Работа, CV-та, HR-и, съвети - 86

• 40 570
  • 818
  •   1
Отговори
# 750
Паметта ми не е от най-услужливите и спомените ми са малко размити, но тук във форума, дали не беше и точно в тая тема, някой беше задал въпрос  как бихме реагирали, ако работодателят ни ни кара да правим нещо на ръба на закона. Интересно ще е, ако задалият въпроса се рзпознае и хвърли малко повече светлина.

# 751
Ами зависи от коя страна на ръба. По принцип имаш право да откажеш да нарушаваш закона и да не изпълниш заповед, но ако не е незаконно нямаш.

# 752
Здравейте, попаднах случайно на този форум и ще си позволя да ви поискам съвет.

Преди седмица се върнах в България след доста години прекарани в чужбина и възнамерявам да пусна няколко СВ-та за лигъл позиции в София. Проблемът е, че нямам никаква идея как е пазара за кадри като мен, в смисъл дали изобщо има такъв и ако да как вървят възнагражденията. С юридическо образование от Френски факултет съм и смятам да кандидатствам основно в международни компании които предлагат юридичека работа за чужди пазари.

Та исках да ви питам кои компании бихте ми препоръчали и как вървят заплатите за позициите Legal Counsel и Contract Manager? Английският и френският са ми работни езици (С левъл), а опитът ми е 5+ години.

# 753
Приятелка с подобен профил се върна в България преди май около две години беше. Оплака се, че на повечето места са ѝ предложили ниска заплата (под 3к, някои дори под 2к), често са предлагали граждански договор или осигуряване на някаква сума и пари в плик. Тоест, и при канторите има данъчни измами.

Намери работа в международна фирма, имаха големи екипи покриващи различни региони според профилите. Тогава започна на около 6к мисля. На другите места категорично отказаха такава заплата. Дали има някаква промяна в заплатите след това не знам, тя междувременно се върна обратно в чужбина. Работеше много, често до посред нощ и уикендите.

# 754
......как бихме реагирали, ако работодателят ни ни кара да правим нещо на ръба на закона.

Човек с опит би могъл да разпознае дали и доколко е "ръба на закона". Един младеж е малко вероятно, особено ако няма цялата информация.

Принципно може да откажеш, даже всичко може да откажеш, дори и законно да е. Ама после си събираш нещата. А някои хора разчитат на заплата, за да ядат и да има къде да спят. Така че нищо не е само черно или бяло.
Специално за тези измами и пирамиди трябва да се търсят хората по върховете и коренът на схемите, иначе ще арестуват няколко служителя от ниските нива и какво от това.... Тези, които всъщност правят измамите, ще си намерят нови бушони, схемата пак ще се завърти.

Ако са хванати някакви, които ходеха при разни баби да им вземат парите срещу комисионна, разбирам. Те със сигурност за знаели какво правят, т.е. че крадат и лъжат възрастни хора. Обаче оператор в кол център, при това в някоя голяма фирма, с хубава заплата, с покриване на всички осигуровки и т.н., защо да смята, че правят измами?

# 755
Обясни се вече защо.

# 756
Здравейте, когато се свърже рекрутър с вас, с предложение за работа, въпреки че в момента такава имам - т.е предложението е от тяхна страна. На какъв етап смятате, че е редно да се обсъдят условията на работа, заплащане и т.н?

# 757
Колкото по-рано - толкова по-добре, няма защо да си губите времето взаимно, ако не ви се припокриват очакванията. В началото сигурно ще кажат, че точни числа преди интервюто няма как да ти дадат, но все за интервали може да се разберете.

Последна редакция: ср, 02 авг 2023, 23:25 от bboiko

# 758
  • Melmak
В началото. Особено ако е от външна агенция за подбор на кадри. Винаги питат и коментираме какво заплащане може да се очаква.
Ако е вътрешен чр, май-често на по-нататъшен етап. Винаги е добре колкото може по-рано да се обсъди този въпрос, за да няма губене на време в грешни очаквания.

# 759
На първия неформален телефонен разговор за какво става въпрос в позицията. Въобще не бих си губила времето да ходя по интервюта само за да ми кажат накрая, че абсолютният максимум на бюджета им е наполовина на сегашната ми заплата. Същото важи ако са ти важни други неща - хоум офис, бенефити разни.

# 760
  • в сърцата на децата <3
"Ръба на закона" е да имаш всички условия по договора, разписани в него, но част от тях да "спестиш" на клиента. Въпреки това той подписва, че е запознат и ги приема. Честа практика при мобилните оператори. Ако те попитат си длъжен да кажеш, ако не - да са чели преди да подпишат.

Здравейте, когато се свърже рекрутър с вас, с предложение за работа, въпреки че в момента такава имам - т.е предложението е от тяхна страна. На какъв етап смятате, че е редно да се обсъдят условията на работа, заплащане и т.н?
Още в началото. Защото като ми кажат хибрид и +200 на сегашната, директно ги пращам да пътуват. Не виждам смисъл да губим време с 10 интервюта, като накрая пак ще ми предложат нещо, което не ме устройва и то с много.

# 761
Обсъждам всички тези неща още на първия телефонен разговор, за да преценя, дали изобщо да ходя на интервю. Неведнъж са ме хънтвали за синиър позиции и тъй като заемам такава, директно задавам важни за мен въпроси за структура на екип и организация на работа. Не виждам защо да ангажирам своето време и това на останалите, за да разбера, че всъщност екип няма, бюджет няма, но има едно светло бъдеще, което ще съградим заедно.

# 762
Здравейте, драги съфорумци,
Идвам за съвет. Simple Smile

Вчера разбрах, че ми увеличат заплатата заради резултатите, които имам. Тъкмо приключих изпитателния срок. От месец и нещо ми прави впечатление поведението на моята колежка, съседка по бюро и започнах да навързвам разни неща, което не ми допада.

Въпросната дама я хващам да ме следи какво правя и да ми зяпа екрана. Често ме гледа уплашено, докато трака по клавиатурата и с прекия ми ръководител (в другият край на споделеното пространство, което делим 10 души) ме гледат странно и се споглеждат много често. Със същите дами имах проблеми в началото, но изчистихме каквото си имаме и си гледаме работата. Няма интриги. 

Работата е такава, че супер много ме напряга това следене на екрана ми от колежката. Кажете как интелигентно да й го намекна, че не ми е приятно? Следващия път обмислям да я питам директно. Според мен ме следи. Работата е такава, че имаме система за отчитане за всяка задача, якото се следи от горните нива и не разбирам какво толкова я бърка да ми гледа в екрана. Ако не си върша работата, ще се разбере по другия начин... Може ли съвет? Sad

# 763
Верно ли? Кажи й да си гледа в нейния екран. "Не зяпай, бе Миме", ще свърши работа.

# 764
Ако не правиш нищо нередно и тя не може да "преписва" от теб, какво ти пука?

Общи условия

Активация на акаунт