Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 934
  • 818
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Крайно време е българинът да разбере, че качествено безплатно образование няма. Стига с тия глупости, държавна поръчка…айде, моля!

# 646
  • София
Ами, може и платена, ако си глупав и не можеш да вземеш изпита за държавна. Но ще ходиш заедно на лекции и на същите изпити като тия с държавната.
А ако визираш наркоманския американски университет  или другия за полуидиоти, тогава вече не ми се спори. От самия човек зависи какво може да извлече от дадено образование.
Повечето университети и в Западна Европа се водят "държавна поръчка" и таксата е подобна, но в евро.

# 647
  • София
Идея си нямам кой е този наркомански американски университет. За първи път чувам за него. Ами ако човек има високи цели, далеч няма да се спре пред някакви изпити за “държавни поръчки”. Комунизмът умря отдавна.

# 648
  • София
Не разбирам поста ти, често казано.

Има държавна и платена форма. И двете са платени реално. Ако след бакалавър минеш успешно изпита, записваш за 400лв, ако не можеш, има още некомунистически бройки за тройкарите и записваш за 1400лв.
Ако говорим за образование,а не за доквалификация по най- различни допълнителни начини.

Българинът свикна да нормализира ниския капацитет на поколението си и да мисли, че пръскайки стотачки по частни уроци, ще поумнеят децата му и образованието му е проблемът. И в днешно време, в което добрите учители са кът, познавам достатъчно будни деца, които някак успяват да извлекат и ползват наученото безплатно. Въпрос на перспектива.

# 649
  • София
Catcher, безсмислен е диалогът ни. Абсолютно наясно съм с българското образование и всичките му степени. Спасих себе си и най-вече детето ми от него. Ще инвестирам сили и средства другаде. А който желае, нека се учи с държавни поръчки, с изпити, без изпити, дистанционно и както намери за добре. Не струва българското образование и това е неоспорим факт.

# 650
Българското висше образование може да има много проблеми и кусури (а те наистина са много), но ако човек е умен, ще успее да се реализира дори да е завършил някой български университет. А ако няма капацитет, отивайки в чужбина не му дава никаква гаранция, че ще стане човек от него. И изобщо не е вярно, че само мозъци изтичат в чужбина (ако някой тук реши да пробутва тази нелепа теория).

# 651
това, коеро наричате безплатна държавна поръчка е безплатно само веднъж, а тя вече има едно завършено образование
всяка следваща магистратура се плаща

смешка от фейса Simple Smile

# 652
  • при него
Здравейте!
Работя в държавна администрация от близо година. За тази година смених две позиции, като на втората съм повишена.
До тук добре, но вече няколко месеца съм по- скоро помощен персонал на колегите в новия отдел . Нямам обучение, обясниха ми в началото някои неща и това беше. Всеки ден ходя на работа и аз единствена нямам свои ангажименти, а започвам да питам всяка по отделно с какво да й помогна. Ок, приех, че най- вероятно мениджърката на отдела иска да навляза плавно в работата и да се убеди, че съм готова и за свои отговорности. Не и не, уж ме хвали, че се справям добре, но до там. Другите колежки пък НЕ желаят да си дават от своята работа, иначе мрънкат колко много са се изморили и как никой не можел да върши това, което те. Пазят си работата , като бащиния.
Ще изчакам още малко и ще сложа картите на масата и ще разговарям с мениджърката, защото усещам , че не съм желана.
Имам и друго колебания: завършила съм публична администрация , но искам да се развивам и да запиша магистратура. Колебая се между човешки ресурси и стопанско управление, надявам се да успея да реализирам по- добре след това.
Какво мислите, дали има смисъл да запиша една от двете специалности или да наблегна на английския и да търся нещо друго, защото на сегашната ми работа не знам колко ще остана, ако няма промяна.

