Любители на котки - Тема 183

• 30 369
  • 762
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте! На 31.03.23г. си кастрирах котарака (4г. 6мес.), но до ден днешен продължава да маркира и не знам как да му изкореня този навик... Някой имал ли е подобен проблем и как го разрешихте? Възможно ли е да маркира, понеже имам и друга котка, която е на 8месеца, но тя до сега не е показала никакви признаци, че е (била) разгонена. Пробвала съм и с препарати от вет да пръскам на ,,неговите"  места, но нищо...

# 151
  • Варна
Здравейте! На 31.03.23г. си кастрирах котарака (4г. 6мес.), но до ден днешен продължава да маркира и не знам как да му изкореня този навик... Някой имал ли е подобен проблем и как го разрешихте? Възможно ли е да маркира, понеже имам и друга котка, която е на 8месеца, но тя до сега не е показала никакви признаци, че е (била) разгонена. Пробвала съм и с препарати от вет да пръскам на ,,неговите"  места, но нищо...
Може би просто не е минало достатъчно време от кастрацията и той все още не се е изчистил от хормоните. Добри така маркираше преди кастрацията, после постепенно спря. Но и досега като се развълнува му притреперва опашката по онзи специфичен начин.

# 152
Здравейте, пак!
Аз обаче много се филмирам и все пак ще отида да ги тествам малките котета.
Само тройния ли да искаме или и за СПИН и левкимия?

# 153
Младежа се протяга доволно и после трябва да галя коремче

# 154
Мини 😍 ,колко красива мама с колко много бебета и все сладички.
Моите много ми липсват 😣. Все още имам 2% надежда, че са живички, но ... 😢😣
Много ми е тъжно, но си представям как след 2 месеца ни ги води, за да ни ги представи 😕

# 155
  • София
Здравейте! На 31.03.23г. си кастрирах котарака (4г. 6мес.), но до ден днешен продължава да маркира и не знам как да му изкореня този навик... Някой имал ли е подобен проблем и как го разрешихте? Възможно ли е да маркира, понеже имам и друга котка, която е на 8месеца, но тя до сега не е показала никакви признаци, че е (била) разгонена. Пробвала съм и с препарати от вет да пръскам на ,,неговите"  места, но нищо...
Напълно възможно е младата "дама" да го предизвиква да маркира. Моите кастрирани котараци полудяха, когато Преслава се разгони. Хубаво, че поне не маркираха, но се опитваха да са истински мъже. Simple Smile Обаче 4г. са доста късна възраст за кастриране и е възможно никога да не спре. Затова не бива да се чака да стане навик. Sad Дано все пак спре! Не е минало много време.

По отношение здравето на котките, броят отглеждани в един дом от значение ли е ? Смисъл, ако са три увеличава ли се риска от боледувания, вируси, инфекции?
Някъде бях чела, но вече не помня.
Има ли така да се каже оптимална бройка?
Вече са ти отговорили. Рискът да донесем нещо в апартамента е еднакъв, независимо колко котки има вътре. Но при условие, че ядат и пият от едни и същи купички и ходят в една и съща тоалетна, ако една се разболее, почти е сигурно, че и другите също ще се заразят. Досега само веднъж ми се е случвало. Всички пипнаха един след друг някакво вирусче, от което по за 2 дни повръщаха и имаха разстройство. Четиримата го минаха без проблем, но се наложи слаботелесната Преслава да посети ветеринаря.

Колкото до оптималната бройка, няма такава. Зависи дали се разбират. Едно време имах 2 котарака, които се биеха и ми идваше много. От сегашните докато бяха трима, беше идеално. И сега не се оплаквам, но 5 са малко повече, отколкото бих искала. Simple Smile Все пак не съм се и замисляла да се разделя с номер 4 и номер 5. Wink

