Cavapoo, maltipoo, мини пудел

• 4 272
  • 57
  •   1
Отговори
# 45
Natural protection red coat със сьомга давам за puppies. Откакто се е родил досега. Обезпаразитявам го всеки месец с Nexguard Спектра. Направо започвам много да се тревожа, мислех, че е поведенческо. По кожата няма следи и зачервяване, или миризма…

Моят разви проблеми с храната на 1г. Заведи го на ветеринар, но ако е алергия, единствената опция е да се пробва различна храна, разни тестове не са надеждни.

# 46
Откога е така? И къде спи, може да е нещо към постелката? Сигурни ли сте че е само вечер, може би просто тогава сте вкъщи и го виждате?

Моето куче понякога си ближе лапите от стрес, например когато му приготвям храната пред него и няма търпение, а знае че трябва да седи и да чака.

# 47
Откога е така? И къде спи, може да е нещо към постелката? Сигурни ли сте че е само вечер, може би просто тогава сте вкъщи и го виждате?

Моето куче понякога си ближе лапите от стрес, например когато му приготвям храната пред него и няма търпение, а знае че трябва да седи и да чака.
При нас спи

# 48
А на колко е кучето? Явно е малко, щом яде храна за малки кученца.

# 49
  • Варна
...
Също така въпреки всички тестове, има здравословни проблеми. В контакт съм с братята и сестрите - те нямат такива. Лош късмет.
...
Естествено че И родословните кученца могат да боледуват. Да хванат пневмония, да си счупят крак, да порвъщат и т.н. Но ако са с генетични тестове с добри резултати, не развиват наследствените болести! При всяка порода са различни и легитимните развъдчици знаят какво да тестват и кое с кое куче да заплодят, за да се родят генетично необременени бебета!

...
Също някои породи с по-специфична анатомия са по-предразположени към определени заболявания, но това идва от анатомията, т.е. едно породисто дакелче и едно смесено с дълъг гръб и къси крака като на дакелче са еднакво предразположени към проблеми с гърба.

Тъй като самата аз имам изложбено куче с дълъг гръб и къси крака (не дакел, корги е), мога до утре да пиша по темата. При коргитата се тестват няколко генетични заболявания, едно от които е DM (дегенеративна милеопатия - прогресивно неврологично заболяване, поразяващо гръбнака и задните крайници в напреднала възраст). Кучето ми, както и майка му и баща му, и братята и сестрите му, и бабите и дядовците му, и лелите и чичовците му (нали няма смисъл да продължавам...) са тествани за това заболяване и са генетично здрави! Също така при навършване на една година на всяко куче от тази порода се правят рентгенови снимки за тазобедрена и лакътна дисплазия. Снимките се правят под пълна упойка и само от световно сертифицирани ортопеди (В България има само в София). Само кучета с отлични резултати се допускат до развъдна дейност. За това изследване платих 600 лв без разходите за път и нощувка. Генетичните тестове ги плати развъдчицата преди да взема кучето и бяха включени в цената, но и те са няколко стотин лева.
Разбира се, ако кучето ми скочи от балкона или го блъсне кола, пак може да се парализира, но мисля, че е ясно какво искам да кажа.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 19:41 от Moderator1

# 50
А на колко е кучето? Явно е малко, щом яде храна за малки кученца.
На 8 месеца е

# 51
...
Също така въпреки всички тестове, има здравословни проблеми. В контакт съм с братята и сестрите - те нямат такива. Лош късмет.
...
Естествено че И родословните кученца могат да боледуват. Да хванат пневмония, да си счупят крак, да порвъщат и т.н. Но ако са с генетични тестове с добри резултати, не развиват наследствените болести! При всяка порода са различни и легитимните развъдчици знаят какво да тестват и кое с кое куче да заплодят, за да се родят генетично необременени бебета!

...
Също някои породи с по-специфична анатомия са по-предразположени към определени заболявания, но това идва от анатомията, т.е. едно породисто дакелче и едно смесено с дълъг гръб и къси крака като на дакелче са еднакво предразположени към проблеми с гърба.

Тъй като самата аз имам изложбено куче с дълъг гръб и къси крака (не дакел, корги е), мога до утре да пиша по темата. При коргитата се тестват няколко генетични заболявания, едно от които е DM (дегенеративна милеопатия - прогресивно неврологично заболяване, поразяващо гръбнака и задните крайници в напреднала възраст). Кучето ми, както и майка му и баща му, и братята и сестрите му, и бабите и дядовците му, и лелите и чичовците му (нали няма смисъл да продължавам...) са тествани за това заболяване и са генетично здрави! Също така при навършване на една година на всяко куче от тази порода се правят рентгенови снимки за тазобедрена и лакътна дисплазия. Снимките се правят под пълна упойка и само от световно сертифицирани ортопеди (В България има само в София). Само кучета с отлични резултати се допускат до развъдна дейност. За това изследване платих 600 лв без разходите за път и нощувка. Генетичните тестове ги плати развъдчицата преди да взема кучето и бяха включени в цената, но и те са няколко стотин лева.
Разбира се, ако кучето ми скочи от балкона или го блъсне кола, пак може да се парализира, но мисля, че е ясно какво искам да кажа.

Не говоря за генетично обусловени състояния. За генетичните е ясно - тестове и още тестове. Аз също имам изложбено куче.