Candy, аз съм завършила публична администрация, ама преди 20 години, но никога не съм работила по специалността си, въпреки, че я учех с желание и много я харесвам, даде ми много добър и широк поглед. Имам магистратура по счетоводство и контрол, но и това не го работя, въпреки че и то много ми помага в работата ми. От мен съвет, ако тръгнеш към частния сектор, Английския език е абсолютно задължителен. Втори език, силно пожелателен. Аз напоследък се ровя доста в джобс. Много обяви има за HR, доста с доста добри заплати. Ако ти е интересно  HR, бих те посъветвала за тази магистратура.

# 653
Да, интересно ми е. Кофтито е , че гоня 40 и нямам опит в HR.
Благодаря за съветите. Сега, лятото има много курсове по английски, най- вероятно ще се запиша.

# 654
Не мисля, че възрастта трябва да те спира. Да, никой не се е реализирал от днес за утре в дадена област, отнема някакво време, но пък каква ти е алтернативата - да стоиш на място, което не ти харесва?

# 655
  • Melmak
Аз също мисля, че възрастта не бива да те отказва. Хората сменят професиите си по няколко пъти в живота и в бързоразвиващия се свят, това е нормално. “Гоня 40” означава, че може би си 37-38? Млада жена си, до пенсия ще имаш още 20+ години. Ще седиш на кофти места и ще търпиш ли?

# 656
Работа в държавната администрация много добре се съвместява с учене, защото ще можеш да си пускаш допълнителна отпуска за учащ по КТ. Няма служител в държавна структура, който не може да си ползва тази привилегия. Освен това, в 5 си приключила и ще имаш време да си готвиш уроците.

# 657
Не мисля, че след 40 е удачно да се сменя коренно сферата на работа, освен ако нямаш познат, който да ти удари едно рамо и да те назначи на такава позиция.
Нека кажат и по-запознатите, но по обява в джобс е много, много трудно да започнеш работа, по която нямаш опит,  ще е за ниска заплата (вероятно) и ще отнеме много време в търсене. Лично аз бих се съсредоточила в подобна работа, в каквато е стажът ми с различни вариации. Примерно - ако си счетоводител, може да пробваш като одитор или във финансовата сфера, обслужване на клиенти или подобно. Ако си обаче учител, просто няма смисъл да пробваш в тези сфери. Освен ако нямаш познат, който да ти подаде ръка в началото.

Въпреки че хора и на повече години са сменяли попрището, но обикновено с пари зад гърба си и си правят частен бизнес.
Моя позната на 35+ от държ.администрация стана учител като изкара 1 г. специализация по "Заедно в час" и сега работи в училище.

Разбира се, че не трябва да седиш на работа, която не ти допада, но си премисли хубаво вариантите.
Успех, каквото и да решиш.

# 658
Соулфрии, отговорът е зависи. От много фактори и най-вече от лична мотивация. Аз съм на 41 и преди 2 години започнах трансформация на професионално ниво. Винаги съм работила в корпоративна среда, но не искам да го правя въпреки високия стандарт, който съм постигнала. Насочила съм се към нещо, което е коренно различно. Минах съответното обучение, сертификация, практика и т.н. В момента ги съвместявам двете неща - работа в офис плюс другата ми професия - няма да крия, че е сложно. Имаше период от една година, в която не съм имала нито един почивен ден от седмицата плюс ангажираност от 18 часа нататък през повечето дни.
Та, общо взето мнението ми е, че границите си ги слагаме ние, както и приоритетите. Вече какви са те за авторката - друг въпрос.

# 659
Да, както казах, ако втората сфера е личен бизнес или втора работа, напълно е възможно да стане. Обаче да се пускат обяви в джобса и да се чака от там е клоняща към нула вероятност.
Достатъчно желаещи има по обяви, които да отговарят на условията по-добре от някой без стаж. Ако успее да натрупа по някакъв начин малко опит, ще бъде съвсем различно.

Преди време работех в една фирма и взеха една госпожица, която имаше магистратура, език, стаж няколко години.... Оказа се, че стажът й е във фирмата на баща й, просто за да се води на работа. Не разбираше почти нищо от работата, дори и след магистратурата. Горе-долу бързо влезе в час, де, но мисълта ми е, че ако нямаше този "стаж", нямаше да я назначат изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт