чудите защо му е еди какъв си характера... По принцип всяко живо същество си има собствен характер, но истинските представители на всяка порода все пак се вписват в рамките на някакъв типичен темперамент. При кръстоските или любителски развъдените кученца без никаква мисъл и селекция, няма как да очаквате същите характеристики. Дано имате късмет и поне е здраво.

Разберете най-сетне, че родословието не е една хартийка за изложби! Родословното куче е плод на професионална селекция в продължение на години, за да може да бъде възможно най-близко до стандарта на породата. Родословното кученце има медицински документи - резултати от лабораторни изследвания, които ДОКАЗВАТ черно на бяло липсата на генетични заболявания. Ако държите на здраво куче, това е единственият начин. Нещата не стават само с празни сладки приказки. Никой търговец няма да ви каже, че ви продава болно куче или че няма представа дали не е унаследило епилепсия например. И да видите майката, какво от това? Гените се предават и от баби, и от прабаби. В родословието имате пълна информация за поколения назад. Професионалната селекция на кучета е ЕДИНСТВЕНАТА причина да съществуват всички породи, които познавате днес. Процесът е много по-сложен от просто да заплодиш едно женско с мъжко, които ти изглеждат еднакво.
Ако не ви пука за породи и сте готови да играете лотария със здравето на кученцето, ако искате просто да обичате нещо пухкаво, поне си осиновете някое от приют или от улицата. Спрете да спонсорирате ферми и печалбари, които нищо не разбират.

# 35
  • Бургас
Всички, които съм срещала и питала с мъжки кученца -пуделчета, малтипу-та казват, че са палави.Бягат, скачат, гризат.Може би е характерно повече за мъжките като цяло, а не за порода.

Оставам с впечатление от това, което съм прочела и гледала, че се ограничава и приучава кучето като му се създава пространство, едни като клетка, но големи, там му е леглото, пелената, играчките.

Нашето кученце дойде вече голямо, не съм минала през този период.Момиче е и като цяло е кротко, но ръмжи и лае всеки, който се доближи до мен, особено мъже. Много малко знам за нея, едното е,че е била гледана така.

Диди, разбирам възмущението ти, но като се държиш грубо тук няма да промениш фактите. Пиши, това което пишеш за да знаят хората и да си дадат сметка какво се случва, полезно е, но без упреци и осъдителност.  Кучетата вече са родени, вече са взети и хората някак трябва да се справят. Ако можеш направи нещо, което да спре този процес, но срещу човешката алчност и безхаберие без намесата на държавата се съмнявам.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 08:41 от Галчудо

# 36
  • Варна
Постът ми не е насочен конкретно към тези хора, които са си взели кученцето, а към всеки, който обмисля да си вземе в бъдеще и попадне на темата.  Съжалявам, че звуча грубо, целта ми не е да нагрубя хората. Просто понякога и на мен ми идва в повече.

# 37
Повечето малки кученца са палави (имам предвид на възраст малки). В поста на Ivyivy не ви дам нищо странно за бебе куче - абсолютно нормално.

Разбирам какво искаш да кажеш, Диди, но искам да добавя - нищо не е гаранция, дори да си намерил добър развъдник. Индивидуалният характер на кученцето е изключително важен, затова е добре да се видят предварително и да знаеш за какво да гледаш.

Моето куче е чихуахуа от добър такъв с родословие няколко поколения назад. Чихуахуата лаят много, любвеобилни са и стоят винаги до теб в скута ти, съответно трудно стоят сами. Моят не лае изобщо (влизат непознати вкъщи, той спи), изобщо не е 'lap dog', изключително независим е, и стои сам без проблем. Ужасно нетипично за породата, не съм ги тренирала тези неща.

Също така въпреки всички тестове, има здравословни проблеми. В контакт съм с братята и сестрите - те нямат такива. Лош късмет.

Искам да кажа - да, с класическа порода шансовете за предвидим темперамент са по-големи, но не 100%. А откъм здраве малките чистокръвни породи са по-зле по мое мнение. Но дори при идеални родители, баби и дядовци пак се случват проблеми, генетиката не е толкова лесна. Голяма доза късмет има.

# 38
Подкрепям, че само при породисто куче можем да сме предварително подготвени и да очакваме конкретен характер. Във всички останали случаи трябва доста повече наблюдение на кученцето, съвместно учене в крак и на стопанин и на животно, и голяма доза напасване според ситуацията. Но общото за всички кучета е, че ако не изразходват енергията си стават разрушителни и ако им отстъпваш твърде много, поемат водачеството.

# 39
  • Бургас
На мен ветеринар ми е казвал преди години да си взема смесено куче, да не търся чиста порода, защото били по-здрави. Кое е вярно, не знам. Тогава бях настроена, че ако имам куче ще е чихуа.

# 40
Не съм забелязала едните да боледуват повече от другите. Според мен това че породистите боледуват повече е мит, който идва оттам, че преди много породисти кучета бяха резултат от инбридинг (близкородствено кръстосване) за да се запазят определени белези, което вече се знае че е лоша практика и води до един куп здравословни проблеми и по-добрите развъдници постепенно започват да го избягват. Също някои породи с по-специфична анатомия са по-предразположени към определени заболявания, но това идва от анатомията, т.е. едно породисто дакелче и едно смесено с дълъг гръб и къси крака като на дакелче са еднакво предразположени към проблеми с гърба.

# 41
Да питам тук - кучето ми той пудел се ближе постоянно вечер. Започва вечер и го прави и през нощта… Някой да се е сблъсквал с подобен проблем?

# 42
Обезпаразитявате ли го? Заведете го на лекар, за да изключите кожен проблем. Ако е алергия - трудна работа.

# 43
Да питам тук - кучето ми той пудел се ближе постоянно вечер. Започва вечер и го прави и през нощта… Някой да се е сблъсквал с подобен проблем?

Алергия вероятно, пробвайте да смените храната с различен протеин.

# 44
Natural protection red coat със сьомга давам за puppies. Откакто се е родил досега. Обезпаразитявам го всеки месец с Nexguard Спектра. Направо започвам много да се тревожа, мислех, че е поведенческо. По кожата няма следи и зачервяване, или миризма…

Общи условия

Активация на акаунт