Морковелка, дано са живи и в най-скоро време да ти ги донесе! Hug

# 156
Благодаря ви, момичета!
Все пак ги заведе мъжа ми на преглед.
Докторът дори се е изненадал, колко хубавички са малките, предвид, че до вчера са били на улицата. Отказал е да прави каквито и да е кръвни, защото без липса на симптоми нямало нужда.
Но пък е подкрепил да са разделени от Кити за две седмици.
Ох, само да знаете колко са сладички и плахи, малките душички.
Самички си намериха кутията с бентонита и си ровичкат там.
Сутринта закусиха с пилешко филе и пауч, много им се услажда месцето и първо него омитат.  Иначе си имат и бебешки гранулки, въпрос на време е да си свикнат и с тях.
Притеснява ме само това, че са дивачета и се крият, когато вляза в стаята... но те по природа са си такива, никога не са се галили и до този момент не са общували с хора. Ще видим, дано свикнат!

# 157
Кити, ще свикнат бебешоците. Просто за тях това е огромен стрес и им трябва време да свикват с новата за тях обстановка. Просто трябва малко време за това.

# 158
Браво!

Трябва им време, много е рано. Ще ти се доверят и няма да можеш да ги спреш после.

# 159
Ще свикнат и аз минах по този път 😘. Щом моя дивак Тобчо свикна😊 да се гали, мърка и спи при мен значи всяко коте може 🤭. Той беше абсолютен дивак бягаше, ръмжеше, криеше се, хъскаше, май и се опитваше да хапи, бях отчаяна, но с много упоритост от моя страна свикна. Той не беше свикнал с хора и сега не обичат чуждите хора, но това и малко ме радва, защото си обикалят свободно и май е по-хубаво да нямат много доверие на хората.
Моите явно са много тъпички 🤭🤭🤭, защото не искат да си ползват тоалетната, а спят в нея.

# 160
а за тези 4 години колко често маркира? Защо сте чакали до 4 г, питам, защото има различни мнения на каква възраст да се кастрира котарак. По какви места/мебели маркира?

# 161
На Ади едното око започна да сълзи сега вечерта, бистро, само сълзи, ама чак имаше две капчици по лапичката. Да търча ли утре на ветеринар или да изчакам? Няма други симптоми, но няма работещ ветеринар в неделя.
Как правите промивка с чай от лайка?

# 162
  • Варна
Noragami, аз бих завела на вет. Но преди това 1. огледай добре оченцето дали няма някой косъм да го дразни (гледай добре, при Добри един дълъг косъм го търсих три дни и се оказа направо забит във вътрешното ъгълче на окото и връхчето му едва едва се подаваше); 2. провери дали окото е зачервено или подуто; 3. пробвай промивка (може и с чиста преварена вода) или направо с човешки капки за очи (Тобрекс или Тобрадекс) дали ще се подобри положението.
Ако окото е чисто, ненаранено и няма механични дразнители, може да е нещо вирусно, но това вет трябва да прецени.

Дворната ни котка Лъки година и нещо беше най-добра приятелка със спасената от приют Белла. След като роди, Лъки прогони Белла не просто от двора, а от улицата. Белла ходеше все издрана по носа и очите. Поствам снимка от тяхното приятелство.

И Лео, вече голямо коте, спи на леглото ДО мен.

# 163
Мъжа ми е купил дезинфектант от клиниката, такъв с какъвто почистват и те.
Не знам как се казва беше в спринцовка за разреждане в един литър вода.
Та снощи напръсках в коридора и не съобразих после да мина с влажна кърпа или моп. Кити и бебетата бяха по стаите, но Кити се разшава може би 20мин, след това.
Ако е стъпила и после облизала от дезинфектанта, може ли да и стане нещо? Лапичките и малко миришеха, чак тогава се светнах, че може би трябваше да мина с мопа
Дали има някакъв проблем...ще съм по-внимателна следващия път.

# 164
  • София
Аз промивка с антибиотик и кортикостероиди не бих правила, без да е назначено от лекар, ни за коте, ни за човек... Причини за сълзеле много, включително запушено каналче. Така или иначе не звучи като нещо, което не може да чака до понеделник. Единственобих почистила с марличка и физиологичен разтвор.

Общи условия

Активация на акаунт