Говоря за състояния, които са причинени от комбинация между анатомия и външни фактори. В случая с дългия гръб - един дълъг гръб, особено в комбинация с къси крака осигурява по-малка структурна стабилност и оттам, при по-интензивно натоварване или игра, по-голяма вероятност от прищипване на нерв, травма на прешлен и други проблеми. И това не зависи от породата. Еднакво вероятно е да се случи и на корги, и на непородисто куче с такава структура.

Последна редакция: чт, 20 ное 2025, 20:11 от Little Queen

# 52
  • Варна
Нали за анатомия говорите? Тя също е генетична.

Не ми се спори. Всяка порода си има специфики съответно легитимните развъдчици знаят какво да изследват.

Понеже темата е за пудели, минитата се изследват за прогресивна атрофия на ретината и пателарна луксация.

https://poodle-bg.eu/24/pravilnik/

Кръстоските като кавапу и малтипу не се изследват за нищо конкретно, защото не са порода, нямат ни стандарт, ни устойчивост на гените в поколенията, ни нищо. Там е въпрос на късмет какво ще ти се падне.

# 53
Ами не съм съгласна за генетично обусловените състояния точно - няма пълна гаранция.
- Рецесивни мутации могат да се 'крият' много поколения
- Нови мутации
- Няма тестове за всичко
- Средата играе роля дали нещо ще се 'отключи' или не

Намалява се рискът със сигурност. Но става въпрос за вероятност. Зависи и от породата. Някои породи просто имат повече проблеми, колкото и да се тестват, и малките са предразположени към много проблеми.

Особено пателарна луксация - освен ако кучето не е паднало лошо пред теб няма никакъв шанс да се прецени със сигурност дали е среда или генетика. И дори да падне пак някои кучета ще понесат удара без проблем, други не. Всички малки породи са предразположени.
Здравните застраховки най-добре го знаят това - точно сега на една приятелка отказаха да й платят операцията, защото било генетично състоянието, въпреки че кучето е на 5г и никога преди не е куцало.

# 54
  • Варна
Ако тази мацка имаше медицинска документация с резултат CLEAR за генетичното заболяване, дали пак щяха да ѝ откажат с този аргумент?

https://www.bearboneslabs.com/post/clear-carrier-affected

Така работи генетиката, независимо дали вие сте съгласна или не. При изследвано куче имате гаранция, а не вероятности, за конкретни заболявания.

# 55
Ами не съм съгласна за генетично обусловените състояния точно - няма пълна гаранция.
- Рецесивни мутации могат да се 'крият' много поколения
- Нови мутации
- Няма тестове за всичко
- Средата играе роля дали нещо ще се 'отключи' или не

Намалява се рискът със сигурност. Но става въпрос за вероятност. Зависи и от породата. Някои породи просто имат повече проблеми, колкото и да се тестват, и малките са предразположени към много проблеми.

Особено пателарна луксация - освен ако кучето не е паднало лошо пред теб няма никакъв шанс да се прецени със сигурност дали е среда или генетика. И дори да падне пак някои кучета ще понесат удара без проблем, други не. Всички малки породи са предразположени.
Здравните застраховки най-добре го знаят това - точно сега на една приятелка отказаха да й платят операцията, защото било генетично състоянието, въпреки че кучето е на 5г и никога преди не е куцало.
Бихте ли споделили какво знаете за тези здравни застраховки?
Бях питала преди време и намерих една опция, но все още не съм се възползвала.
Някой използвал ли е такава за кученце?

# 56
Ако тази мацка имаше медицинска документация с резултат CLEAR за генетичното заболяване, дали пак щяха да ѝ откажат с този аргумент?

https://www.bearboneslabs.com/post/clear-carrier-affected

Така работи генетиката, независимо дали вие сте съгласна или не. При изследвано куче имате гаранция, а не вероятности, за конкретни заболявания.

Последно по темата от мен, но гаранция няма.

Като при хората - наскоро си направих генетичен тест с 800 000 маркера, включващи заболявания, включително за известни BRCA гени свързани с рак на гърдата. Всички са негативни. Това не означава, че не нося непозната мутация или друг ген, който води до заболяването.

От статията - дори да са 'чисти' няма 100% гаранция за конкретно заболяване, защото има неизвестни мутации, новопоявяващи се, или сложни заболявания. Кучетата ще са clear за конкретните гени, които са тествани, да, но не за заболяване.

Бихте ли споделили какво знаете за тези здравни застраховки?
Бях питала преди време и намерих една опция, но все още не съм се възползвала.
Някой използвал ли е такава за кученце?

Аз живея в Германия, тук са много популярни, но аз лично нямам, защото тези, които покриват най-много са изключително скъпи (100-150 евро на месец), и въпреки това все гледат да не платят. Simple Smile

# 57
  • Варна
Вижте, аз не съм си ги измислила сама тези неща. Ходила съм на много семинари. За да работят на този принцип всички легитимни развъдници по цял свят и да произвеждат здрави кученца повече от век, значи е достатъчно надежден метод. Има достатъчно статистически данни за поколения кучета от всякакви породи, наблюдавани през целия им живот.

Да, сигурно е възможно да има изключение едно на милион, но да се твърди, че е еднакво вероятно да се разболее едно внимателно селектирано и тествано куче и едно случайно родено, е абсурдно.

Общи условия

Активация на акаунт